Ξαναφτιάχνοντας την κοινωνία: Δεν είναι ο άνθρωπος καρκίνος πάνω στον πλανήτη

Δεν είναι ο άνθρωπος καρκίνος πάνω στον πλανήτη Σε αυτή τη δημοσίευση παρουσιάζω το βιβλίο του Μάρεϊ Μπούκτσιν(α) «Ξαναφτιάχνοντας την κοινωνία» δημοσιεύοντας τον «πρόλογο» του συγγραφέα με τίτλο «ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ» που απαντάει στους προβληματισμούς που θέτω πιο κάτω. Ο τίτλος του πρόλογου είναι «αυθαίρετα» δικός μου.

Πρόλογος / επιμέλεια δημοσίευσης : Γιώργος Μεριζιώτης

(πρώτη ψηφιακή δημοσίευση Αutonomi Drasi 17/8/2018)

Πρόλογος

Δεν είναι ο άνθρωπος καρκίνος πάνω στον πλανήτη

Σε αυτή τη δημοσίευση παρουσιάζω το βιβλίο του Μάρεϊ Μπούκτσιν(α) «Ξαναφτιάχνοντας την κοινωνία» δημοσιεύοντας τον «πρόλογο» του συγγραφέα με τίτλο «ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ» που απαντάει στους προβληματισμούς που θέτω πιο κάτω. Ο τίτλος του πρόλογου είναι «αυθαίρετα» δικός μου.

Το βιβλίο παρόλο που εκδόθηκε πριν 30 χρόνια, το 1989 στον Καναδά (από τις αναρχικές εκδόσεις Black Rose Books) και το 1993 στην Ελλάδα, παραμένει τρομερά επίκαιρο, γιατί τώρα που επιδεινώνεται το οικολογικό πρόβλημα και εντείνεται η «κλιματική αλλαγή» (βλέπε κλιματική κατάρρευση* ) πληθαίνουν οι φωνές από πάσης φύσεως επαΐοντες αναλυτές, περιβαλλοντολόγους, πολιτικάντηδες οικολόγους, πανεπιστημιακούς και λοιπούς ότι φταίει έτσι γενικά ο άνθρωπος για την οικολογική κρίση.

Δεν φταίει ο καπιταλισμός και η ακόρεστη δίψα του για κέρδος και κυριαρχία, δεν φταίνε οι πολιτικές των πολυεθνικών εταιριών άλλα και των ντόπιων κατά τόπους. Δεν φταίνε οι πολιτικές των κυβερνήσεων που μέσω του κράτους (νόμιμης βίας) έχουν επιβάλει και επιβάλουν οικονομικές πολιτικές ανάπτυξης – επέκτασης εναρμονισμένες με τις εταιρίες πάνω στις κοινωνίες και την φύση.

Οι επαΐοντες – ειδικοί – περιβαλλοντολόγοι και οι πολιτικές ελίτ – δεξιές και αριστερές – μας λένε μέσα από μια αφυδατωμένη γενικόλογη ρητορική ψεύδους ότι φταίει έτσι γενικά ο άνθρωπος, μας λένε έτσι γενικά ότι η κλιματική και περιβαλλοντική κρίση είναι ανθρωπογενής αποκρύβοντας τον συστημικό χαρακτήρα αυτής της κρίσης.

Άλλοι λένε ότι φταίει ο άνθρωπος λόγω της καταστροφικής του φύσης, για την μόλυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος. Φταίει έτσι γενικά ο άνθρωπος και ο υπερπληθυσμός (β) ιδιαίτερα του λεγόμενου «τρίτου κόσμου» για την μόλυνση της γης, τη καταστροφή των δασών, τη ρύπανση του αέρα, των θαλασσών και τη διατάραξη της κλιματικής ισορροπίας. Φυσικά δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αναπαράγουν την ναζιστική φαιδρότητα της συλλογικής ευθύνης. φταίμε όλοι, φταίω εγώ που γράφω, φταις εσύ που διαβάζεις, για τις αποφάσεις που πήραν – παίρνουν οι τεχνογραφειοκρατικές και πολιτικές ελίτ στην οικονομία που έχουν αντανάκλαση και επηρεάζουν την κοινωνική καθημερινή ζωή και το περιβάλλον του πλανήτη.

Φταίνε έτσι γενικά οι άνθρωποι που χειραγωγήθηκαν από τους μηχανισμούς πλύσης εγκεφάλων στον καταναλωτισμό για να δουλέψει ή τονωθεί η ελεύθερη οικονομία της αγοράς, η οικονομία της ζήτησης και της προσφοράς , αν και στην εποχή μας έχει ανατραπεί αυτή η κλασική καπιταλιστική κίνηση γιατί ο νέος καπιταλισμός, ο εμπορικός ολοκληρωτισμός έχει καταφέρει μέσω της προσφοράς να δημιουργεί ζήτηση, έτσι που γέμισε ο πλανήτης με σκουπίδια και πλαστικά, με συσκευές που σκόπιμα αχρηστεύονται μετά από μια μικρή χρήση και είτε είναι οικονομικά ασύμφορο να επισκευαστούν ή δεν παίρνουν επισκευή.

Φταίνε οι άνθρωποι που παραπληροφορήθηκαν ή δεν πληροφορήθηκαν καθόλου για το περιβάλλον ώστε συλλογικά να πάρουν σωστές αποφάσεις. Εδώ ταιριάζει απόλυτα το απόφθεγμα που λέει, “αφού βγάλανε τα μάτια του ανθρώπου, τώρα τον κατηγορούν για τύφλωση”. Φυσικά όταν τους θέσουμε αυτά τα επιχειρήματα είναι τόσο συμφεροντολόγοι και ξεδιάντροποι υπερασπιστές των συμφερόντων των εργοδοτών – αφεντικών που τους χρηματοδοτούν, ώστε θα μας κατηγορήσουν συλλήβδην για λαϊκισμό. (γ)

Στην απανθρωπιά τους πρέπει να βροντοφωνάξουμε ότι:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ! ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ!

Το πολλά υποσχόμενο οικολογικό κίνημα – τουλάχιστον στις αρχές της δημιουργίας του – αφομοιώθηκε τόσο γρήγορα από το σύστημα με έναν πρωτοφανή χρονικά ρυθμό σε σχέση με άλλα κινήματα στην ιστορία και έχει γίνει συνώνυμο του εκλογισμού, πολιτικαντισμού και των αχρείων μη κυβερνητικών οργανώσεων (Μ.Κ.Ο) που χρηματοδοτούνται από διάφορα ιδρύματα που έχουν δημιουργήσει οι οικονομικές ελίτ. Επιβεβαιώνοντας τον θεμελιωτή της κοινωνικής οικολογίας (δ) Μάρεϊ Μπούκτσιν που πολλά χρόνια πριν μέσα από μια ανοικτή επιστολή στο παγκόσμιο οικολογικό κίνημα έλεγε ότι η οικολογία αν δεν είναι κοινωνική και ανατρεπτική κινδυνεύει να καταντήσει περιβαλλοντολογία ή το καλλυντικό του καπιταλισμού. (ε)

Επίσης πολλοί/ες χλιαροί τύποι επικαλούνται τον Μάρεϊ Μπούκτσιν αφυδατώνοντας την ορμή της σκέψης του, εντάσσοντας την σε χλιαρά ρεφορμιστικά σχήματα και επιδιώξεις. Είναι φρέσκια, ορμητική και επαναστατική η σκέψη του θεμελιωτή της κοινωνικής οικολογίας ; Ας το διαπιστώσει ο καθένας/μια μελετώντας το έργο του.

Τι μπορεί να γίνει στο σήμερα και το τώρα; Δεν έχουμε να δώσουμε καμιά εναλλακτική πρόταση ως προς αυτό, δηλαδή να “αποκαθάρουμε” την έννοια της οικολογίας. Άλλωστε θα ήταν και χαμένος χρόνος. Όμως αυτοί που κινούνται αντισυστηματικά και στην κατεύθυνση ανατροπής του καπιταλισμού και του κράτους χρειάζεται να εντάξουν την κοινωνική ανατρεπτική οικολογία στο καθημερινό τους λεξιλόγιο, χρειάζεται να επεξεργαστούν ένα τρίπτυχο κριτικής, δράσης και ανατροπής του υπάρχοντος αίσχους, μέσα από ένα πρόταγμα που αφορά το κοινωνικό ταξικό, το θεσμικό και το οικολογικό ως μια αδιαίρετη ενότητα.

Το σύστημα θα επιδιώξει – ήδη επιδιώκει – να «επιλύσει» το οικολογικό ζήτημα σε βάρος του κοινωνικού προωθώντας τον οικοκαπιταλισμό, (πράσινη ανάπτυξη κλπ) ή εκεί που θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η οικολογική κρίση θα επιβάλει «οικολογική δικτατορία» με την έννοια ότι θα παρθούν μέτρα και απαγορεύσεις για τους πολλούς και ασυδοσία για τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε κάνοντας γνωστό στον κόσμο, στην καταπιεσμένη – εκμεταλλευόμενη κοινωνία ότι:

Μια κοινωνία όπου κυριαρχείται από αλλοτριωμένες κοινωνικές – ταξικές σχέσεις που επιβάλει η εκάστοτε πολιτική-οικονομική ελίτ μέσω του κράτους (δηλαδή της «νομιμοποιημένης» δομικής βίας), μεταξύ εκμεταλλευτή και εκμεταλλευόμενου, διευθυντή και διευθυνόμενου, κυβερνήτη και κυβερνώμενου δεν θα είναι ποτέ αληθινά δίκαιη, ούτε θα είμαστε πραγματικά ελεύθεροι.

Μια κοινωνία διχαστικά πολωμένη μεταξύ φτώχειας και πλούτου, μεταξύ αυτών που δίνουν εντολές και αυτών που εκτελούν δεν θα είναι ποτέ οικολογικά ισορροπημένη, γιατί η κυριαρχία απέναντι στην φύση έχει τις ρίζες της στην κυριαρχία ανθρώπου από άνθρωπο. Η οικολογική ισορροπία προϋποθέτει την κοινωνική αρμονία.

«Η οικολογία, κατά τη γνώμη μου, σήμαινε πάντα κοινωνική οικολογία: την πεποίθηση, δηλαδή, ότι αυτή καθαυτή η έννοια τής κυριαρχίας πάνω στη φύση πηγάζει από την κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στον άνθρωπο, πιο συγκεκριμένα: των γυναικών από τους άντρες, των νέων απ’ τους μεγάλους, της μιας φυλετικής ομάδας από μια άλλη, της κοινωνίας απ το κράτος, του ατόμου από τη γραφειοκρατία, καθώς και της μιας οικονομικής τάξης από μιαν άλλη ή ενός αποικιοκρατούμενου λαού από μιαν αποικιοκρατική δύναμη. Κατά τη γνώ­μη μου, η κοινωνική οικολογία πρέπει ν’ αρχίσει τον αγώνα της για την ελευθερία όχι μόνο στο εργοστάσιο αλλά και στην οικογένεια, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην ανθρώπινη ψυχή, όχι μόνο στις υλικές αλλά και στις πνευματικές συνθήκες τής ζωής.» Μάρεϊ Μπούκτσιν

Τώρα που όλοι «πρασινίζουν», ακόμα και τ΄ αφεντικά, μένει πάντα επίκαιρο το σύνθημα που φωνάζουν οι αναρχικοί οικολόγοι από παλιά: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ – ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ, γι΄ αυτό … η αντίσταση στην εξαθλίωση και την εξόντωση της ζωής μας, η δημιουργία της «ουτοπικής» κοινωνίας, περνά μέσα από την εξέγερση και την ανατροπή της κεφαλαιο-κρατικής «κοινωνίας», διαφορετικά η οικολογία κινδυνεύει να γίνει (και έχει γίνει) επιστημονισμός και περιβαλλοντολογία ή αλλιώς το καλλυντικό του καπιταλισμού!

*) σημ. του επιμελητή: Είναι ουδέτερη και γαργαλιστικά ωραία η έννοια «κλιματική αλλαγή» όπως την έχουν ονομάσει οι επαΐοντες επιστήμονες περιβαλλοντολόγοι και μετεωρολόγοι. Αντίθετα πιστεύω ότι δεν είναι μια ουδέτερη έννοια είναι μια βαρύτατα πολιτική θέση που θέλει να αποκρύψει ότι δεν πρόκειται για αλλαγή αλλά για κατάρρευση των κλιματολογικών και περιβαλλοντικών ισορροπιών που είχαν δημιουργηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια στον πλανήτη γη.

Η έννοια της αλλαγής του κλίματος φαντάζει και ωραία , μέχρι που έχω διαβάσει ότι μερικοί Βρετανοί χαίρονται γιατί το νησί τους θα γίνει εύκρατο και θα φυτέψουν ελιές, το ίδιο και οι Κινέζοι !!!

Δείτε σχετικά: Κλιματική και Οικολογική Κατάρρευση: Το νησί του Πάσχα και η εντροπία

«Ξαναφτιάχνονταν την κοινωνία»

Του Μάρεϊ Μπούκτσιν

{…} ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ...

Υγ. επειδή το Athens Indymedia δεν δέχεται ποσταρισματα, όμως τα ποστ της δημοσίευσης είναι σημαντικά για να γίνει κατανοητό το κείμενο, θα ποσταρω το λινκ της δημοσίευσης σε ξεχωριστή ανάρτηση , αν γίνει δεκτή.

Περισσότερα εδώ:: https://autonomidrasi.com/2021/08/11/

από Δρακος 14/08/2021 3:32 μμ.


Δεν είναι ο άνθρωπος καρκίνος πάνω στον πλανήτη

Περισσότερα εδώ:

  https://autonomidrasi.com/2021/08/11/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License