Διαδήλωση για τα 3 χρόνια από τη δολοφονία του Zακ Κωστόπουλου / της Zackie-oh! | Τρίτη 21/9, 18:30, Άγαλμα Βενιζέλου


post image

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, δολοφονείται στο κέντρο της Αθήνας o Ζακ Κωστόπουλος / η Zackie Oh! ύστερα από λιντσάρισμα που δέχτηκε από ευυπόληπτους πολίτες και αστυνομικούς. Τρία χρόνια μετά η αστική δικαιοσύνη δεν έχει κάνει το παραμικρό για την τιμωρία των δραστών, για μια δολοφονία μάλιστα που ο καθένας μπορεί να δει πατώντας το "play" στο βίντεο. Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και ο μεσίτης που κλωτσούσαν με μανία τον Ζακ κυκλοφορούν ελεύθεροι, ενώ οι αστυνομικοί που συνέχισαν να χτυπούν τον αιμόφυρτο Ζακ και στη συνέχεια του πέρασαν χειροπέδες είναι ακόμα σε υπηρεσία. Ο αρμόδιος εισαγγελέας παρέπεμψε σε δίκη μετά από έναν χρόνο τους 2 καταστηματάρχες και 4 αστυνομικούς για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι για ανθρωποκτονία με δόλο ή ενδεχόμενο δόλο. Ακόμα δεν ασκήθηκαν διώξεις εις βάρος άλλων πολιτών που ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο βίντεο ότι άσκησαν φυσική βία εις βάρος του Ζακ. Δεν ασκήθηκαν διώξεις εις βάρος των υπόλοιπων 5 αστυνομικών που ήταν παρόντες στην επίθεση, ούτε εις βάρος του άντρα του ΕΚΑΒ που δεν τήρησε το πρωτόκολλο, δεν παρείχε δηλαδή τη φροντίδα που χρειαζόταν στο θύμα και δεν έκανε τίποτα για να προστατέψει τον αιμόφυρτο και ανήμπορο να αντιδράσει στις φονικές επιθέσεις που δεχόταν, Ζακ Κωστόπουλο.

Αξίζει να αναφερθεί η προκλητική στάση που κράτησαν τόσο οι 2 κατηγορούμενοι όσο και η ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Αθηνών Δημοσθένης Πάκος αν θεωρεί ότι χρησιμοποιήθηκε υπερβολική βία στην αντιμετώπιση του Ζακ Κωστόπουλου από τους αστυνομικούς, απάντησε «Αυτή είναι η πρακτική. Σε όποιον αρέσει. Σε όποιον δεν αρέσει…», ενώ ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος πρόσθεσε: «Κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Δε θα πάει ο αστυνομικός με τριαντάφυλλο για να χειροπεδήσει κάποιον». Οι 2 ιδιοκτήτες διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες για το περιστατικό. Ο μεσίτης, μάλιστα, ξεκίνησε έναν ανελέητο αγώνα σπίλωσης του Ζακ στα social media. Έφτασε στο σημείο να χτυπήσει μια δημοσιογράφο της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη», όταν αυτή προσπάθησε να ξεκολλήσει αυτοκόλλητα που έκρυβαν τις ζωγραφιές με το πρόσωπο του Ζακ.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή ξεκίνησαν προσπάθειες συγκάλυψης της δολοφονίας από μπάτσους και ΜΜΕ. Δελτία ειδήσεων και εκπομπές προσπάθησαν μανιωδώς να δώσουν στους δολοφόνους του Ζακ το άλλοθι της αυτοάμυνας. Μέρα-νύχτα τον παρουσίαζαν ως επίδοξο ληστή και τοξικοεξαρτημένο προσπαθώντας, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα συντηρητικά αντανακλαστικά του ρατσισμού απέναντι στους τοξικοεξαρτημένους, για να υπερασπιστούν πολιτικά από τη μεριά της κυριαρχίας τη συγκεκριμένη δολοφονία. Η χυδαιότητα τους έφτασε ακόμα και στο σημείο να καλούν τηλεθεατές κατά τη διάρκεια ζωντανής εκπομπής, για να ψηφίσουν αν έπραξε σωστά ο κοσμηματοπώλης. Μετέδιδαν ασύστολα ψέματα, όπως για παράδειγμα ότι κρατούσε μαχαίρι, ότι προσπάθησε να επιτεθεί με σπασμένο γυαλί στους διασώστες του ΕΚΑΒ, ότι πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών ή ότι πέθανε από τραυματισμό που προήλθε από τα τζάμια που ο ίδιος έσπασε. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μπάτσοι δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να σφραγίσουν τον τόπο του εγκλήματος, όπως γίνεται πάντα, αφήνοντας έτσι τον κοσμηματοπώλη να καθαρίσει πιθανά στοιχεία.

Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί αποδείχθηκαν ψευδείς. Όπως φάνηκε και στο βίντεο ο Ζακ δεν κρατούσε μαχαίρι. Δεν προσπάθησε να κλέψει, καθώς δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα ούτε στην ταμειακή μηχανή ούτε στα εμπορεύματα του μαγαζιού. Δεν αποτελούσε απειλή για κανέναν μιας και δεν μπορούσε καν να σταθεί όρθιος. Επίσης σύμφωνα με το πόρισμα των τοξικολογικών εξετάσεων δεν εντοπίστηκε καμία ναρκωτική ουσία που μπορεί να σχετίζεται με τον θάνατό του. Ο ιατροδικαστής της υπόθεσης επιβεβαίωσε την ακριβή αιτία θανάτου, της δολοφονίας του Ζακ ακριβέστερα, η οποία σύμφωνα με το πόρισμά του ήταν «ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις μυοκαρδίου, που συνδέονται αιτιωδώς με τα πολλαπλά τραύματα που έφερε ο θανών».

Είναι σημαντικό ο κόσμος του αγώνα, οι εκμεταλλευόμενοι και οι καταπιεσμένοι να αντισταθούμε και να παλέψουμε ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό που καλλιεργείται από το καπιταλιστικό σύστημα. Το σύστημα για το οποίο η ατομική ιδιοκτησία θεωρείται σημαντικότερη από την ανθρώπινη ζωή. Οφείλουμε να τσακίσουμε αυτές τις αντιλήψεις και συμπεριφορές σε όλο το κοινωνικό πεδίο στο οποίο κινούμαστε και ζούμε: στους δρόμους, στη δουλειά, στα σχολεία και τις σχολές, στις γειτονιές μας. Να απαντήσουμε με ταξική ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των από τα κάτω στους κάθε λογής κυρ-Παντελήδες που πιστεύουν ότι η περιουσία τους αξίζει περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή. Σε όσους βρίσκουν λογικό να πεθαίνει κάποιος επειδή έκλεψε ή προσπάθησε να κλέψει, ή επειδή είναι ομοφυλόφιλος, τοξικοεξαρτημένος, μετανάστης ή οτιδήποτε ξεφεύγει από τα πρότυπα τους. Σε όσους κάθονται και παρατηρούν αμέτοχοι ή που τραβούν βίντεο την μαρτυρική δολοφονία ενός ανήμπορου ανθρώπου και δεν κάνουν τίποτα για να την σταματήσουν.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα του Ζακ Κωστόπουλου, ενεργού ακτιβιστή για τα δικαιώματα της lgbtqia+ κοινότητας και των οροθετικών, ενάντια στον ρατσισμό, την κοινωνική περιθωριοποίηση, την πατριαρχία, τον συντηρητισμό και τον κοινωνικό εκφασισμό που θρέφουν η κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Να πυκνώσουμε, λοιπόν, τις γραμμές των κοινωνικών και ταξικών αγώνων και να αγωνιστούμε συλλογικά για τον επαναστατικό μετασχηματισμό των υφιστάμενων κοινωνικών και παραγωγικών σχέσεων, για μια κοινωνία ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης, ώστε να απαλλαγούμε οριστικά από τα νοσηρά απότοκα του καπιταλιστικού συστήματος.

ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ - ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ

ΜΙΣΟΣ ΤΑΞΙΚΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΠΙΣΩ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ

ΠΟΡΕΙΑ:

ΤΡΙΤΗ, 21/9, 18:30, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

*Στηρίζουμε το κοινό αναρχικό-αντιεξουσιαστικό μπλοκ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

lib_thess@hotmail.com

libertasalonica.wordpress.com

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License