ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ Δ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Είναι κινηματική ευθύνη η στήριξή του συντρόφου Δ. Χατζηβασιλειάδη απέναντι στην κρατική εκδικητικότητα. Και είναι ακριβώς ευθύνη πλατιά κινηματική και όχι μόνο στενά αναρχική, γιατί ο Δημήτρης πάλεψε για όλους. Όχι με την “ηρωική” αλλά με την πολιτική έννοια, δηλαδή, πέρα από ιδεολογικές προκαταλήψεις, σεχταρισμούς και δογματισμούς ανεξαρτήτως πολιτικής τάσης ή ιδεολογίας, παντού όπου γεννιούνταν αγώνες και ανοιγόταν περάσματα..

post image

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ Δ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Στις 8/07 συνελήφθη μετά από απόπειρα απαλλοτρίωσης σε υποκατάστημα τράπεζας της Alpha bank στα Πεύκα Θεσσαλονίκης, ο αναρχικός επαναστάτης Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης. Bρισκόταν σε καθεστώς παρανομίας από τον Οκτώβρη του '19 κατηγορούμενος για απαλλοτρίωση τοπικού-κρατικού καζίνο ΟΠΑΠ στο Χολαργό και ως μέλος της οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο είχε επιλέξει το ανυπότακτο μονοπάτι της φυγοδικίας, χωρίς να επιτρέψει σε δικαστές και εισαγγελείς να καθορίσουν την ελευθερία του. Σήμερα βρίσκεται αιχμάλωτος των διωκτικών αρχών, στο ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο της Γυναικείας Πτέρυγας Φυλακών Κορυδαλλού, σε καθεστώς απομόνωσης.

Ο Δημήτρης είναι ένας από τους πιο ειλικρινείς και αξιοπρεπείς αναρχικούς επαναστάτες του ελλαδικού κινήματος και του αναρχικού χώρου, με συνεπή, σταθερή και αδιάλλακτη παρουσία και συμμετοχή. Σε αντίθεση με την αφήγηση για ένοπλες πρωτοπορίες και μιλιταριστικούς φετιχισμούς, ο Χατζηβασιλειάδης ήταν ενεργό κομμάτι σε κάθε αγώνα. Αναρχικό, κοινωνικό, πολιτικό, ταξικό, διεθνιστικό, αντιμιλιταριστικό, κάνοντας πράξη την ρήση του Π. Κροπότκιν: “Με την φωτιά, με την πένα, με το τσεκούρι και το πιστόλι, ότι δεν ανήκει στην αστική νομιμότητα ανήκει σε εμάς”. Όχι μόνο στην πράξη, αλλά και στο λόγο με τα αναρίθμητα κείμενα, μπροσούρες και βιβλία που έχει δημοσιεύσει είτε ατομικά είτε συλλογικά.

Βρεθήκαμε μαζί του σε πορείες, συνελεύσεις, καταλήψεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, στις μάχες του Συντάγματος το 2010-12, στις μαχητικές κινητοποιήσεις μετά την δολοφονία του αντιφασίστα Π. Φύσσα στο Κερατσίνι, στις καταλήψεις του Πολυτεχνείου στην απεργία πείνας του αναρχικού Ν. Ρωμανού και των επαιτειών της 17 Νοέμβρη, στις κινητοποιήσεις για τον Α. Γρηγορόπουλο και τις μαχητικές περιφρουρήσεις των Εξαρχείων. Στις συνελεύσεις των αναρχικών, των καταλήψεων, του αντιφασιστικού κινήματος, των συνελεύσεων γειτονιών, των αγώνων για τα ΜΜΜ, των πολιτικών κρατουμένων κ.α.. Ο σύντροφος Δημήτρης σε ελευθερία βρισκόταν παντού με εμάς και πάρα πολλούς άλλους.

Δεν είναι μόνο οι πολιτικές και προσωπικές σχέσεις που είχαμε αναπτύξει με τον σύντροφο όλα αυτά τα χρόνια στους ανοιχτούς κοινωνικούς, ταξικούς και πολιτικούς αγώνες, αλλά και μέσα από την αλληλέγγυα στήριξη και συμμετοχή του στην γειτονιά και την Κοινότητα των Κατειλημμένων προσφυγικών Λ. Αλεξάνδρας, όπου στάθηκε αλληλέγγυος όχι μόνο πολιτικά, αλλά και σε κάθε κοινωνική δομή και λειτουργία. Στην Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Κοινότητας και Αλληλέγγυων (ΑΣΑΚΑ), την δομή Υγείας, την δομή παιδικού Στεκιού της γειτονιάς, στους συλλογικούς φούρνους και κάθε φορά που η καταστολή επιχειρούσε να πατήσει πόδι στην γειτονιά μας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, όταν η διωκτική μανία των μηχανισμών έπεσε πάνω στα Προσφυγικά, με την τρομοκρατική επιχείρηση της δαεεβ στις 8/11/2019 με απαγωγές συντρόφων και εισβολές σε σπίτια, ενάντια σε κατοίκους και οικογένειες.

Το κράτος μέσα από τους μιντιακούς μηχανισμούς επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για την κατασταλτική του ετοιμότητα. Το ίδιο επιχειρεί και όσον αφορά την στοχοποίηση των εχθρών του. Η παρουσίαση του Δ. Χατζηβασιλειάδη ως μια περίπτωση επικίνδυνου και σκληρού τρομοκράτη, απομονωμένου και φανατικού, μόνο πραγματική δεν είναι. Παρά τα ελάχιστα που γράφονται δημοσίως και τα πολλά που αναπαράγονται υπογείως, στο σύνηθες γενικό παρασκήνιο του ριζοσπαστικού χώρου κάθε ιδεολογικής κατεύθυνσης, η ίδια εικόνα επιχειρείται να παρουσιαστεί και από κομμάτια του αναρχικού χώρου. Ποιον, όμως, μπορεί να εξυπηρετεί αυτό πέρα από το ίδιο το κράτος και τους μηχανισμούς του, στον σχεδιασμό συνολικής απαξίωσης του επαναστατικού προτάγματος και του αναρχικού μαχητικού αγώνα;

Η στοχοποίηση και η πολιτική απομόνωση εκ των έσω των αναρχικών που βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται σε διαρκή θέση μάχης απέναντι στο κράτος,, τον καπιταλισμό και τους μισθοφόρους τους αποτελεί σημείο κινηματικής παρακμής και παράδοσης των μέσων αγώνα. Η πραγματική ήττα στα χαρακώματα του κοινωνικού και ταξικού πολέμου δεν είναι η αιχμαλωσία, αλλά η έκπτωση συνείδησης, η παράδοση, η μετάνοια και οι δηλώσεις νομιμοφροσύνης. Αυτή την ήττα, εσωτερική και υπαρξιακή, ο σύντροφος Δ, Χατζηβασιλειάδης δεν την αποδέχθηκε και δεν θα την αποδεχθεί ποτέ.

Για εμάς ως Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών είναι περιττό να μπούμε σε αναφορές επικύρωσης η απόρριψης των επιλογών του. Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε, γιατί μια τέτοια συζήτηση μόνο παραπλανητική θα μπορούσε να είναι. Η κοινότητα μας με τόσους πολιτικούς αγωνιστές-πρόσφγυγες μέσα στην γειτονιά, η αλληλεγγύη μας με το τουρκικό και κουρδικό επαναστατικό κίνημα, η ενεργός συμμετοχή μας στην επανάσταση της Ροζάβα και ο Μάρτυρας μας Haukur Spark Hilmarsson δεν αφήνουν περιθώρια πολιτικών τακτικισμών. Η σύγκρουση με το καθεστώς τυραννίας και εκμετάλλευσης που επιβάλλουν το κράτος και ο καπιταλισμός, σε όλα τα πεδία του κοινωνικού μετώπου, μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή τους, είναι δικαίωμα και καθήκον κάθε καταπιεσμένου και αγωνιστή. Θέλοντας να σκιαγραφήσουμε με λίγα λόγια το πως κατανοούμε την περίπτωση του συντρόφου και όχι μόνο αυτού, πολιτικά, κινηματικά και παροντικά, θα παραθέσουμε ένα απόσπασμα από την εκδοτική δραστηριότητα του ίδιου μέσα από το συλλογικό σώμα με το οποίο δραστηριοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια και την έντυπη αναδημοσίευση της προκήρυξης των Μ.Λ.Ε.Δ. Οι οποίες διεκδίκησαν την πολιτική ευθύνη της εκτέλεσης των δύο Ναζί έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο. Νομίζουμε ότι με λίγα λόγια περιγράφει ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτικής ταμπακιέρας αυτού που αναφερόμαστε:“...Το χάσμα που διανοίγουν οι σημερινές συνθήκες στο αντίπερα στρατόπεδο, ανάμεσα σε αυτούς που φιλοδοξούν να πολεμήσουν και σε αυτούς που θέλουν να “πολεμήσουν” το καθεστώς, θα φαίνεται όλο και μεγαλύτερο. Αν υπάρχει σήμερα αυτό το χάσμα, δεν είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι επειδή κάναμε αυτή την επιλογή δράσης, αφού σε τίποτα δεν ήταν ανταγωνιστική προς τις υπόλοιπες μορφές αγώνα. Αν υπάρχει αυτό το χάσμα είναι γιατί κάποιοι θεωρούν καθολικά την ένοπλη δράση ανταγωνιστική προς τις δικές τους πολιτικές επιλογές. Αυτό το φαινόμενο μάλλον θα οξύνεται όσο θα υπάρχουν αγωνιστές που θα προσπαθούν να αναβαθμίζουν την δράση τους επιχειρώντας να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των δύσκολων πολιτικά καιρών που ζούμε.”

Είναι κινηματική ευθύνη η στήριξή του συντρόφου Δ. Χατζηβασιλειάδη απέναντι στην κρατική εκδικητικότητα. Και είναι ακριβώς ευθύνη πλατιά κινηματική και όχι μόνο στενά αναρχική, γιατί ο Δημήτρης πάλεψε για όλους. Όχι με την “ηρωική” αλλά με την πολιτική έννοια, δηλαδή, πέρα από ιδεολογικές προκαταλήψεις, σεχταρισμούς και δογματισμούς ανεξαρτήτως πολιτικής τάσης ή ιδεολογίας, παντού όπου γεννιούνταν αγώνες και ανοιγόταν περάσματα..

Το συγκεκριμένο κείμενο θα μπορούσε να αποτελεί και ένα επικήδειο. Μόνο έτσι δεν είναι. Πρώτος ο Δ. Χατζηβαλειάδης γνωρίζει ότι η φυλακή αποτελεί ένα ακόμη μετερίζι του αναρχικού επαναστατικού αγώνα. Τίποτα δεν τέλειωσε, όλα συνεχίζονται, γιατί ο μόνος χαμένος αγώνας είναι εκείνος που δεν δώσαμε.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΝ Δ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

 Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License