Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη μας έκαψε

Πάνω στην καμμένη γη, στα καμμένα κουφάρια των ζώων, πάνω στα υπολείματα της τοπικής οικονομίας των χωριών, σχεδιάζεται η νέα αναπτυξιακή πολιτική.

Το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πέρυσι, άνοιξε διάπλατα την πόρτα στο κεφάλαιο για αρπαγή και λεηλασία των δασών, των πόρων και των πηγών τους. ΑΠΕ, εξορύξεις, τουριστικά, οικιστικά, ιχθυοκαλλιέργιες σπεύδουν να αρπάξουν κάποιο μέρος που κρίνουν ως “φιλέτο” και να νομιμοποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες παράνομες δραστηριότητές τους. Ανάπτυξη και επενδύσεις ήταν το γενικό σύνθημα της κυβέρνησης και του κράτους, που ευαγγελίζονταν τα ΜΜΕ, τώρα ζούμε την επέλασή τους. Να ποια είναι η ανάπτυξη, να ποιες είναι οι επενδύσεις, ορυμαγδός του φυσικού περιβάλλοντος και επίθεση στις ζωές μας. Οι δυνατότητες για αυτονομία και αυτάρκεια, όλο και συρρικνώνονται με τη δέσμευση της γης και των φυσικών πόρων από το κεφάλαιο. Με την καταστροφή των οικοσυστημάτων.

Επιχειρείται η βίαιη αλλαγή της χρήσης γης, μικροκαλλιεργητές και μικροαγρότες, είναι ανεπιθύμητοι. Ο καθορισμός της χρήσης αυτής και η διεύθυνσή της από το κεφάλαιο οδηγεί στην απόλυτη εξάρτηση της κοινωνίας από αυτό. Η επίθεση στη φύση και στον άνθρωπο, δεν θα σταματήσει, εντείνεται. Κομμάτι, κομμάτι η γη, τα βουνά, τα δάση, οι λίμνες, τα ποτάμια, οι πηγές, οι θάλασσες, οι ακτές και ό,τι ως τώρα θεωρούσαμε κοινό, ελεύθερο, δημόσιο, μοιράζεται με διαχειριστή το κράτος σε εταιρίες και επιχειρηματίες. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ελευθερία μας, για τις δυνατότητες αυτονόμησης των ζωών μας. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στις κοινωνικές μας σχέσεις και στη δόμηση των κοινοτήτων μας.

Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο του πολιτισμικού μοντέλου που προωθεί ο καπιταλισμός, αναζητώντας διαφορετικές κατευθύνσεις. Η αναρχική θεώρηση και πράξη προσφέρει αυτή την προοπτική, για αυτό και είναι αναγκαία η ευρεία διάδοση των ιδεών του αναρχισμού και των οικολογικών του θέσεων, των αγώνων και των πρακτικών του, ώστε να γινούμε η αρχή του τέλους της δυστοπίας που ήδη ζούμε.


Ακριβώς αυτό το κίνητρο καταργήθηκε. Όπου θελει ο επενδυτής κάνει ό,τι γουστάρει νόμιμα.

Μπα, οι φωτιές είναι ακόμα μια περίπτωση που το ελληνικό κράτος σε ό,τι δεν μπορεί να δείρει τα κάνει σκατά.

από ελευθεριακός ρεαλιστής 05/08/2021 9:08 μμ.


"Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο του πολιτισμικού μοντέλου που προωθεί ο καπιταλισμός, αναζητώντας διαφορετικές κατευθύνσεις"

Δεν φτάνουν σύντροφε!!! Ο νεοφιλελευθερισμός έχει καταγοητεύσει τα λέμινγκς και μάλιστα με την βοήθεια της "4ης βιομηχανικής επανάστασης" πλέον είναι πιο εύκολο απο ποτέ να τα εισαγάγει στο σύνδρομο του βραστού βατράχου.

...Τουλαχιστόν ισως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε οι λίγοι και καλοί είναι να οικοδομήσουμε άνωτερα κοινωνικά συμβόλαια σε μικρή κλίμακα καθώς επίσης και να παίρνουμε κατα καιρούς κανένα σκάλπ απο αυτούς εκεί πάνω που θεωρούν τους εαυτούς τους "άτρωτους"

από Αντισυνωμοσιολογος 05/08/2021 9:13 μμ.


Είτε το ν/σ άνοιξε διάπλατα την πόρτα είτε χρειάζεται αποχαρακτηρισμο λόγω εμπρησμού. Δεν γίνεται και τα δύο ταυτόχρονα.

Στην πραγματικότητα όπως φαίνεται κι από τις ΑΠΕ στις τόσες βουνοκορφές και τις βίλες παντού όπου θέλεις, αν έχεις φράγκα, κάνεις ο,τι θελεις.

Και αυτό ισχύει και τώρα ίσχυε και με συριζα και πάντα στην Ελλάδα.  Έκτρωμα το Χατζηδάκικο ν/σ αλλά άσχετο με την καταστροφή.

Ας αφήσουμε τη συζήτηση συνέχεια για σκοτεινα συμφέροντα, Τούρκους εμπρηστές κλπ. Όλη η Μεσόγειος κι η Σιβηρία καίγεται. Ξεκολλάτε με τα μικροκομματικα.

Αν πάντως οι δικοί μας κάνανε και καμιά συντήρηση στους πυλώνες της ΔΕΗ και καθαριζαν τα πουσια από τα δάση καλά θα ήταν.

από Χατζηδάκικο βιολί 05/08/2021 10:32 μμ.


"...Ας αφήσουμε τη συζήτηση συνέχεια για σκοτεινα συμφέροντα, Τούρκους εμπρηστές κλπ. Όλη η Μεσόγειος κι η Σιβηρία καίγεται. Ξεκολλάτε με τα μικροκομματικα. Αν πάντως οι δικοί μας κάνανε και καμιά συντήρηση στους πυλώνες της ΔΕΗ και καθαριζαν τα πουσια από τα δάση καλά θα ήταν..."

Χμμ, λίγο αγχωμένο σε κόβω "Αντισυνωμοσιολόγε" να απάντησεις όσο πιο άμεσα και γρήγορα μπορείς. Κι αφού έφαγες ένα πρώτο ψαλίδι από τη ΣΟ, μιας και δε λες και τίποτα στην ουσία για να βοηθήσεις τη σύζητηση που πάει να ξεκινήσει, επανέρχεσαι με εξωτικές Σιβηρίες, Μεσόγειους, σκοτεινούς ιππότες και συμφέροντα και Τούρκους εμπρηστές, για να μας πεις να ξεκολλήσουμε από τα... μικροκομματικά, τελειώνοντας με την παρότρυνση να βγουνε οι "δίκοι μας" με τα χορτοκοπτικά να σώσουν την κατάσταση.

Εκατό στα εκατό εκτός θέματος, παραπλάνηση και μπαχάλεμα δλδ. Περαστικά σου τρόλιε ερμή, και την επόμενη φόρα θα σε συμβούλευα λίγο πιο προσεχτικός. Θα περάσουμε από πάνω τους, πάρτε το χαμπάρι.

από Αντε γεια 05/08/2021 11:37 μμ.


Όλη η υφήλιος καίγεται σήμερα, πρώτη είδηση παντού είναι οι πυρκαγιές στην Τουρκία και τα συριζοπουλα σφυρίζουν για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Παιδιά, τώρα πληρώνουμε τα σπασμένα 300 χρόνων άνθρακα και βιομηχανικής επανάστασης. Αλλά εντάξει, κάποιοι δεν διαβάζουν εγγλέζικα.


Μία επιστολή που έχει στοιχεία άγνωστα στον πολύ κόσμο

------------------------------------------

Με επιστολή του, ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος Στυλιανός Καραπουρναλίδης αναφέρεται στις πυρκαγιές και εστιάζει στα αίτια των καταστροφών.

«Απευθύνω αυτή την επιστολή για να επισημάνω τις αδυναμίες του συστήματος δασοπυρόσβεσης στην χώρα μας, που μερικώς συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Πριν λίγο άκουσα τον Υφυπουργό πολιτικής προστασίας να αναφέρει ότι στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη συμμετείχαν πάνω από 500 πυροσβέστες και 300 αστυνομικοί.

Κάτι ανάλογο έγινε και στην πυρκαγιά του Σχοίνου, την οποία επισκέφτηκα μετά από πρόσκληση του Δήμου Μεγάρων. Με τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας είδαμε τα ίχνη της πυρκαγιάς. Του επισήμανα θέσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά και πουθενά δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε σημάδια της μάχης με την πυρκαγιά.

Δεν είδαμε ούτε ένα κομμένο δένδρο παράλληλα της οδού επί κορυφογραμμής μεταξύ Μεγάρων και Σχοίνου ώστε να διασπαστεί η συνέχεια της καύσιμης ύλης. Ας μας δείξει ο επικεφαλής της πυρκαγιάς τουλάχιστον 500 κομμένα πεύκα, ένα από κάθε πυροσβέστη!

Οι πυρκαγιές δασών απαιτούν ειδικά προσόντα των πυροσβεστών, οι οποίοι λέγονται δασοπυροσβέστες και όχι πυροσβέστες. Ο δασοπυροσβέστης πρέπει να προέρχεται από την περιοχή στην οποία θα εργαστεί ώστε να γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή, να προσλαμβάνεται με ειδική διαδικασία και όχι με διαγωνισμούς ή πανελλήνιες εξετάσεις.

Τυχαία βρέθηκα στην Ρόδο στις 18 Ιουνίου όπου συνέβη πυρκαγιά. Επι μια ώρα τα πυροσβεστικά οχήματα που προσέγγισαν την πυρκαγιά σε απόσταση 200 μέτρων, δεν μπορούσαν να φτάσουν στην εστία. Οι δασοπυροσβέστες θα πρέπει να είναι άριστοι γνώστες του χώρου και χειριστές του αλυσοπρίονου.

Για αυτό τον λόγο πρέπει να προηγούνται στην επιλογή κάτοικοι της περιοχής και δασεργάτες, επειδή για την ανάσχεση της πυρκαγιάς θα πρέπει παράλληλα με την καταβροχή να κόβονται τα γειτνιάζοντα δένδρα προκειμένου να διασπαστεί η συνέχεια της καύσιμης ύλης.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνεται για το αντιπύρ το οποίο δεν εφαρμόζεται πλέον.

Οι τοπικοί πληθυσμοί και οι δασικοί συνεταιρισμοί, που είναι γνώστες της περιοχής δεν αξιοποιούνται. Πολλές φορές στο παρελθόν, γεωργικά μηχανήματα και δασεργάτες βοηθούσαν στην κατάσβεση αλλά σήμερα το σύστημα αδυνατεί να τους αξιοποιήσει, καταβάλλοντας μια μικρή αποζημίωση.

Εαν η πυρκαγιά που γίνεται επικόρυφη, δεν κατέβει στο έδαφος δεν σβήνει.

Δεν θα αναφερθώ σε θέματα οργανώσεων τομέων και συντονισμού δυνάμεων, επειδή θέλει πολύ ανάλυση που δεν είναι του παρόντος. Σήμερα αυτό που συμβαίνει είναι κυρίως το πυρ κατά βούληση. Ακούστε τις συνομιλίες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων και θα καταλάβετε.

Όσο αφορά τα εναέρια μέσα, το μισό τους έργο αναλώνεται στο να σβήνουν τα εναπομείναντα κούτσουρα.Δυστυχώς γίνεται σπατάλη εναέριων μέσων που πολλές φορές επηρεάζει την διαθεσιμότητα τους επειδή συμπληρώνουν πολλές ώρες εκπαίδευσης νέων πληρωμάτων και καθηλώνονται στο έδαφος για συντήρηση.Τα πληρώματα δεν είναι μόνιμα με αποτέλεσμα οι ρίψεις των νέων χειριστών να μην έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Έμπειροι χειριστές αποχωρούν από την σχετική μοίρα αεροσκαφών λόγω βαθμολογικής εξέλιξης και μεταθέσεων. Έπρεπε να δείτε ρίψεις αεροσκαφών στην δεκαετία το 1980. Τα αεροσκάφη άγγιζαν τις κορυφές των δένδρων. Πρέπει λοιπόν να γίνει ειδική μοίρα αεροπυρόσβεσης με μόνιμους χειριστές. Για παράδειγμα αυτό συμβαίνει στη Μασσαλία από την πολιτική προστασία.

Δεν υποβαθμίζω το έργο των πυροσβεστών οι οποίοι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες αλλά η πυρκαγιά δεν σβήνει μόνο ρίχνοντας νερό σε οτι φλέγεται. Το Πυροσβεστικό Σώμα θα μπορούσε να επιτελέσει πολύ καλό έργο όπως στο παρελθόν, σε περιοχές με μίξη δασών με αστικές περιοχές συνεργαζόμενη με τον ειδικό φορέα δασοπυρόσβεσης. Στο παρελθόν η συνεργασία Δασικής με Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε πολύ καλά αποτελέσματα στην προστασία των οικισμών.

Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι δυσμενείς, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις πρέπει να είναι εκπαιδευμένες σε ανορθόδοξο πόλεμο. Από το 1997 όλες οι κυβερνήσεις δεν έβαλαν το μαχαίρι στο κόκαλο και να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που οργανώνουν το σύστημα δασοπυρόσβεσης. Επιδεικνύουν αρτηριοσκλήρυνση και βάζουν παρωπίδες για το τι φταίει και να διορθωθεί.

Το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής του 1992 για τα δάση πήγε στον κάλαθο των αχρήστων. Σπαταλιούνται δισεκατομμύρια και το αποτέλεσμα είναι ποιο πενιχρό από ποτέ. Ας γίνει επιτέλους μια αναλογιστική μελέτη κόστους οφέλους.

Έχουμε αναλογικά τον μεγαλύτερο στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ευρώπη συν τα ενοικιαζόμενα. Τα αεροσκάφη ανακόπτουν την πυρκαγιά και δεν πρέπει να κάνουν πλήρη κατάσβεση στα κούτσουρα. Μπροστά στα μάτια μου ελικόπτερο στη Σαμοθράκη κατάβρεχε κούτσουρα παρόλο που ενημέρωσα το Συντονιστικό Κέντρο οτι η πυρκαγιά είχε σβήσει. Την τελική κατάσβεση την κάνουν τα επίγεια μέσα με πολύ λιγότερο κόστος.

Σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά μετά από τις ατυχείς δηλώσεις των κυβερνώντων, ότι όλα έγιναν τέλεια, και αποσοβήθηκε το χειρότερο, μου έρχεται στο μυαλό το παραφρασμένο δίστιχο του Εθνικού Ποιητή: Στων Δασών την ολόμαυρη ράχη…

Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι πρέπει να γίνει Ειδικό Σώμα Δασοπυρόσβεσης, ενταγμένο στη Δασική Υπηρεσία, η οποία είναι επιφορτισμένη και με τα έργα πρόληψης.

Είμαι στη διάθεση σας για περαιτέρω ενημέρωση. Ας γίνει αυτή η επιστολή η αφορμή να ασχοληθεί η πολιτεία σοβαρά με το θέμα.

Μετά τιμής,

Στυλιανός Καραπουρναλίδης

Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος

Από dasarxeio.com

από ρε ακίνδυνε 06/08/2021 6:31 μμ.


που φταίει η βιομηχανική επανάσταση. Μιλάμε άμα ήμουν ο Χατζηδάκης θα σε φιλούσα παλικάρι μου. Τρέλα πράματα στο ινδυ, η μανία να μη θεωρηθεί κάποιος σρζαίος ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΟΝΟ λένε για το νομοσχέδιο Χατζιδάκη, είναι πλέον σε νέο λεβελ. Πιο μακρυά το μπαλάκι την άλλη φορά. Φαντάζομαι το άρθρο 219 και τους δασικούς χάρτες που μηδένισε ο Χατζιδάκης είναι άνευ σημασίας. Το πας καλά μάγκα άσε να καούν τα πάντα από τη ΝΔ αρκεί να μη σε πουν ζαίο. Μια ζωή ο "χώρος" από τον ένα ετεροκαθορισμό στον άλλον...για λύπηση...

από ετσι το λενε απο παλια.... 07/08/2021 3:43 μμ.


περα απο τα συνηθη περι οικοπεδοφαγων, ''ευκαιρειες πρασινης αναπτυξης'', φιλετα, ανεμογεννητριες και τα all time classic ελληναραδικα περι ΜΙΤ και τουρκαλαιων (φυσικα ΤΙΠΟΤΑ απο τα παραπανω δεν αποκλειεται σε καμια των περιπτεωσεων), επειδη κατι εχει αρχισει να ψυθιριζεται περι επιφυλακης για αστεακο πολεμο, νοσοκομεια/στρατ μοναδες κτλ, επειδη επισης κατι εχει αρχισει να λεγεται περι ''ενστολων'' σε δαση σε περιεργες φασεις, γιατι οχι συγκεκριμενη κρατικη σκοπιμοτητα με στοχο κυρηξη εκτακτης αναγκης μεσα στον αυγουστο, ''κυβερνησης εθνικης σωτηριας'' κτλ κτλ καπως ετσι δεν ξεκινανε ολα παντα; μια εθνικη καταστροφη/κριση μειζωνος σημασιας και μετα ο patriot act αναλαμβανει τα υπολοιπα..... το χουμε ξαναδει το εργο....  

από ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ 08/08/2021 12:47 πμ.


αρθρο 48, κατασταση πολιορκιας, υπαρχει σημερινο αρθρο του μανωλη κοττακη, διευθυντη της εστιας (μετριοπαθης δεξιος/οχι ακραιος ουτε καθαρμα), εχει τεθει και επισημα στο τραπεζι απο ''συμβουλους του πρωθυπουργου'' το ενδεχομενο αναστολης αρθρων του συνταγματος με αφορμη τiς πυρκαγιες. το αφηγημα θα ειναι οτι η χωρα ''δεχεται επιθεση'' και τελει υπο το κρατος ''ασυμμετρης απειλης''. συνταγματικο/νομικο πραξικοπημα ante portas.....

από δ 08/08/2021 12:52 πμ.


Φίλε αυτό που περιγράφεις έχει συμβεί παγκοσμίως εδώ και ενάμισι χρόνο με αφορμή τον κόβιντ, και γίνεται όλο και χειρότερο. Δεν έχουν ανάγκη τις πυρκαγιές για να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης όταν μια γριπούλα κάνει όλα τους τα όνειρα πραγματικότητα.


Το σχόλιό σου φίλε όπως το έκανες περιλαμβάνει και μία τρομοκρατία που υποτίθεται εξηγεί ή θέλει να πάει ενάντια σε κάποια κρατική τρομοκρατία. Ανακάλυψες θεωρίες για κυβερνήσεις εθνικής σωτηρίας, ένστολοι σε δάση, που πάντα πήγαινε όμως ο στρατός σε δάση σε πυρκαγιές, είναι κάτι ανάλογο με την πανδημία που απέναντι στην τρομοκρατία των από πάνω κάποιοι έκαναν και κάνουν τρομοκρατία από τα κάτω <όλους θα μας σκοτώσουν με εμβόλια> <φτιάξανε ιό για να μας σκοτώσουνε> <υπάρχει παγκόσμια χούντα> και διάφορα άλλα που έκαναν και κάνουν τον κόσμο να τρομοκρατείται επιπλέον, ένα συμπλήρωμα της κρατικής τρομοκρατίας που μέρος αυτού του συμπληρώματος έκανε και φασιστικά συλλαλητήρια, νέα φασιστικά κόμματα-οργανώσεις. Αυτό που βλέπω είναι τεράστιες ευθύνες του ελληνικού κράτους και της ελληνικής αστικής τάξης και στις πυρκαγιές, ευθύνες όμως και των κομμάτων, δεξιά και αριστερά , η αριστερά κυρίως γιατί δεν προωθεί τη λαϊκή αυτένεργεια και οργάνωση που θα έπρεπε λόγω ιδεολογίας, και για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά λέει ότι τα πάντα πρέπει να τα αναλαμβάνει το κράτος που όλοι ξέρουμε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολα φυσικά φαινόμενα γιατί ένα αστικό κράτος δαπανά τεράστια ποσά για στρατό και αστυνομία και δίνει ελάχιστα χρήματα για δασικές εργασίες πυροφύλαξης και προστασίας των δασών. Η αριστερά που δεν προωθεί την λαϊκή κινητοποίηση , τη λαϊκή πρωτοβουλία, τη λαϊκή οργάνωση που αποδεικνύεται πάντα ότι είναι θέμα επιβίωσης σε δύσκολες στιγμές είναι ψευτοαριστερά. Οι θεωρίες γενικευμένου ελέγχου μόνο φόβο και μοιρολατρία προκαλούν. Πρέπει κάποτε να το συνειδητοποιήσουμε γιατί αλλιώς τα πάντα θα μοιάζουν ελεγχόμενα και κάθε αντίδραση μάταιη αφού <μία παγκόσμια χούντα ελέγχει τα πάντα>. Δεν υπάρχει τίποτε ίσως πιο αντι-χειραφετικό και αντι-εργατικό από τις θεωρίες γενικευμένου ελέγχου και παγκόσμιας χούντας.

από δ 09/08/2021 9:08 πμ.


Ο γενικευμένος έλεγχος και η παγκόσμια χούντα δεν είναι θεωρία. Είναι αναμφισβήτητη ωμή σκληρή εμπειρική πραγματικότητα, την οποία βιώνουμε στο πετσί μας εδώ και ενάμισι χρόνο.

Απαγόρευση μετακινήσεων, sms, μάσκες, ψηφιακός έλεγχος παντού, υποχρεωτικός εμβολιασμός: αν αυτό δεν είναι γενικευμένος έλεγχος και παγκόσμια χούντα τότε τί?

Έλεος επιτέλους με τον Υπουργό Αλήθειας του 1984 που παπαρολογεί για θεωρίες και δεν βλέπει την πραγματικότητα. Σε άλλο κόσμο ζείτε όλοι εσείς;


Είναι έκτρωμα. Πρέπει να ανατραπεί για 1000 λόγους. Συμφωνούμε.

 Ενας από τους λόγους άλλωστε που είναι απαράδεκτο είναι ότι δεν ενδιαφέρεται για το πού είναι δάσος αν παίζει επένδυση. Χτίζεις, καταστρέφεις, κάνεις ό,τι θες όπου θες.

Για αυτό ακριβώς δεν είναι ο λόγος που κάηκε η Εύβοια και η Αττική και η Ηλεία το ν/σ αυτό.

Γίνεται κάτι πολύ μεγαλύτερο που αν ξεκολλήσεις από το στιλάκι οργή-και-αγανάκτηση θα δεις ότι αφορά και όλη τη γειτονιά μας.

Η ελληνική περίπτωση έχει σίγουρα διαφορές. Μιλάμε για το κράτος με τους πιο άχρηστους ένστολους σε όλα τα επίπεδα και σώματα, από τον στρατό και την αστυνομία, ως την πυροσβεστική και τους γιατρούς. Και διεφθαρμένους σε όλα τα επίπεδα και υποκείμενους σε πολιτικό πάρε-δώσε στην ηγεσία.

Εδώ η φυσική ηγεσία της πυροσβεστικής είναι οι υπεύθυνοι της τραγωδίας στο Μάτι, πήραν προαγωγή, τι άλλο να λέμε.

> Τελίτσας εκτός συναγωνισμού, μπουρδολόγος ολκής σε όλα του.


Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται πολλά χρόνια με τα δάση. Σε αυτήν την ιστοσελίδα https://dasarxeio.com/ διαβάζοντας με κριτικό πνεύμα μπορείτε να βρείτε πάμπολλα άρθρα για το τι ευθύνεται για τις πυρκαγιές, πέρα από θεωρίες συνωμοσίας, παγκόσμια χούντας και στρατηγικής έντασης που μόνο παραπληροφόρηση και φόβο προκαλούν στα λαϊκά στρώματα, τα οποία λαϊκά στρώματα όμως παρά τη δύσκολη κατάσταση οργανώθηκαν , έφτιαξαν ομάδες πυροφύλαξης, πυροπροστασίας, αλληλοβοήθειας, ένα νέο τεράστιο δίκτυο δημιουργήθηκε και είναι μία απάντηση στην κρατική αναλγησία. Αυτή η λαϊκή αυτενέργεια και οργάνωση πρέπει να συνεχιστεί και να ενδυμαδωθεί σε κάθε χωριό , σε κάθε πόλη , σε κάθε γειτονιά. Κάποιες αιτίες για τις πυρκαγιές από αυτά που έχουν γραφθεί από ανθρώπους που ασχολούνται πολλά χρόνια.--------- Για παράδειγμα, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, με πλούσιες θεσμικές περγαμηνές, δήλωσε για την καταστροφική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, που επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές της Αττικής: «Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς: 1. Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική) 2. Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης 3. Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης». Πολιτική λειψής χρηματοδότησης για την προστασία και ανάπτυξη των δασών και μη πρόσληψης δασεργατών (όχι μόνο μονίμων, αλλά ούτε συμβασιούχων). · Οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται στους καλοκαιρινούς μήνες έχουν στεγνώσει τα δάση και αποτελούν σοβαρή αιτία για την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών. · Η εγκατάλειψη της ρητινοκαλλιέργειας στα πευκοδάση. Οι ρητινοκαλλιεργητές ήταν εγκαταστημένοι στα δάση από τον Μάρτη έως τον Οκτώβρη κάθε χρόνο και εκτός από το μάζεμα της ρητίνης έκαναν μια σειρά ακόμη εργασιών που ήταν προστατευτικές για τα δάση. Για παράδειγμα, εντόπιζαν έγκαιρα τις μικρές φωτιές που εκδηλώνονταν στα δάση και δεν τις άφηναν να μετατραπούν σε καταστροφικές πυρκαγιές. Είναι πολλές οι αιτίες για την εγκατάλειψη της ρητινοκαλλιέργειας στα πευκοδάση, αλλά θα ξεστρατίζαμε από το βασικό στόχο αυτού του άρθρου αν αναφερόμασταν σ’ αυτές. · Η ύπαρξη τεράστιου αριθμού αδέσποτων χωματερών, διάσπαρτων μέσα στα δάση. · Αν δεν υπήρχαν οι παράγοντες που προαναφέρουμε, όσες προσπάθειες και εάν καταβάλλονταν από επίδοξους εμπρηστές, οι μικρές εστίες που θα δημιουργούσαν δεν υπήρχε περίπτωση να μετατραπούν σε καταστροφικές πυρκαγιές.-----------Ένα σχόλιο που θα ήθελα να κάνω είναι ότι στις πυρκαγιές αυτές κάηκαν και εργοστάσια ( Ο Μίχαλος πέθανε από καρδιακό μόλις είδε τη φωτιά κοντά στο εργοστάσιό του) και καπιταλιστικές επιχειρήσεις ακόμα και τουριστικές όπως το μεγάλο κάμπινγκ στην Αγία Άννα που δεν ήταν ένα απλό κάμπινγκ αλλά μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση, κάηκε μεγάλο μέρος του τουριστικού κεφαλαίου στην Βόρεια Εύβοια αλλά και άλλου κεφαλαίου βιοτεχνικού, αγροτικού, κτηνοτροφικού. Αυτό το ότι ο Χατζηδάκης θα έφτιαχνε ένα νομοσχέδιο που θα καιγόντουσαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις, βίλες στους Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν στέκει ούτε σαν θεωρία συνωμοσίας. Για τις πυρκαγιές υπάρχουν οι ευθύνες της εγκατάλειψης των δασών, της δασοπυρόσβεσης από όλες τις κυβερνήσεις, καθώς και ο κεντρικός τρόπος λειτουργίας (μη λειτουργίας στην ουσία) π.χ. η έλλειψη βυτιοφόρων σε χωριά , έλλειψη οργάνωσης των κατοίκων. Αλλά και στις πόλεις σε πόσα κτήρια εργαζομένων υπάρχει μέριμνα πυροπροστασίας? Σε τόσα κτήρια δουλεύει κόσμος χωρίς καμμία ενημέρωση για το τι κάνει σε περίπτωση πυρκαγιάς, δεν του έχει δείξει κάποιος ακόμα και ένα χειρισμό πυροσβεστήρα. Το ίδιο και σε πολυκατοικίες , σχολεία, παντού. Δεν υπάρχει κάποια εκπαίδευση των πολιτών.

από Τα ζώα 11/08/2021 11:21 μμ.


Μετά το ολοκαύτωμα του ζωντανού δάσους. Άλλη εντύπωση προκαλούν οι φωτογραφίες και τα βίντεο από εγκαταστάσεις φαραωνικών έργων μέσα σε παρθένα δάση και άλλη όταν ο περιβάλλοντας χώρος είναι κρανίου τόπος. Οι αναφορές στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα, στην βιοποικιλότητα, στο ιδιαίτερο τοπικό οικοσύστημα είναι κενές νοήματος.Το καθεστός προστατευόμενης περιοχής, έχει σταματήσει να υφίσταται.

Τα χωρία ερημώνουν αφού οι κάτοικοι ζούσαν από το δάσος και μέσα σε αυτό. Οι τοπικές οικονομίες καταρρέουν, δίνοντας τη θέση τους σε τι άραγε; Θα το δούμε στην πορεία. Λιγοστεύουν και οι αντιδράσεις και η όχληση προς τους επίδοξους καταχραστές.

Και έρχεται το κράτος με τα σχέδια ενίσχυσης του παρασιτικού τουρισμού. Θα κάνει και σχολή τουριστικών επαγγελμάτων στην Εύβοια, ωθώντας τους νέους προς τον “επιθυμητό” επαγγελματικό προσανατολισμό. Οι ρετσινοπαραγωγοί, οι υλοτόμοι, οι μελισσουργοί και οι διάφορες εργασίες που ήταν σε σύνδεση με το τοπικό περιβάλλον, δεν ήταν αρκετά προσοδοφόρες για τα καπιταλιστικά σχέδια ανάπτυξης, ούτε και ελέγχονταν πλήρως από αυτά.

Και επιπλέον, δεν συμφέρει γενικά οι άνθρωποι να έχουν ζωτική σχέση με το δάσος. Είναι χρήσιμο να αποξενωθούν από αυτό. Να μην το γνωρίζουν, να το βλέπουν από μακριά και να μη νοιάζονται. Να μη νοίαζονται σε ποιων τα χέρια είναι, ούτε τι γίνεται μέσα σε αυτό. Κι όλες αυτές οι προτάσεις “ειδικών”, για το πώς πρέπει να κατασκευάσουμε τα δάση, να τα αραιώσουμε, να τα λιγοστέψουμε, να τα φυτέψουμε με είδη της επιλογής μας, για να καίγονται λιγότερο. Με τι μπούρδες βομβαρδίζουν τον άναυδο από τον τρόμο λαό, τις τελευταίες μέρες. Η φύση αναγεννιέται από μόνη της, μόνο τότε είναι φύση. Αλλά τότε είναι και “προστατευόμενη”.

Οι “ανάδοχοι” και οι μελέτες τους (τρόμος), τί θα κατασκευάσουν πάρκα για αναψυχή, κατάλληλα για οικοτουρισμό; Μήπως θα επιδιώξουν την “αξιοποίησή” τους, εννοείται για “λόγους δημοσίου συμφέροντος”;

Καμιά εμπιστοσύνη στο κράτος και στους φορείς του, για τη διαχείριση των καμένων. Ο λαός πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Μέσω της προσποιητής, υποκριτικής προπαγάνδας περί οικολογικής ευαισθησίας και προστασίας των δασών, επιχειρείται η αλλαγή χρήσης γης, η αλλαγή της κουλτούρας των ανθρώπων, σε αυτό που εξασφαλίζει την κερδοφορία, την κυριαρχία των καπιταλιστικών συμφερόντων και τον έλεγχό τους πάνω στις ζωές μας.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License