Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε ένα γαϊτανάκι μεθόδευσης από την ΕΛΑΣ για τη στοχοποίηση των αγωνιστών-αγωνιστριών, μεταξύ αυτών και φοιτητών του ΕΜΠ και άλλων ιδρυμάτων, που συνελήφθησαν στην εκκένωση της πρυτανείας του ΕΜΠ στις 13/11/20. Μέχρι στιγμής έχουν κληθεί 5 άτομα για υποχρεωτική λήψη DNA και θα ακολουθήσουν άλλα 9. Τα επιχειρήματα της ΕΛΑΣ για την κλήση των αγωνιστών βγαίνουν για μία ακόμα φορά από σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Συνδέουν γενετικό υλικό που βρέθηκε σε κινητά αντικείμενα εντός της πρυτανείας με αντίστοιχο από χαρτιά (!) με αίμα που βρέθηκαν στα Εξάρχεια στις 7 Δεκέμβρη του 2014 έξω από πολυκατοικία από όπου (υποτίθεται) πως έγινε επίθεση σε αστυνομικές δυνάμεις στα πλαίσια συγκρούσεων. Η αστάθεια του επιχειρήματος και η μεθόδευση από τις αστυνομικές αρχές είναι παραπάνω από εξόφθαλμη και δείχνει την ξεκάθαρη επιλογή του κράτους σε αυτή τη συγκυρία για διώξεις με οποιονδήποτε (ευφάνταστο και φανταστικό από τη μεριά τους) τρόπο ενάντια σε όποιον επιλέγει να αγωνιστεί ενάντια στα σχέδιά τους.

Το ιστορικό μιας εκκένωσης και οι ευθύνες της διοίκησης του ΕΜΠ…

Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Λίγες μέρες πριν την επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου η πρυτανική αρχή του ΕΜΠ σε αγαστή συνεργασία με κράτος και αστυνομία επέλεξε να εφαρμόσει Lockout στο κάτω πολυτεχνείο τις ημέρες της επετείου της 17 Νοέμβρη, ώστε να μην πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε αγωνιστική δράση γύρω και μέσα στο ίδρυμα που παραδοσιακά φιλοξενεί τον εορτασμό της 17 Νοέμβρη. Είμαστε στην περίοδο που το κράτος με όχημα και πρόσχημα την υγειονομική κρίση προχωράει στην εφαρμογή του δόγματος νόμος και τάξη με απαγόρευση διαδηλώσεων, τρομοκρατία και κατασταλτική υστερία. Ως απάντηση κομμάτι του ανταγωνιστικού κινήματος με συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών-τριών και αγωνιστών-τριων προχώρησε σε άνοιγμα του κάτω πολυτεχνείου με σκοπό την άρση του lockout. Ταυτόχρονα υποστηρικτικά και προσθετικά σε αυτή την κίνηση φοιτητικά σχήματα, στέκια και αγωνιστές-τριες από σχολές και εστίες προέβησαν σε κατάληψη της πρυτανείας ΕΜΠ στην πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Και οι δύο πρωτοβουλίες καλούσαν τον κόσμο να αγωνιστεί ενάντια στην κρατική διαχείριση της πανδημίας και τις απαγορεύσεις.

Το κράτος εφαρμόζοντας το δόγμα της μηδενικής ανοχής προχώρησε σε μεγάλες κατασταλτικές επιχειρήσεις σε πάνω και κάτω πολυτεχνείο με αποτέλεσμα τις συλλήψεις 92 αγωνστών-στριών με την διοίκηση του ΕΜΠ να συνηγορεί απόλυτα. Η εκκένωση της κατάληψης στην πρυτανεία είναι η πρώτη ιστορικά εισβολή μπάτσων στην πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου με εντολή εκκένωσης, με την ΕΛΑΣ να επιστρατεύει ένα τεράστιο όγκο αστυνομικής δύναμης αποτελούμενο από ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ και ασφαλίτες. Η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης των συλληφθέντων ξεκινάει από τότε. Το στήσιμο της δικογραφίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φθορές και κλοπές που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν με την πρυτανική αρχή να επιλέγει να επιβεβαιώσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες ενάντια στους συλληφθέντες, ασκώντας μάλιστα ποινικές διώξεις μέσω ρουφιάνων καλοθελητών υπαλλήλων της διοίκησης που συνέβαλαν στο σχηματισμό δικογραφίας μέσω των καταθέσεων τους. Όλα αυτά ενώ εργαζόμενοι στην έρευνα στο ίδρυμα επιβεβαίωσαν και κατήγγειλαν πως την ίδια μέρα η ΕΛΑΣ τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στην πρυτανεία καθώς 2 ώρες μετά την προσαγωγή των αγωνιστών-τριών ακούγονταν θόρυβοι από σπασίματα εντός της πρυτανείας που εκείνη την ώρα ήταν εσωτερικά και εξωτερικά τίγκα στους μπάτσους.

Η εκδικητικότητα του κράτους και η καταστολή των αγώνων στα πανεπιστήμια…

Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα λίγους μήνες μετά επιχειρείται η όξυνση της καταστολής και της δίωξης για όσους-ες επέλεξαν να αγωνιστούν τις ημέρες του Νοέμβρη ενάντια στις απαγορεύσεις. Αρχικά το κράτος τη συγκεκριμένη περίοδο προσπάθησε να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στην κοινωνία, απαγορεύοντας διαδηλώσεις και συναθροίσεις. Οι κινήσεις κατάληψης της πρυτανείας ΕΜΠ και ανοίγματος του κάτω πολυτεχνείου, ήταν έμπρακτες δράσεις αντίστασης σε αυτή τη στρατηγική και η μετέπειτα καταστολή τους αποτέλεσε πολιτικό γεγονός τόσο στο επίπεδο της πρωτοφανούς αστυνομικής επέμβασης σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, όσο και στο επίπεδο της γνωστοποίησης της ύπαρξης φωνών αντίστασης εντός της κοινωνίας και των πανεπιστημίων. Το κράτος επιλέγει την στοχοποίηση των συγκεκριμένων αγωνιστών για να στείλει το μήνυμα της μηδενικής ανοχής απέναντι σε πράξεις αμφισβήτησης του.

Ταυτόχρονα επιλέγεται να στοχοποιηθεί ο κόσμος που συνελήφθη στην πρυτανεία του πολυτεχνείου, δηλαδή ως επί το πλείστον φοιτητές-τριες που συλλογικοποιούνται σε αυτόνομα, αυτοοργανωμένα, ελευθεριακά φοιτητικά σχήματα, σε στέκια και σε καταλήψεις εντός των πανεπιστημίων. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι ξεκομμένη από τη διαχρονική στρατηγική του κράτους για χτύπημα των αγώνων εντός των πανεπιστημίων και επίθεση στους αυτοοργανωμένους χώρους και συλλογικοποιήσεις ως τους πλέον ριζοσπαστικούς εντός των ιδρυμάτων. Επίσης δεν είναι ξεκομμένη από την προσπάθεια καταστολής των από τα κάτω, αδιαμεσολάβητων αγώνων φοιτητών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια σε μία περίοδο προσπάθειας εφαρμογής του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που προβλέπει πειθαρχικό δίκαιο, έλεγχο και πανεπιστημιακή αστυνομία στα ιδρύματα. Από τα κάτω αγώνες που την προηγούμενη περίοδο εκφράστηκαν με καταλήψεις πρυτανειών (ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΠΑΠΕΙ, Γεωπονικού), πορείες και παρεμβάσεις. Είναι η περίοδος που το κράτος έχει ονειρευτεί την απόλυτη αποστείρωση του πανεπιστημίου από ανατρεπτικές ιδέες και πρακτικες, την όξυνση της επιχειρηματικοποίησης του, την ένταση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Είναι η περίοδος που θέλει να τελειώνει με τους αγώνες που θα στήσουν ανάχωμα στα σχέδια του. Και η στοχοποίηση-δίωξη-τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων υποκειμένων στα πανεπιστήμια είναι ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση…

Η στρατηγική της μεθόδευσης

Δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα που η ΕΛΑΣ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μηδαμινά στοιχεία και υποτιθέμενες συνδέσεις περιστατικών προερχόμενες από την αρρωστημένη φαντασία της, για να στήσει κατηγορητήρια στοχοποιώντας αγωνιστές-τριες. Χρήση φράσεων από τηλεφωνικές συνομιλίες, ανώνυμα τηλεφωνήματα, ποινικοποίηση κοινωνικών και προσωπικών σχέσεων, παρουσία ατόμων σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή μεγάλης εμβέλειας χωρίς ενδείξεις παρουσίας στον τόπο τέλεσης αδικηματος, είναι μόνο ορισμένες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν δικογραφίες. Η υπόθεση των 8 διωκομενων της ΑΣΟΕΕ και του Στέλιου Κ. είναι ενδεικτικές για το πώς στήνονται αυτές οι δικογραφίες από το τίποτα.

Πίσω από αυτού του τύπου τις διώξεις κρύβεται ο πραγματικός στόχος της ΕΛΑΣ και του κράτους που δεν είναι άλλος από τη στοχοποίηση της πολιτικής δράσης σε κάθε της έκφανση. Το μήνυμα είναι σαφές και στέλνεται σε ολόκληρο το ανταγωνιστικό κίνημα: η εμπλοκή σας σε πολιτικές διαδικασίες και πράξεις αντίστασης στους σχεδιασμούς κράτους και αφεντικών είναι αρκετή για τη στοχοποίηση σας και τη δυνάμει σύνδεση σας με κάποιο αξιόποινο περιστατικό. Η στρατηγική της μεθόδευσης είναι πλέον βασικό κομμάτι της προσπάθειας εκφοβισμού, τρομοκράτησης και ψυχολογικής εξόντωσης των αγωνιζόμενων ανθρώπων.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση επιβάλλεται η υποχρεωτική λήψη DNA σε 14 αγωνιστές/φοιτητές με μοναδικό στοιχείο την παρουσία τους σε έναν κατειλημμένο χώρο μία συγκεκριμένη ημέρα, από τον οποίο περνούν καθημερινά δεκάδες άνθρωποι. Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν από τα Εξάρχεια και την ημέρα της 6ης Δεκέμβρη 2014, γεγονός που καθιστά την εύρεση ενός χαρτιού με αίμα κοντά σε τόπο τέλεσης αδικήματος τουλάχιστον αμυδρό στοιχείο εμπλοκής με κάποια αξιόποινη πράξη. Το ζήτημα όμως δεν είναι να αποδειχθεί η αυταπόδεικτη σκευωρία, αλλά η ανάδειξη της εξόθαλμης εκδικητικότητας και προσπάθειας τρομοκράτησης των αγωνιστών που συμμετείχαν σε έναν αγώνα εν μέσω του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που επέβαλε το κράτος ώστε να μην πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και πορείες για τη 17 Νοέμβρη. Αγωνιστές/φοιτητές που στοχοποιούνται και για την ευρύτερη πολιτική τους δράση εντός και εκτός πανεπιστημιακών χώρων.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Είναι σαφές σε εμάς πως η προσπάθεια δίωξης των 14 αγωνιστών/φοιτητών και η στρατηγική της μεθόδευσης είναι ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της επιλογής από μεριάς κράτους για καταστολή των αγώνων εντός των πανεπιστημίων. Υπερασπιζόμενοι την πολιτική και συνδικαλιστική δράση, τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων, τα στέκια και τις καταλήψεις ως χώρους αγώνα καλούμε συναδέλφους, εργαζόμενους στο ίδρυμα, φοιτητές, πολιτικές συλλογικότητες, συνδικαλιστικές ομάδες και συλλόγους να σταθούν αλληλέγγυοι στου 14 διωκόμενους απαιτώντας να σταματήσει η δίωξη τους και η προσπάθεια υποχρεωτικής λήψης DNA. Οι συλλογικοί αγώνες και η αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος για να απαντήσουμε στις κρατικές μεθοδεύσεις και σκευωρίες.

Καμία λήψη DNA από τους συλληφθέντες

Άμεση τοποθέτηση της διοίκησης του ΕΜΠ πάνω στο ζήτημα

Οι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί αγώνες δεν είναι νόμιμοι ή παράνομοι, είναι αναγκαίοι

Research Critique

Αυτο-οργανωμένο σχήμα ερευνητών/διδακτορικών ΕΜΠ

https://researchcritique.wordpress.com/2021/09/12/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%bb%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-dna-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bb%ce%bf%ce%b9%cf%80%ce%ac-%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%bb/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License