Δημοσίευση του ντοκιμαντέρ για τις ελεύθερες γυναίκες στην Ισπανική Επανάσταση «Οι Αδάμαστες» με ελληνικούς υπότιτλους


Τον Δεκέμβρη του 2018 υποτιτλίστηκε από την πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία το ντοκιμαντέρ «Οι αδάμαστες» στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Οι ελεύθερες γυναίκες στην Ισπανική Επανάσταση» που πραγματοποιήθηκε το 2018 στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω, στην Πάτρα. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια παραγωγή της κινηματογραφικής κολεκτίβας Zerikusia και της CGT και αναφέρεται στις αναρχικές γυναίκες που αγωνίστηκαν στην Ισπανική Επανάσταση στις τάξεις της CNT και της FAI, ίδρυσαν και συμμετείχαν στη γυναικεία οργάνωση «Mujeres Libres».

Η οργάνωση των αναρχικών γυναικών «Mujeres Libres» δημιουργήθηκε από γυναίκες που αρθρογραφούσαν στον αναρχικό τύπο, συμμετείχαν στα συνδικάτα, στα αθήναια, στην ελευθεριακή νεολαία, στη CNT και στη FAI. Στόχος τους ήταν να καταπολεμήσουν την τριπλή σκλαβιά που βίωναν οι γυναίκες εκείνη την εποχή στην Ισπανία, της άγνοιας, του να είναι γυναίκες και εργάτριες. Προσπάθησαν να καταπολεμήσουν τον αναλφαβητισμό που υπήρχε σε μεγάλο ποσοστό μαθαίνοντας στις γυναίκες να γράφουν και να διαβάζουν, μαθαίνοντας στις γυναίκες τέχνες ώστε να μπορούν να εργαστούν, να τις ενδυναμώσουν ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην επανάσταση.

Θεωρούσαν ότι ο αγώνας των γυναικών ενάντια στην πατριαρχία, ήταν ένας αγώνας που έπρεπε να δοθεί στο εδώ και στο τώρα και όχι μετά την επανάσταση, ότι έπρεπε να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού αγώνα των καταπιεζόμενων ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο και όχι ένας αγώνας μονοθεματικός που θα στοχεύει στην υποκατάσταση της αρσενικής κυριαρχίας με μια φεμινιστική, λόγος για τον οποίο και ασκούσαν κριτική στα διάφορα φεμινιστικά κινήματα εκείνης της περιόδου. Θεωρούσαν πως ο αγώνας αυτός θα δινόταν από τις ίδιες τις γυναίκες και όχι από άλλους για αυτές, ειδάλλως θα ήταν μια επανάσταση, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν και οι ίδιες «μόνο για τους άνδρες και όχι για όλο το λαό».

Το ντοκιμαντέρ «Οι Αδάμαστες» υποτιτλίστηκε από την πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία καθώς αναδεικνύει τον τρόπο οργάνωσης και τον αγώνα των γυναικών κατά την Ισπανική επανάσταση. Αντλώντας έμπνευση από παραδείγματα επαναστατημένων κοινωνιών και γυναικών που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο, παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας στο εδώ και στο τώρα, με νέα μέσα πάλης και νέες μορφές οργάνωσης, αντιλαμβανόμαστε πως λειτουργεί το παγκόσμιο κεφάλαιο απέναντι στους καταπιεσμένους και σε όσους αντιστέκονται και οραματιζόμαστε μια άλλη κοινωνία.

Οι «Mujeres Libres» αγωνίστηκαν για το γκρέμισμα του σάπιου κόσμου του κράτους και του καπιταλισμού. Ο αγώνας τους, ως κομμάτι του ελευθεριακού αγώνα στην Ισπανία του ’36, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τον αγώνα ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις και την πατριαρχία στο σήμερα. Οι γυναίκες αυτές μας μεταφέρουν την ελπίδα για να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε πλάι στους άντρες συντρόφους μας για την κοινωνική επανάσταση για έναν κόσμο χωρίς κοινωνικές ανισότητες, για έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης.

https://www.youtube.com/watch?v=t8WGb1CkzUA

Πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία

Σεπτέμβρης 2021

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License