Μαρξισμός σε πέντε λεπτά διάβασμα

Είναι εύκολο να καταλάβουμε το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα και πως να το αντικαταστήσουμε με κάτι καλύτερο, αρκεί να κατανοήσουμε τί λέει ο Μαρξ. Εδώ μια σύνοψη με μόνο πέντε λεπτά διάβασμα.

Η σημαντικότερη ιδέα του Μαρξ είναι οτι το καπιταλιστικό σύστημα κυριαρχεί πάνω στους καπιταλιστές, διότι ο τρόπος λειτουργίας του καπιταλισμού σημαίνει οτι όποιος δεν αυξάνει συνεχώς το κέρδος του τότε εξαφανίζεται. Επειδή ούτε ο καπιταλιστής ούτε κανείς άλλος δεν μπορεί να ελέγξει το καπιταλισμό, το σύστημα αναπτύσσεται με ένα προβλέψιμο τρόπο που καταπατά όλο και περισσότερο τους εργαζομένους κι αυτό καταλήγει αναγκαστικά σε ένα νέο σύστημα χωρίς καπιταλιστές.

Το κέρδος βγαίνει από την εργασία που κάνουν οι εργαζόμενοι, όμως ο καπιταλιστής μπορεί να τσεπώνει αυτό το κέρδος επειδή έχει την νόμιμη ιδιοκτησία της επιχείρησης όπου εργάζονται οι εργαζόμενοι. Για να αυξήσει το κέρδος του ο καπιταλιστής πρέπει να εκμεταλλευτεί σκληρότερα τον εργαζόμενο. Όμως ο εργαζόμενος χρειάζεται μισθό για να ζήσει. Έτσι ο καπιταλιστής επενδύει σε τεχνολογία αυτοματισμού για να αντικαταστήσει εργαζομένους με μηχανήματα ώστε να μειωθεί το κόστος των μισθών.

Όπως είπαμε το κέρδος βγαίνει από τους εργαζομένους διότι αυτοί κάνουν εργασία. Δεν μπορεί να βγει κέρδος από τα μηχανήματα διότι αυτά απλά βοηθούν όσους εργαζομένους έχουν απομείνει να παράγουν περισσότερη εργασία σε λιγότερο χρόνο. Άρα όσο πιο πολύ επενδύουν οι καπιταλιστές σε τεχνολογία αυτοματισμού, τόσο μειώνονται οι εργαζόμενοι και αυξάνονται οι άνεργοι. Όσο λιγότεροι γίνονται οι εργαζόμενοι, τόσο μειώνεται η δυνατότητα των καπιταλιστών να αυξήσουν το κέρδος τους.

Όσο το κέρδος των καπιταλιστών μειώνεται, τόσο περισσότερο οι καπιταλιστές προσπαθούν να το αυξήσουν με βαμπιρισμό: οι τράπεζες κατάσχουν σπίτια, γίνονται ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, και αντί να χτίζονται νέα εργοστάσια γίνεται τζογάρισμα στο χρηματιστήριο και εφευρίσκονται νέοι τρόποι αρπαγής μικροϊδιοκτησίας από μικροαστούς, πχ μικρά μαγαζιά που κλείνουν λόγω κάποιου νόμου που έβγαλε η κυβέρνηση κατά παραγγελία των μεγάλων καπιταλιστών οι οποίοι μετά αγοράζουν φτηνά τα κλεισμένα μικρά μαγαζιά, συγκεντρώνοντας έτσι όλα τα ακίνητα στα χέρια τους.

Όσο προχωρά ο καπιταλισμός, τόσο αυξάνονται οι εργαζόμενοι γιατί όλο και περισσότεροι μικροαστοί καταστρέφονται και κλείνει το μαγαζί τους. Αυξάνονται επίσης και οι άνεργοι λόγω τεχνολογικής αυτοματοποίησης, καθώς και οι φτωχοί και άστεγοι επειδή οι καπιταλιστές βάζουν τις κυβερνήσεις να κόβουν συντάξεις κι επιδόματα. Ο πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερους καπιταλιστές. Έτσι αναγκαστικά θα φτάσουμε σε μια κατάσταση εκρηκτική όπου οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί θα πρέπει να αλλάξουν το σύστημα αν θέλουν να επιβιώσουν.

Για να αλλάξει το σύστημα πρέπει να κατανοηθεί πως δουλεύει ο καπιταλισμός. Ο καπιταλιστής ξεκινά με ένα αρχικό κεφάλαιο και το επενδύει για να φτιάξει ένα εργοστάσιο (ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση). Προσλαμβάνει εργαζομένους οι οποίοι παράγουν προϊόντα. Τα προϊόντα τα πουλάει ο καπιταλιστής και παίρνει πίσω χρήματα για να αυξήσει το κεφάλαιο του. Το κέρδος αυτό προέρχεται από το γεγονός οτι οι εργαζόμενοι πληρώνονται μικρότερο μισθό από όσο είναι η πραγματική αξία που παράγουν με την εργασία τους. Ο λόγος που τα προϊόντα πωλούνται για χρήματα είναι επειδή έτσι αποκρύπτεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Παίρνει ο εργαζόμενος μισθό 500 ευρώ και φτιάχνει ένα προϊόν το οποίο ο καπιταλιστής το πουλάει για 2000 ευρώ. Αν δεν υπήρχε ο καπιταλιστής στη μέση τότε θα μπορούσε να το πουλήσει άμεσα ο εργαζόμενος και να καρπωθεί τα 2000 ευρώ. Άρα τόσο θα έπρεπε να είναι ο δίκαιος μισθός, όμως ο καπιταλιστής γνωρίζει οτι όσο υπάρχουν αρκετοί άνεργοι τότε μπορεί να εκφοβίσει τον εργαζόμενο να αποδεχτεί έναν μισθό ίσο με τις βασικές ανάγκες διαβίωσης του. Του δίνει 500 ευρώ και τα 1500 ευρώ τα κρατάει ως κέρδος της επιχείρησης. Αυτά τα 1500 ευρώ που δεν παίρνει ο εργαζόμενος ονομάζονται υπεραξία.

Οι καπιταλιστές στη πορεία του καπιταλισμού ανακάλυψαν οτι μπορούσαν να δώσουν μέρος της υπεραξίας σε επιλεγμένους υπαλλήλους που ήταν υπάκουοι. Δημιουργήθηκαν έτσι οι μάνατζερ-διευθυντές, οι διαφημιστές, οι δημοσιογράφοι, και οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι γραφείου οι οποίοι έχουν συμφέρον από το καπιταλισμό επειδή τρώνε κι αυτοί μέρος της υπεραξίας που παράγουν οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι και οι χειρονάκτες εργάτες. Αυτοί οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι που λαμβάνουν υπεραξία ονομάζονται εργατική αριστοκρατία και βοηθούν τους καπιταλιστές στον έλεγχο των απλών εργαζομένων (πχ ταμείες σε σουπερμάρκετ) από τους οποίους βγαίνει η υπεραξία.

Γίνεται τώρα σαφές πως θα μοιάζει το σύστημα που θα αντικαταστήσει τον καπιταλισμό: η υπεραξία θα μένει στη τσέπη αυτού που την παράγει. Δηλαδή θα καταργηθούν οι καπιταλιστές και η εργατική αριστοκρατία ως κοινωνικές τάξεις, και θα γίνουν όλοι απλοί εργαζόμενοι με πολύ καλύτερη οικονομική θέση από όσο έχουν σήμερα. Πρέπει να τονιστεί οτι στο Μαρξισμό δεν θεωρείται χρήσιμη η έννοια της "μεσαίας τάξης" καθώς ο όρος χρησιμοποιείται από καπιταλιστές ως προπαγάνδα για να βάλει στο ίδιο τσουβάλι πολλά στρώμματα εργαζομένων μαζί με εργατική αριστοκρατία και μικρούς καπιταλιστές (μικροαστοί), κρύβωντας έτσι τα αντίθετα οικονομικά συμφέροντα αυτών των στρωμμάτων. Ωστόσο, αφότου η υπεραξία που κλέβουν οι καπιταλιστές θα δίνεται στους εργαζομένους, μπορούμε να περιμένουμε οτι όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν πλέον ένα επίπεδο ζωής ίσο ή και καλύτερο από τη σημερινή "μεσαία τάξη".

Το ξεπέρασμα του καπιταλιστικού συστήματος δεν μπορεί να γίνει από το καπιταλιστικό κράτος, διότι οι πολιτικοί είναι σκλάβοι των καπιταλιστών, και οι κρατικοί υπάλληλοι με τη σειρά τους είναι σκλάβοι των πολιτικών. Ο Μαρξ είπε οτι η μόνη λύση είναι να αντικατασταθεί το καπιταλιστικό κράτος από ένα διαφορετικό κράτος το οποίο θα το ελέγχουν οι εργαζόμενοι, δηλαδή ένα εργατικό κράτος. Σκόπος του εργατικού κράτους θα είναι να κρατάει κάτω τα απομεινάρια των καπιταλιστών μέχρι την τελική τους εξαφάνιση. Όταν εξαφανιστούν οι καπιταλιστές, τότε το εργατικό κράτος θα μπορεί να ενωθεί με τη κοινωνία και να σταματήσει να υπάρχει ο διαχωρισμός κοινωνίας και κράτους.

Το σύστημα που αντικαθιστά τον καπιταλισμό με ένα εργατικό κράτος ονομάζεται σοσιαλισμός. Στο σοσιαλισμό υπάρχουν ακόμα κάποια απομεινάρια του καπιταλισμού, κι όταν αυτά εξαφανιστούν τότε ο σοσιαλισμός γίνεται κομμουνισμός. Στη θεωρία του Μαρξ το εργατικό κράτος καταργείται στο κομμουνισμό και οι λειτουργίες που επιτελούσε το σοσιαλιστικό κράτος αναλαμβάνονται πλέον από τη κομμουνιστική κοινωνία.

Οι αναρχικοί διαφοροποιήθηκαν από τους σοσιαλιστές με βάση την ιδέα οτι θα ήταν δυνατή η άμεση μετάβαση στο κομμουνισμό χωρίς κράτος, δίχως το σοσιαλιστικό στάδιο του εργατικού κράτους.

από αντιφας1 20/08/2021 11 πμ.


Απορίας άξιο είναι αν παιδάκι που μόλις τέλειωσε το λυκειο γράφει το κείμενο. Τεράστιες απλουστεύσεις και γενικεύσεις, καμία ουσιαστική αναφορά στις κοινωνικο-οικονιμικές ιδέες του Μαρξ, λογικά άλματα και βεβιασμένα στοιχειώδη συμπεράσματα. Για παιδάκια του δημοτικού μας περάσατε;

από @ 24/08/2021 8:17 μμ.


Αυτο που δεν λέει το κείμενο και θα πρεπε να το λέει! Ο Μάρξ κάλεσε τους εργάτες σε ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ενάντια στα αφεντικά. Ειπε οτι οι εργάτες πρέπει να είναι ένοπλοι και να μην παραδώσουν ποτέ τα όπλα τους για κανένα λόγο!

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License