Β.Ι. Λένιν: Αναρχισμός και Σοσιαλισμός (1901)

Κείμενο του Λένιν για τον αναρχισμό, γραμμένο το 1901. Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1936 στο 7ο τεύχος του περιοδικού Proletarskaya Revolutsia.

Β.Ι. Λένιν: Αναρχισμός και Σοσιαλισμός (1901)

Κείμενο του Λένιν για τον αναρχισμό, γραμμένο το 1901. Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1936 στο 7ο τεύχος του περιοδικού Proletarskaya Revolutsia.

Το κείμενο του Λένιν στα Αγγλικά: https://www.marxists.org/archive/lenin/works/1901/dec/31.htm

Το παραπάνω ιντερνετικό κείμενο προέρχεται από το βιβλίο: Lenin Collected Works, Foreign Languages Publishing House, 1961, Μόσχα, Τόμος 5, σελίδες 327-330.

Μετάφραση:

Θέσεις:

1. Ο Αναρχισμός, στα 35 με 40 χρόνια (Μπακούνιν και η Διεθνής, 1866 και μετά) της ύπαρξής του (και μαζί με τον Στίρνερ, στη πορεία πολλών περισσότερων ετών) δεν έχει παράγει τίποτε άλλο παρά γενικές κοινοτοπίες ενάντια στην εκμετάλλευση.

Αυτές οι φράσεις είναι επίκαιρες εδώ και πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια. Αυτό που λείπει είναι (πρώτον:) μια κατανόηση των γενεσιουργών αιτίων της εκμετάλλευσης, (δεύτερον:) μια κατανόηση της ανάπτυξης της κοινωνίας, που οδηγεί στον σοσιαλισμό, (τρίτον:) μια κατανόηση του ταξικού ανταγωνισμού ως την δημιουργική δύναμη για την πραγματοποίηση του σοσιαλισμού.

2. Μια κατανόηση των γενεσιουργών αιτίων της εκμετάλλευσης. Η ατομική ιδιοκτησία ως την βάση της εμπορευματικής οικονομίας. Η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Στον αναρχισμό: τίποτα.

Ο αναρχισμός είναι μπουρζουαστικός (αστικός/καπιταλιστικός) ατομικισμός γυρισμένης ανάποδα. Ο ατομικισμός είναι η βάση όλου του αναρχικού τρόπου σκέψης.

Άμυνα της μικροϊδιοκτησίας και της μικροαστικής οικονομίας της γης. Όχι στην πλειοψηφία. Δηλαδή οι αναρχικοί δεν δέχονται την υποταγή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία.

Άρνηση της ενωτικής και οργανωτικής δύναμης της εξουσίας.

3. Αποτυχία κατανόησης της ανάπτυξης της κοινωνίας, τον ρόλο της παραγωγής μεγάλης κλίμακας, την ανάπτυξη του καπιταλισμού σε σοσιαλισμό.

(Ο αναρχισμός είναι το προϊόν της απελπισίας/απόγνωσης. Η ψυχολογία του κλονισμένου/διαταραγμένου διανοούμενου ή του περιπλανώμενου αλήτη και όχι του προλετάριου/εργαζόμενου.)

4. Αποτυχία κατανόησης της ταξικής πάλης του προλεταριάτου.

Παράλογη άρνηση της πολιτικής της αστικής κοινωνίας.

Αποτυχία κατανόησης του ρόλου της οργάνωσης και της εκπαίδευσης των εργαζομένων.

Πανάκειες που αποτελούνται από μονοκόμματες ανοργάνωτες ιδέες.

5. Ενώ κάποτα ήταν η κύρια δύναμη στις Ευρωπαϊκές λατινογενείς χώρες, τι έχει δώσει ο αναρχισμός στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή ιστορία;

α) κανένα δόγμα, καμία επαναστατική διδασκαλία, ή θεωρία.

β) Χωρισμό του κινήματος της εργατικής τάξης.

γ) Απόλυτη αποτυχία στα πειράματα του επαναστατικού κινήματος (Προυντονισμός 1871, Μπακουνινισμός 1873).

δ) Υποδούλωση της εργατικής τάξης στην αστική πολιτική με το πρόσχημα της άρνησης της πολιτικής.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License