[ΠΑΤΡΑ] Κάλεσμα σε αντιφασιστική, αντικρατική πορεία, 8 χρόνια από τη δολοφονία του Πάυλου Φύσσα

Σάββατο 18/9, αντικρατική-αντιφασιστική πορεία, στις 12:00 από την κατάληψη Παραρτήματος. Συγκεντρώσεις/πορείες γειτονιάς: 17/9 στα Ψηλαλώνια στις 18:00, 18/9 στην πλατεία Αγίας Σοφίας στις 18:00.

ΤΟ ΑΙΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΡΟ, Η ΜΝΗΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΣΣΑΣ ΖΕΙ

Στις 18 Σεπτέμβρη 2013, στο Κερατσίνι, ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας δέχεται επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής και δολοφονείται με τρεις μαχαιριές από το χρυσαυγίτη Ρουπακιά. Το γεγονός αυτό θα πυροδοτήσει τις επόμενες μέρες αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη την επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό, που σε ορισμένες πόλεις θα καταλήξουν σε βίαιες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούσαν τοπικά γραφεία της ΧΑ. Ως αποτέλεσμα, ένας διαδηλωτής θα χάσει το μάτι του από ευθύβολη ρίψη δακρυγόνου και πολλοί ακόμα θα διακομιστούν σε νοσοκομεία με ανοιγμένα κεφάλια, λόγω του υπέρμετρου αντι-αντιφασιστικού ζήλου των ένστολων κυβερνητικών φονιάδων, που σε ορισμένες περιπτώσεις έδρασαν σε αγαστή συνεργασία με ομάδες φασιστών που πετούσαν πέτρες στους διαδηλωτές. Συνάμα, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα θα αποτελέσει την επικοινωνιακή αφορμή για την εκκίνηση των νομικών διαδικασιών που οδήγησαν 7 χρόνια μετά στην καταδίκη των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και περίπου 50 ακόμη μελών ταγμάτων εφόδου της για ένταξη σε αυτή.

Ένα χρόνο μετά την καταδικαστική απόφαση στη δίκη της ΧΑ, με πρόφαση την κυβερνητική αυταρχικότητα όσον αφορά τα μέτρα για την πανδημία και κυρίως το θέμα των εμβολίων και της υποχρεωτικότητάς τους, ο νεοναζιστικός εσμός, επενδυμένος με μια εκσυγχρονισμένη λαϊκίστικη πατριωτο-χριστιανο-αλτ-ράιτ προβιά με τούφες συνωμοσιολογίας, αρχίζει να διεκδικεί μέτρα στο δημόσιο χώρο και στις πλατείες. Εν όψει ΔΕΘ, μάλιστα, ο φυλακισμένος ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, αρχηγός των ΕλλήνωνΓΤΠ, Ηλίας Κασιδιάρης απηύθηνε κάλεσμα για συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα είναι κεντρικός ομιλητής. Όλα αυτά σε μια περίοδο που η ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη, των Βορίδη και Άδωνι, εμπλουτίζει το ρόστερ της με ένα ακόμη πουλέν του Καρατζεφέρη, το Θάνο τον Πλεύρη, γνωστό για την υπεράσπιση, ως δικηγόρος, καθαρμάτων, όπως ο αρνητής του ολοκαυτώματος, μπαμπάς του, Κωνσταντίνος Πλεύρης και ο δολοφόνος του Ζακ/Zackie Oh Κωστόπουλου, καθώς και για τις ρατσιστικές του δηλώσεις. Κι αν ένα πράγμα μας δείχνει η προέλαση της ακροδεξιάς σε πλατείες και πολιτική σκηνή είναι ότι ο φασισμός δε νικήθηκε, δε νικιέται και δε θα νικηθεί με αστικοδημοκρατικά δικαστήρια, προσευχές και άλλες μαγγανείες.

Το ότι ο φασισμός δεν είναι ένα παραστράτημα της δημοκρατίας ή απλώς η κατάλυσή της δεν αποτελεί μια διαπίστωση βάσει της ελληνικής πραγματικότητας. Στην ουσία, ο φασισμός σαν καθεστώς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης είναι μια από τις οριακές συνθήκες του καπιταλισμού, αυτή με τη βέλτιστη δυνατή παραγωγικότητα και την κρατική μπότα πλαισιωμένη από το μίσος, το σκοτάδι και την εθνική υπεροχή να συνθλίβει τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Και αν ιστορικά αποτυπώθηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα, και υποτίθεται “συνετρίβη” με το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου, μερικές ματιές στην ευρύτερη γειτονιά των Βαλκανίων και του “πρώην ανατολικού μπλοκ” φανερώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το δηλητήριο ακόμα διαχέεται και επανέρχεται σε κεντρικό πολίτικο επίπεδο. Η διαρκής απόπειρα των ακροδεξιών στην Ελλάδα να αποκτήσουν και πάλι έδαφος, έπειτα από τη συντριβή τους στο δρόμο από το αντιφασιστικό κίνημα θα πρέπει να ιδωθεί μέσα από το πρίσμα της διεθνούς αυτής ανάδυσης της ακροδεξιάς, από τη Βραζιλία του Μπολσονάρο στην Ουγγαρία του Όρμπαν. Μετά από 15 σχεδόν χρόνια από την αρχή της κρίσης του 2008, που κρατάει έως και σήμερα, είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο παγκόσμιος καπιταλισμός βρίσκεται μπροστά σε σημείο καμπής και ένα κομμάτι του έχει επιλέξει τον ολοκληρωτισμό ως διέξοδο αλλά και όχημα για την επόμενη ημέρα της αναδιάρθρωσης του κεφαλαίου.

Το μονοπώλιο του δημοσίου λόγου, αναφορικά με την πανδημία, με αιχμή τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, από τον εθνικόπληκτο όχλο, όπως προσπαθούν να παρουσιάσουν τα συστημικά ΜΜΕ, είναι κομμάτι μιας απόπειρας εγκαθίδρυσης ενός ταμπλώ στο οποίο κονταροχτυπιέται η κυβερνώσα ακροδεξιά της Νέας Δημοκρατίας με την εξωκοινοβουλευτική ακροδεξιά του Κασιδιάρη, του Φράγκου, των υπο-λυμάτων της ΧΑ και των Σωρραίων κλπ. Ασχέτως του που εν τέλει θα καθίσει η μπίλια σε μια εκλογική αναμέτρηση, από τα παραπάνω επωφελείται πρώτα και κύρια το κράτος και αποκρύπτεται η πραγματικότητα των 2 χρόνων πανδημίας, που δεν είναι άλλη από τους 14.000 νεκρούς, τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, τα αντεργατικά νομοσχέδια, την κατάργηση του 8ωρου, την πανεπιστημιακή αστυνομία, την καταστολή κάθε κοινωνικού και ταξικού αγώνα, τη λεηλασία των βουνών, τα αμέτρητα πρόστιμα, τα δικαστήρια και η εκ νέου αναβάθμιση των συνόρων της Ευρώπης-φρούριο την ίδια ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστριες είναι εγκλωβισμένες στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης που είναι διάσπαρτα ανά την επικράτεια.

Ήταν, είναι και θα είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι ο εχθρός των από τα κάτω είναι το κράτος και το κεφάλαιο, όποια μορφή και αν παίρνουν. Και επειδή, άσχετα με το τι κραυγάζουν οι φασίστες, η αυτοδιάθεση του σώματος ουδεμία σχέση έχει με το φυλετισμό και το “ελληνικό dna”, επειδή πάντα γνώμονας μας θα είναι το συλλογικό συμφέρον της τάξης μας, κάτι που είμαστε πεπεισμένες ότι δε θα το διαφυλάξει καμία κρατική υποχρεωτικότητα, επειδή για χάρη της ατομικής μας υγείας δεν πρόκειται να ξεπλύνουμε τη θανατοπολιτική του κράτους, επειδή δεν έχουμε ξεχάσει τους ματατζήδες να κλωτσάνε την ανθοδέσμη πάνω από το μνημείο του Γρηγορόπουλου, επειδή από την πρώτη βραδιά της απαγόρευσης στην Πάτρα τον περασμένο Νοέμβρη, ως τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης βρισκόμασταν στο δρόμο υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και την υγεία και επειδή δεν ξεχνάμε τους νεκρούς μας, η φετινή επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα θα μας βρει στο δρόμο, σε ένα ακόμη στιγμιότυπο του κοινωνικού και ταξικού πολέμου κόντρα σε κράτος, κεφάλαιο και φασίστες.

Σάββατο 18/9, αντικρατική-αντιφασιστική πορεία, στις 12:00 από την κατάληψη Παραρτήματος. Συγκεντρώσεις/πορείες γειτονιάς: 17/9 στα Ψηλαλώνια στις 18:00, 18/9 στην πλατεία Αγίας Σοφίας στις 18:00.

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΑΠ’ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΛΥΣΣΑ ΓΙΑ ΖΑΚ, ΛΟΥΚΜΑΝ ΚΑΙ ΦΥΣΣΑ

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Πάτρας

Κάθε Δευτέρα στις 19:00 στην κατάληψη Παραρτήματος

asapatra@espiv.net/asapatras.espivblogs.net

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License