Γιάννενα | Αντιμιλιταριστικό υλικό και δράσεις

Το παρακάτω υλικό κολλιέται και μοιράζεται στις γειτονιές της πόλης των Ιωαννίνων από συντρόφους και συντρόφισσες του α/α χώρου.

post image

Το παρακάτω υλικό κολλιέται και μοιράζεται στις γειτονιές της πόλης των Ιωαννίνων από συντρόφους και συντρόφισσες του α/α χώρου. Στα πλαίσια αυτού κρίναμε αναγκαίο την Τετάρτη 01/09 να πραγματοποιήσουμε μαζική παρέμβαση στη γειτονιά των Αμπελοκήπων, όπου και βρίσκονται τα γραφεία της εταιρίας Space Hellas(Χατζή 45), όπου μοιράστηκαν κείμενα, κολλήθηκαν αφίσες και πετάχτηκαν τρικάκια. Την επόμενη της παρέμβασης μοιράστηκε το κείμενο στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Επιπλέον, το βράδυ της Κυριακής 05/09 αφισοκολλήθηκε η πρόσοψη του Στρατοδικείου Ιωαννίνων, καθώς και της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού.

Ακολουθεί το κείμενο, η αφίσα καθώς και φωτογραφικό υλικό από τις παρεμβάσεις.

ΠΙΣΩ ΑΠ'ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΝΩ ΜΠΙΖΝΕΣ

Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση γιόρτασε πρόσφατα το ελληνικό κράτος. 200 χρόνια τα οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι γράφτηκαν πάνω σε ματωμένες σελίδες αφού είναι γεμάτα από πολέμους, εσωτερικούς ανταγωνισμούς, αλυτρωτισμούς, μεγάλες ιδέες και εγκληματικά οικονομικά σκάνδαλα τα οποία δύσκολα θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν κτήμα των εργατών και των εργατριών αυτής της χώρας. Αντίθετα, διαχρονικοί ενορχηστρωτές αυτής της κατάστασης υπήρξαν αποκλειστικά και μόνο τα αφεντικά και το κράτος.

Από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, μέχρι τη σφαγή των αμάχων στη Σρεμπρένιτσα, από την κομμένη δραχμή του Πρωτοπαπαδάκη μέχρι και το 30 μνημόνιο του Τσίπρα, από το ναυτικό του Κουντουριώτη μέχρι και τα Rafale του Μητσοτάκη η Ελλάδα Α.Ε. κατάφερε να επιβιώσει μέσα στους αιώνες. Και αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να το καταφέρει χωρίς τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες εξυπηρέτησαν πιστά (τις περισσότερες φορές) τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης. Βέβαια στο σήμερα αν και βιώνουμε μια ειρηνική, σύμφωνα με τα αφεντικά περίοδο ανταγωνισμός, η σύγκρουση και η λύσσα για κέρδος του Ελληνικού καπιταλισμού συνεχίζει να είναι οφθαλμοφανής.

Το βλέπεις στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Το ακούς καθημερινά από τους ρουφιάνους της τηλεόρασης και των ραδιοφωνικών εκπομπών που πέρα από το εθνικιστικό-ρατσιστικό μίσος που παράγουν σε σταθερή βάση, ταυτόχρονα είναι οι ίδιοι που μας βομβαρδίζουν και μας μεταφέρουν απειλές και τρομοκρατία για πόλεμο.

Βέβαια εύλογο θα ήταν το ερώτημα ποιος πάει να πολεμήσει, σε ποιανού το όνομα και γιατί;

Ανεξάρτητα την πολιτική ηγεσία, είτε αριστερά είτε δεξιά, το κράτος και το κεφάλαιο προσπαθούν να συντηρήσουν ένα αρραγές δημοκρατικό τόξο κάτω από το μανδύα της εθνικής ενότητας, του εθνικισμού και του πατριωτισμού. Η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική Δημοκρατία υπόσχεται "ισότητα" και "ενότητα" ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, σε αριστερούς και δεξιούς, υποταγμένους ρουφιάνους και αγωνιστές προλετάριους απέναντι στην επερχόμενη σφαγή. Στο τέλος όμως αυτοί που σφάζονται είναι μόνο οι εργάτες και οι εργάτριες, οι φτωχοί και οι καταπιεσμένες, αυτοί που παράγουν τα κέρδη των πλουσίων, για 584 ευρώ. Οι υπόλοιποι απλά κρατάνε τις τιμές, τα παράσημα και τα κέρδη φυσικά.

Βέβαια σε ένα πόλεμο δεν χρειάζονται μόνο οι εργάτες που θα πάνε σαν τα πρόβατα στο χασάπη. Πίσω από κάθε πόλεμο υπάρχουν ολόκληρες εταιρείες, βιομηχανίες, επιστημονικές έρευνες και μία ολόκληρη αλυσίδα που λειτουργεί μονάχα γι' αυτό, προετοιμάζοντας το έδαφος και την αρένα της σύγκρουσης. Θα μπορούσαμε να αναλύουμε ολόκληρους τόμους για το πόσο ανέντιμο και ξεφτίλα είναι να κρατάς όπλο και χωρίς να σε νοιάζει να σημαδεύεις ανθρώπους που έχουν περισσότερα κοινά με εσένα παρά με αυτούς που σου οπλίζουν τα χέρια. Ωστόσο πέραν αυτών που αποτελούν την τελευταία τρύπα της φλογέρας, υπάρχουν και οι αόρατες στρατιές είτε απλών εργαζόμενων, είτε wannabe μανατζαρέων που στελεχώνουν τις πολεμικές βιομηχανίες, οι οποίες τρίβουν τα χέρια τους περιμένοντας το επόμενο θερμό επεισόδιο.

Αλλά αλήθεια, ποιοι σχεδιάζουν τα όπλα, τις υπέρκομψες στολές και τα λάβαρα του στρατού μας;

Ποιοι κρύβονται πίσω από τις έρευνες και τα πειράματα για την τέχνη του πόλεμου; Ποιοι κατασκευάζουν και σχεδιάζουν τις έξυπνες βόμβες, τα μη επανδρωμένα drone, τους πυραύλους S-400 και τις φρεγάτες; Ποιοι είναι οι αρχιτέκτονες και ποιοι οι εργολάβοι για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους φράχτες σε κάθε Έβρο της γης; Από τις βιομηχανίες τσιμέντου και τις εξορύξεις πετρελαίου μέχρι και την απαρατήρητη εταιρεία πληροφορικής που πρόσφατα έκανες την πρακτική σου άσκηση τζάμπα, όλοι δουλεύουνε σαν καλοκουρδισμένο ρολόι για την εύρυθμη λειτουργία του στρατιωτικού μηχανισμού.

Μέσα από το τεράστιο και ανώνυμο πλήθος τέτοιων εταιρειών και βιομηχανιών, μια μικρή μερίδα από την συγκεκριμένη πίτα παίρνει και η εταιρεία SPACE HELLAS Α.Ε. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πιο εγκληματική από όλες τις άλλες, ωστόσο το έργο της αποτελεί μια τεράστια συνεισφορά στην υπηρεσία του ελληνικού στρατού. Συνεισφορά η οποία παραδόξως έρχεται σε σύγκρουση με το μικρό και απαρατήρητο μαγαζάκι της στα Ιωάννινα επί της οδού Δημητρίου Χατζή στου Αμπελόκηπους με την ξεθωριασμένη ταμπέλα SPACE HELLAS που θυμίζει παρατημένο σουβλατζίδικο από την εποχή του 1ου μνημονίου. Και αυτό όχι γιατί μιλάμε για έναν κολοσσό με παρουσία από την Ολλανδία μέχρι την Ιορδανία αλλά κυρίως γιατί τα πρότζεκτ της θα επέβαλαν θεωρητικά μια θέση σε έναν κεντρικό δρόμο της πόλης μας. Παρ'ότι τα γραφεία της θυμίζουν παρατημένη αποθήκη, η εταιρία ήταν συντονιστής στην κοινοπραξία για την "προστασία" των συνόρων (Κοινή Συνεργιστική κι Ολοκληρωμένη Χρήση των Τεχνολογιών Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης, Πλοήγησης και Τηλεπικοινωνιών για Ενίσχυση της Ασφάλειας των Συνόρων), ή αλλιώς στο πρόγραμμα JASON όπως πολλοί σίγουρα θα το έχουν ακούσει αφού μας λιβάνιζαν τα αυτιά από το 2013 για αυτό το πρότζεκτ. Πρότζεκτ το οποίο γέμισε θερμικές κάμερες, αισθητήρες ανίχνευσης, ραντάρ και ηχόμετρα τον Έβρο, διασφαλίζοντας πως κανένας πρόσφυγας που του ισοπέδωσαν το σπίτι οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί, δεν θα καταφέρει να περάσει τα εθνικά μας σύνορα. Πέραν του Έβρου όμως, η SPACE HELLAS ανέλαβε αξιόλογο έργο και στην φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, αφού το 2014 ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό του πληροφοριακού συστήματος και εξοπλισμού του λιμενικού σώματος και της ακτοφυλακής.

Μπίζνες για τον στρατό. Που είναι το κακό;

Σε αυτό το σημείο εύλογα λοιπόν, κάποιος θα αναρωτηθεί που είναι το πρόβλημα μια ελληνική εταιρία να εργάζεται για τη φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων και την ηλεκτρονικής επιτήρησης των στρατοπέδων μας; Που είναι το κακό κάποιος να δουλεύει σε μία εταιρία που προστατεύει την χώρα μας απέναντι στους

λαθροεισβολείς και τον εξισλαμισμό όπως μας λέει ο κάθε Καραμπελιάς; Στο κάτω- κάτω δεν σκότωσαν και κανέναν τα παιδιά.

Αυτή η αποποίηση ευθυνών η οποία τίθεται κάθε φορά που ανοίγει αυτή η κουβέντα, είναι κάτι κοινότυπο τα τελευταία χρόνια. Από μεγαλοκαθηγητάδες και μεταπτυχιακούς στο Μετσόβιο και το πανεπιστήμιο Πατρών, μέχρι εργαζόμενους και στελέχη σε εταιρίες όπως η AEROFILMS και η SPACE HELLASI όλοι μαζί με μία απόλυτη συμφωνία, απορούν πώς ταυτίζονται οι νεκροί μετανάστες στο Αιγαίο με τα δικά τους πρότζεκτ. τι σχέση έχουν οι πυροβολημένοι πρόσφυγες στον Έβρο με μια μικρή εταιρία όπως η lrida Labs S.A., με μόλις 25 εργαζόμενους, που στεγάζεται στο τεχνολογικό πάρκο του Πανεπιστημίου Πατρών. Γιατί κατά την άποψή τους η έρευνα είναι μια ανεξάρτητη διαδικασία η οποία δεν ταυτίζεται ποτέ με την καταστολή αλλά αντιθέτως με την πρόοδο, αποσιωπώντας πάντοτε το γεγονός ότι χωρίς αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα τόσο οι καραβανάδες όσο και οι μπάτσοι δεν θα ήταν ικανοί να ανταπεξέλθουν στις κρατικές απαιτήσεις. Εάν το στρατιωτικό και αστυνομικό σύμπλεγμα είναι μια φορά επικίνδυνο και φονικό, απαρτιζόμενο απλά από απόφοιτους δημοτικού, τότε είναι 10 φορές πιο επικίνδυνο και φονικότερο, όταν εξοπλίζεται με γκατζετάκια που χρηματοδοτούνται αφειδώς από το ελληνικό κράτος.

Από την μεριά μας οφείλουμε να πούμε ότι όντας πολέμιοι και αρνητές του στρατού και του σκοταδισμού, πολέμιοι του κράτους και του κεφαλαίου (αριστερού, δεξιού, μικρού και μεγάλου) και κάθε μορφής εξουσίας, δεν μπορούμε να δούμε ποτέ τον εαυτό μας να αποτελεί κομμάτι του αστικού γραναζιού είτε άμεσα είτε έμμεσα. Είτε κρατώντας Μ16 σε κάποιο στρατόπεδο της Ορεστιάδας, είτε σχεδιάζοντας ραντάρ σε κάποιο γραφείο στα Ιωάννινα ή στη Μέση ανατολή με γραβάτα και στυλό parker. Εάν υπάρχει ένας τρόπος για να απαντήσουμε απέναντι στον σύγχρονο μιλιταρισμό, είναι μόνο μέσω της οργάνωσης από τα κάτω, μέσα στους χώρους της δουλειάς και στα πανεπιστήμια. Μόνο εάν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες σε εταιρίες όπως η SPACE HELLAS αρνηθούν συλλογικά και οργανωμένα να δουλέψουν πάνω σε πρότζεκτ για μπάτσους και καραβανάδες. Μόνο εάν όλοι και όλες αρνηθούμε να υπηρετήσουμε τον στρατό της βαρβαρότητας και της μισαλλοδοξίας. Μέχρι να μην βρίσκουν άνθρωπο για να κρατήσει τα όπλα τους. Μέχρι να μην βρίσκουν άνθρωπο να κατασκευάσει ή να σχεδιάσει τα όπλα τους. Μέχρι οι ίδιες και οι ίδιοι να εξοπλιστούμε απέναντι στον τελευταίο πόλεμο της ανθρωπότητας:

Τον ταξικό πόλεμο.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License