Ασχολούμαστε οντως με επιμερους ζητήματα;

Θεμα που θιγεται συχνα σε ασχετες μεταξύ τους συζητησεις αλλα δεν εχει αναλυθει.

Τα τελευταία 10 χρόνια, οσο και συμμετεχω ενεργα στον αα χωρο, ως ευρυτερο κινημα εχουμε ασχοληθεί με διαφορες θεματικες: απο τις ανεμογεννήτριες,τις εξορύξεις, τα δικαιωματα των μεταναστών, των ομοφυλόφιλων,των κρατουμενων, αντεργατικους νομους και διαφορα αλλα θέματα της επικαιρότητας. Εκδηλώσεις αλληλεγγύης που στήριζαν τους αδυναμους και τους συντρόφους που βρίσκονταν σε δυσκολη θεση και καθόρισαν την ταυτότητα μας ως αναρχικοί.

Πολλες φορες ομως μεσα στην καθημερινότητα αυτων των διεκδικησεων παρατηρούμε εναν ψυχικο κορεσμό και ενα ευρυτερο πολιτικο αδιέξοδο που το αισθανομαστε συχνα κυριως οταν χαλαρώνουμε απο τις υποχρεωσεις μας.Σαν να αγωνιζόμαστε διαρκως για κατι που δε θα σταματησει να υπαρχει και ολο θα ανακυκλώνεται, σαν να μην υπάρχει κάποιο φως στο καπιταλιστικο τούνελ που ζουμε.

Το ερωτημα που θελω να θεσω ειναι το εξης: Ασχολούμαστε όντως με επιμερους ζητήματα και αν ναι υπαρχει κατι πιο συνολικο οπως αναφερουν πολλοι; σε τι έγκειται μια διαφορετική,πιο συνολική ανάλυση;  Με τι ειδους διαφορετικες δρασεις μπορουμε να πειραματιστούμε.και απο ποιον μπορουμε να παραδειγματιστούμε;

από ο τολης ο βοσκοπουλος 06/09/2021 2:45 μμ.


εχει (υπερ)αναλυθει το θεμα.. ριξε μια ματια στο θρεντ ''γιατι δεν οργανωνονται ατομα στον α/α χωρο;''. ενα ολοκληρο καλοκαιρι με 45 βαθμους υπο σκια σαπιζαμε αναλυοντας τα υπαρξιακα αδιεξοδα και τις διαχρονικες παθογενειες του ''χωρου''.  

''εναν ψυχικο κορεσμό και ενα ευρυτερο πολιτικο αδιέξοδο... σαν να μην υπάρχει κάποιο φως στο καπιταλιστικο τούνελ που ζουμε''. το ειπες και μονος σου, τι να (ξανα)αναλυσουμε τωρα;

από @@@ 06/09/2021 7:21 μμ.


Είμαστε έτσι σαν άτομα τι να κάνουμε τώρα. Ο Φουκώ τα έχει ανάλυσει αυτά και ο Λακάν. Είμαστε άτομα με αδιέξοδα και αντιθέσεις.

από Αμπελο-κηπιώτης 07/09/2021 12:33 μμ.


Λεγοντας το αυτό θα υποτιμούσαμε ισως τη σημασία τους. Το θέμα μαλλον ειναι ότι ασχολούμαστε μόνο με αυτά τα ζητήματα και αποφεύγουμε διαρκώς να μιλήσουμε για θεματα που αφορούν μια συγκεκριμένη αλλαγή που θελουμε περα απο τον καπιταλιστικο τρόπο ζωής.

Οι άνθρωποι που δε γουσταρουν αυτή τη ζωή ειδικα σε μια μεγαλουπολη ειναι παρα πολλοι,πολλοι περισσοτεροι απο οσοι φανταζομαστε κι αυτο φαίνεται απο το οτι τρεχουν με την πρωτη ευκαιρία στα χωριά τους κατι που τους δινει ψυχικα αποθέματα για ολο το χρονο

Δυστυχώς  η αναρχια φαίνεται να εχει υιοθετησει πολλα ταμπου ειτε της αριστεράς ειτε της Αμερικανικης ακαδημίας που δεν την αφήνουν να αγκαλιάσει πολυ κοσμο και να δημιουργήσει δικο της οραμα.

Ενα παραδειγμα που αξιζει να συζητηθεί ειναι η εναντιωση στην ιδιοκτησια (πχ μικρων παραγωγων και μεταποίησης) και την "ιδιωτικη πρωτοβουλία" οπως θιχτηκε και αλλου. Συγκεκριμένα, γινεται ενα ακομη "τσουβαλιασμα" και ταυτίζεται η ιδιωτικη πρωτοβουλία με την σκοπιμοτητα για κερδη,με την κερδοφορία.

Χωρίς ομως αυτήν την ιδιωτική πρώτοβουλία απο τους απλους ανθρώπους η αναρχια φανταζει κατι πολυ απομακρο και ουτοπικο...


Οι καπιταλιστές διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες προπαγάνδας: σχολείο, πανεπιστήμια, τηλεόραση, και πράκτορες που μπαίνουν μέσα στα κινήματα και προκαλούν ιδεολογική σύγχηση.

Είναι λογικό πως η καπιταλιστική προπαγάνδα επηρεάζει έντονα όλα τα αντικαπιταλιστικά κινήματα, αφού οι συμμετέχοντες σε αυτά τα κινήματα γεννήθηκαν και ζουν μέσα στο καπιταλισμό. Και όχι μόνον αυτό, αλλά οι καπιταλιστές επίτηδες βάζουν αυτά τα κινήματα στο στόχαστρο για να προωθήσουν σε αυτά πιο έντονα τη προπαγάνδα τους.

Τα παραπάνω είναι σίγουρο γεγονός που ο καθένας μπορεί να το δει αν σκεφτεί λίγο. Το πρόβλημα είναι να ξεχωρίσουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις καπιταλιστικής προπαγάνδας μέσα στα κινήματα. Αυτό θέλει διάβασμα κοινωνιολογικής θεωρίας και ιστορίας, και βαθια μελέτη του ταξικού εχθρού.

Η καπιταλιστική προπαγάνδα συνήθως ξεκινά από κάποια ΜΜΕ, κάποιον ακαδημαϊκό, κάποια ομάδα υπό τον έλεγχο πρακτόρων, ή κάποιον πράκτορα που έχει εισχωρήσει μέσα σε ακτιβιστική/πολιτική ομάδα. Αφότου η προπαγάνδα έχει βρει θύματα τότε τα ίδια τα θύματα γίνονται πομποί της προπαγάνδας και μετά αυτή συνεχίζει να μεταδίδεται μόνη της χωρίς την ανάγκη περαιτέρω προσπάθειας από τους καπιταλιστές και τους πράκτορές τους.

Μπορεί η καπιταλιστική προπαγάνδα να λέει κάτι το σωστό αλλά να το λέει με τέτοιο τρόπο ή σε τέτοια ιστορική στιγμή που το αποτέλεσμα είναι εναντίων των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Για παράδειγμα, έστω οτι όλοι οι εργαζόμενοι ενώνονται σε έναν προλεταριακό στρατό και ανεβαίνουν πάνω στα βουνά για αντάρτικο. Όμως τυχαίνει ο αρχηγός του προλεταριακού στρατού να έκανε μια λάθος επιλογή για κάποιο θέμα. Αν οι καπιταλιστές εκείνη τη στιγμή βάλουν πράκτορες να ενθαρρύνουν τη διάσπαση του προλεταριακού στρατού για να δημιουργηθεί ένας δεύτερος ανταγωνιστικός προλεταριακός στρατός που έχει τη σωστή άποψη αλλά πολεμάει τον αρχικό προλεταριακό στρατό, τότε το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι να νικήσουν οι καπιταλιστές καθώς η διάσπαση των εργαζομένων σε εχθρικές μεταξύ τους οργανώσεις θα έχει μειώσει τη συνολική δύναμη της εργατικής τάξης.

Δηλαδή η προπαγάνδα μπορεί να προκαλέσει κακό ακόμα κι αν αυτό που λέει είναι σωστό! Πρέπει να ξέρουμε οτι οι καπιταλιστές έχουν ένα και μοναδικό ενδιαφέρον στη ζωή τους: να κρατήσουν την ταξική τους θέση, δηλαδή να μην επιτρέψουν τη νίκη των εργαζομένων. Μπορεί να πουν ψέμματα ή αλήθεια αρκεί το τελικό αποτέλεσμα να είναι να χάσουν τον ταξικό πόλεμο οι εργαζόμενοι.

Προφανώς η ενασχόληση με επιμέρους ζητήματα συμφέρει τους καπιταλιστές, ειδικά αν προκαλεί αντιμαχίες μεταξύ των εργαζομένων. Είναι πασιφανές οτι σίγουρα οι καπιταλιστές έχουν περάσει πολύ προπαγάνδα μέσα στα κινήματα για να τα κάνουν να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από το μόνο πράγμα που φοβίζει τους καπιταλιστές: την ένωση όλων των εργαζομένων σε ένοπλο ανταρτοπόλεμο εναντίων των καπιταλιστών.

Αυτό δεν σημαίνει οτι τα επιμέρους ζητήματα δεν είναι σημαντικά. Σίγουρα είναι. Όμως η συνεχής ανάλωση με τα επιμέρους προκαλεί εκτροχιασμό.

από Επαρχιώτης 13/09/2021 3:46 πμ.


Το κινημα εχει αποπροσανατολιστει απο μονο του εδω και δεκαετίες.Το ανταρτικο πολης που λες ειτε εργατικο ειτε μηδενιστικο εχει τα οριά του οπως γραφθηκε αλλου.Την επομενη μερα ο καπιταλισμός θα λειτουργεί μια χαρα.Ανταρτικο αποκεντρωσης και επαναστατικο σχεδιο θέλουμε.Φτανει πια με τον ιδεολογικο συγκεντρωτισμο των πολεων και το αδιεξοδο πολιτικο lifestyle.

Αυτο που λεει ο αμπελο-κηπιώτης ισχύει φουλ.Παλιοτερα σε καταληψη ειχαν γινει μαλλια κουβαρια επειδη σε ενα φεστιβάλ ειχε προταθει να υπαρχουν παγκοι με εργα χειροτεχνών για πουλημα.Μπηκε βετο και δεν ηρθαν επειδη λεει θα εβγαζαν "κερδος". Καλα κανει που δεν οργανωνεται ο κοσμος, δεν ειναι βιωσιμος ο χωρος εκτος αν εισαι λεφτας.

από κάποιος 20/09/2021 6:36 μμ.


Δεν είναι κακό να ασχολείται ο κόσμος με αυτά τα ζητήματα. Προσωπικά δεν είμαι τόσο αλαζόνας ώστε να αποφασίζω πως θα ξοδεύει ο άλλος τον ελεύθερο χρόνο του και τι χόμπυ θα χει. Ίσα ίσα, καλύτερα να ασχολείσαι με τα δικαιώματα της χ/ψ μειονότητας, παρά να σαπίζεις μπροστά στην οθόνη.

Νομίζω άλλο πράγμα ειπώθηκε ως κριτική. Ότι το μεταμοντέρνο κατεστημένο εργαλειοποιεί μέρος της δικαιωματίστικης ατζέντας για να επεκτείνει τον κρατικό έλεγχο σε διάφορους τομείς. Πχ το αντισεξιστικό κόνσεπτ έβαλε τον εισαγγελέα σε κάθε μεγάλη επιχείρηση και κάθε επαφή μεταξύ των υπαλλήλων φιλτράρεται πλέον από κοινωνικούς λειτουργούς και δικηγόρους, ενώ τα νέα woke ιδεολογήματα επέβαλαν σοφτ δικτατορία στα πανεπιστήμια. Αυτό πια βγάζει μάτι...

Δηλαδή, η ελίτ μιμήθηκε κάποια σωστά προτάγματα της counterculture του αμερικάνικου φιλελευθερισμού των 60s/70s (ε ναι, του φιλελευθερισμού...Οι μακαρίτες MLK, Harvey Milk κτλ ήσαν φιλελεύθεροι. Άντε ο MLK ίσως προσέγγισε κάποια στιγμή μια εκδοχή δημ. σοσιαλισμού, αλλά μέχρι εκεί...) και τα χρησιμοποιεί ως προσχήματα για κρατική επιβολή. Το αυτό και για τον κορωδοιό και την κλιματική αλλαγή. Και βέβαια υπάρχουν και αυτοί που βγάζουν μεροκάματο από μκο κτλ.

Τώρα, το να βοηθάς ανιδιοτελώς, ως Ρόμπιν Χουντ, όσους θεωρείς αδύναμους μια χαρά αξιέπαινο είναι. No prob...

Αμπελοκηπιώτη, όποιος θέλει να πάει μόνιμα στο χωριό...ας πάει. Το μόνο εύκολο. Εκεί με 400ε/μήνα είσαι άρχοντας. Άλλος πάλι μπορεί να θέλει άσφαλτο και τσιμέντα. Περί ορέξεως... Πρέπει να γίνει αναρχική επανάσταση για να κάνει κάποιος αποκέντρωση;

από Αμπελο-κηπιώτης 20/09/2021 9:39 μμ.


Ας κανει ο καθενας οτι θελει,αλλα να τα διαχωρισουμε.Αλλο ειναι το χομπυ κι αλλο η αλλαγη της ζωης.Το πρωτο αφορα κατι μερικο ενω το δευτερο ειναι ζητημα πολιτικο-υπαρξιακο-αισθητικο.


Τακτική για διεύρυνση πολιτικής επιρροής.

Με βαση την εμπειρια, οι πραξεις δημιουργουν ενα ειδος προστιθεμενης αξιας στην πολιτικη επιρροη ενος ρευματος.

Ισως θα πρεπει να υπαρξει σοβαρος προβληματισμος για την δημιουργια ενος αυτονομου χωριου ενεργειακα και διατροφικα.

Το καταννοω οτι ειναι ενα περιπλοκο εγχειρημα το οποιο απαιτει φυσικους πορους αλλα υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να λειτουργησει πολλαπλασιαστικα σε ορους πολιτικης επιρροης.

από παπάγια 21/09/2021 8:33 πμ.


Άλλα λέει ο άρχικος, αλλού το πάνε οι από κάτω. Ρε συ @κάποιος, έχεις πάθει εμμονή με τον αντισεξισμό. Σε κάθε νήμα τα ίδια. Τι θα γίνει; Τη προηγούμενη βδομάδα έγιναν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και διαδικασίες για επερχόμενες πολύ σοβαρές δικές συντρόφων. Τη προπροηγούμενη για τα εμβόλια με τη συμμετοχή της contra dystopia για συζήτηση με όσα συνέβησαν στα συλλαλητήρια και τη θέση του χώρου. Την παρούσα βδομάδα έχουμε τα συντονιστικά για το efood. Οι παρεμβάσεις στο ινδυ που διαρκώς αναρτούνται είναι καθημερινές και για όλα τα θέματα, διαβάζεις, μαθαίνεις χρόνο και τόπο για κάλεσμα και πας. Δε σας αρκεί; Θέλετε και άλλα; Πώς στοιχειοθετείται ότι "ασχολούμαστε μόνο με αυτά" λοιπόν; Ο άλλος λέει ότι για να γυρίσει στο χωριό του πρέπει να πάρει θέση ο χώρος. Ωραία θα πας στο χωριό και τι θα αλλάξει σε εσένα; Ξέρεις που βρίσκεται η γενιά των μεγάλων καταλήψεων του 95; Στο χωριό βρίσκεται με οικογένεια, παιδιά και εκτός κάθε ενασχόλησης με το πολιτικό στη συντριπτική πλειοψηφία.

 

Τώρα απαντάω στον αρχικό μιας μετά από τη παρένθεση παραπάνω. Ο χώρος έχει ένα και μόνο πρόβλημα, έλλειψη νέων ανθρώπων, που έχουν περίσσια ενέργεια, αντοχές, αυθορμητισμό και κάβλα. Ο νεολαίος δύσκολα να πάει πλέον σε στέκια, σε φάσεις, σε μπάχαλα. Ούτε σαν lifestyle πάει πλέον. Το μόνο σωστό που ειπώθηκε είναι ότι ο αγώνας και ειδικά ο εμπλουτισμένος με όλα, τα γενικά και τα μονομερή, θέλει και ψυχικές άμυνες, και υλικές και σωματικές. Γιατί ως αναρχικοί οφείλουμε να υποστηρίζουμε τον αγώνα απέναντι σε όλο το υπαρκτό, αλλιώς κρύβουμε ένα μικρό λαϊκιστή στο στόμα μας. Γι'αυτό είναι σημαντικό να ξανακερδίσουμε τη νεολαία με αντικουλτούρες.

από ΠΡΩΗΝ ΠΟΥ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ 21/09/2021 11:03 πμ.


Παιδιά μπήκα το 97 στην αναρχία και έμεινα αρκετά χρόνια.

Κακά τα ψέμματα ο χώρος δεν είχε έλλειψη ούτε σε αριθμό ανθρώπων που ανακατεύτηκαν έστω για λίγο (στα νιάτα τους οι πιο πολλοί) ούτε σε ηρωισμό κατά την σύγκρουση με το κράτος, γιατί την έδωσε πολλές φορές πάντα με δυσμενείς συσχετισμούς και δεκάδες άτομα κάνανε χρόνια στις φυλακές.

Το πρόβλημα ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝΕ ότι είμασταν κίνημα διαμαρτυρίας. Δεν είχαμε λειτουργικές δομές και καθαρά προτάγματα για πιστέψει ο πολύς κόσμος. Ο μικροαστός και ο εργάτης και απογοητευμένος ή εχθρικός προς το κράτος να είναι θέλει απτά πράγματα για να υποστηρίξει ένα κίνημα, όχι γενικότητες για ισότητα και ελευθερία.

Δεν το υποτιμάω αλλά στην πραγματικότητα οι Α/Α, όσο και αν με απογοήτευσε αυτό όταν κάποια στιγμή το παραδέχτηκα στον εαυτό μου, οργανωτικά και οραματικά ποτέ δεν υπερβήκανε το κίνημα διαμαρτυρίας ή έστω του συγκρουσιακού πολιτισμού/καθημερινότητας. Είτε κόλλαγε αυτοκόλλητα είτε έκανε αντάρτικο μια αναρχική ομάδα πάντα αναδείκνυε τα κακώς κείμενα και τελεία.

Και αυτό βέβαια δεν είναι αμελητέο input σε μια παρηκμασμένη κοινωνία αλλά να ξέρουμε τι μας γίνεται. Ίσως είναι καλύτερα να αποδεχθούμε τα κυβικά μας.


Και βέβαια πρεπει να παρει θεση ο χωρος για την αποκεντρωση και να τη στηριξει με οποιο τιμημα, να πειραματιστει.Πολιτικο ειναι το θεμα.

Οι δουλειες στη μεγαλουπολη γίνονται ολο και χειροτερες σε ολα τα πλαισια, νεοι και συντροφοι φευγουν στο εξωτερικό και δεν τους ξαναβλεπουμε και η ζωη στα χωρια αρκετα δυσκολη απο αποψη εισοδηματος με τις τελευταίες αγροτικες πολιτικες του κρατους και της ευρωπης.Κανανε νομο να ιδιωτικοποιησουν τους συνεταιρισμους και την ιδια ωρα το κρατος κυρησσει ολοκληρα νησια δασικες εκτασεις στο ονομα της οικολογιας.Ειναι δυνατον να μην παρει θεση ο χωρος.και να γραφετε αναρχικοι ανθρωποι οτι ζεις και με 400 ευρω;;Με το λαδι στα 2 ευρω;;

από κάποιος 21/09/2021 2:39 μμ.


Αν κάποιος ακολουθεί τα trends και θέλει ένα μέσο βιοτικό επίπεδο δυτικού τύπου με υψηλή τεχνολογία, ΙΧ κτλ προφανώς και δεν μπορεί να τη βγάλει με 400ε. Επίσης, σ' αυτήν την περίπτωση, συνειδητά ή ασυνείδητα, είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί το υπάρχον πολιτικό/οικονομικό καθεστώς, του οποίου απότοκος είναι η τεράστια τεχνολογική πρόοδος. Δεν μπορεί να υπάρξει η αναρχοMicrosoft ή η αμεσοδημοκρατική Σίλικον Βάλλευ. Αυτά είναι προιόντα του λεγόμενου αγγλοσαξονικού φιλελευθερισμού και του ατομικιστικού παραδείγματος που άρχισε να επικρατεί στη δύση χοντρικά απ' τον Διαφωτισμό και τη βιομ. επανάσταση.

Γι' αυτό... απαρνησάσθω εαυτόν και ακολουθείτω μοι...

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς κάτι εναλλακτικότερο χωρίς απόρριψη των σύγχρονων καταναλωτικών συνηθειών και εγωιστικών φιλοδοξιών. Κι αυτός είναι ο λόγος που τα κοινοτιστικά εγχειρήματα (τουλάχιστον αυτά με πολιτικό/πολιτισμικό περιεχόμενο) έχουν εξαφανισθεί. Κοίτα, κάποτε οι χίππις που έφευγαν απ' τις βίλλες των γονιών τους είχαν πολύ λιγότερα καταναλωτικά αγαθά να απαρνηθούν σε σχέση με τον σύγχρονο απηυδισμένο νέο. Το σημερινό άγριο νιάτο, που γεύτηκε τα καλά (;) της ψηφιακής/ιντερνετικής εποχής, πρέπει να ανέβει πολύ περισσότερα σκαλιά για να φτάσει στην όποια πηγή...

Δεν ξέρω... Εγώ νομίζω ότι για να πειστεί κόσμος σε κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει κάποια σπουδαιότερη υπόσχεση από το ότι θα ζήσει "με αξιοπρέπεια" και "σύμφωνα με τις αρχές της.. αναρχίας". Μόνο μια φανατική μεταφυσική/θρησκευτική πίστη θα τον ωθούσε στο να επιλέξει τέτοιες hardcore εναλλακτικούρες...

Και κάτι άλλο. Φαντάζομαι ότι μιλάμε για εθελοντικές ομάδες/εγχειρήματα και όχι για ολιστικά οράματα με φισεκλίκια, αμπέχονα, ντου στα ανάκτορα και επιβολή της... απόλυτης Αλήθειας/ιδεολογίας σε 7 δις ανθρώπους...

από κρ.ελ 21/09/2021 5:12 μμ.


Υπηρχαν αυτα, τωρα βεβαια εχουν κοπει οι πολλες επιδοτησεις και τα εισοδηματα.

Για το αλλο που λες δε ξερω.Παντως περα απο τα κινηματικα πολλοι νεοι βλεπουν διεξοδο στην επαρχια ή τουλάχιστον το μιλανε βλεποντας τα πολλαπλα αδιεξοδα της πολης.

Τουλάχιστον αυτη ειναι η αισθηση που εχω εγω μιλωντας με φιλους τελειως εκτος κινηματος που κυριως κοιτανε το βιοποριστικο.

από παπάγια 22/09/2021 6:39 πμ.


Η σπουδαιότερη υπόσχεση θα είναι μεταφυσικού περιεχομένου, και επειδή όλα αυτά περί τεχνολογίας τα λέει ο Ρώσος ο πριμιτιβιστής που αναπαράγονται εδώ και εκεί, κάποιο λάκκο έχει η φάβα με αυτές τις θέσεις. Οι ακροδεξιοί τα γουστάρουν αυτά...επειδή τους είναι πανεύκολη αυτή η υπόσχεση να την δεχτούν, διότι πιστεύουν σε paranormal ιδανικά, θεοσοφίες κοκ. Ο υλιστής ή ταξικός όμως είναι δύσκολη περίπτωση, δεν έχει κάτι να επεξεργαστεί σε αυτές τις θέσεις, γιατί του σπας το πάτωμα που έχει κάτω από τα πόδια του και του λες "ξέχνατα όλα, πάμε πίσω στη προβιομηχανική εποχή", "ξέχνα την ανάλυση της βιομηχανίας, θα πάμε να εκτρέφουμε γελάδια". Ο κόσμος δε θα πεισθεί με κάποιον αντικοσμικό τρόπο ζωής, η τεχνολογία είναι ένα ποτάμι και πάει δε γυρνάει πίσω. Εκτός να συμβεί υλική καταστροφή που αλλάξει το βιοτικό μοντέλο όλων των ανθρώπων στις πολύ βασικές αρχές του. Σήμερα πάντως οι μόνοι που προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο για τέτοια ιδανικά είναι η θρησκείες τις Ανατολής.

από κάποιος 22/09/2021 12:12 μμ.


Εντελώς εμπειρικά και μακριά από φιλοσοφίες, ιδεολογικά σχήματα και τέτοια νομίζω ότι η σύγχρονη τεχνολογία πάει πακέτο με το υπάρχον σύστημα (πες το όπως θες... νεοφιλελευθερισμό, παγκοσμιοποίηση, μεταμοντέρνο...). Αυτός είναι ο λόγος που ήδη από την απαρχή της 4ης βιομ. επανάστασης έχει τελειώσει οριστικά οποιαδήποτε συνολική εναλλακτική πρόταση, έστω και στα χαρτιά. Πως να το κάνουμε; Δεν γίνεται χαρμάνι το σφυροδρέπανο με το iphone, το αλφάδι με το Dell vostro, ούτε οι Πνύκες του Καστοριάδη με το fb...

Πραγματικά, αυτό που μένει ως αξιοπρεπής λύση είναι συνειδητή απόρριψη του ψηφιακού κόσμου και η φυγή από τις σύγχρονες μητροπόλεις. Το Benedict option, που λένε κάτι dissidents νεο-ευαγγελικοί στις ΗΠΑ. Για να πειστεί, λοιπόν, κάποιος στο εν λόγω πρόταγμα πρέπει να υπάρχει από πίσω κάτι βαθύτερο από το "αναρχία ολε" και την υπόσχεση ότι θα ζήσει "καλά" τα επόμενα 30-40 χρόνια μέχρι να πεθάνει.

Τώρα, αν αυτό το βαθύτερο πηγάζει από κάποια οργανωμένη ιστορική θρησκεία ή από μια new age μεταφυσικίλα, μικρή σημασία έχει. Πάντως, τα υλιστικά δόγματα δεν φτάνουν...

Τα ταξικά/υλιστικά κινήματα είχαν κάποιο νόημα όταν το ζητούμενο ήταν η αύξηση της καταναλωτικής δύναμης των φτωχότερων στρωμάτων. Δηλαδή, ο επαρχιώτης που πρωτοκατέβαινε στις πόλεις ήθελε (και δικαιούτο...) σπίτι, τρεχούμενο νερό, ηλεκτρισμό, ένα ιχ αργότερα, και έβρισκε στον σοσιαλισμό/συνδικαλισμό της εποχής ένα μέσο για να αυξήσει το εισόδημά του.

Τώρα, το επίδικο είναι ακριβώς το ανάποδο. Να απεμπλακούμε, ως ατομικότητες, από το λαβύρινθο της virtual reality της ιντερνετικής κουλτούρας και τη φυλακή της πλαστικοποιημένης πλέον καθημερινής ζωής. Από τη "μιζεροποίηση του προλεταριάτου" του Μαρξ, πήγαμε στην μεταπολεμική υπερκατανάλωση και από κει στην αφύσικη ζωή της digital era...και προχωράμε ακάθεκτοι...

Δεν θέλω να το παίξω φωτισμένος... Μια ζωή σε πόλεις καραπόλεις ζούσα και λογικά θα συνεχίσω.. Αλλά για τους νεότερους που σιχάθηκαν την όλη κατάσταση νομίζω κάπως έτσι πάει η λύση... Οτιδήποτε άλλο, όπως το να περιμένεις ότι θα γίνεις ξέρω γω Σουηδία του Νότου ή ότι με την περαιτέρω τεχνολογική πρόοδο θα μπεις και εσύ στο κόλπο, θα οδηγήσει, κατά πάσα πιθανότητα, σε διάψευση προσδοκιών και δυστυχία...

Οκ, οι υπόλοιποι που γουστάρουν το υπάρχον...με γεια τους...

(Ποιος είναι αυτός ο πριμιτιβιστής;)


Από τη "μιζεροποίηση του προλεταριάτου" του Μαρξ, πήγαμε στην μεταπολεμική υπερκατανάλωση και από κει στην αφύσικη ζωή της digital era

Η μιζεροποίηση δεν έχει σταματήσει: Πρόσφυγες, μετανάστες, άνεργοι, άστεγοι, φτωχοί, και μικροαστοί που προλεταριοποιούνται όταν οι τράπεζες τους παίρνουν τα σπίτια λόγω χρεών.

Η υπερκατανάλωση και η αφύσικη ζωή της ψηφιακής εποχής είναι προβλήματα όσων έχουν λεφτά να καταναλώνουν και να έχουν πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο (δεν έχουν όλοι smartphone και υπολογιστή).

Βεβαίως οι μιζεροποιημένοι και οι υπερκαταναλωτές μπορούν να συνεργαστούν για να αλλάξουν τη κοινωνία αλλά αυτή η συνεργασία δεν θα είναι εύκολη γιατί έχουν διαφορετικά υλικά συμφέροντα.

Οι μιζεροποιημένοι δεν έχουν κανένα συμφέρον από το καπιταλισμό. Οι υπερκαταναλωτές όμως έχουν κάποια μικρά συμφέροντα, μέχρι ενός σημείου, όχι τόσο όσο οι καπιταλιστές, αλλά γενικά δεν τους συμφέρει τόσο πολύ ο αντικαπιταλισμός όσο συμφέρει τους μιζεροποιημένους.

Λόγω των διαφορετικών υλικών συμφερόντων, οι υπερκαταναλωτές προσπαθούν να βρουν παρηγοριά στην εναλλακτικούρα (χιπισμό, πνευματικοί γκουρού, δήθεν αντισυστημική μουσική και μόδα) και φαντάζονται οτι υπάρχει τρόπος να βγουν από τη καπιταλιστική φυλακή. Όσοι πολιτικοποιούνται λίγο φτάνουν σε διάφορες αντιεξουσιαστικές ιδεολογίες που ως ψυχολογικό κίνητρο έχουν την φαντασίωση οτι είναι δυνατόν να διώξουν τον καπιταλιστή από πάνω τους χωρίς να ενωθούν με τους μιζεροποιημένους, και ενώ μπορεί να μιλάνε για κομμουνισμό στη πραγματικότητα μέσα τους φαντάζονται έναν μικροκαπιταλισμό όπου ο καθένας έχει το δικό του μικρομάγαζο.

Όμως ο καπιταλισμός από μικρομάγαζα ξεκίνησε. Οι πρώτοι τραπεζίτες ήταν απλά ένα άτομο που πάνω σε ένα τραπέζι (σήμερα "τράπεζα") δεχόταν χρυσάφι από εμπόρους και τους έδινε μια απόδειξη (σήμερα "τραπεζογραμμάτιο" ή "χαρτονόμισμα") ώστε να μην κινδυνεύουν από ληστεία στα εμπορικά ταξίδια τους. Δεν γίνεται να βάλεις όρια στον καπιταλισμό γιατί ο μικρός μαγαζάτορας που πετυχαίνει και γίνεται μεγάλος αποκτά τη δύναμη να καταργεί όποια όρια προσπαθείς να του βάλεις κι έτσι το αποτέλεσμα είναι ο πλανήτης όλος να γίνεται υπόδουλος σε μια ολιγαρχία μεγάλων καπιταλιστών.

Εϊναι όμορφη η αντιεξουσιαστική ιδεολογία, οι καταλήψεις, οι πορείες, τα αλφάδια, όμως όλα αυτά έχουν κάποια όρια και αποτελούν έκφραση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που έχουν συγκεκριμένες ψυχολογικές εμπειρίες λόγω της θέσης τους μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, οπότε είναι δύσκολο ολόκληρη η κοινωνία να ακολουθήσει τον δρόμο της αντιεξουσίας. Μέχρι σήμερα καμία κοινωνία δεν μπόρεσε να γλυτώσει από τον καπιταλισμό με αντιεξουσιαστική ιδεολογία. Η Ισπανική κοινωνία το προσπάθησε αλλά το αποτέλεσμα ήταν 70 χρόνια φασισμός με τον Φράνκο.

Δεν έχει αλλάξει κάτι στο καπιταλιστικό σύστημα που να επιτρέπει τη πιθανότητα η αντιεξουσία να πετύχει στο μέλλον. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει: ο καπιταλισμός συνεχώς εφευρίσκει όλο και πιο ανεπτυγμένους τρόπους κυριαρχίας, τεχνολογικής επιτήρησης, και προπαγάνδας. Η κρατική καταστολή ενάντια στον αντιεξουσιαστικό χώρο γίνεται περισσότερο ως άσκηση γυμναστικής για τα κρατικά όργανα (άρα η αντιεξουσία τελικά ενισχύει το κράτος αφού του παρέχει αυτή την δυνατότητα κατασταλτικής γυμναστικής) και όχι επειδή φοβούνται μια πιθανή αντιεξουσιαστική επανάσταση. Έχει δυναμώσει τόσο πολύ ο καπιταλισμός που δεν ιδρώνει το αυτί τους όσες πορείες κι αν γίνονται έξω από τα ανάκτορά τους.

Τι νόημα έχει να κάνεις πορεία αν το πρακτικό αποτέλεσμα είναι απλά να προσφέρεις στους μπάτσους την εκπαιδευτική ευκαιρία να κάνουν κατασταλτική γυμναστική πάνω σου? Είσαι επαναστάτης ή μήπως απλά καταλήγεις να λειτουργείς ως βοηθός των μπάτσων που τους προσφέρεις δωρεάν στόχο για την εκπαίδευσή τους? Αν είσαι επαναστάτης θες να νικήσεις τους μπάτσους και όχι να τους προσφέρεις ευκαιρίες για εκπαίδευση. Γιατί όταν θα έρθει η στιγμή που θα γίνει η επανάσταση θέλεις οι μπάτσοι να είναι ανεκπαίδευτοι και αγύμναστοι.

Άρα χρειάζεται κάτι διαφορετικό αν σκοπός σου είναι πραγματικά η επανάσταση. Χρειάζεται καλή προετοιμασία με τρόπο που να μην φαίνεται στους κρατικούς μηχανισμούς και να μην τους προσφέρει ευκαιρίες για κατασταλτική γυμναστική. Χρειάζεται πολύ καλή οργάνωση, κάτι που βέβαια μπορεί να έχει ως αναγκαστικό αποτέλεσμα και την αποδοχή κάποιων ιεραρχιών με όλα τα αρνητικά που έχει η ιεραρχία, εκτός αν βρεις κάποιο τρόπο να δημιουργήσεις μαζική κοινωνική οργάνωση χωρίς ιεραρχίες, και μαζική δεν σημαίνει 10-20 άτομα, σημαίνει χιλιάδες και εκατομμύρια ανθρώπους έτοιμους να πολεμήσουν σε επαναστατικό "εμφύλιο" πόλεμο.

Το να σκοτωθείς σε έναν "εμφύλιο" όμως είναι κάτι που δύσκολα θα το δεχτείς ως πιθανότητα αν είσαι υπερκαταναλωτής ή αν είσαι χαμένος σε ένα virtual reality. Ο μιζεροποιημένος φτωχοπρολετάριος όμως έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να δεχτεί να πολεμήσει σε μια επανάσταση αν φτάσει στο σημείο να μην έχει τίποτε άλλο να χάσει πέρα από τις αλυσίδες του.

Γιαυτό τις επαναστάσεις τις κάνουν οι μιζεροποιημένοι. Μερικοί που δεν είναι μιζεροποιημένοι μπορεί να βοηθάνε, πιθανόν φανταζόμενοι οτι μπορεί να γίνουν αξιωματικοί ή αρχηγοί των μιζεροποιημένων, ωστόσο σε τελική ανάλυση οι ήρωες της επανάστασης είναι οι μιζεροποιημένοι. Σε αυτούς, στους φτωχοπρολετάριους μιζεροποιημένους, ανήκει το αντικαπιταλιστικό μέλλον, γιατί δικιά τους θα είναι η επανάσταση. Και γιαυτό δεν μπορείς να ορίσεις ημερομηνία της επανάστασης γιατί δεν το αποφασίζεις εσύ ή εγώ, το αποφασίζει η μάζα των μιζεροποιημένων. Όταν θα είναι έτοιμοι να επαναστατήσουν θα γίνει και μπορεί να γίνει πολύ ξαφνικά και απότομα με ταχύτητα αστραπής, στο εν το μεταξύ το καλύτερο που μπορείς να κάνεις έιναι απλά να τους ενθαρρύνεις να σκεφτούν και να κατανοήσουν κάποια πράγματα, καθώς και να τους βοηθάς να οργανώνονται και να κοινωνικοιηούνται μεταξύ τους ώστε να μην πέφτουν στην απελπισία της ατομικοποιημένης μιζέριας που προωθεί ο καπιταλισμός.

Αυτό σημαίνει οτι οι σημερινοί υπερκαταναλωτές και οι χαμένες ψυχές της virtual reality θα είναι απλά μια μικρή υποσημείωση της ιστορίας, γιατί είναι ασήμαντοι στη μεγάλη κοινωνική διεργασία που συντελείται μεταξύ μιζεροποιημένων και καπιταλιστών. Όσοι υπερκαταναλωτές κάνουν το λάθος να πάνε με τους καπιταλιστές απλά θα χαθούν εντελώς μαζί τους. Οι υπερκαταναλωτές που θα μείνουν ουδέτεροι ή που θα ενωθούν ενεργά με τη μιζεροποιημένη μάζα θα μπορέσουν πιθανόν να έχουν κάποιο ρόλο στην επανάσταση και στο χτίσημο της νέας κοινωνίας.

Η μετεπαναστατική κοινωνία το πώς θα μοιάζει θα το αποφασίσουν οι μιζεροποιημένοι, γιατί αυτοί είναι οι επαναστάτες. Θα είναι λάθος αν ο υπερκαταναλωτής προσπαθήσει να προωθήσει τις δικιές του προτιμήσεις και ιδέες, διότι ο υπερκαταναλωτής είναι παράγωγο της καπιταλιστικής κοινωνίας. Το πρώτο λόγο στη μετεπαναστατική κοινωνία πρέπει να την έχει ο μιζεροποιημένος γιατί αυτός μόνο μπορεί να χτίσει τη νέα κοινωνία μετά το καπιταλισμό.

Το πόσο γρήγορα θα χτιστεί η νέα κοινωνία εξαρτάται από την οικονομική παραγωγική ανάπτυξη της χώρας όπου διεξάχθηκε επανάσταση. Οικονομία δεν σημαίνει μετοχές στο χρηματιστήριο, σημαίνει εργοστάσια και τεχνολογία, μέσα παραγωγής δηλαδή. Αν μετά την επανάσταση υπάρχουν πολλά εργοστάσια στη χώρα και υπάρχει πρόσβαση σε ανεπτυγμένη τεχνολογική υποδομή τότε η νέα κοινωνία θα χτιστεί πολύ γρήγορα και θα ξεπεράσει τον καπιταλισμό, θα δώσει πρόσβαση στο πλούτο σε όλους τους ανθρώπους, και θα μπορέσει να φτάσει σε παραγωγικές ικανότητες που ο καπιταλισμός δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει. Με καπιταλισμό ο πλούσιος πάει ταξιδάκι στο διάστημα λίγο πάνω από τη Γη, μετά τον καπιταλισμό (πες το σοσιαλισμό-κομμουνισμό ή οτι άλλο όνομα θες) θα πηγαίνουμε όλοι σε άλλα αστρικά συστήματα με τεράστια διαστημόπλοια πλήρως αυτοματοποιημένα με ρομπότ.

Αν όμως μετά την επανάσταση δεν υπάρχουν αρκετά εργοστάσια και τεχνολογική υποδομή τότε μην περιμένεις να έρθει γρήγορα η ουτοπία. Θα χρειαστούν δεκαετίες σκληρής συλλογικής εργασίας, κι αν είμαστε περικυκλωμένοι από καπιταλιστικές χώρες τότε πιθανόν θα χρειαστεί να κάνουμε υποχωρήσεις, πιθανόν να χρειαστεί να δελεάσουμε τους διεθνείς καπιταλιστές προσφέροντάς τους φτηνή εργασία μέχρι να πέσουν στη παγίδα να χτίσουν εργοστάσια στη χώρα που ελέγχουμε και να μας φέρουν τεχνολογία, κι όταν γίνει αυτό τότε θα μπορέσουμε να τους τα πάρουμε και να συνεχίσουμε την οικονομική ανάπτυξη μόνοι μας χωρίς τους καπιταλιστές εφόσον έχουμε αρκετά δυνατό στρατό ικανό να μας προφυλάξει από πυρηνικό πόλεμο αν οι καπιταλιστές αποφασίσουν να επιτεθούν.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License