Τι είναι ο λιμπερταριανισμός (libertarianism)

Ο λιμπερταριανισμός είναι ακραία μορφή νεοφιλελευθερισμού που οδηγεί σε μια κοινωνία απόλυτα κυριαρχούμενη από μεγάλες πολυεθνικές και σε οικονομική εξαθλίωση των μισθωτών εργαζομένων.

Ο λιμπερταριανισμός (libertarianism) είναι μια προπαγάνδα που προωθούν κυρίως στις ΗΠΑ τα thinktank που χρηματοδοτούνται από μεγάλες εταιρίες. Ο λιμπερταριανισμός, ως ακραία μορφή νεοφιλελευθερισμού, υποστηρίζει την οικονομική ελευθερία των μεγάλων εταιριών και εναντιώνεται στο κοινωνικό κράτος.

Οι λιμπερταριανιστές δεν αποδέχονται καν την ιδέα οτι ο καπιταλισμός δημιουργεί οικονομική ανισότητα. Πολλοί λιμπερταριανιστές υποστηρίζουν οτι οι φτωχοί είναι κατώτερης νοημοσύνης και γιαυτό είναι φτωχοί.

Υπάρχει μεγάλη σχέση μεταξύ του λιμπερταριανισμού και του ρατσισμού, του σεξισμού, και του κοινωνικού αποκλεισμού ατόμων με αναπηρίες.

Ο λιμπερταριανισμός πάει χέρι-χέρι με τον κοινωνικό δαρβινισμό, μια παρόμοια προπαγάνδα που προέρχεται από τον 19ο αιώνα και υποστήριζε οτι ο ισχυρός έχει δικαίωμα να καταπιέζει ή να εξαφανίζει τον αδύναμο.

Με απλά λόγια, ο λιμπερταριανισμός είναι η απόλυτη κυριαρχία των πλουσίων καπιταλιστών έναντι των φτωχών μισθωτών.

Ενώ η προπαγάνδα του λιμπερταριανισμού συχνά εμφανίζεται ως αντικρατική, στη πραγματικότητα ο λιμπερταριανισμός χρειάζεται τη κρατική καταστολή για να κρατήσει πατημένους τους φτωχούς μισθωτούς. Όπως εξήγησε επιστημονικά ο Καρλ Μαρξ, ο καπιταλισμός (και οποιαδήποτε ταξική κοινωνία) δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς κράτος.

Ο λιμπερταριανισμός είναι, δηλαδή, μια μορφή νεοφιλελεύθερου φασισμού όπου οι μεγάλες επιχειρήσεις ενώνονται πλήρως με το κράτος.

Η απάντηση των εργαζομένων στον λιμπερταριανισμό πρέπει να είναι η ένωση όλων των εργαζομένων με μόνο σκοπό το ξεπέρασμα του καπιταλισμού και τη δημιουργία μιας διαφορετικής κοινωνίας. Όπως εξήγησε επιστημονικά ο Μαρξ, το οικονομικό σύστημα μιάς κοινωνίας είναι η οικονομική βάση που γεννά τη κουλτούρα (υπερδομή, superstructure) της κοινωνίας και αν θέλουμε να αλλάξουμε τη κουλτούρα πρέπει να αλλάξουμε την οικονομική βάση. Δηλαδή ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός, η ομοφοβία κλπ είναι φαινόμενα κουλτούρας που δημιουργούνται από τη καπιταλιστική οικονομική βάση. Αν τα εργατικά κινήματα επικεντρώνονται σε ζητήματα κουλτούρας πχ ρατσισμό και ξεχνάνε την οικονομική βάση τότε απλά δεν θα πετύχουν κάποια σημαντική αλλαγή.

Ο καπιταλισμός βασίζεται στην νομική δυνατότητα των καπιταλιστών/επενδυτών να κατέχουν ως ατομική ιδιοκτησία μετοχές στο χρηματιστήριο, ομόλογα, ακίνητα, εργοστάσια, επιχειρήσεις, μαγαζιά, γραφεία, πλοία, αεροπλάνα, γενικά όλα αυτά που ονομάζονται στο Μαρξισμό "μέσα παραγωγής", δηλαδή πράγματα που χρειάζεται ο εργαζόμενος να χρησιμοποιήσει ώστε να παράγει εργασία. Επειδή αυτά τα μέσα παραγωγής κρατούνται ως ιδιοκτησία από τους καπιταλιστές, ο εργαζόμενος εξαναγκάζεται να δεχτεί έναν μισθό πείνας που είναι λιγότερος από την πραγματική οικονομική αξία που παράγει όσες ώρες δουλεύει. Ο καπιταλιστής βάζει στη τσέπη του το μέρος της οικονομικής παραγωγής του εργαζομένου που δεν πληρώνεται με μισθό. Στο Μαρξισμό αυτή η ληστεία που κάνει ο καπιταλιστής ονομάζεται υπεραξία (surplus value).

Ασπούμε οτι ο εργαζόμενος μπαίνει σε ένα κοινόχρηστο/κοινωνικοποιημένο εργοστάσιο παιχνιδιών και φτιάχνει ένα αυτοκινητάκι και το πουλάει 5 ευρώ. Ξαναπάει την επόμενη μέρα και βρίσκει το εργοστάσιο να το έχει ένας καπιταλιστής. Ο καπιταλιστής προσφέρει 2 ευρώ για να επιτρέψει στον εργαζόμενο να μπει στο εργοστάσιο και απαιτεί επίσης να κρατήσει το αυτοκινητάκι αυτός (ο καπιταλιστής). Ο εργαζόμενος δέχεται γιατί δεν έχει που αλλού να πάει. Ο καπιταλιστής δίνει 2 ευρώ στον εργαζόμενο και μετά ο καπιταλιστής πουλά το αυτοκινητάκι για 5 ευρώ. Υπάρχει μια διαφορά 3 ευρώ που είναι η υπεραξία. Αυτό γίνεται μαζικά μέσα στο καπιταλισμό σε παγκόσμια κλίμακα και γιαυτό οι καπιταλιστές γίνονται πλούσιοι ενώ οι εργαζόμενοι φτωχοποιούνται.

Όπως προέβλεψε επιστημονικά ο Μαρξ, η επανάσταση των εργαζομένων είναι απλά θέμα χρόνου να συμβεί και όταν συμβεί θα είναι νικηφόρα. Όποιος συμμαχεί πολιτικά με τους λιμπερταριανιστές νεοφιλελεύθερους καπιταλιστές απλά θα βρεθεί με τη μεριά των χαμένων μετά την εργατική επανάσταση.

Οι καπιταλιστές μπορούν να προπαγανδίζουν μόνο όσο οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν την επιστημονική θεωρία του Μαρξισμού. Όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν να διαβάσουν ώστε να καταλάβουν τη Μαρξιστική θεωρία μπορούν να ψάξουν σε μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου με λέξεις όπως "μαρξισμός λενινισμός", "μαοϊσμός", "κομμουνιστικό μανιφέστο", "μαρξ κεφάλαιο", "ενγκελς αρχές κομμουνισμού" ή αντίστοιχα στα Αγγλικά "marxism leninism", "maoism", "communist manifesto", "marx capital", "engels principles communism". Υπάρχουν επίσης ιστότοποι με μαζεμένα τα κείμενα του Μαρξ, του Ένγκελς, του Λένιν, του Στάλιν, του Χο Τσι Μινχ, του Μάο, του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του Τσε Γκεβάρα, και άλλων Μαρξιστών, ενώ τα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή συχνά μπορούν να βρεθούν σε δίκτυα ανταλλαγής αρχείων (filesharing). Προτείνεται επίσης να μελετηθεί ο τρόπος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος σε χώρες όπως η Κούβα, το Βιετνάμ, η Κίνα, και η Λαϊκή Δημοκρατία Κορέας ("Βόρεια Κορέα"), και όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα υπάρχουν και ταξιδιωτικά γραφεία που σας επιτρέπουν να ταξιδέψετε σε αυτές τις χώρες. Για όσους προτιμούν τον Αναρχισμό, προτείνεται να διαβάσουν τα κείμενα του Προυντόν και μετά να διαβάσουν την κριτική που έκανε ο Μαρξ στον Προυντόν. Ο αναρχισμός και το αντιεξουσιαστικό κίνημα είναι σημαντικές αντιδράσεις των εργαζομένων και μικροαστικών στοιχείων ενάντια στο καπιταλισμό, κάθε αντίδραση στο καπιταλισμό έχει αξία, όμως στην ιστορία δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ μια αναρχική ή αντιεξουσιαστική κοινωνία, ενώ ο Μαρξισμός έλυσε επιτυχώς το πρόβλημα επιβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων εργαζομένων.

από αναναρχικός 10/09/2021 11:15 μμ.


Για αρχή να τους λες με την ελληνική ονομασία που είναι "ελευθεραγορίτες", και όχι με την αμερικάνικη που την μπερδεύουμε εμείς οι ευρωπαίοι με τους αναρχο-κομμουνιστές. Υπ'άρχει ελληνική κοινότητα με 6000 άτομα και μπορείς να διαβάσεις τα άρθρα τους στην eleytheriagora.gr

Οι ελευθεραγοριτες είναι αυτοί που στηρίζουν την Αγρια Δύση.

Δηλαδή ότι καουμποικη ταινία έχεις δει, αυτό στηρίζουν. Γι αυτό είναι ηλίθιο να τους κατηγορείς ως φασίστες, γιατί θέλουν ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ για ΟΛΟΥΣ ασχετα με την ράτσα, την πολιτική και το φύλο. Και αναμεταξύ μας τώρα οι καουμπόικες ταινίες είναι πιο ωραίες σε σχέση με τις κομμουνιστικές.

Φαντάζεσαι να κουβαλά ο εργάτης ένα όπλο στην δουλειά και κανείς να μην νοιάζεται ? Αυτά υπήρχαν στην Αγρια Δύση, και ποινικοποιήθικαν χάρης τους σοσιαλιστές και κευνσιανιστές.Καλές εποχές.

Τώρα τα παραδείγματα σου είναι περίεργα. Είναι σαν να προσπαθείς να καταστρέψεις τον μαρξισμό παρά τον καπιταλισμό.

Δηλαδή μας λες από την μια μερά στην άλλη μια κομμουνιστική εταιρεία έγινε καπιταλιστική, όπως έγινε στην Σοβιετική Ένωση που κομμουνιστές ολιγάρχες πούλησαν στους εαυτούς τους τα δημόσια εργοστάσια.

Επίσης τα αυτοκινητάκια πουλάνε ? Έχουν ζήτηση ? Αμα το δει ένα παιδάκι θα πει "Ουυυαουυ" ? "Βρουμ βρουμ" ?

Γιατί αν έχουν ζήτηση, τότε 2 ευρώ ανα αυτοκινητάκι είναι καλός μισθός, γιατί αν σε μια μέρα πουλάνε 100 αυτοκινητάκια τότε ο εργαζόμενος βγάζει 200 ευρώ ... πες μου ποια εταιρία είναι να στείλω βιογραφικό.

Όσα κομμουνιστικά βιβλία και να έχετε διαβάσει, θα δείτε ότι είναι εντελώς άχρηστα αν διαβάσετε αυτό το μοναδικό βιβλίο 90 σελίδων https://en.wikipedia.org/wiki/Economic_Calculation_in_the_Socialist_Commonwealth

Και γι αυτούς που βαριούντε να διαβάσουν το βιβλίο, δείτε το 6λεπτο βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=zkPGfTEZ_r4

Και αν δεν έχετε πει ακόμα το "Αχα! κατάλαβα", ειληκρινά δεν ξέρω τι άλλο να σας πω πέρα του ότι "η οργάνωση των μέσων παραγωγής δεν είναι πολιτικό πρόβλημα, αλλά αλγοριθμικό" και πρέπει να κάνετε μαθήματα επιστήμης υπολογιστών για να ξεκινήσετε να φτιάχνετε αλγοριθμικά τον σοσιαλισμό και στην προσπαθεια να καταλήξετε στο τέλος ότι δεν μπορείτε. Έτσι έγινα εγώ από κομμουνιστής σε καπιταλιστής.

Δηλαδή, δεν μπορεί να υπάρξει σοσιαλισμός ΟΥΤΕ ψηφιακά, ούτε ακόμα και σε βιντεο παιχνίδι.

από Α 11/09/2021 12:30 πμ.


Ρε αναναρχικε. Δεν αλλαζεις το ονοματακι σου σε κακαπιταλιστη καλύτερα για να μη μας μπερδευεις; Το βιβλίο δεντο διαβασα. Το βίντεο τοχαδει πιο παλια. Αμοιγως ηλίθιο και υπεραπλουστευτικο. Οπως υπεραπλουστευτικη είναι και η αποψη οτι η επανάσταση θα γίνει απο το προλεταριάτο και θαναι νομοτελειακά νικηφόρα που λεει και ο αρχικός. Αλλά εσύ ρε κουμπάρε τι μας λες εδω ότι είναι αλγοριθμικο προβλήμα η ζωη μας; Δηλαδή αν δεν είχες μαθει  μαθηματικά εσυ θα μπορούσαμε να έχουμε σοσιαλισμο; Ηλίθιο ε; Λίγο πιο γκροτεσκος απο το βιντεακι που μας ανεβασες ο ισχυρισμός μου είναι η αλήθεια.  Τι να κάνουμε όταν η προπαγανδα ειναι ντυμένη με φαντεζι βιντεακια σαχλαμαρας του τετάρτου είναι πιο εύπεπτη. Αντε κανε μας τη χάρη και φτιαξε ενα αλγοριθμο για τη δισκοιλιοτητα γιατί ταλαιπωρουμαι.

από μαρξιστής-λενινιστής 11/09/2021 1:44 πμ.


Το "economic calculation problem" έχει απαντηθεί από Μαρξιστές εδώ και δεκαετίες. Αναρτώ άρθρο 29 σελίδων που εξηγεί οτι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Το άρθρο μπορείτε να το βρείτε κι εδώ: http://ricardo.ecn.wfu.edu/~cottrell/socialism_book/calculation_debate.pdf

Η εισαγωγή του άρθρου:

This paper offers a reassessment of the socialist calculation debate, and examines the extent to which the conclusions of that debate must be modified in the light of the subsequent development of the theory and technology of computation. Following an introduction to the two main perspectives on the debate which have been offered to date, we examine the classic case mounted by von Mises against the possibility of rational economic calculation under socialism. We discuss the response given by Oskar Lange, along with the counter-arguments to Lange from the Austrian point of view. Finally we present what we call the ‘absent response’, namely a re-assertion of the classic Marxian argument for economic calculation in terms of labour time. We argue that labour-time calculation is defensible as a rational procedure, when supplemented by algorithms which allow consumer choice to guide the allocation of resources, and that such calculation is now technically feasible with the type of computing machinery currently available in the West and with a careful choice of efficient algorithms. Our argument cuts against recent discussions of economic planning which continue to assert that the task is of hopeless complexity.

Αρχεία:

από Αναναρχικος 11/09/2021 8:17 πμ.


Ναι είναι αλγοριθμικό το πρόβλημα μας. Είτε ξέρω, είτε όχι μαθηματικά. Δηλαδή είναι σαν να λες ότι δεν θα υπήρχε η βαρύτητα αν δεν υπήρχε ο Νεύτωνα να μας την εξηγήσει.

Όλοι μας προσπαθούμε να καταλάβουμε τον καπιταλισμό γιατί είναι το μοναδικό σύστημα που εφαρμόζεται όταν οι άνθρωποι αφήνοντε ελεύθεροι. Δεν το έφτιαξε ο Αντάμ Σμιθ . Είναι κάτι το αυθόρμητο.

Οι ελεύθεραγοριτες στηρίζουν αυτό τον αυθορμητισμό ενώ οι μαρξιστές ειναι Ταλιμπάν μπροστά σ αυτόν τον αυθορμητισμό.

Και οι μαρξιστές έχουν πετυχει να ελέγξουν αυτό τον αυθορμητισμό, αλλά η ζωή στα κομμουνιστικά κράτη ειναι χίλιες φορές χειρότερη, γιατί καταλήγουν μόνο οι ηγέτες να ειναι αυθόρμητοι και διατάζουν όλους τους άλλους να κάνουν ότι αυτοί θέλουν. Παράδειγμα κάνε google "pleasure squad North Korea" και σκέψου είναι αυτό φεμινισμός ; Με τόσο μαρξισμό που διαβάζουν θα έπρεπε να κάνουν τα αντίθετα αλλά ο αυθορμητισμός δεν τους αφήνει και δεν υπάρχει κάτι για να τους πιέσει όπως αυτοί πιέζουν τον λαό. Γι αυτό βγήκαν άλλοι μαρξιστές να πουν για κρατικό καπιταλισμό.

Αλλοι που είναι ενάντια στον αυθορμητισμό έχουν κάνει πολύ καλύτερη δουλειά από τους μαρξιστεσ και αναρχικούς. Παράδειγμα, οι Αμις (Amish) δεν έχουν καπιταλισμό εδώ και 300 χρόνια. Αν αυτό δεν είναι επιτυχία ενάντια στον καπιταλισμό τότε τι είναι ;

Ομως κανένας δεν θέλει να ζει σαν χριστιανός ή μαρξιστής εργάτης, όλοι θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι επιχειρηματίες ή κομμουνιστές ηγέτες. 

Έρχονται οι ελευθεραγοριτες και σου λένε ότι μπορείς να είσαι αυθόρμητος και να βγάλεις λεφτά αν διαβάζεις μόνο τις τιμές και κοιτάς το κέρδος σου. Γιατι μόνο οι τιμές σου λένε την ζήτηση. Και γι αυτο είναι ενάντια στα κράτη που επηρεάζουν τις τιμές με πληθωρισμό και φόρους , γιατί μετά οι εργάτες χάνουν αποταμιεύσεις και δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά.

Είναι πολύ απλό σαν ιδέα να κοιτάς μόνο τις τιμές , αλλα αυτο το κάνουν και οι μαρξιστές για να δικαιολογήσουν ποσό κακός ειναι ο καπιταλισμός. Αλλά δεν σου λενε οτι οι ίδιοι δεν έχουν βρει κανένα άλλο τρόπο για να μετράνε την ζητηση, τόσο καλά όσο οι τιμες της ελεύθερης αγοράς .

Παράδειγμα οι Σοβιετικοί ανακάλυψαν υπολογιστές και Ίντερνετ , αλλα ποτέ δεν τα έδωσαν στους πολίτες γιατι δεν ήξεραν οτι θα υπήρχε τέτοια ζητηση, μόνο απο την Δύση μαθαίνανε την ζητηση.

Η ελεύθερη αγορά μέχρι στιγμής έχει τον καλύτερο αλγόριθμο. 

από Αναναρχικος 11/09/2021 12:40 μμ.


Κύριε Μ-Λ, αυτό το βιβλίο και το βιβλίο "Towards a new socialism" τα έχω διαβάσει και έτσι γνώρισα τον Mises.

Ο κύριος αυτός οικονομολόγος λέει ψέματα.

Για αρχή θ πρέπει να σκεφτείς από το 1993 μέχρι σήμερα δεν έχει φτιάξει ένα GitHub repository για να μας δείξει ένα ERP που θα χρησιμοποιεί το Leontief matrix.

Και κανονικά πρέπει να υπάρχει κάπου ένας κώδικας γιατί στο βιβλίο λέει ότι χρειαζόμαστε 200 εκατ υπολογισμούς όταν οι σημερινές κάρτες γραφικων έχουν επιδοσεις πάνω από 13 teraflops και κάθε teraflop είναι ένα τρισεκατ υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΑΜΗΜΕΝΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ?

οι κνιτες είναι τόσο άχρηστοι που δεν μπορούν να γράψουν το κώδικα τόσα χρόνια ; Μόνο γρανάζια ξέρουν να γυρίζουν ;

Η απάντηση βρίσκεται στο ότι δεν ξέρετε πως να πάρετε αποφάσεις. Δεν ξέρετε πως να δείτε την ζητηση και αυτό το βιβλίο δεν το λέει. 

Παραδειγμα, πως ολοι αυτοί πάνω σ αυτό το κεντρικό πλάνο θα ερχόντουσαν με μια νέα ιδέα για προϊόν οπως το iPod ;

Οταν βρεις την απάντηση , πες μου και εμένα 

από Ιδεαλιστικό μπράντεφερ 11/09/2021 1:33 μμ.


Ο Ιδεαλισμός είναι στενά συνδεδεμένος με τη θρησκεία, αφού είτε άμεσα είτε έμμεσα όλες οι ιδεαλιστικές φιλοσοφίες καταλήγουν στην ύπαρξη κάποιας ανώτερης δύναμης ανεξάρτητης από τον άνθρωπο. Ο ιδεαλισμός έχει εκφάνσεις στην κοινωνική ζωή και στην ίδια την διαδικασία της γνώσης. Η πορεία της γνώσης η γενίκευση των φαινομένων βοηθάει πολλές φορές στην διάσπαση της συνείδησης από την πραγματικότητα, στο μετασχηματισμό των γενικών εννοιών σε έννοιες απόλυτες αποσπασμένες από την ύλη.

Απο την μία ο νεοφιλελές με τους αλγόρυθμους και την αγία "αυτορύθμιση των αγορών", απο την άλλη ο μουλουές με την μπετόν αρμέ νομοτέλεια που μετατρέπει μέχρι και την κληρονομική βασιλεία της βόρειας κορέας σε "κομμουνισμό"...

Νομίζω οτι ζούμε σε μία απο τις πιο σούρεαλ εποχές στην ιστορία του ίντυ!!!


Εδώ πιστεύουν τα μ-λ και όχι μόνο ότι το κράτος μέσα στο καπιταλισμό προσφέρει την πιο καλή εκπαίδευση, ότι δήθεν είναι δωρεάν (ενώ είναι από τη φορολογία) και ότι εάν ανοίξει π.χ. ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο αυτό είναι το τεράστιο πλήγμα. Όλα σχεδόν τα παιδιά κάνουν ιδιωτική εκπαίδευση είτε με ιδιαίτερα είτε με φροντιστήρια, για να σπουδάσεις εκτός τόπου κατοικίας θέλει ένα παιδί περίπου 900 ευρώ το μήνα (ενοίκια, διατροφή, έξοδα) και μιλάνε για δημόσια δωρεάν παιδεία. Αυτό και εάν είναι ιδεοληψία. Προσωπικά δεν νομίζω ο Μάρξ και ο Έγκελς σε συνθήκες καπιταλισμού να θεωρούσαν ότι η παιδεία αποκλειστικά κρατική είναι ότι καλύτερο ενώ εάν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια , σχολεία αυτό είναι ενάντια στον μελλοντικό κομμουνισμό. Να θυμίσω ότι στο κρατικό σχολείο κάνουν ακόμα υποχρεωτική προσευχή το πρωί, διδάσκονται όλη την εθνικιστική προπαγάνδα στα βιβλία, στα κρατικά σχολεία ούτε καν στοιχειώδης αστικοδημοκρατική πρόοδος δεν υπάρχει ακόμα. Είπαμε η ελεύθερη αγορά, η οικονομία του κέρδους είναι άδικη , αλλοτριωτική, αλλά και η κρατική αγορά (μέσα στον καπιταλισμό) είναι εξίσου άδικη , αλλοτριωτική και δεν έχει τίποτε το σοσιαλιστικό και το δίκαιο.

Υ.Γ Δημόσιο σχολείο και δημόσιο πανεπιστήμιο τελείωσα.


..."Όλα σχεδόν τα παιδιά κάνουν ιδιωτική εκπαίδευση είτε με ιδιαίτερα είτε με φροντιστήρια, για να σπουδάσεις εκτός τόπου κατοικίας θέλει ένα παιδί περίπου 900 ευρώ το μήνα (ενοίκια, διατροφή, έξοδα) και μιλάνε για δημόσια δωρεάν παιδεία"...

Ε τότε κρίμα που δεν μεγάλωσες στο USA ή στο Canada που "για να σπουδάσεις εκτός τόπου κατοικίας ΔΕΝ θέλει ένα παιδί περίπου 900 ευρώ το μήνα αλλά θέλει και ένα δανειάκι 120000 δολαριάκια έξτρα. 

Υ.Γ Με τέτοιες παπαριές που γράφεις σιγά μην τελείωσες και νηπιαγωγίο!!!

από Κάποιος 11/09/2021 7:16 μμ.


Οι lifertarians στην Αμερικανική βιβλιογραφία χωρίζονται σε left και right. Ολοι είναι αντικρατιστές, αλλά οι left είναι πιο κοντά σε αυτό που λέμε αντιεξουσιαστές ή αριστεριστές στην Ελλάδα. Π.χ. Το κίνημα στο Seatle δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ από Μ.Κ.Ο. και left libertarians που μέσα στους δέυτερους συμπεριλαμβάνουνε  και τα ρισοσπαστικά αντιεξουσιαστικά ρεύματα. Οι right libertarians είναι αυτό που λέμε στην ΕΛλάδα ακραίοι νεοφιλελεύθεροι, που είναι και αυτοί από την πλευρά τους αντικρατιστες. Στις ΗΠΑ σκέφτονται διαφορετικά τις πολιτικές από την Ευρώπη. Για παράδειγμα οι αποκαλούμενοι Συντηρητικοί (Conservatives) δεν είναι right libertarians. 

Ετσι και αλλιώς ο διαχωρισμός αριστεράς και δεξιάς είναι πλέον προβληματικός, είτε μιλάμε στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ

από θέμα κουλτούρας 11/09/2021 7:27 μμ.


Είναι αυτό που γίνονται όλοι σιγά σιγά όσο η ηλικία που ξεκινά ο άνθρωπος να ιδιωτεύει χαμηλώνει επικίνδυνα. Μας έχει καταπιεί όλους η κυρίαρχη κουλτούρα και εμείς δεν έχουμε να αντιτάξουμε κάτι άλλο.

από είναι 11/09/2021 11:03 μμ.


τόσο αυθόρμητος που χρειάζεται ένα ολόκληρο κατασταλτικό κράτος (και τους αντίστοιχους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς) για να διασφαλίσει τη λειτουργία του. Για σκέψου ξαφνικά να εκλείψουν μπάτσοι, στρατός, διακαστάρια. Πόσες μέρες θα διαρκέσει ο καπιταλισμός πιστεύεις? Τι θα με εμποδίζει (έμενα κι όλους τους άλλους φτωχοεργαζόμενους) να μπουκαρουμε στις βίλλες, τις τράπεζες και τα εργαστάσια των αφεντικών και να μήν αφήσουμε κολυμπηθρόξυλο?

Όσο αυθόρμητος ήταν κι ο υπαρκτός βεβαια (αυτός που υποστηρίζει ο μλ από πανω), που μάρανε το κράτος και αποίκισε τη σιβηρία με αντιφρονούντες....


Φίλε έγραψες <Ε τότε κρίμα που δεν μεγάλωσες στο USA ή στο Canada που "για να σπουδάσεις εκτός τόπου κατοικίας ΔΕΝ θέλει ένα παιδί περίπου 900 ευρώ το μήνα αλλά θέλει και ένα δανειάκι 120000 δολαριάκια έξτρα. >

Απαντάω:

Δεν μπορείς να συγκρίνεις Ελλάδα με μέσου επιπέδου καπιταλισμό με χώρες που έχουν ανωτάτου επιπέδου καπιταλισμό-ιμπεριαλισμό. Στην Ελλάδα έρχονται κάθε καλοκαίρι τουρίστες από Αμερική συνήθως με καταγωγή από Ελλάδα για να κάνουν ιατρικές υπηρεσίες κυρίως οδοντικές σε ιδιώτες γιατί είναι πολύ πιο φθηνά από ΗΠΑ. Π.χ. για εργασία που ζητάει οδοντίατρος στις ΗΠΑ 40.000 δολάρια στην Ελλάδα πολύ καλός ιδιώτης οδοντίατρος την κάνει με 6.000 ευρώ (συγκεκριμένο παράδειγμα από συγγενείς μου). Τα ιδιωτικά ΙΕΚ , ιδιωτικές σχολές δεν είναι και τόσο ακριβά στην Ελλάδα και σπουδάζει κάποιος και στον τόπο του και γλιτώνει ενοίκια, έξοδα τροφής και άλλα. Γενικά είμαι υπέρ το να έχει μία χώρα σοβαρό κοινωνικό κράτος εάν δεν μπορεί να είναι σοσιαλιστική κομμουνιστική που αυτό είναι το καλύτερο. Αλλά το κράτος της Ελλάδας εκτός του ότι δεν είναι και τόσο κοινωνικό είναι και αστικό, και πολύ εκμεταλλευτικό με ιδιαίτερα ανάλγητα χαρακτηριστικά (κράτος-θρησκεία- κράτος στρατός). Ο ιδεαλισμός είναι στο ότι θεωρούμε οτιδήποτε κρατικό στην Ελλάδα και δίκαιο. Απλά το κρατικό είναι πιο προσβάσιμο γιατί έχουν όλοι πρόσβαση όπως τα νοσοκομεία και εγώ κρατικές δομές χρησιμοποιώ έως τώρα στα ιατρικά, αλλά π.χ. για δόντια πηγαίνω σε ιδιώτη , για μικροβιολογικές εξετάσεις. Εδώ εάν διαβάσεις σε άλλη συζήτηση κοπέλες που δέχονται βιασμούς δεν πάνε να τους καταγγείλουν στο κράτος γιατί το κράτος είναι τόσο ανάλγητο , αδιάφορο που λένε για δεύτερο βιασμό και για να το λένε τις πιστεύω απόλυτα. Αυτό που θέλω να καταλήξω είναι και πως πρέπει και οι κομμουνιστικές οργανώσεις να το καταλάβουν είναι ότι κράτος είναι αστικό κράτος, είναι πολλές φορές η συλλογική καπιταλιστική και άδικη σκέψη και πρακτική. Δεν είναι δημόσιο το κράτος. Είναι ιδεοληψία να λέμε το κράτος δημόσιο. Πρέπει κάποτε και οι κομμουνιστές να αποκτήσουν αντικρατική συνείδηση ή έστω συνείδηση του τι εστί αστικό κράτος.

από κάποιος 19/09/2021 7:19 μμ.


O καθαρός libertarianism όταν πρωτοδιατυπώθηκε ως οικονομική σκέψη/ακαδημαικό (;) ρεύμα ήταν εξαιρετικά μειοψηφικός, σχεδόν αμελητέος. Γιγαντώθηκε και απέκτησε κάποια λαική βάση στα 60ς (στο γιουες, γιατί στο rest ήταν πάντα ανύπαρκτος) ως αντίδραση στα civil rights και στις ημι-προνιακές πολιτικές υπέρ των αφροαμερικανών.

Δηλ, ο Goldwater και ο Rothbard μπορεί να ήταν πραγματικοί laissez-faire ιδεολόγοι, οι ψηφοφόροι τους όμως στο Deep South την πήγαιναν αλλού τη δουλειά. Εν ολίγοις, όταν οι rednecks ήταν οι κερδισμένοι του παγκοσμιοποιητικού κόνσεπτ, φώναζαν για κατάργηση των food stamps και τσίριζαν για τις welfare queens. Όταν έσφιξαν οι κώλοι το γύρισαν στον τραμπικό προστατευτισμό...

Εν πάση περιπτώσει, το συγκεκριμένο ρεύμα, ακόμη και στην καθαρή/μη γραφική του μορφή, δηλ αποκαθαρμένο από ρατσισμό και Aλαμπαμέζους με γκάνια, είναι πεθαμένο. Οι μεγάλες κεφαλές του (Cato institute και κάτι άλλα κρατικοδίαιτα think tanks) έχουν προσκυνήσει το κορωνοκατεστημένο για τα καλά. Στην Ελλάδα βέβαια ίσως ακμάσει (εννοώ σε επίπεδο μερικών χιλ views στο ελ youtube). Εξάλλου, έχουμε παράδοση στο να αντιγράφουμε ιδεολογίες, που σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο έχουν ψοφήσει...


Βασικά αυτό που λες είναι η δεξιά μοορφή του όμως αυτή η λέξη χρσηιμοποιείται γενικά από διάφορες ιδεολογίες που υπεαρσπίζονται την ατομική και πολιτική ελευθερία κλπ 

Η γενική μορφή του

"Libertarianism is a political philosophy that upholds liberty as a core principle.[1] Libertarians seek to maximize autonomy and political freedom, emphasizing free association, freedom of choice, individualism and voluntary association.[2] Libertarians share a skepticism of authority and state power, but some libertarians diverge on the scope of their opposition to existing economic and political systems. Various schools of libertarian thought offer a range of views regarding the legitimate functions of state and private power, often calling for the restriction or dissolution of coercive social institutions. Different categorizations have been used to distinguish various forms of libertarianism.[3][4] Scholars distinguish libertarian views on the nature of property and capital, usually along left–right or socialist–capitalist lines."

"Ο Ελυθερισμός/ λιμπερταριανισμός είναι μια πολιτική φιλοσοφία που υποστηρίζει την ελευθερία ως βασική αρχή. [1] Οι ελευθεριακοί (ή ελευθεριστές) επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν την αυτονομία και την πολιτική ελευθερία, δίνοντας έμφαση στην ελεύθερη ένωση, την ελευθερία επιλογής, τον ατομικισμό και την εθελοντική ένωση. , αλλά μερικοί ελευθεριστές ή ελευθεριακοί αποκλίνουν στο πεδίο αντίθεσής τους με τα υπάρχοντα οικονομικά και πολιτικά συστήματα.Διάφορες σχολές ελευθεριακής σκέψης προσφέρουν μια σειρά απόψεων σχετικά με τις νόμιμες λειτουργίες της κρατικής και ιδιωτικής εξουσίας, συχνά ζητώντας τον περιορισμό ή τη διάλυση των καταναγκαστικών κοινωνικών θεσμών. Διαφορετικές κατηγοριοποιήσεις έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διάκριση διαφόρων μορφών ελευθερισμού. [3] [4] Οι μελετητές διακρίνουν τις ελευθεριακές απόψεις για τη φύση της ιδιοκτησίας και του κεφαλαίου, συνήθως σύμφωνα με τις αριστερές -δεξιές ή σοσιαλιστικές -καπιταλιστικές γραμμές"

Η αριστερή μορφή του

Left-libertarianism,[1][2][3][4][5] also known as egalitarian libertarianism,[6][7] left-wing libertarianism[8] or social libertarianism,[9] is a political philosophy and type of libertarianism that stresses both individual freedom and social equality. Left-libertarianism represents several related yet distinct approaches to political and social theory. In its classical usage, it refers to anti-authoritarian varieties of left-wing politics such as anarchism, especially social anarchism,[10] whose adherents simply call it libertarianism.[11]

Αριστερός ελευθερισμός, [1] [2] [3] [4] [5] επίσης γνωστός ως ισότιμος ελευθερισμός, [6] [7] αριστερός ελευθερισμός [8] ή κοινωνικός ελευθερισμός, [9] είναι μια πολιτική φιλοσοφία και τύπος ελευθερίας που τονίζει τόσο την ατομική ελευθερία όσο και την κοινωνική ισότητα. Ο αριστερός ελευθερισμός αντιπροσωπεύει αρκετές σχετικές αλλά διακριτές προσεγγίσεις στην πολιτική και κοινωνική θεωρία. Στην κλασική του χρήση, αναφέρεται σε αντιεξουσιαστικές ποικιλίες αριστερής πολιτικής, όπως ο αναρχισμός, ιδίως ο κοινωνικός αναρχισμός, [10] του οποίου οι οπαδοί τον αποκαλούν απλώς ελευθερισμό. [11]

Επίσης λέει

While maintaining full respect for personal property, socialist left-libertarians are opposed to capitalism and the private ownership of the means of production.[14][15][16][17] Left-libertarians are skeptical of, or fully against, private ownership of natural resources, arguing in contrast to right-libertarians that neither claiming nor mixing one's labor with natural resources is enough to generate full private property rights and maintain that natural resources should be held in an egalitarian manner, either unowned or owned collectively.[18] Those left-libertarians who are more lenient towards private property support different property norms and theories such as usufruct,[19] or under the condition that recompense is offered to the local or even global community such as the Steiner–Vallentyne school.[20][21]

Left-wing market anarchism (or market-oriented left-libertarianism), including Pierre-Joseph Proudhon's mutualism and Samuel Konkin III's agorism, appeals to left-wing concerns such as class, egalitarianism, environmentalism, gender, immigration and sexuality within the paradigm of free-market anti-capitalism.[10][22] Although libertarianism in the United States has become associated to classical liberalism and minarchism, with right-libertarianism being more known than left-libertarianism,[5] political usage of the term until then was associated exclusively with anti-capitalism, libertarian socialism and social anarchism and in most parts of the world such an association still predominates.[10][23]

από μλ 05/10/2021 10:52 πμ.


Η ελεύθερη αγορά μπορεί να συνυπάρχει για λίγο καιρό μαζί με τα αρχικά στάδια του σοσιαλισμού, αλλά αυτή η συνύπαρξη είναι κατάλοιπο της καπιταλιστικής κοινωνίας και δεν θα συνεχίζει επ άπειρον. Στον ανεπτυγμένο σοσιαλισμό δεν χρειάζεται ελεύθερη αγορά. Ένα ενδιαφέρον κείμενο για την λειτουργία της ελεύθερης αγοράς μετά από σοσιαλιστική επανάσταση μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://athens.indymedia.org/post/1614477/

από Όποιος 05/10/2021 11:26 πμ.


άλλο Ελευθεριακός, άλλο "ελευθερίστης"

Στον αγγλοσαξονικό κόσμο η απάτη που ακούει στο όνομα"αναρχοκαπιταλισμός" αποκαλείται και ελευθερισμός («libertarianism») λόγω του οτι στα μέσα του 20ου αιώνα ο Μάρεϊ Ρόθμπαρντ απο τους μεγαλύτερους δεξιούς ακραίους καπιταλιστές χρηματιστές στις ΗΠΑ προσεταιρίστηκε τον συγκεκριμένο όρο απο τους πραγματικούς Ελευθεριακούς δηλαδή τους γάλλους ελευθερίακους σοσιαλιστές (αναρχικούς) του 19ου αιώνα. O ίδιος ο Ρόθμπαρντ περιέγραψε αυτή τη νέα χρήση των λέξεων ανοιχτά ως «κατάκτηση» από τους εχθρούς του, λέγοντας >

«για πρώτη φορά στη μνήμη μου, εμείς (ακραίοι καπιταλιστές), οικειοποιηθήκαμε μια κρίσιμη λέξη από τον εχθρό. Ο όρος "ελευθεριακοί" ήταν από καιρό απλά μια ευγενική λέξη για τους αριστερούς αναρχικούς, δηλαδή για τους αναρχικούς κατά της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, είτε της κομμουνιστικής είτε της συνδικαλιστικής σχολής. Αλλά απο τώρα θα τον αναλάβουμε εμείς ».

Ο "ελευθερισμός" είναι απλά μια εφεύρεση απάτη απο πλευράς ακραιών νεοφιλελεύθερων θίνκ τάνκς εκ USA με σκοπό ην κλοπή της της πραγματικής ελευθεριακής έννοιας.

από κάποιος 05/10/2021 3:54 μμ.


Σήμερα όμως ο όρος "libertarian", έτσι σκέτος χωρίς κάποιο συνοδευτικό (όπως libertarian socialism κτλ), παραπέμπει στους οικονομικά "δεξιούς" της Αυστριακής σχολής (Ελάχιστη σχέση με την Αυστρία. Κατά κύριο λόγω αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ).

Στην καθαρή τους μορφή, οι εν λόγω right libertarians είναι (μπακαλίστικα) laissez faire στα οικονομικά και προοδευτικοί (ή αδιάφοροι) στα πολιτισμικά. Όμως τις μεγαλύτερες δόξες τους τις γνώρισαν εγκολπώνοντας Νότιους και λοιπούς rednecks και λαικίζοντας σχετικά με τα civil rights, την οπλοκατοχή, την πρόνοια των μειονοτήτων και των μεταναστών και γενικά χρησιμοποιώντας τα issues της ακροδεξιάς ατζέντας. βλ paleolibertarianism. Σχεδόν όλοι αυτοί, μετά τον Ρον Πολ, έχουν πάει στον Τραμπ και την αλτ ραιτ...

Από την άλλη, οι true αναρχοκαπιταλιστές είναι πλέον απειροελάχιστοι και ασχολούνται με μαριχουάνες και ιδιωτικούς...δρόμους (ενώ έχουν καταπιεί τον κορωδοιό). Επίσης, έχουν πάψει να είναι hip εδώ και χρόνια, ενώ παλαιότερα είχαν ισχυρή παρουσία στο ίντερνετ. Π.χ το reddit και εν μέρει το (πολιτικό) youtube, πριν γίνουν κάστρα του wokeness, είχαν μπόλικο libertarianism/ancap...

Εν πάση περιπτώσει, πρόκειται για (άλλο ένα) νεκρό ιδεολογικό ρεύμα...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License