Η ενότητα όλων των εργαζομένων είναι απαραίτητη

Οι καπιταλιστές εύχονται οι εργαζόμενοι να χωρίζονται σε εχθρικές ομάδες που μαλώνουν μεταξύ τους. Η ενότητα όλων των εργαζομένων είναι απαραίτητη για να νικηθεί ο καπιταλισμός. Χάριν της ενότητας θα πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεργασίας ανεξαρτήτως ιδεολογικών αναφορών (πχ αναρχικοί και Μαρξιστές).

Φαντάσου οτι είσαι καπιταλιστής. Έχεις την ιδιοκτησία εργοστασίων όπου οι εργαζόμενοι παράγουν πλούτο. Ξέρεις οτι αν ενωθούν μπορούν να σου πάρουν το εργοστάσιο. Έχεις μεγάλο συμφέρον αν οι εργαζόμενοι χωριστούν σε αντιμαχόμενες ομάδες και μαλώνουν μεταξύ τους: ντόπιοι εναντίων ξένων, στρέιτ εναντίων γκέι, κρεατοφάγοι εναντίων βήγκαν, θρησκευόμενοι εναντίων άθρησκων, και αναρχικοί εναντίων Μαρξιστών.

Δεν υπάρχει χειρότερος εφιάλτης για τους καπιταλιστές από μια ενωμένη μάζα εργαζομένων που έχουν αφήσει πίσω όλες τις διαφορές τους και έχουν γίνει μια ενιαία γροθιά με μόνο σκοπό την καταστροφή του καπιταλισμού. Αυτό φοβούνται οι καπιταλιστές και αυτό πρέπει να πετύχουμε.

Ο χειρότερος διαχωρισμός είναι αυτός που εμφανίζεται μεταξύ επαναστατημένων εργαζομένων. Ο ένας έχει ιδεολογικές αναφορές στον αναρχισμό, ο άλλος στο Μαρξισμό. Ο ένας θέλει αυτοοργανωμένες συνελεύσεις, ο άλλος θέλει οργάνωση και πολιτικό κόμμα. Αν αρχίσουν να μαλώνουν μεταξύ τους τότε ουσιαστικά βοηθάνε τους καπιταλιστές.

Δεν έχει σημασία τι έγινε στη Κροστάνδη. Δεν έχει σημασία οτι δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν ο Μαχνό και ο Λένιν. Ούτε έχει σημασία η αντιμαχία Τρότσκι-Στάλιν και Μάο-Χρουτσώφ. Αυτά είναι ιστορία, καλά είναι να τη διαβάζουμε, αλλά δεν πρέπει η ιστορία να μας χωρίζει στο σήμερα.

Τον απλό εργαζόμενο δεν τον ενφιαφέρουν οι ιδεολογίες και η ιστορία. Τον ενδιαφέρει να μπορεί να ζήσει ελεύθερος. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι επαναστάτες είναι να διδάξουν στους εργαζομένους οτι το εμπόδιο σε μια ελεύθερη ζωή είναι ο καπιταλιστής. Αυτή η απλή ιδέα αν μπει στα μυαλά όλων των εργαζομένων είναι αρκετή για να μπουν γερές βάσεις για την οργάνωση μαζικού αγώνα.

Οι ατομικές πράξεις αντίστασης και οι μικρές μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να απειλήσουν τον καπιταλισμό. Η μόνη δύναμη που μπορεί να εξαφανίσει το καπιταλισμό είναι η ενωμένη μάζα των εργαζομένων που έχει αποκτήσει συνείδηση του γεγονότος οτι ο εχθρός τους είναι ο καπιταλιστής.

Η εναλλακτική κουλτούρα και η ψευτοεπαναστατική μουσική λειτουργούν σαν στήριγμα του καπιταλισμού. Το θύμα του εναλλακτισμού ψάχνεται με διάφορα κουρέματα, ρούχα, σύμβολα, και μουσικές, χάνεται μέσα στον εναλλακτισμό και πιστεύει οτι πέτυχε να βγει έξω από το σύστημα. Μα δεν γίνεται αυτό. Δεν μπορείς να βγεις έξω από τον καπιταλισμό.

Από τη μεριά του αναρχισμού ακούμε συχνά την άποψη οτι ο Μαρξισμός είναι κόκκινος φασισμός. Ακόμη κι αν ίσχυε αυτό, ήδη ζούμε στο καπιταλιστικό φασισμό, οπότε το σωστό θα ήταν ο αναρχισμός να επικεντρώνεται στον αντικαπιταλιστικό αγώνα όσο υπάρχει ο καπιταλισμός, και μόνο όταν έχει νικηθεί ο καπιταλισμός να εξεταστεί αν έχει νόημα η ιδέα του κόκκινου φασισμού. Όταν ζούμε μέσα στο καπιταλισμό και οι αναρχικοί μαλώνουν με τους Μαρξιστές το μόνο που πετυχαίνουν είναι να χωρίζουν τους εργαζομένους μεταξύ τους κι έτσι τελικά ενισχύουν την εξουσία του καπιταλισμού.

Από τη μεριά των Μαρξιστών ακούμε συχνά την άποψη οτι ο αναρχισμός εκφράζει μικροαστικά και λούμπεν κοινωνικά στρώμματα (μικροαστός είναι πχ ένας μικρός μαγαζάτορας, λούμπεν είναι πχ ένας μακροχρόνια άνεργος ή ενας ζητιάνος). Όμως τα μικροαστικά και λούμπεν στρώμματα ζουν στις ίδιες και παραπλήσιες περιοχές με τα εργατικά στρώμματα και σύμφωνα με τον Μαρξ, οι μικροαστοί δεν έχουν δικιά τους ταξική συνείδηση και καθώς αυξάνεται η ταξική σύγκρουση οι μικροαστοί μετακινούνται είτε προς τους εργαζομένους είτε προς τους καπιταλιστές. Αν ο αναρχισμός μπορεί να βοηθήσει τη μετακίνησή τους προς τον εργατόκοσμο τότε είναι χρήσιμος.

Ενότητα αναρχικών και Μαρξιστών δεν σημαίνει οτι πρέπει οι μεν ή οι δε να εγκαταλείψουν τις ιδέες τους και να γίνουν μέλη στις αναρχικές ή Μαρξιστικές οργανώσεις. Ούτε καν σημαίνει οτι πρέπει να έχουν κάποια επικοινωνία ή συμφωνία. Αρκεί μόνο να λειτουργούν και οι δυο με τρόπο που να μην συγκρούονται μεταξύ τους, έτσι ώστε στη πράξη να λειτουργούν ως ενιαίο μέτωπο ενάντια στους καπιταλιστές ακόμα κι αν αυτή η ενότητα δεν είναι επίσημη συμμαχία.

Για παράδειγμα, ίσως θα ήταν καλύτερα οι πορείες και εκδηλώσεις των δυο χώρων να οργανώνονται έτσι ώστε να μην συμπέφτουν χρονικά. Ή αν γίνονται την ίδια μέρα, να υπάρχει διαφορά ώρας. Με αυτό το τρόπο κάποιος που θέλει να συμμετέχει και στους δυο χώρους θα μπορεί να το κάνει. Έτσι οι διαδηλώσεις/εκδηλώσεις και των δυο χώρων θα γίνουν περισσότερο μαζικές, είναι "win-win", βοηθάει και τους δυο. Αν όμως συμπέφτει χρονικά μια αναρχική και μια Μαρξιστική πορεία/εκδήλωση, ο συμμετέχων αναγκάζεται να διαλέξει και χάνει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και με τον άλλο χώρο.

Για να υπάρχει καλύτερη αλληλοκατανόηση μεταξύ αναρχικών και Μαρξιστών καλό είναι να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις και απ' τους δυο. Πρέπει οι αναρχικοί να παραδεχτούν οτι δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα πετυχημένης αναρχικής επανάστασης που να δημιούργησε μια μακροχρόνια σταθερή αναρχική κοινωνία. Οι αναρχικοί της Καταλωνίας και η Ελεύθερη Περιοχή του Μαχνό στην Ουκρανία δεν είναι πετυχημένες αναρχικές επαναστάσεις γιατί δεν είχαν ως αποτέλεσμα μια μακροχρόνια σταθερή αναρχική κοινωνία. Αντιθέτως οι Μαρξιστές-Λενινιστές κατάφεραν να έχουν δικό τους το 33% (ένα τρίτο) όλου του πλανήτη: ΕΣΣΔ, Κίνα, Ανατολική Ευρώπη, Κούβα και άλλες χώρες. Κι όλες αυτές οι χώρες παρέμειναν σταθερές επί δεκαετίες και μερικές κρατάνε ακόμα παρόλο που η ΕΣΣΔ διαλύθηκε. Ο Μαρξισμός, και συγκεκριμένα ο Μαρξισμός-Λενινισμός και ο Μαοϊσμός, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο οτι μπορούν να οδηγήσουν σε πετυχημένες επαναστάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα σταθερές κοινωνίες. Ενώ ο Τροτσκισμός, όπως και ο αναρχισμός, δεν έχει επιδείξει μέχρι σήμερα καμία πετυχημένη επανάσταση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι ο Μαρξισμός είναι μια εξουσία. Όπως κάθε εξουσία έχει σίγουρα πολλά αρνητικά χαρακτηριστικά. Όμως είναι μια εξουσία που πολεμάει τους καπιταλιστές και τον φιλελευθερισμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το ξεπέρασμα του φιλελευθερισμού, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν γίνει, είναι ευτύχημα για την ανθρωπότητα. Ο Μαρξισμός το κατάφερε αυτό για το ένα τρίτο του πλανήτη, ενώ ο αναρχισμός ακόμα προσπαθεί. Άρα κάτι έκανε σωστά ο Μαρξισμός, και κάτι κάνει λάθος ο αναρχισμός. Αυτό δεν σημαίνει οτι ο Μαρξισμός τα έκανε όλα σωστά, ούτε οτι ο αναρχισμός τα κάνει όλα λάθος. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μελετήσουμε και να δούμε πως μπορούμε να συνδυάσουμε τα θετικά χαρακτηριστικά των δυο ιδεολογικών χώρων ώστε να πετύχουμε το στόχο μας, που είναι η ανατροπή του καπιταλισμού.

Για το Μαρξισμό θα πρέπει να ξέρουμε οτι κυκλοφορεί τεράστια ποσότητα καπιταλιστικής προπαγάνδας εναντίων του. Θέλει μελέτη ιστορικών πηγών για να αρχίσεις να ξεμπλέκεις από τη καπιταλιστική προπαγάνδα. Βέβαια τεράστια προπαγάνδα αντιμετωπίζει και ο αναρχισμός.

Η επανάσταση δεν είναι πολιτική ταυτοτήτων. Είναι λάθος να λέμε "είμαι αναρχικός" ή "είμαι Μαρξιστής". Το σωστό είναι να λέμε "είμαι εργαζόμενος και προσπαθώ να απελεθερωθώ". Ο αναρχισμός και ο Μαρξισμός είναι εργαλεία για την απελευθέρωση, αν το ένα δεν δουλεύει τότε δοκιμάζουμε το άλλο ή τα συνδυάζουμε. Σημασία έχει το πρακτικό αποτέλεσμα. Εχθρός μας δεν είναι ο άλλος εργαζόμενος που έχει άλλη ιδεολογική αναφορά. Εχθρός μας είναι το καπιταλιστικό σύστημα.

Η ιστορική εμπειρία δείνχει οτι οι επαναστάσεις συμβαίνουν όταν ο εργαζόμενος λαός αποφασίσει οτι η κατάσταση δεν πάει άλλο και αρχίσει να ψάχνει για λύση. Τότε γίνεται μια μαζική και ξαφνική εισδοχή νέων συμμετέχοντων σε κάποιο από τα επαναστατικά κινήματα που προϋπήρχαν. Με αυτή τη μαζικότητα γίνεται δυνατή η επανάσταση. Αν όμως οι εργαζόμενοι χωριστούν μεταξύ πολλών ανταγωνιζόμενων επαναστατικών κινημάτων τότε δεν θα γίνει επανάσταση αλλά θα νικήσουν οι καπιταλιστές και όσοι συμμετείχαν σε κάποιο κίνημα θα αντιμετωπίσουν πιθανά αντίποινα από τους καπιταλιστές.

Για να μην επιτρέψουμε στους καπιταλιστές να κερδίσουν θα πρέπει όλοι μαζί να έχουμε ένα πράμα στο μυαλό μας: μόνος μας εχθρός είναι ο καπιταλιστής. Εναντίων αυτού στοχεύουμε. Δεν πρέπει να θεωρούμε ως εχθρικό στόχο τα άλλα επαναστατικά κινήματα. Ακόμα κι αν δεν τα συμπαθούμε, πρέπει οπωσδήποτε να μην γίνει έμπρακτη σύγκρουση εναντίων τους. Όλες οι δυνάμεις μας πρέπει να χτυπάνε μόνο τον καπιταλισμό (στον καπιταλισμό φυσικά συμπεριλαμβάνουμε και τον ακροδεξιό φασισμό που είναι ένα απο τα πιο επικίνδυνα εργαλεία του).

Κι όταν μιλάμε για ανατροπή του καπιταλισμού, ενοούμε ξερίζωμά του, και η ρίζα του είναι η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής (εργοστάσια κλπ). Την ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής πρέπει να καταργήσουμε, δηλαδή τα εργοστάσια πρέπει να ανήκουν στη κοινωνία. Το με ποιά ιδεολογία και εργαλεία το πετύχουμε αυτό δεν έχει σημασία.

Πρέπει επίσης να μην ξεχνούμε πως σήμερα ο καπιταλισμός βρίσκεται σε στάδιο παγκόσμιου ιμπεριαλισμού. Η εκμετάλλευση που γίνεται στις χώρες της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής είναι απίστευτα σκληρή. Άρα πρέπει να υποστηρίζουμε (ή τουλάχιστον να μην χλευάζουμε) οποιαδήποτε χώρα καταφέρνει να απογκιστρωθεί από τον ιμπεριαλισμό, με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδεολογία. Αν μια φτωχή χώρα του τρίτου κόσμου διώξει τις ιμπεριαλιστικές πολυεθνικές χρησιμοποιώντας πατριωτική ιδεολογία αυτό δεν πρέπει να μας ξενίζει. Πρέπει να υποστηρίζουμε τα θετικά βήματα που γίνονται εναντίων του ιμπεριαλισμού. Όσο αδυνατίζει ο ιμπεριαλισμός (και το κέντρο του, οι καπιταλιστές των ΗΠΑ) τόσο πιο εύκολη θα είναι η ανατροπή του καπιταλισμού. Ο αντι-ιμπεριαλισμός πρέπει να είναι πρωτεραιότητα κάθε επαναστάτη.

από @ 04/09/2021 10:26 μμ.


αυτο που λες το χεις σκεφτει καλα; ενοτητα με λενινιστες σταλινικους ειναι αυτοκτονια γιατι αυτοι θελουν απολυτη εξουσια και δεν εχουν ιχνος δημοκρατιας, δεν γινεται να εχεις ενοτητα με εξουσιαστες

από Φίλος της ελευθερίας 05/09/2021 4:45 μμ.


"Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι ο Μαρξισμός είναι μια εξουσία. Όπως κάθε εξουσία έχει σίγουρα πολλά αρνητικά χαρακτηριστικά. Όμως είναι μια εξουσία που πολεμάει τους καπιταλιστές και τον φιλελευθερισμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το ξεπέρασμα του φιλελευθερισμού, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν γίνει, είναι ευτύχημα για την ανθρωπότητα."

Εγώ στην θέση σου θα έγραφα>

"Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι ο Μαρξισμός είναι μια εξουσία. Όπως κάθε εξουσία έχει σίγουρα πολλά αρνητικά χαρακτηριστικά. Όμως είναι μια εξουσία που πολεμάει τους καπιταλιστές και τον νεοφιλελευθερισμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το ξεπέρασμα του νεοφιλελευθερισμού, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν γίνει, είναι ευτύχημα για την ανθρωπότητα."

όλα τα αριστερά ρεύματα απο μαρξιστές όλων τών τύπών μέχρι αναρχικούς είναι "παιδιά" της ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ και ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ Γαλλικής επανάστασης.

Ο όρος "αριστερά", καθώς και ο αντίστοιχος όρος "δεξιά", έχουν τις ρίζες τους στη Γαλλική επανάσταση (1789–1799), όπου αναφέρονταν στον τρόπο που κάθονταν οι παρατάξεις στη Γενική Συνέλευση (Γαλλ: états généraux): στην αριστερά πλευρά του προέδρου κάθονταν όσοι εναντιώνονταν στη Μοναρχία και υποστήριζαν την επανάσταση, την εγκαθίδρυση δημοκρατίας και ένα κοσμικό καθεστώς, ενώ στη δεξιά πλευρά κάθονταν οι υποστηρικτές του Παλαιού Καθεστώτος.

Μπορεί αργότερα οι κάθε λογής τσαρλατάνοι καπιταλιστές να ξεκίνησαν να πλασάρονται ως "φίλοι" της ελευθερίας και απόγονοι του διαφώτισμου με το πρόσχημα του laissez-faire και σιγά σιγά μάλιστα το κατάφεραν τοποθετόντας την ιδιοκτησία πάνω απο το κοινωνικό συμβόλαιο αλλά οπως πλέον έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά είναι οι χειρότεροι εχθροί της. Ας σταματήσουμε λοιπόν οι αριστεροί να αφήνουμε τον όρο φιλελευθερισμός βορά σε αντιδραστικούς και ας τον επαναδιεκδικήσουμε μαζί με πάρα πολλούς όρους που επίσης μας ανήκουν οπως τον όρο "δημοκρατία" και τον όρο "οικονομία". Εχουμε αφήσει τόσο πολύ γήπεδο σε κάθε λογής αντιδραστικό δημαγωγό που πλέον έχουν το θράσος να προσπαθούν να οικιοποιηθούν μέχρι και την αναρχία (αναρχοκαπιταλισμός, ελευθερισμός κλπ παπάτζες).

από Αναναρχικος 06/09/2021 8:09 πμ.


Ένα μάτσο γενικολογίες διάβασα. Που είναι ο αλγόριθμος που θα ενώσει τους εργαζόμενους; Έδω ο Λένιν και η  σημερινή Κίνα εφάρμοσαν την ΝΕΠ γιατί τελικά η μάζα των εργαζομενων ήταν άσχετοι να συνεννοηθούν και να φτιάξουν ένα προιον για τον απλό πολίτη. Οταν οι μαρξιστές σου ηγέτες εφαρμόζουν ΝΕΠ πριν και μετά τον σοσιαλισμό, δείχνει ποσό άχρηστος είναι ο Μαρξισμός σαν ιδεολογία.Και μην ξανά ακούσω ότι την επόμενη φορά θα ειναι καλύτερα με τόση τεχνολογία που υπάρχει, όταν βλέπω ΟΛΑ τα κομμουνιστικά κόμματα, να μην έχουν φτιάξει ούτε μια ψηφιακή πλατφόρμα για την οργάνωση, υλοποίησης και αναδιανομής προϊόντων με εργατική δημοκρατία. Τι έχετε να δείξετε πέρα απο μια αποτυχημένη ιστορία; Τουλάχιστον οι καπιταλιστές χρησιμοποιούν τις ψηφιακές πλατφόρμες για να οργανώνουν την παραγωγή. Μέχρι και οι άναρχο καπιταλιστές φτιάξανε ψηφιακή πλατφόρμα με βάση την κρυπτογραφία. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αυξηθούν οι μισθοί και να σταματήσουν οι πόλεμοι. Κρατικό κρυπτονομισμα που (1) θα φορολογεί αυτόματα όλες τις συναλλαγές (2) δεν θα πληθωριζεται (3) ο κόσμος θα ψηφίζει που θα ξοδεύονται οι φόροι. Είναι μια ιδέα που η υλοποίηση με ψηφιακά μέσα είναι πολύ εύκολη, το μόνο εμπόδιο είναι ότι κανένα κόμμα δεν την σκέφτικε ακόμα.

από Ανωνυμος 06/09/2021 10:41 πμ.


...το έχουν σκεφτει,και προαλειφεται.Στην Κινα εφαρμοζεται κιολας,σε πειραματικη μορφη.Το εξασφαλισμενο εισοδημα θα ειναι σε ψηφιακη blockchain μορφη,θα ειναι στοχευμενο(τοσα για ψωμι,τοσα για γαλα,τοσα για τσιχλες)και δεν θα ειναι χωρις ανταλλαγματα του τυπου σηκω πανω,κατσε κατω,χασε κιλα,βαρα εμβολιο,τραβα για γοπινγκ σημερα και για τσαπινγκ μεθαυριο κλπ κλπ.

Ουσιαστικα θα έχουμε αποσυνδεση του μισθου σαν εννοια συνδεδεμενη με την εργασια,διαχειριση και εκμεταλλευση με ορους φεουδαρχίας του "πλεοναζοντος" πληθυσμου στα πλαισια του νεου ψηφιακου πανοπτικου με ανταλλαγμα την επιβιωση του,και οτι αυτο συνεπαγεται πολιτικα για αυτο που λεμε αριστερα.Αυτο ομολογειται και σχεδιαζεται τουλαχιστον,τωρα αν θα πετυχει ειναι αλλο ζητημα.

από Φίλος της ελευθερίας 06/09/2021 μεσημέρι


Η κουβέντα απευθύνεται στα πολλά διαφορετικά είδη αριστερών σοσιαλιστών και οχι σε δεξιούς καπιταλιστές οπως και του λόγου σου.

Κι αυτό γιατί οπως έχουμε αναλύσει και στο παρελθόν η "ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς" ξεκινά απο πολύ πιο παλιά απο τον Μάρξ, την ΝΕΠ και τον Μάο. Ξεκινά απο την αρχαία Αθήνα και τον ορισμό της διαφοράς μεταξύ "ιδιωτισμού" και "πολιτικής" καθώς και την διαφορά μεταξυ "χρηματιστικής" και "οικονομίας". Εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει αναλυθει επιτυχημένα και εχεί διαπιστωθεί πολλάκις γιατί η ατομική ελευθερία χωρίς την ύπαρξη ένος κοινωνικού συμβολαίου απο όλους για όλους (και πλέον επι καλπάζουσας τεχνολογίας χωρίς την δυνατότητα κατανόησης οτι το οικοσύστημα δεν είναι μια άπειρη πήγη πρωτογενούς κεφάλαιου γιατί ο πλανήτης δεν αντέχει τόση "ατομική ελευθερία" χώρις κανένα ηθικό φραγμό) απλά δεν είναι ελευθερία.

Κατά τα άλλα όλα αυτά που γράφεις δεν είναι απλά οι "γενικολογίες" ενός αντιδραστικού νεοφιλελέ δεξιού, είναι το παραλήρημα κάποιου που έχει χαθεί σε κάποια άλλη παραμυθένια διάσταση και που πλέον μάλλον η επίστροφή στην πραγματικότητα είναι κάτι το πραγματικά δύσκολο για να μην πώ ακατόρθωτο.

από αναναρχικος 06/09/2021 5:09 μμ.


Απεχθανομαι την πατρις-θρησκεια-οικογενεια.

Προτιμω ενα παγκοσμιο φεμινιστικο κρατος, ανεξαρτητο απο καθε θρησκεια και χωρις συνορα. Επίσης θέλω οι άντρες να κάνουν παιδιά, όπως και εγώ θέλω να κανώ το δικό μου παιδί(να είναι καλά οι εβραίοι που φτιάχνουν τεχνητές μήτρες). Αρα δεν είμαι δεξιός.

Νεοφιλελε δεν είμαι γιατί δεν θέλω το κράτος να τυπώνει χρήματα για κανένα λόγο.

Τωρα το " κοινωνικού συμβολαίου απο όλους για όλους " των μαρξιστικων κρατών, το είδαμε και ξέρεις πολύ καλά ότι δεν θα εμπιστευθείς το ΚΚΕ ή οποιοδήποτε άλλο κομμουνιστικό κόμμα (πέρα από το δικό σου) να στο φτιάξει.

Από την αλλή το κρατικό κρυπτονόμισμα μπορεί να σου φτιάξει αυτό το " κοινωνικού συμβολαίου απο όλους για όλους " μαζί με αυτό που λέμε the rule of law.

Οι κομμουνιστές ηγέτες που πέρασαν τόσα χρόνια δεν κατανόησαν "οτι το οικοσύστημα δεν είναι μια άπειρη πήγη", άρα τι μου λες ότι φταίει η "ατομική ελευθερία" ? (άμα θέλεις παραδείγματα οικολογικής καταστροφής από κομμουνιστές ηγέτες, έχω άπειρα).

Η οικολογική καταστροφή οφείλεται από τον πληθορισμό των νομισμάτων παγκοσμίος από όλα τα κράτη.

Και δεν λέω καμία γενικολογία, μάλιστα εδώ έδειξα ένα κομμάτι κώδικα για το πως να φτιαχτεί τέτοιο νόμισμα στο Ethereum, μακάρι να μπορούσαν και οι κομμουνιστές να κάνουν κάτι τέτοιο για την εργατική δημοκρατία.

Πάντως, σας προετοιμάζω από τώρα ... όταν σκάσει η Evergrande, θα σκάσουν και όλα τα κομμουνιστικά κόμματα ... ο μαρξισμός θα εξαφανιστεί ως ιδεολογία.

από Φίλος της ελευθερίας 06/09/2021 6:48 μμ.


Το "Πατρίς θρησκεία οικογένεια" είναι παρκαρισμένο για περίπτωση ανάγκης (όπως πάντα άλλωστε)

Το "ελευθεριακό" ρετουσάρισμα της δεξιάς είναι ακριβώς αυτά που ασπάζεσαι.

Ο τρόπος που περιγράφεις τον εαυτό σου είναι ακριβώς η πεμπτουσία της "βελτιώμένης" νεοφιλελεύθερης δεξιάς της νέας τάξης του μιλένιαλ μεσαίωνα που απολαμβάνουμε. Το νέο παραμυθάκι αχταρμάς του "τέλους της ιστορίας" αλά Φουκουγιάμα με ολίγον απο Χαρίρι πλέον είναι της μόδας όσο ποτέ, ενώ ο "Θαυμαστός καινούριος κόσμος" του Χάξλευ ανακατεμένο με το "1984" του Όργουέλ δεν έφθασαν ποτέ τόσο κόντα στην πραγματικότητα οσο σήμερα.

Για τους "μαρξιστές"/"κομμουνιστές" που περιγράφεις δεν διαφωνώ σε τίποτα με αυτα που γράφεις. Απλά η ίδια η ιστορία έχει αποδείξει οτι είναι 1000 φορές πιο εύκολο να καταρρίψεις οποιαδήποτε μορφή εξουσίας όντας ορατή πάρα όντας αόρατη και μάλιστα πλασαρισμένη ως "ελευθερία" οπως πλασάρεται στην εποχή μας.Το οποιδήποτε ΚΚ το βγάζεις απο πάνω σου ευκολότατα. Απο την άλλη τα αόρατα γραβατομένα άπληστα καθήκια του "ελεύθερου κόσμου" μάς στέλνουν ολοταχώς για φούντο κι έσυ τους χτυπάς παλαμάκια!

Αν δεν ρίξουμε τον καπιταλισμό θα πέσει να μας πλακώσει!

από μισανθρωπος 07/09/2021 6:12 πμ.


λοιπον, ξεκιναμε..

''Νεοφιλελε δεν είμαι γιατί δεν θέλω το κράτος να τυπώνει χρήματα για κανένα λόγο'' αυτο λεγεται μονεταρισμος, εισαι μονεταριστης-νεοφιλελευθερος/ταση libertarian

''Η οικολογική καταστροφή οφείλεται από τον πληθορισμό των νομισμάτων παγκοσμίος από όλα τα κράτη'' αυτο επισης λεγεται μονεταρισμος. λεγεται ομως και λογικο αλμα. απο πουθενα δεν προκυπτει αυτο που λες. επισης μαθε επιτελους ορθρογραφια, δεν χρωσταμε να βγαζουμε τα ματια μας στην προσπαθεια να καταλαβουμε τι ειναι αυτα που γραφεις 

''όταν σκάσει η Evergrande, θα σκάσουν και όλα τα κομμουνιστικά κόμματα ... ο μαρξισμός θα εξαφανιστεί ως ιδεολογία''. hello!, ο μαρξισμος ετσι κι αλλιως εχει εξαφανιστει ως ιδεολογια απο την δεκαετια του '70. κκ δεν υπαρχουν, περιθωριακες παραθρησκευτικες οργανωσεις που εχουν κρατησει το σφυροδρεπανο σαν αναμνηστικο και συνεχιζουν να αναπαραγουν μια εντελως παρωχημενη και ξεπερασμενη εργατιστικη φρασεολογια και νοοτροπια εξακολουθουν να υφιστανται αλλα κομματα δεν τα λες, περισσοτερο με παραθρησκευτικες σεκτες και φιλολογικους ομιλους συζητησεων μοιαζουν.. καλως ηλθες στο 2021....

''Προτιμω ενα παγκοσμιο φεμινιστικο κρατος, ανεξαρτητο απο καθε θρησκεια και χωρις συνορα. Επίσης θέλω οι άντρες να κάνουν παιδιά''. κι εγω μικρος ηθελα να γινω αστροναυτης αλλα με εφαγαν τα κυκλωματα.. εδω τι να πρωτοσχολιασεις;.. ας το καλυτερα, καλα σου ειπε ενας αλλος σχολιαστης οτι βρισκεσαι σε παραληρημα και οτι η επιστροφη σου στην πραγματικοτητα ειναι ακατορθωτη. παντως η διαγνωση ειναι προχωρημενος πολιτισμικος μεταντονερνισμος/απολυτος ηθικος ρελατιβισμος, υβριδικη ταυτοτητα, καταβυθιση στο υπο-ατομικο, πληρης διαλυση καθε ορθολογισμου και συνεκτικης αφηγησης

παμε παρακατω.. 

συμφωνω απολυτα και σε ολα με τον ''φιλο της ελευθεριας'' εκτος απο αυτο το σημειο που λεει οτι ''Το οποιδήποτε ΚΚ το βγάζεις απο πάνω σου ευκολότατα''. μακαρι να ηταν τοσο απλο.. τους πηρε σχεδον μισο αιωνα για να μπορεσουν να ξεφορτωθουν τους σταλινες και παλι οι ζημιες και οι καταστροφες που εχει υποστει ο οργανισμος των κοινωνιων του πρωην ανατολικου μπλοκ 30 χρονια μετα την καταρρευση του ολοκληρωτισμου ακομα δεν εχουν επουλωθει.. αν δεν σαπιζε κυριολεκτικα το γαμωσυστημα απο μεσα δεν υπηρχε περιπτωση να ανασανουν ποτε. με εξαιρεση τα γεγονοτα της ρουμανιας, καμια λαικη επανασταση και κανενα μαζικο εξεγερτικο γεγονος δεν ανετρεψε κανενα συστημα. ολες οι προγενεστερες προσπαθειες/ξεσπασματα ειχαν αιματοκυλιστει και ειχαν αποτυχει. τετοια συμπαγη και μονολιθικα συστηματα διακυβερνησης καταρρεουν μονο με δυο τροπους, ή με εξωτερικη στρατιωτικη επεμβαση ή με καταρρευση λογω των δομικων αντιφασεων και αδυναμιων του ιδιου του συστηματος και λογω της αδυναμιας του να ανταγωνιστει επι ισοις οροις αλλα τεχνοσυστηματα. 

το ιδιο ακριβως ισχυει και με τον ''ελευθερο κοσμο'' μονο που στην περιπτωση των φιλελευθερων ολιγαρχιων της δυσης η ολη φαση δεν κινδυνευει απο καποιου ειδους συστημικη καταρρευση αλλα απο ολικο και δομικο μετασχηματισμο (''κινεζοποιηση''). και ερχομαστε σε αυτο που ειπωθηκε απο εναν αλλο σχολιαστη οτι δηλαδη ''θα έχουμε αποσυνδεση του μισθου σαν εννοια συνδεδεμενη με την εργασια, διαχειριση και εκμεταλλευση με ορους φεουδαρχίας του πλεοναζοντος πληθυσμου στα πλαισια του νεου ψηφιακου πανοπτικου με ανταλλαγμα την επιβιωση του..το εξασφαλισμενο εισοδημα θα ειναι σε ψηφιακη blockchain μορφη, θα ειναι στοχευμενο(τοσα για ψωμι, τοσα για γαλα, τοσα για τσιχλες) και δεν θα ειναι χωρις ανταλλαγματα του τυπου σηκω πανω, κατσε κατω, χασε κιλα, βαρα εμβολιο ''.

αυτη ειναι η φαση, αυτο ειναι το μελλον..


εντάξει τότε, να γυρίσουμε πίσω στη χούντα επειδή ήταν πιο εύκολο να τη ρίξεις. τα ίδια λένε όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα, "παλαιά ήταν καλύτερα" γιατί τα πράματα ήταν "απλά". εγώ ξέρω ότι όταν δε μπορείς να παρακολουθείς τι γίνεται γύρο σου, γίνεσαι γραφικός. η κοινωνία οδεύει σε μετασχηματισμούς και γίνεται πολυπλοκότερη και αυτό δεν οφείλεται στον καπιταλισμό ακριβώς, την αυτή εξέλιξη των δομών την έχει αναλύσει ο Φουκώ όπως και άλλοι μεταδομιστές. απλά στην Ελλάδα αντί να ασχολούμαστε με την κέντροευρωπαϊκή διανόηση του Μαίου 68 σχετικά με την ελευθερία, κοιτάζαμε τι κάνει ο Μάο και η ΕΣΣΔ. και να που καταλήξαμε.

από αναναρχικος 07/09/2021 8:28 πμ.


Αυτά ακριβώς ελεγαν οι ισλαμιστές στους Χριστιανούς και Βουδιστες όταν έγιναν Κομμουνιστές.

Ποτέ καμία Ισλαμική χώρα δεν έγινε κομμουνιστική γιατί δεν χρειάζεται, από την στιγμή που ο Ισλαμισμός είναι από μόνο του οικονομικά σοσιαλιστικό δόγμα. με την διαφορά ότι καταπιέζει τις γυναίκες. Δηλαδή δεν θα δεις καμία διαφορά ανάμεσα στο σημερινό Ιραν και την Σοβιετική Ένωση στο οικονομικό κομμάτι.

Τώρα το αν θα χρησιμοποιήσω την "Πατρίς θρησκεία οικογένεια" περισσότερο από το ΚΚΕ, θα το δούμε στο μέλλον που για να μην πέσουν οι συντάξεις θα ζητάνε από όλες τις γυναίκες αναγκαστικά να κάνουν από ένα παιδί.

Εγώ πάντως δεν θα το χρησιμοποιήσω, γιατί το θέμα της υπογεννητικότητας μπορεί να λυθεί μόνο με ένα κρατικό κρυπτονόμισμα που φορολογεί αυτόματα τις συναλλαγές και δεν πληθορίζεται. Γιατί με την πάροδο του χρόνου η αξία των αποταμιεύσεων των εργατών θα αυξάνονται και οι εργάτες με μισθό 550 ευρώ θα μπορούν να αγοράσουν σπίτι, αμάξι και να συντηρούν 8 παιδιά, όπως ήταν το 1900-1930 πριν από τον πληθορισμό στην Αμερική.

Η δύναμη του εργάτη βρίσκεται στην αποταμίευση. Χωρίς αποταμιεύσεις δεν μπορεί να κάνει απολύτος τίποτα και ο εχθρος της αποταμίευσης είναι ο πληθορισμός.

Ο καπιταλισμός δεν θα πέσει ποτέ γιατί δεν φτιάχτηκε από έναν ιδεολόγο όπως η Σοβιετική Ένωση ή όπως ο αναρχοσυνδικαλισμός στην Ισπανία ή όπως η Μαχνοβιτσίνα .


Η επικινδυνότητα του υπάρχοντος νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού συστήματος αξιών σε σχέση με την επικινδυνότητα του μ/λ κρατικοκαπιταλιστικού συστημάτος αξιών επί ψυχρού πολέμου εγκείται στην άπλη έξης διαφορά.

Το πρώτο σύστημα αξιών εξυψώνει τον ιδιώτισμο και την ιδιοκτησία ώς απόλυτη μορφή "ελευθερίας"

Το δεύτερο σύστημα αξιών εξυψώνει το κοινωνικό συμβόλαιο ως το βασικό μέσο προσέγγισης της ελευθερίας.

Στην πρώτη περίπτωση η εξουσία δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν αφού το ένας "χόμο σάπιενς" να είναι ένα ανταγωνιστικό ζώο χώρις κανένα ηθικό φραγμό είναι αποδεδειγμένα το πιο εύκολο.

Στην δεύτερη περίπτωση η εξουσία έχει να αποδείξει οτι λειτουργεί βάσει κάποιου ανώτερου κοινώνικου συμβολαίου που αποσκοπεί στην δίκαιοσύνη και την λογική για την προάσπιση της αλληλεγγύης και της ισότητας όλων των ανθρώπων.

Εν κατακλείδη, κατ εμέ λοιπόν η επικινδυνότητα της οποιασδήποτε μορφής εξουσίας δεν έγκειται μόνο στα μέσα αλλά κυρίως στον σκοπό της.


Μην διαβάζετε τι λένε άλλοι για τον Μαρξ και τους Αναρχικούς, διαβάστε τον ίδιο τον Μαρξ και τους ίδιους τους Αναρχικούς. Το ίδιο ισχύει και για Λένιν, Στάλιν, Μάο, Χρουτσώφ, Ντενγκ. Όπως και για Μπακούνιν, Κροπότκιν, Μαλατέστα.

Διαβάστε τις πηγές, τους συγγραφείς τους ίδιους, όχι τον κάθε τυχαίο που μπορεί να θέλει να προπαγανδίσει μια άποψη που τον συμφέρει.

Οι καπιταλιστές ξέρουν τα συμφέροντά τους πολύ καλά. Είναι εύκολο ο καπιταλιστής να προστατέψει τα συμφέροντά του, απλά προσλαμβάνει περισσότερους μπάτσους.

Εμείς τα δικά μας συμφέροντα δεν τα ξέρουμε καλά. Έχουμε μια αμυδρή εικόνα, αλλά επειδή βλέπουμε τον καπιταλισμό "από κάτω" δεν ξέρουμε πώς λειτουργεί ως σύστημα "από πάνω". Αυτό είναι μεγάλο μειωνέκτημα για μας.

Είμαστε σαν χρυσόψαρα κλεισμένα σε μια γυάλα που μένουμε ζωντανοί μόνο όσο ο καπιταλιστής απ'έξω μας ρίχνει φαγητό να φάμε. Δεν μπορούμε να βγούμε από τη γυάλα. Η μόνη μας ελπίδα είναι να μελετήσουμε καλά τον καπιταλιστή και το σύστημά του έτσι ώστε να βρούμε ευαίσθητα σημεία. Το φαγητό που μας ρίχνει ο καπιταλιστής προέρχεται από μια πηγή. Αυτή την πηγή πρέπει να πάρουμε δικιά μας.

Η πηγή του πλούτου του καπιταλιστή είναι η δυνατότητά του να εξαναγκάζει τους φτωχούς να δουλεύουν για αυτόν με μικρό μισθό. Αυτό το καταφέρνει επειδή έχει ιδιοκτησία πάνω στα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, τα ακίνητα, τις μετοχές, τις πρώτες ύλες, ενώ εμείς δεν έχουμε. Για να μετατραπεί η εργασία μας σε χρήμα πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε ένα εργοστάσιο ή μια επιχείρηση. Ο καπιταλιστής μας δίνει αυτή τη πρόσβαση και μπορεί να μας εξαναγκάσει να δουλέψουμε για ελάχιστο μισθό επειδή υπάρχουν πολλοί άνεργοι και μπορεί να μας διώξει και να μας αντικαταστήσει με άλλο εργάτη.

Αν όμως εμείς καταφέρουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις χωρίς να μπαίνει ο καπιταλιστής στη μέση, τότε αρχίζουμε να πορευόμαστε προς την ελευθερία. Αυτό δεν θέλουν οι καπιταλιστές, τον εργατικό έλεγχο επί των εργοστασίων και επιχειρήσεων. Το πώς θα αποκτηθεί αυτός ο έλεγχος δεν έχει μεγάλη σημασία, ίσως γίνει με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε χώρα. Τα Κομμουνιστικά Κόμματα πήραν το δρόμο της συγκεντρωμένης οργάνωσης, ο Αναρχισμός πήρε το δρόμο της αποκέντρωσης και εθελοντικής συνομοσπονδιοποίησης. Και οι δυο τρόποι έχουν θετικά και αρνητικά. Πρέπει να μελετήσουμε καλά και τους δυο τρόπους μέχρι να βρούμε μια συνταγή που να δουλεύει για τις τοπικές συνθήκες.

Η σημερινή Κίνα δεν έχει μόνο αρνητικά, έχει και αρκετά θετικά χαρακτηριστικά (πχ δεν υπάρχει ατομική ιδιοκτησία γης). Το ίδιο και το Βιετνάμ, Κούβα, Λάος, ΛΔ Κορέας. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί έχουν κάποιες εμπειρίες στη ζωή που δεν τους αρέσουν, όμως έχουν και αρκετές θετικές εμπειρίες. Ο τρόπος που δουλεύει η οικονομία πχ στη ΛΔ Κορέας δεν επιτρέπει την εμφάνιση οικονομικών και πιστωτικών κρίσεων όπως έχουμε εδώ στη Δύση. Αυτό είναι ένα μεγάλο θετικό. Η Κίνα πήρε την απόφαση να ενσωματωθεί στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, αυτό οδηγεί σε εκμετάλλευση των Κινέζων εργατών αλλά ταυτόχρονα προστατεύτηκε η Κίνα μέχρι τώρα από τη πιθανότητα Δυτικής στρατιωτικής επίθεσης. Είναι μια απόφαση που θα μπορούσαν και Αναρχικοί να πάρουν για να προστατέψουν μια κοινότητα από ενδεχόμενη στρατιωτική εισβολή.

Ο καπιταλισμός χρησιμοποιεί τη φτώχεια ως όπλο για να αποδεχόμαστε την εξουσία του καπιταλιστή. Οι οικονομικές και πιστωτικές κρίσεις βοηθάνε πολύ τους μεγάλους καπιταλιστές γιατί τις βλέπουν ως ευκαιρία για να φτωχοποιήσουν περισσότερους εργαζομένους. Ταυτόχρονα όμως οι κρίσεις είναι και δικιά μας ευκαιρία για να ξυπνήσουμε και να αλλάξουμε το σύστημα.

Οι οικονομικές κρίσεις είναι εγγενές χαρακτηριστικό του καπιταλιστικού συστήματος. Κι όσο προχωρά ο καπιταλισμός τόσο πιο σοβαρές γίνονται οι κρίσεις. Σε κάθε κρίση η επαναστατικότητα των εργαζομένων θα αυξάνεται, και μαζί θα αυξάνεται και η κρατική καταστολή καθώς και η φτωχοποίηση. Ο μόνος τρόπος που έχει ο καπιταλισμός να ξεπερνά τις κρίσεις είναι η συνεχής επέκταση σε νέες αγορές πχ διαστημικός τουρισμός, στο μέλλον και διαστημικές αποικίες με εργοστάσια σκλάβων σε τεράστια διαστημόπλοια τύπου O'Neil Cylinders που θα πληρώνουν για το οξυγόνο που αναπνέουν κι ο άνεργος θα πεθαίνει χωρίς να μπορεί να αναπνεύσει.

Όμως η επέκταση του καπιταλισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται για πάντα. Το καπιταλιστικό σύστημα είναι σίγουρο οτι θα καταρρεύσει κάποια στιγμή. Αν το αφήσουμε να καταρρεύσει μόνο του τότε οι καπιταλιστές απλά θα μας αφήσουν να πεθάνουμε ενώ αυτοί θα ζουν σε κάποιο διαστημόπλοιο πολυτελείας με ρομπότ αντί για σκλάβους (για να μη φοβούνται την επανάσταση). Η μόνη μας ελπίδα να ζήσουμε είναι να αλλάξουμε το σύστημα.

από αναναρχικος 07/09/2021 9:39 μμ.


Εσύ έχεις επικεντρωθεί μόνο στον ανταγωνισμό. Είτε με καπιταλισμό, είτε χωρίς, ο άνθρωπος θα παραμείνει ανταγωνιστικός. Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που ανταγωνίζοντε ο ένας τον άλλον επειδή φοράνε διαφορετικό χρώμα ρούχων και πριν από τον καπιταλισμό.

Ίσα ίσα αυτοί που απεχθάνοντε τον ανταγωνισμό, είναι και οι χειρότεροι άνθρωποι.

Πχ δες τους ταλιμπαν που αναγκάζουν τις γυναίκες να φοράνε μπούργκα, να είναι κλεισμένες στο σπίτι και να διαβάζουν μόνο το κοράνι. Το κάνουν γιατί φοβούντε τον ανταγωνισμό. Φοβούντε μην βρει η γυναίκα άλλον καλύτερο άντρα.

Η ιστορία έχει δείξει ΠΑΝΤΑ ότι τα άτομα που επιβάλουν το ανώτερο κοινωνικό σύμβόλαιο ήταν πατριαρχικοί, ρατσιστές και ομοφοβικοί.

Πχ από όλες τις κομμουνιστικές χώρες, μόνο η Κούβα σταμάτησε να είναι ομοφοβική και αυτό μετά αφού μεγάλωσε η εγγονή του Κάστρο και λόγου νεποτισμού που είχε μια θέση στην εξουσία για να βοηθήσει τους γκέι.

Στην Αμερική όμως η ομοφοβία τελείωσε με πορείες που ξεκίνησαν από ΙΔΙΩΤΙΚΑ μπαράκια και κλάμπς πριν πάρει ο Κάστρο την εξουσία.

Ακόμα και ο Μαρξισμός δεν θα υπήρχε αν ο Μαρξ ακολουθούσε το κοινωνικό συμβόλαιο των υπόλοιπων ορθόδοξων εβραίων και δεν ήταν απλά ένας τεμπέλης χαραμοφάης φίλων που ζει με δάνεια. Μην γίνεις σαν τον Μαρξ, έτσι ζούνε όλοι πλούσιοι σήμερα.

Ο ιδιωτισμός και η ιδιοκτησία βοηθάνε τον άνθρωπο να αποκτήσει ελευθερίες, αλλά τον βοηθάνε και να αυτο-φυλακιστεί. Δηλαδή βλέπουμε ανθρώπους με την ατομική τους θέληση να ξεκινήσουν ναρκωτικά ή να μπούνε σε κάποιο κομμουνιστικό κόμμα.

Το ότι πέφτουν οι μισθοί των εργατών ή οι εργάτες δεν βρίσκουν δουλειά ή πρέπει στα ξαφνικά να μεταναστέυσουν λόγου πολέμου ή κακοκαιρίας κλπ, φταίει ο πληθωρισμός και όχι ο ανταγωνισμός.

Και ο λόγος που φταίει ο πληθορισμός για όλα αυτά είναι:

1) Μειώνει τις αποταμιεύσεις εργατών με αποτέλεσμα να μειώνει την αγοραστική τους δύναμη και την ικανότητα να φύγουν από την δουλειά που δεν τους αρέσει για να ψάξουν καλύτερη.

2) Τα λεφτά που τυπώνει το κράτος κατά 20% πάνε σε δημόσια έργα και 80% πάνε σε πολέμους και μεγάλες επιχειρήσεις

3) Μειώνοντε τα χρέη των πλουσίων, που μετά παίρνουν περισσότερα δάνεια για να αγοράζουν ολόκληρες πόλεις και να τα νοικιάζουν στους εργάτες σε κόστος ολόκληρου μισθού

4) Με τόσα δάνεια που δίνουν οι τράπεζες φτιάχνοντε πολλές άχρηστες επιχειρήσεις που στο τέλος δεν προσφέρουν τίποτα και μολύνουν το περιβάλλον.

Με ένα κρατικό κρυπτονόμισμα που φορολογεί τις συναλλαγές, που δεν πληθορίζεται και ο κόσμος ψηφίζει για τα έξοδα του κράτους, τότε αυτόματα καταστρέφουμε τους γραφειοκράτες, τους χαραμοφάηδες μαρξιστές, τους άχρηστους πλούσιους , τις άχρηστες επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

Δηλαδή αν αύριο υπήρχε, αυτόματα ο Τζεφ Μπεζος θα χάσει τα 3/4 της περιουσίας του από τα χρέη, ο Γιανης θα γίνει δάσκαλος σε δημοτικό και ο Σάκης Ρουβάς που είναι ακόμα όμορφος με ωραία φωνή θα παραμείνει πλούσιος.

από Q 08/09/2021 3:54 πμ.


στα διάφορα "σοσιαλιστικά" κράτη είχαμε κατά κανόνα την απόλυτη εξουσία ενός ατόμου (Στάλιν, Μάο, Τίτο, Τσαουσέσκου, κτλ), το οποίο, ως απόλυτος δικτάτορας, αποφάσιζε για τα πάντα, ήλεγχε τη ζωή όλων και εκτελούσε όποιον του έκανε κέφι, όπως ακριβώς έκαναν και ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι, ο Πινοσέτ κτλ.

Το γεγονός ότι αυτή η αυθαίρετη απόλυτη εξουσία ασκείτο στο όνομα μιας υποτιθέμενης "κοινωνικής δικαιοσύνης" απλά καθιστά το αίσχος ακόμα πιο επαίσχυντο.

από Φίλος της ελευθερίας 08/09/2021 1:21 μμ.


Φίλε Q 100% σύμφωνος.

Πιο πάνω δεν νόμιζω οτι γράφω κάτι το διαφορετικό.Ούτε σε καμία περίπτωση δικαιολογώ τον Σταλινισμό.

Άπλα τόνίζω οτι θέωρω αυτού του είδους την επιβολή εξουσίας λιγότερο επικύνδυνη σε σχέση με την άλλη.

Και μιάς και αναφέρεις τους Χίτλερ, Μουσολίνι και Πινοσέτ μου δίνεις την ευκαιρία να διαπιστώσω οτι και οι τρείς είτε έμμεσα είτε πιο άμμεσα ηταν απλά εντολοδόχοι άλλων άορατων υπερέθνικών και χρηματιστηκών κέντρων εξουσίας ένω απο την άλλη ο Στάλιν ηταν όντως το τελικό κέντρο εξουσίας. Η συγκεκριμένη διαπίστωση και μάλιστα το γεγονός οτι τα συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας όχι μόνο βγήκαν νικητές... αλλά μάλιστα σινεχίζουν να δρούν με τον ίδιο τρόπο (Δόγμα του Σόκ) σε παγκόσμιο επίπεδο νομίζω οτι δικαιώνει την άποψή μου.

από Marxist-Leninist 09/09/2021 5:47 πμ.


λες οτι "στα διάφορα "σοσιαλιστικά" κράτη είχαμε κατά κανόνα την απόλυτη εξουσία ενός ατόμου (Στάλιν, Μάο, Τίτο, Τσαουσέσκου, κτλ), το οποίο, ως απόλυτος δικτάτορας, αποφάσιζε για τα πάντα, ήλεγχε τη ζωή όλων και εκτελούσε όποιον του έκανε κέφι, όπως ακριβώς έκαναν και ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι, ο Πινοσέτ κτλ."

Εσύ θα προτιμούσες να είσαι εργάτης εργοστασίου με αρχηγό τον Χίτλερ/Μουσολίνι/Πινοσέτ ή τον Στάλιν/Μάο/Τίτο/Τσαουσέσκου?

Ο Χίτλερ/Μουσολίνι/Πινοσέτ ήταν καθεστώτα που στηρίχτηκαν από μια κοινωνική τάξη, ένα κομμάτι των μεγάλων βιομηχάνων κλπ. Αν έχαναν τη στήριξη αυτή τότε θα έπεφταν. Η εξουσία του Χίτλερ είχε κατεύθυνση από συγκεκριμένο τμήμα των πλούσιων βιομηχάνων ενάντια στους εργάτες.

Ο Στάλιν/Μάο/Τίτο/Τσαουσέσκου ήταν κι αυτά καθεστώτα που στηρίστηκαν από μια κοινωνική τάξη, ένα κομμάτι (οι πιο έξυπνοι) των εργατών. Αν έχαναν τη στήριξη αυτή τότε θα έπεφταν. Η εξουσία του Στάλιν είχε κατεύθυνση από τους εργάτες ενάντια στους καπιταλιστές.

Οικονομική θεωρία έχεις διαβάσει? Για μέλετα Adam Smith, τον "θεό" των καπιταλιστών και θα δεις οτι δέχεται την ιδέα οτι η οικονομική αξία προέρχεται από την εργασία. Τότε βλέπεις ήταν αρχή ακόμα και δεν είχαν σκεφτεί οτι αυτή η θεωρία δεν τους συμφέρει να τη λένε στον απλό κόσμο. Η ιδέα του Μαρξ για την υπεραξία δεν είναι ουρανοκατέβατη αλλά είναι λογική συνέχεια των γραπτών του Adam Smith και David Ricardo. Κι αν θες να ξέρεις, ούτε η ιδέα του σοσιαλισμού-κομμουνισμού είναι εφεύρεση του Μαρξ. Όπως είπε ο ίδιος ο Μαρξ έκανε απλά μια ανάλυση του καπιταλισμού και η πρωτότυπη ανακάλυψή του ήταν οτι απέδειξε επιστημονικά πως η κατάληξη του καπιταλισμού θα είναι είτε η κοινωνική καταστροφή και των δυο κοινωνικών τάξεων (καπιταλιστές και εργαζόμενοι) είτε η νικηφόρα επανάσταση των εργαζομένων ενάντια στους καπιταλιστές.

Τώρα με τη κλιματική αλλαγή βλέπουμε την αρχή της κοινής καταστροφής και των δυο τάξεων (ακριβώς η πρόβλεψη του Μαρξ ο οποίος είχε γράψει για τη καταστροφή του περιβάλλοντος από τον καπιταλισμό), πράγμα που σημαίνει οτι η επανάσταση αν γίνει θα συμβεί σύντομα. Αν δεν γίνει η επανάσταση τότε απλά θα καταστραφεί και θα εξαφανιστεί το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα όπως καταστράφηκε και εξαφανίστηκε η Αρχαία Ρώμη και πολλές άλλες κοινωνίες. Ο γείτονάς σας με το ακριβό αμάξι που ψηφίζει Δεξιά θα πεθάνει από τη πείνα όταν θα κοπεί το ρεύμα και δεν θα υπάρχει παραγωγή και διανομή φαγητού. Θα επιζήσουν μόνο όσοι άνθρωποι έχουν γνώσεις και ικανότητες επιβίωσης σε άγριο περιβάλλον. Οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν από τις πλυμμήρες στη Γερμανία ήταν και ψηφοφόροι των Συντηρητικών και των Φιλελευθέρων ανάμεσά τους (ψάχτε το με εκλογικούς χάρτες και θα δείτε). Καταλαβαίνεις την ηλιθιότητα να ψηφίζεις υπέρ ενός συστήματος που σε σκοτώνει με πλυμμήρα? Και καταλαβαίνεις πόσο γραμμένους έχουν τους ψηφοφόρους τα διάφορα κόμματα που αφήνουν τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους να σκοτωθούν από πλημμήρες που δημιουργούνται λόγω του καπιταλιστικού συστήματος που αυτά τα κόμματα προστατεύουν?

Δεν ξέρω αν το χεις καταλάβει αλλά οι πιο πλούσιοι καπιταλιστές σαν τον Jeff Bezos και τον Elon Musk ήδη προετοιμάζουν διαστημόπλοια μπας και τα καταφέρουν να ξεφύγουν από τη καταστροφή στη Γη που οι ίδιοι προκαλούν, ενώ ο Bill Gates αν το ψάξεις θα δεις οτι αγοράζει τεράστιες εκτάσεις γεωργικής γης που σημαίνει οτι μπορεί να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επιστροφής στη φεουδαρχία αν η βιομηχανία καταργηθεί λόγω κλιματικής καταστροφής. Κι αυτό ενώ οι εργαζόμενοι και οι μικροαστοί κάθονται και ασχολούνται με ένα σωρό άσχετα ζητήματα που προωθούνται από τα καπιταλιστικά ΜΜΕ επίτηδες όπως το αν θα επιτρέπεται να παντρεύονται άνδρες μεταξύ τους (λέω ναι να επιτρέπεται αλλά τι νόημα έχει αν όλοι πεθάνουμε απ τη κλιματική αλλαγή?).

από Φίλος της ελευθερίας 09/09/2021 2:08 μμ.


Ο Στάλιν ηταν ακριβώς το ίδιο εξουσιομανής και καθήκι οσο και ο Χίτλερ.

Η διαφορά είναι οτι αν τον ψυχρό πόλεμο τον κέρδιζε ο κρατικός καπιταλισμός του ανατολικού μπλοκ αυτή την στιγμή όλη η ανθρωπότητα θα μπορουσε να διακρίνει οτι ο εχθρός της είναι ο έκαστωτε "ηγέτης" του ΚΚΣΕ επειδή αντί για δημοκράτης διεθνιστής και σοσιαλιστής είναι ένας κρατικοκαπιταλιστής τύρρανος.

Το παραπάνω σενάριο ομως δεν είναι πραγματικότητα οπότε βρησκόμαστε ενόποιων της παρακάτω παρούσας δυσάρεστης πραγματικότητας> 

Στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό η μέγιστη μορφή εξουσίας και διαχείρησης είναι μια υπερέθνική ολιγαρχία ούτε κάν μέσα σε ευκρινή πολιτικά πλαίσια που διαχειρίζεται τις μάζες σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα απο τεχνητά δημιουργημένες κρίσεις που πηγάζουν απο την προπαγάνδα του ιδιώτισμού ως απόλυτη μορφή ελευθερίας.

από αναναρχικος 09/09/2021 9:42 μμ.


Είναι αστείο να ζητάς να εφαρμοστεί ο Μ-Λ σοσιαλισμός για να σωθεί ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή.

Και άμα δεν ξέρεις από google, πες σε μένα εδώ σε ποια κομμουνιστή χώρα θέλεις η Ελλάδα να μοιάσει και εγώ θα σου βρω την οικολογική τους καταστροφή.

Αλλά δεν είναι παράλογο που οι σοσιαλιστικές χώρες καταστρέφουν το περιβάλλον.

Από την μια ελέγχουν ΟΛΑ τα ΜΜΕ με αποτέλεσμα κανένας να μην το μάθει παρά μόνο οι ντόπιοι που βλέπουν την καταστροφή. Παράδειγμα, άδειασαν μια μεγάλη λίμνη ίσα με το μέγεθος της Ελλάδας στο Ουζμπεκισταν και το μάθαμε όταν έπεσε η Σοβιετική Ένωση. Σε σχέση με την δύση, τα ΜΜΕ είναι ιδιωτικά, ελεύθερα και όλα τα μαθαίνουμε, άσχετα αν μετά δεν αντιδράμε καθόλου.

Από την άλλη στον σοσιαλισμό δεν υπάρχει ιδιοκτησία, και το κράτος μπορεί να κάνει ότι θέλει στο περιβάλλον και εσένα να σε πετάξει από το σπίτι σου με την βια. Ενώ στον καπιταλισμό αν μια εταιρία βρομίζει το σπίτι σου μπορείς να πας στα δικαστήρια και αν τα δικαστήρια είναι ακριβά μπορείς να ζητήσεις την υποστήριξη των πολιτών, μέσα απο τα ΜΜΕ, να σε βοηθήσουν με τα έξοδα.

Επίσης αυτό που κάνουν οι σοσιαλιστές είναι τις περισσότερες φορές άχρηστο γιατί δεν ξέρουν τι θέλουν οι πολίτες, με αποτέλεσμα να παράγουν πολλά άχρηστα πράγματα. Στον καπιταλισμό αν μια εταιρία δεν πουλάει (πχ η βιομηχανία ζάχαρης της Ελλάδας) απλά κλείνει.

Αλλά το χειρότερο από όλα, είναι ότι οι σοσιαλιστές δεν ξέρουν πότε να σταματήσουν. Παράδειγμα ο Μαο ήθελε να αυξήσει την αγροτική παραγωγή και καθάρισε όλα τα σπουργίτια. Δηλαδή μέχρι σήμερα ΟΛΟΚΛΗΡΗ η Κίνα δεν έχει πουλιά. Στον Καπιταλισμό χάρης την ελευθερία του λόγου, σταματάνε πιο γρήγορα την καταστροφή.

Παράδειγμα τώρα το χειμώνα που θα κρυώνετε, φορέστε μπουφάν μέσα στο σπίτι. Μην ακούτε τους ΜΛ που θέλουν να καίτε δέντρα, λιγνίτη ή ότι άλλο καταστρέφει το περιβάλλον για να εκπληρώσετε τις εγωιστικές σας ανάγκες.

Και μην έρθει κανένας Κνίτης να μας πει "45% φόρο στο μεγάλο κεφάλαιο" για να καίνε 10 εκατ πολίτες πετρέλαιο, όταν το πετρέλαιο καταστρέφει την φύση.

Η φτώχεια είναι οικολογική.

από Φίλος της ελευθερίας 10/09/2021 8:20 πμ.


Μόνος σου τα γράφεις ανανά>

Με "σοσιαλισμό" έχεις μια διακριτέστατη φιγούρα εξουσίας που παραβιάζει την οικονομία/οικολογία. Εχείς έναν υπαίτιο και ένα αποτέλεσμα.

Με νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό έχεις μια ομάδα ολίγαρχών πίσω απο brands πολυέθνικών που καταστρέφουν τα δικαιώματά σου και τον πλάνητη καθημερινά και έσυ χάρουμενος βλέπεις διαφημιστικά σπότ τους για το πόσο "προσφέρουν" στην κοινωνία και το πόσο "πράσινες" είναι. Επίσης εννείται οτι δεν θα λογοδοτήσουν ΠΟΤΕ για τίποτα απο όσα έκαναν και κάνουν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ> "Σοσιαλισμός" - εμφανη αιτία και αποτέλεσμα, νεοφιλελεύθερος καπιταλισμος - ασυδοσία και state of the art χειραγώγηση


Εγώ δεν είπα ότι οι πολυεθνικες δεν καταστρεφουν την οικονομία και την οικολογία.

Εγώ είπα ότι χάρης την ελευθερία του λόγου και την δημοκρατία μπορούμε να μειώσουμε την καταστροφή.

Επίσης είπα και πως να τους καταστρέψουμε μια και καλή χωρίς να χάσουμε τα καλά του καπιταλισμού. Δηλαδή είπα για ένα κρατικό κρυπτονόμισμα που φορολογεί αυτόματα όλες τις συναλλαγές, δεν πληθορίζεται και οι πολίτες ψηφίζουν τα έξοδα του κράτους με βάση τα έσοδα που μάζεψαν οι φόροι.

Εσείς οι σοσιαλιστές όμως δεν είπατε καμία λύση για να αντιμετωπίσεται την ολιγαρχία που δημιουργείται από την μαρξιστική ιδεολογία. Πως θα αποδήξεις στον κόσμο ότι το ΚΚΕ-ΜΛ ΜΛ-ΚΚΕ ΚΚΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΕΚΚΕ ΕΕΚ , δεν θα γίνουν σαν το ΚΚ Κινας ? Έχετε φτιάξει κάποιον αλγόριθμο ? 


Αναναρχικε, με διασκεδαζεις ιδιαίτερα. Τον αλγόριθμο για την δισκοιλιοτητα τον εφτιαξες; Τι γίνεται εδω ρε, ο καθε σαχλαμαρας υπερασπίζεται το κρατος και τον καπιταλισμο; Ειχαμε πουχαμε τους αριστερούς, πλακωσαν και οι δεξιοι νεοφιλελε να μας δώσουν το φώς. Βρε ουστ απο δωχαμω

Υ, η ενότητα των εργαζομένων γίνεται σε μια πρακτικη βαση (αγωνας για κάτι). Πχ στεγαση, μισθος. Η ενότητα αυτή που συνδέει πολλά διαφορετικά υποκείμενα μεταξύ τους, γίνεται απο μια ή πολλες συνήθως, πολιτικες βασεις. Αν ο αγώνα προχωρήσει επικρατει μια πολιτικη βαση ή εστω η ισχυρότερη συνηστωσα. Άρα λοιπόν οι πολιτικοί χώροι προετοιμάζονται ας πούμε για να βρεθούν στην καλύτερη δυνατή θεση δωθεισας της αφορμής. Ε, οι Αναρχικοι οφηλουμε να οργανωθουμε με τετοιες σχεσεις που να προάγουν τον αναρχικο τροπο οργανωσης της κοινωνικης ζωης. Αυτό παρεα με κομμουνιστές δεν μπορεί να γίνει διότι αυτοι θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θεση του χαλίφη. Η αντικρατική θέαση της ζωης δεν μπορεί να συμβαδίσει με εξουσιαστικες οπτικές οχι για θεωρητικους λογους που μπορούν να ξεπεραστούν. Αλλα για πρακτικούς. Θέλουμε αλλα πραγματα με λιγα λογια.


Εσείς που λέτε για δημοκρατία, δεν το βλέπετε οτι η σημερινή καπιταλιστική "φιλελεύθερη" κοινωνία είναι μια δικτατορία των πλουσίων, χωρισμένοι σε διάφορα πολιτικά κόμματα, και οτι οι φτωχοί αναγκάζονται να σκύβουν το κεφάλι υποστηρίζοντας ένα κόμμα όχι επειδή πιστεύουν αυτά που λέει αλλά επειδή ελπίζουν σε υλικά ανταλλάγματα από πολιτικές γνωριμίες; Τί σχέση με δημοκρατία έχει μια κοινωνία που κυριαρχεί η πείνα και η ανασφάλεια και οι εργαζόμενοι επιτρέπουν στον εργοδότη να τους βρίζει κατά την εργασία τους επειδή φοβούνται οτι αν αντιμιλήσουν θα απολυθούν; Με τη "φιλελεύθερη" δημοκρατία το 90% του πλυθησμού ζει με το φόβο οτι αν δεν συνεργαστεί με τους εργοδότες και το αστικό κράτος τότε θα μείνει άφραγκο στο δρόμο, κι όσοι αντιστέκονται πολιτικά βρίσκουν απέναντί τους μπάτσους και μυστικές υπηρεσίες. Πώς μπορεί η πλουτοκρατία να ονομάζεται δημοκρατία;

Ο Μαρξισμός προτείνει τη "δικτατορία του προλεταριάτου", ή αλλιώς "δημοκρατική δικτατορία" στο Μαοϊσμό. Η λέξη δικτατορία χρησιμοποιείται ως αντίθεση στη φράση "δικτατορία των αστών" (δικτατορία των καπιταλιστών) που είναι η σωστή περιγραφή της "δημοκρατίας" όπως την ζουν οι λαοί στο καπιταλιστικό κόσμο. Δεν ονομάζεται δικτατορία επειδή κυβερνά ένα άτομο, αλλά επειδή κυβερνά μια κοινωνική τάξη (οι εργαζόμενοι) έναντι μιας άλλης τάξης (πρώην καπιταλιστές). Στη σημερινή "δικτατορία των αστών" κυβερνούν οι καπιταλιστές εναντίων των εργαζομένων.

Στη "δικτατορία του προλεταριάτου" οι επιχειρήσεις γίνονται δημόσιες και οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι σε συνδικάτα και ψηφίζουν αντιπροσώπους. Οι αντιπρόσωποι ψηφίζουν άλλους και εκλέγονται διάφορα κρατικά όργανα. Τί αντιδημοκρατικό βλέπεις σε αυτό;

Σκοπός της "δικτατορίας του προλεταριάτου" είναι η ασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων (στέγαση, τροφή, υγεία κλπ) της εργατικής τάξης σαν σύνολο, και όχι μια ουτοπία ατομικισμού που ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει όπως φαντάζονται μερικοί νεοχίπηδες τη ζωή μετά το καπιταλισμό. Όταν πάψει να υπάρχει καπιταλισμός παγκοσμίως και έχει αναπτυχθεί καλά ο σοσιαλισμός τότε ναι μπορεί να προχωρήσει η κοινωνία προς τον κομμουνισμό και να πραγματωθεί η ουτοπία. Για να γίνει αυτό όμως θέλει πολύ δουλειά.

Η ταξική πάλη δεν σταματά μετά την επανάσταση αλλά γίνεται ακόμα σοβαρότερη και παίρνει ύπουλες μορφές. Στη Κίνα γίνεται συνεχής πάλη μεταξύ όσων θέλουν καπιταλιστικοποίηση και όσων θέλουν σοσιαλιστικοποίηση. Είναι μια χώρα που έκανε επανάσταση αλλά έχει δισεκατομμυριούχους και είναι μέλος στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Όπως καταλαβαίνεις υπάρχουν άτομα μέσα στη Κίνα που έχουν καπιταλιστικά συμφέροντα. Άρα αν η Κίνα επέτρεπε μια ουτοπική "μπάτε σκύλε αλέστε" ελευθερία οι εχθροί του σοσιαλισμού θα απειλούσαν το προλεταριάτο και το ΚΚ Κίνας. Ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν σαμποτάρεται από τους εχθρούς του και απειλείται με τρίτο παγκόσμιο από τις ιμπεριαλιστικές ΗΠΑ. Προφανώς λοιπόν η πολιτική ζωή μιάς χώρας που έχει αυτά τα προβλήματα έχει στρεβλώσεις που οφείλονται όχι στο σοσιαλισμό αλλά στην απειλή της πιθανής παλινόρθωσης του καπιταλισμού αν δεν γίνεται σκληρός πολιτικός έλεγχος των φιλοκαπιταλιστικών στοιχείων. Η ΕΣΣΔ όπως αναγνώρισε η CIA θα συνέχιζε να υπάρχει αν παρέμενε γενικός γραμματέας ο Andropov (παρόλο που αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη μετά τον Στάλιν), αλλά ήρθε ο Γκωρμπατσώφ που χάλασε το χαρακτήρα του καθεστώτος και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για τον λαό αφού άνοιγε τη πόρτα σε ξένους πράκτορες και σε αντικομμουνιστικά στοιχεία. Η ΛΔ Κορέας που έχει κρατήσει το πιο καθαρό ΜΛ καθεστώς που είχε από παλιά είναι ακόμα τόσο δυνατή που οι ΗΠΑ δεν τολμάνε ούτε να σκεφτούν τη πιθανότητα στρατιωτικής εισβολής, κι αυτό παρόλο που η χώρα αντιμετωπίζει διεθνές εμπάργκο. Η Κούβα κι αυτή αντέχει παρόλο που βρίσκεται υπό τη σκιά των ΗΠΑ. Όλα αυτά δείχνουν οτι το ΜΛ πολιτικό καθεστώς είναι αναγκαίο για την αυτοπροστασία της επανάστασης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Εσύ θα επέτρεπες σε πράκτορες εχθρικών χωρών να δρουν ανενόχλητοι μέσα σε μια χώρα που έχει κάνει επανάσταση και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της οικονομικά εν μέσω διεθνούς εμπάργκο;

από αναναρχικος 11/09/2021 4:51 μμ.


Θα πάρω κάθε φράση σου μια μια γιατί ανοίγεις πολλά θέματα

- οι φτωχοί αναγκάζονται να σκύβουν το κεφάλι υποστηρίζοντας ένα κόμμα όχι επειδή πιστεύουν αυτά που λέει αλλά επειδή ελπίζουν σε υλικά ανταλλάγματα από πολιτικές γνωριμίες;

Τους ξέρεις όλους τους φτωχούς ? είναι όλοι στο ΚΚΕ ? ή μήπως είναι στο ΚΚΕ για ανταλλάγματα από πολιτικές γνωρίμιες γιατί σίγουρα όποιος μου λέει ότι διάβασε το Κεφάλαιο του Μαρξ, τα αποθέφγματα του Λένιν και Στάλιν, ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΩ. Όποιος έχει χρόνο να διαβάσει τόσα πολλά άχρηστα βιβλία δεν είναι φτωχός οικονομικά.

- Τί σχέση με δημοκρατία έχει μια κοινωνία που κυριαρχεί η πείνα και η ανασφάλεια και οι εργαζόμενοι επιτρέπουν στον εργοδότη να τους βρίζει κατά την εργασία τους επειδή φοβούνται οτι αν αντιμιλήσουν θα απολυθούν; 

Με δουλεύεις ? στην ελληνική δημοκρατία αν ο εργοδότης σου δεν σου μιλά με το σις και με το σας, μπορείς να τον ηχογραφήσεις και να τον στείλεις στα δικαστήρια για ψυχολογική κακοποίηση και να πληρώσει μεγάλη ποινή. Ενώ μπορείς να φύγεις από την δουλειά και να παίρνεις επίδομα ανεργίας μέχρι να βρεις άλλη.

- Με τη "φιλελεύθερη" δημοκρατία το 90% του πλυθησμού ζει με το φόβο οτι αν δεν συνεργαστεί με τους εργοδότες και το αστικό κράτος τότε θα μείνει άφραγκο στο δρόμο, κι όσοι αντιστέκονται πολιτικά βρίσκουν απέναντί τους μπάτσους και μυστικές υπηρεσίες.

Μόνο που το 30% ψηφίζει ΝΔ. Άρα δεν υπάρχει τέτοιος φόβος που λές. Πχ δεν είναι σαν τις κομμουνιστικές χώρες που λένε ότι ο ηγέτης ψηφίστικε κατά 99.9% , ενώ το 0.1% που δεν ψήφισε σταμάτησε να ζει.

- Στη "δικτατορία του προλεταριάτου" οι επιχειρήσεις γίνονται δημόσιες και οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι σε συνδικάτα και ψηφίζουν αντιπροσώπους. Οι αντιπρόσωποι ψηφίζουν άλλους και εκλέγονται διάφορα κρατικά όργανα. Τί αντιδημοκρατικό βλέπεις σε αυτό;

Για αρχή δεν μας τα λες όλα. Τα συνδικάτα τα οργανώνει το κόμμα. Κανένα άλλο κόμμα δεν επιτρέπεται να έχει συνδικάτο ή ακόμα και να υπάρχει άλλο κόμμα. Τους αντιπρόσωπους τους διαλέγει ο ΓΓ του κόμματος για να τον ξανά ψηφίσουν. Δεν είναι τυχαίο που ο ΓΓ αλλάζει όταν τον σκοτώνουν.

Τα κομμουνιστικά κράτη δεν έχουν νομοκρατία.

Και επειδή δεν θα ξέρεις τι είναι νομοκρατία, αυτοί είναι οι κανόνες της νομοκρατίας: 1) ο νομος να ειναι ξεκαθαρος, να τον γνωρίζουν όλοι και να επιβάλεται 2) Τα δικαστήρια να είναι ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις. 3) Ολοι οι πολίτες είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθούν ένοχοι. 4) να μην γινεται καμία αυθαίρετη σύλληψη ή κράτηση 5) όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο.

Διαφωνείς με την νομοκρατία ? Τον θεωρείς άδικο ? Δεν θα έπρεπε να εφαρμοστεί η νομοκρατία και στα κομμουνιστικά κράτη ?

- Σκοπός της "δικτατορίας του προλεταριάτου" είναι η ασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων (στέγαση, τροφή, υγεία κλπ) της εργατικής τάξης σαν σύνολο

Ναι, αλλά δεν είναι ποιοτικά καλά. Δεν είναι τυχαίο που ο κόσμος παράτησε τα σπίτια που έκτισε η Σοβιετική Ένωση. Δεν είναι τυχαίο που στην Κούβα τα δημόσια νοσοκομεία για τουρίστες είναι χιλιες φορές καλύτερα από τα δημόσια νοσοκομεία για τους απλούς πολίτες. Και μην μιλήσουμε για την πιο πλούσια κουβανέζικη τροφή που είναι το απλό σάντουιτς τυρί με ζαμπόν.

- Όταν πάψει να υπάρχει καπιταλισμός παγκοσμίως και έχει αναπτυχθεί καλά ο σοσιαλισμός τότε ναι μπορεί να προχωρήσει η κοινωνία προς τον κομμουνισμό και να πραγματωθεί η ουτοπία. 

Ποιο ρεαλιστικός που ακούγεται ο παράδεισος των Χριστιανών.

- Εσύ θα επέτρεπες σε πράκτορες εχθρικών χωρών να δρουν ανενόχλητοι μέσα σε μια χώρα που έχει κάνει επανάσταση και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της οικονομικά εν μέσω διεθνούς εμπάργκο;

Για αρχή, οι κομμουνιστές ξεκίνησαν το εμπάργκο. Πχ η Κούβα, η Β. Κορέα ακόμα και η σημερινή Κίνα δεν επιτρέπουν αμερικάνικες επιχειρήσεις να μπούν στην αγορά όπως Google, Facebook κλπ.

Ναι θα επέτρεπα όπως επέτρεψαν και οι δυτικές χώρες τόσα χρόνια. Τι μπορεί να κάνει ένας πράκτορας σε ένα πολιτικό σύστημα όταν οι πολίτες ψηφίζουν αυτό το πολιτικό σύστημα ? 

Η δημοκρατία της αμερικής είναι χίλιες φορές πιο σταθερή, από την "δημοκρατία" των κομμουνιστικών χωρών.

Μάλιστα η δημοκρατία της αμερικής είναι τόσο ανοιχτή στους πράκτορες που έχει φτιάξει χώρο γι αυτούς για να τους βοηθήσει. Αυτός ο χώρος ονομάζεται "Λόμπι" και λέει στον πράκτορα "ποσα μου δίνεις για να με πείσεις?" . Αλλά τα κομμούνια βλέπουν το "λομπι" μόνο για τις επιχειρήσεις, δια μαγείας δεν βλέπουν ότι το εκμεταλλεύονται και χώρες.

Τι φοβούντε τα κομμουνιστικά κράτη και δεν θέλουν νομοκρατία και ελευθερία του λόγου ? Η απάντηση είναι ότι η ηγεσία φοβάται μην χάσει την καρέκλα της.

Δες εδω ένα μόνο σημερινό βιντεάκι για να καταλάβεις τι πραγματικά στηρίζεις μέσα από τον Μαρξισμό

https://www.youtube.com/watch?v=JLskKvIOlaQ

από @ 12/09/2021 6:49 μμ.


Ωραίο νήμα. Αναρχικοί να μιλάνε για τα ωραία του υπαρκτού σοσιαλισμού και αναρχικοί να απαντάνε τί καλά που είναι στις αστικό δυτικές δημοκρατίες. Που είναι εκείνος που έψαχνε γιατί δεν οργανωνόμαστε ρε παίδες; Για έλα οργάνωσε εδώ να σε δω από πού θα ξεκινήσεις.

από ρε @ 13/09/2021 8:19 πμ.


Που είδες κάποιον να αυτοαποκαλέιται ¨αναρχικός¨?

Το νήμα το δημιούργησε ένας μουλουκουές που κάνει κουβέντα με έναν φιλελεύθερο αριστερό και έναν νεοφιλελέ δεξιό που ούτε κάν κι ο ίδιος ξέρει οτι είναι δεξιός.

από @ 13/09/2021 10:42 πμ.


Σωστό και αυτό.

από κάποιος 19/09/2021 8:56 μμ.


"Έχεις μεγάλο συμφέρον αν οι εργαζόμενοι χωριστούν σε αντιμαχόμενες ομάδες και μαλώνουν μεταξύ τους: ντόπιοι εναντίων ξένων, στρέιτ εναντίων γκέι, κρεατοφάγοι εναντίων βήγκαν, θρησκευόμενοι εναντίων άθρησκων, και αναρχικοί εναντίων Μαρξιστών."

Οκ, αν κάτσεις μισή ώρα στο τουίτερ νομίζεις ότι ο εμφύλιος είναι ante portas, αν όμως κλείσεις την καταραμένη οθόνη, όλα στρώνουν. Real life κανένας δεν ασχολείται με αυτές τις τρίχες, τουλάχιστον όχι σε σημείο να...μαλώσει. Ειδικά, το "αναρχικοί vs μαρξιστές" είναι όλα τα λεφτά... Γιατί ως γνωστόν το 50% του κόσμου είναι α/α και το άλλο 50% μ-λ, και διεξάγεται αμείλικτη ιδεολογική πάλη για το ποιος θα πάρει το κουραδόκαστρο...

"Δεν υπάρχει χειρότερος εφιάλτης για τους καπιταλιστές από μια ενωμένη μάζα εργαζομένων που έχουν αφήσει πίσω όλες τις διαφορές τους και έχουν γίνει μια ενιαία γροθιά με μόνο σκοπό την καταστροφή του καπιταλισμού. Αυτό φοβούνται οι καπιταλιστές και αυτό πρέπει να πετύχουμε."

Τσου...

Το ΜΟΝΟ που τους νοιάζει είναι να πάρει μισο πόντο αξία παραπάνω το χαρτοφυλάκιο. Δεν ξέρω τι δουλειά κάνεις/έκανες, αλλά επειδή ήμουν στην πιάτσα (εννοώ ως υπάλληλος...εεε...συγγνώμη, προλετάριος ήθελα να πω...) το ψιλο-ξέρω το στόρυ. Εκεί είδα διάφορα κουλά, αλλά φόβο για...αντικαπιταλιστική επανάσταση δεν είδα.

"Αντιθέτως οι Μαρξιστές-Λενινιστές κατάφεραν να έχουν δικό τους το 33% (ένα τρίτο) όλου του πλανήτη: ΕΣΣΔ, Κίνα, Ανατολική Ευρώπη, Κούβα και άλλες χώρες. Κι όλες αυτές οι χώρες παρέμειναν σταθερές επί δεκαετίες και μερικές κρατάνε ακόμα παρόλο που η ΕΣΣΔ διαλύθηκε."

Εκσυγχρονιστικά πραξικοπήματα (σαν τους Βενιζέλο/Πλαστήρα στα καθ' ημάς ή τον Κεμάλ στη γειτονα) ήταν όλα αυτά, σε υπανάπτυκτες/προ-μοντέρνες κοινωνίες που το ποιο δυναμικό/μορφωμένο τμήμα τους επιδίωκε ταχεία εκβιομηχάνηση και σύγκλιση με τη Δύση με όποιο κόστος. Όταν κάποια στιγμή, στο κατώφλι της ιντερνετικής/ψηφιακής εποχής, τα ΚΚ βάλτωσαν και δεν μπορούσαν πλέον να επιτελέσουν αυτό το ρόλο, ήρθε η κατάρρευση...

Το ότι κότσαραν την ταμπέλα της βικτωριανής ψευδοεπιστήμης του μαρξισμού μάλλον οφείλονταν στο ότι τότε ο μαρξισμός ήταν hip. Θα μπορούσαν κάλλιστα να το παίξουν Καντιανοί ή και.. Πλατωνιστές (μάλιστα ο Πλάτων περιέγραψε μια κολεκτιβιστική πολιτεία που μια κάστα φωτισμένων κυβερνά για το...κοινό καλό).

"...δηλαδή τα εργοστάσια πρέπει να ανήκουν στη κοινωνία."

Και τα τσαγκαράδικα επίσης... Μη ξεχάσουμε και τα πεταλωτήρια αλόγων...

Anyways, αυτή η ρετρό σοβιετολογία αν έχει κάποια αξία είναι μόνο για ιστορικούς λόγους. Κατά τα άλλα, τα μλ πειράματα και η μακαρίτισσα ΕΣΣΔ επηρεάζουν τη ζωή μας σήμερα όσο ο πελοποννησιακός πόλεμος.

Από κει και πέρα, καλά κάνει όποιος επιλέγει μια αριστερή/κομμουνιστική ταυτότητα επειδή... ο παππούς στο βουνό, ο πατέρας στην Μακρόνησσο, ο θείος στην Τασκενδη. Εξάλου, σε κάτι Ελλάδες, Ισπανίες, πιθανόν και Ιταλίες, λόγω ιστορικών συμβάντων (εμφύλιος, κατοχή, αντίσταση κτλ), επιβιώνει ως φολκλορ το σφυροδρέπανο (καλά, στην Ιταλία όχι και τόσο). Μαγκιά του, λοιπόν, που τιμά την προγονική του πολιτική κληρονομιά. Αλλά άλλο ταυτότητα και σημείο αναφοράς και άλλο να θέλει στα σοβαρά να αναστήσει... το παραπέτασμα. Αυτό παει πολύ...

από Υ 17/10/2021 7:23 μμ.


Μέσα στη κοινωνία δεν υπάρχουν μόνο οι μισθωτοί εργαζόμενοι, υπάρχουν και μικροαστοί που ονειρεύονται να γίνουν οι νέοι καπιταλιστές, αλλά και εργαζόμενοι χωρίς ταξική συνείδηση που ονειρεύονται να γίνουν οι νέοι μικροαστοί. Αυτά τα αντικομμουνιστικά στοιχεία χρειάζονται κάποιου είδους έλεγχο. Αυτό είναι αντικειμενική διαπίστωση, όχι θέμα ιδεολογίας. Είναι πρακτικό θέμα, όχι θεωρητικολογία. Δεν έχει νόημα να γίνει επανάσταση και την άλλη μέρα να ανατραπεί με αντεπανάσταση από τα μικροαστικά στοιχεία. Άρα δεν πρέπει μόνο να σκεφτώμαστε το θέμα της επανάστασης, αλλά και το πως κρατάμε σταθερές τις κατακτήσεις της επανάστασης. Μια επανάσταση που πέτυχε στιγμιαία και μετά ανατράπηκε δεν έχει ουσιαστική διαφορά από μια αποτυχημένη επανάσταση.

Η αποφυγή της αντεπανάστασης είναι δυσκολότερη από την αρχική επανάσταση. Στην επανάσταση βλέπεις ξεκάθαρα τον εχθρό σου, είναι ο καπιταλιστής. Μετά την νίκη της επανάστασης θα έχεις να αντιμετωπίσεις τους αντεπαναστάτες οι οποίοι όμως δεν φαίνονται ξεκάθαρα, είναι κρυμμένοι, δρουν προδοτικά, μπορεί να είναι μικροαστοί ή ακόμα και εργαζόμενοι χωρίς ταξική συνείδηση. Στη Χιλή του Σαλβαδόρ Αλιέντε κάνανε απεργείες εργαζόμενοι που ήταν επηρεασμένοι από εθνικιστικές και φασιστικές ιδεολογίες. Στην εργατική τάξη μέσα έχει θρησκόληπτους και θύματα προπαγάνδας φασιστικής ή ακόμα και φιλελεύθερης.

Είναι πασιφανές οτι αν οι αντικαπιταλιστές εργαζόμενοι χωρίζονται και μαλωνουνε μεταξύ τους τότε δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο φασίστες και φιλελεύθερους αλλά ακόμη και άλλους αντικαπιταλιστές. Άρα ο οποιοσδήποτε χωρισμός και ανταγωνισμός μεταξύ αντικαπιταλιστών εργαζομένων έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύει τους καπιταλιστές. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο στην επανάσταση αλλά και μετά από αυτήν. Δεν γίνεται να αποφύγεις την αντεπανάσταση αν χωρίζεις τις δυνάμεις σου.

Προϋπόθεση λοιπόν για την επανάσταση και την αποφυγή της αντεπανάστασης είναι όλοι οι αντικαπιταλιστές εργαζόμενοι να δρουν ενωμένοι. Αν δεν μπορούν να έχουν όλοι την ίδια ιδεολογία ή να ανήκουν στην ίδια οργάνωση, τότε τουλάχιστον ας κοιτάξουν να βρουν τρόπο να δρουν παράλληλα με στόχο τους καπιταλιστές και τους αντεπαναστάτες, όχι τους άλλους αντικαπιταλιστές.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License