Μιλώντας για το κράτος και προσπαθώντας να εισχωρήσουμε στον πυρήνα του, αφήνοντας κατά μέρους την εννοιολογικά αφηρημένη υπόστασή του ή την σχεδόν μεταφυσική ερμηνεία που του αποδόθηκε στις απαρχές της δημιουργίας του, αναγνωρίζουμε ότι κάθε σύγχρονο κράτος και δη ευρωπαϊκό, έχει αναπτύξει παρόμοιες υπηρεσίες που θα διασφαλίζουν τα διακριτά πλαίσια επιβολής μιας θλιβερής ολιγαρχίας απέναντι στο συντριπτικό σύνολο του λαού.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, που επιμένουν να επικαλούνται δημοκρατικά εκλεγμένες -παρότι ουδέποτε διαθέτουν κάτι παραπάνω από ένα μειοψηφικό εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο μάλιστα συνήθως προκύπτει από το ήμισυ του συνόλου του πολιτών που εξακολουθούν να λαμβάνουν μέρος σε εκλογικές διαδικασίες επιλέγοντας τον δυνάστη τους- με την ανέλιξή τους στα ανώτερα κλιμάκια του κράτους, ακολουθούν μία πολύ συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Διαχειριζόμενοι ήδη την εκτελεστική εξουσία, φροντίζουν να θέσουν κάτω από την άμεση επιρροή και καθοδήγησή τους την θεωρητικά διακριτή δυαδικότητα των υπολοίπων δύο εξουσιών, τη νομοθετική και τη δικαστική. Είναι πια κατανοητό σε όλους και σε όλες ότι στις αστικές δημοκρατίες δεν υφίσταται καμία διάκριση εξουσιών. Και οι τρεις μαζί, ενωμένες σα σιαμαία αδερφάκια, φροντίζουν για την οικονομική αφαίμαξη των από τα κάτω και την τιμωρία όσων τολμούν να αμφισβητήσουν την καθεκυστία τάξη. Αν η μία εξουσία επιφανειακά και μόνο αντιδράσει σε τυχόν αποφάσεις ή ενέργειες που προσπαθεί να εφαρμόσει η άλλη, αυτό συμβαίνει αποκλειστικά και μόνο γιατί θίγονται τα προσωπικά της συμφέροντα.

Ακολούθως η κάθε κυβέρνηση έχοντας εξασφαλίσει τη σύμπνοια όλων των καθαρμάτων που κατέχουν υψηλότατες κρατικές θέσεις, εξοπλίζει εκ νέου τις αστυνομικές υπηρεσίες και γενικά όλες τις κατασταλτικές δυνάμεις, προσπαθεί εν συνεχεία να εντάξει κάθε δημοσιογραφική φωνή στο payroll της, να ελέγξει κάθε τι που ενδεχομένως θα της δημιουργούσε προβλήματα και κατόπιν ξεκινά αμέριμνη τα νομοθετήματα, δηλαδή την εξυπηρέτηση των ημετέρων με κάθε τρόπο.

Στην απλοϊκή αφήγηση που προηγήθηκε δεν έγινε λόγος για μια ιδιαίτερη υπηρεσία και εκεί είναι που θέλουμε να καταλήξουμε. Είναι μια υπηρεσία που δεν υφίσταται ως αναγνωρισμένος ενιαίος θεσμικός φορέας αν την αναζητήσουμε και ας κοπιάζουν νυχθημερόν τα μέλη της, δεν της δόθηκε ξεχωριστό όνομα, αντιθέτως της δόθηκαν πολλαπλά προνόμια. Είναι μια υπηρεσία που χάνεται ανάμεσα σε εκείνα τα πολυπλόκαμα γρανάζια που χαρακτηρίζουν το ομιχλώδες παρασκήνιο του αστραφτερού και «δημοκρατικού» κράτους. Οριοθετώντας την, θα λέγαμε ότι πρόκειται για τον κοινό τόπο όπου τέμνονται και εμπλέκονται οι δραστηριότητες της «αντι»τρομοκρατικής, της ΕΥΠ και διαφόρων ακόμα κρατικών και παρακρατικών υπηρεσιών που παρακολουθούν πολίτες και συλλέγουν πληροφορίες. Καμία κυβέρνηση δεν θα την ενοχλήσει ποτέ, γιατί ο ρόλος της δρα επιτελικά για τους εχθρούς του εκάστοτε καθεστώτος.

Θα την ονοματίσουμε ως Κρατική Κατασταλτική Φάμπρικα Παραγωγής Σκευωριών. 

Σκευωρίες που εμφανίζονται ακατάπαυστα και στο στόχαστρο έχουν πάντοτε αγωνίστριες και αγωνιστές. Όσοι και όσες ζούμε σε αυτό το τόπο, έχουμε να θυμόμαστε εκατοντάδες ανάλογες υποθέσεις από την μεταπολίτευση και έπειτα. Κι αν η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω σκευωριών καταπέφτει με κρότο στα δικαστήρια, αυτό συμβαίνει όχι γιατί η δικαστική εξουσία αποφασίζει να δικάσει αμερόληπτα, αλλά γιατί συνήθως όσο κι αν αναζητούν στοιχεία για να ανακοινώσουν καταδικαστικές αποφάσεις, τα κατηγορητήρια είναι τόσο σαθρά και διάτρητα που ντρέπονται ακόμα και οι ίδιοι οι δικαστές για την ανικανότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Δεύτερος ανασταλτικός παράγοντας για την εξέλιξη ανάλογων υποθέσεων-σκευωριών είναι οι κοινωνικές αντιστάσεις που ορθώνονται απέναντι στους κρατικούς σχεδιασμούς. Παρόλα αυτά, η κρατική κατασταλτική φάμπρικα παραγωγής σκευωριών δεν δείχνει να ασχολείται με τις σωρηδόν αθωωτικές αποφάσεις. Το μότο της είναι ένα και το εξής: «Αν δεν έπιασε αυτή η σκευωρία, πάμε να φτιάξουμε μια καλύτερη». Αγωνιστές και αγωνίστριες που εμπλέκονται στα δίχτυα της εν λόγω υπηρεσίας καλούνται να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Συχνά οι προφυλακίσεις και μόνο – απότοκο των σκευωριών- είναι αρκετές γα να καταστρέψουν ζωές, ανθρώπινες σχέσεις και επαγγελματικές σταδιοδρομίες. Πρόσφατα παραδείγματα που ξεσήκωσαν τεράστια κοινωνική αλληλεγγύη είναι οι υποθέσεις του Τάσου Θεοφίλου και της Ηριάννας. Ας μην λησμονούμε επίσης ότι ο σύντροφος Βαγγέλης Σταθόπουλος τιμωρήθηκε με ποινή 19 ετών (!!!) επειδή επέδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη του απέναντι στον τραυματισμένο αναρχικό επαναστάτη Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη, δηλαδή επειδή δεν έκανε τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από το να εκφράσει τα βαθύτερα ιδεώδη της αναρχικής ιδεολογίας. Ακόμα πιο πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν οι προφυλακίσεις στο σωρό μετά το αστυνομικό φιάσκο της Νέας Σμύρνης. Προφυλακίσεις για ένα χαμένο πορτοφόλι, για μια τηλεφωνική συνομιλία και για μία καταγγελία από ένα παράφρονα συγγενή. Κι αν ο επονομαζόμενος «Ινδιάνος» επιτέλους αποφυλακίστηκε μετά από επτά ολόκληρους μήνες, ας μην λησμονούμε ότι ένας αγωνιστής, ο δικός μας φίλος και σύντροφος, Ο.Μ. βρίσκεται ακόμα στα μπουντρούμια της δημοκρατίας. Η εν λόγω υπηρεσία έριξε τα δίχτυα της και στη Μασόβκα, προσπαθώντας να μας αποδώσει τον τίτλο της «Εγκληματικής Οργάνωσης», αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. 

Είναι χρέος του αναρχικού και εν γένει όλου του ανταγωνιστικού κινήματος να σηκώνει το γάντι κάθε φορά που εξυφαίνεται μια καινούρια σκευωρία. Είναι χρέος κάθε προοδευτικού ανθρώπου να σταθεί εμπόδιο στις κρατικές επιδιώξεις να φυλακίζει αγωνιστές. Και κάθε φορά που μία κρατική σκευωρία καταρρέει, ίσως ένα πρόσκαιρο μειλίχιο χαμόγελο να σχηματίζεται στα χείλη μας, όμως δεν επαναπαυόμαστε, γνωρίζουμε πόσο αδίστακτοι είναι.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί στις 13 του Οκτώβρη για τους συντρόφους Νίκο Ματαράγκα και Γιώργο Καλαϊτζίδη, οι οποίοι σύρονται με ένα βαρύ κατηγορητήριο σε μια δίκη παρωδία με μάρτυρες κατηγορίας εμπόρους ναρκωτικών. Τι κι αν από κοινού ανακριτής και εισαγγελέας τον Ιούνιο του 2020 αποφάσισαν ότι δεν υπάρχουν ούτε καν τα ελάχιστα στοιχεία που να στοιχειοθετούν την υπόνοια ενοχής τους και έθεσαν ουσιαστικά την υπόθεση στο αρχείο δίχως να επιβάλλουν περιοριστικούς όρους στους δύο συντρόφους; Σημασία έχει η φάμπρικα των σκευωριών να δουλεύει. Ο επονομαζόμενος «Χαμπίμπι» εν ζωή αποτελούσε μια ασήμαντη ικμάδα για τον κόσμο της εξουσίας. Ήταν ένας ακόμα ναρκέμπορος, προβεβλημένο μέλος της μαφίας των Εξαρχείων, που με την αντικοινωνική και συχνά κανιβαλική του συμπεριφορά, εξυπηρετούσε το αφήγημα περί μιας εγκαταλελειμμένης και γκετοποιημένης περιοχής στο κέντρο της Αθήνας η οποία ελλείψει του κρατικού παρεμβατισμού μετατρέπεται σταδιακά σε Άγρια Δύση. Ο «Χαμπίμπι» νεκρός όμως αποτέλεσε την απαραίτητη πρώτη ύλη για τις κατασταλτικές αρχές, τη μαγιά για να ζυμωθούν νέες σκευωρίες.

Η επίθεση του κράτους απέναντι στους συντρόφους Νίκο Ματαράγκα και Γιώργο Καλαϊτζίδη, δεν είναι αποσπασματική. Δεν είναι επίθεση μόνο ενάντια στο ΒΟΞ και τον Ρουβίκωνα. Είναι ολομέτωπη απέναντι σε όλο τον κόσμο του αγώνα, δίνοντας σαφέστατο στίγμα για τους κινδύνους που εγκυμονούν σε όποιον και όποια δεν σκύβουν το κεφάλι. Οι δύο σύντροφοι πρωτοστάτησαν στον αγώνα ενάντια στις μαφίες που διακινούν ναρκωτικά στα Εξάρχεια και τώρα ήρθε η στιγμή να λογοδοτήσουν στο κράτος, δηλαδή στον προστάτη και αρχινταβατζή κάθε μαφιόζικου και παρακρατικού μαγαζιού.

Η απάντησή μας οφείλει να χαίρει ανάλογης δυναμικής, εντός και εκτός δικαστηρίων. Η πανηγυρική αθώωση των δύο συντρόφων είναι το πρώτο βήμα και το γράφουμε αυτό γιατί πολύ φοβόμαστε ότι οι διωκτικές αρχές έχουν κάθε λόγο να κωλυσιεργήσουν για τη διεξαγωγή αυτής της δικής. Γνωρίζοντας εκ προοιμίου το αποτέλεσμα, θα προσπαθήσουν να παρατείνουν χρονικά την ομηρία των δύο συντρόφων αλλά και της πολιτικής τους οργάνωσης.

 

Όλες και όλοι στις 13 Οκτωβρίου, στις 9.00, στο Εφετείο Αθηνών (Δέγλερη 4).

 

Κάτω τα χέρια από τους συντρόφους Νίκο Ματαράγκα & Γιώργο Καλαϊτζίδη.

 

Να καταπέσει μία ακόμα κρατική σκευωρία.

 

Κανένας μόνος, καμία μόνη απέναντι στο κράτος.

 

Αναρχική Συλλογικότητα Μασόβκα

 

masovka@espiv.net

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License