Πάτρα: Ενημέρωση για τον αγώνα & τις κινήσεις αλληλεγγύης στην απολυμένη εκπαιδευτικό από τα Αρσάκεια Πάτρας

Από την πλευρά μας συμπαρασταθήκαμε με αλληλεγγύη στον αγώνα της απολυμένης εκπαιδευτικού Β.Β που με ταξική αξιοπρέπεια στάθηκε απέναντι στους εμπόρους της εκπαίδευσης, επιδιώκοντας να μη μείνει αναπάντητη η συγκεκριμένη εκδικητική απόλυση.

Ενημέρωση για τον αγώνα & τις κινήσεις αλληλεγγύης στην απολυμένη εκπαιδευτικό από τα Αρσάκεια Πάτρας

Την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη εκδικάστηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων η αγωγή της απολυμένης Β.Β ενάντια στον οργανισμό των Αρσακείων σχολείων. Η απολυμένη εκπαιδευτικός με την αγωγή της διεκδικεί την άρση της εκδικητικής εις βάρος της απόλυσης και επέλεξε το δικαστικό δρόμο ως ένα μέσο άσκησης πίεσης προς τη διοίκηση των Αρσακείων, δηλαδή τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να βγει σε δεύτερο χρόνο.

Αρκετός αλληλέγγυος κόσμος προσήλθε στο δικαστήριο με δημόσια καλέσματα στήριξης στον αγώνα της απολυμένης εκπαιδευτικού δηλώνοντας στην πράξη τόσο πως καμιά εκδικητική απόλυση δε θα μείνει αναπάντητη όσο και πως η αλληλεγγύη είναι ο δρόμος αντίστασης των από τα κάτω της κοινωνίας. Η εκπαιδευτικός αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια το μεγαλοκλασάτο διευθυντικό στέλεχος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που προσήλθε στη δίκη, αποκαλύπτοντας τη γύμνια και την αναξιοπρέπεια όλου του οργανισμού που ακούει στο όνομα Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και Αρσάκεια σχολεία, για τον οποίο οργανισμό έχουν ούτως ή άλλως γίνει τόσες καταγγελίες για παραβιαστικές συμπεριφορές και βιασμούς, καταγγελίες οι οποίες, αν και αρκετές από αυτές πήγαν στα αστικά δικαστήρια και καταδικάστηκαν οι θύτες / σημαίνοντα στελέχη του οργανισμού, εν τούτοις η διοίκηση φρόντισε να συσκοτίσει κάνοντας τα πάντα, προκειμένου να παραμείνουν στην αφάνεια.

Υπενθυμίζουμε πως τον Ιούνιο του 2020 η εκπαιδευτικός Β.Β, η οποία μέχρι τότε εργαζόταν στα Αρσάκεια της Πάτρας, είχε απολυθεί από τα εν λόγω σχολεία μόνο και μόνο, επειδή συνυπέγραψε ένα κείμενο επιφυλάξεων από κοινού με άλλα 15 άτομα -τα 2/3 του συλλόγου διδασκόντων- για τη χρήση κάμερας στις τάξεις, διατυπώνοντας ταυτοχρόνως πρόταση για έναν εναλλακτικό τρόπο λειτουργίας του σχολείου.

Νωρίτερα, το Μάιο του 2020 -μεσούσης της πρώτης καραντίνας- είχε ανακοινωθεί στους εκπαιδευτικούς των Αρσακείων ως ειλημμένη απόφαση η τοποθέτηση κάμερας στις τάξεις άμα τη επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Στο τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς, λοιπόν, η εκπαιδευτικός ενημερώθηκε ότι καταγγέλλεται η σύμβασή της, που έληγε και δεν ανανεώθηκε όπως αναμενόταν. Χαρακτηριστικό είναι, ωστόσο, ότι ποτέ δεν δόθηκε στην εκπαιδευτικό κάποια απάντηση από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για τους λόγους απόλυσής της, ενώ μέχρι τότε είχε λάβει μόνο επαίνους για την εργασία της.

Το θέμα της εκδικητικής αυτής απόλυσης της εκπαιδευτικού ανοίχθηκε, ωστόσο, και κινηματικά, εκεί που πραγματικά δίνονται οι μάχες ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Στην Πάτρα οργανώθηκαν από την Προλέτ Accion συγκεντρώσεις, μικροφωνικές αλλά και εκδηλώσεις ενημέρωσης – μπαρ οικονομικής ενίσχυσης για την υπόθεση τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στην Κατάληψη Παραρτήματος. Έγινε επίσης παρέμβαση στα γραφεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και στο ίδιο το Αρσάκειο σχολείο στο οποίο εργαζόταν η εκπαιδευτικός, μια παρέμβαση την οποία πλαισίωσαν συνδικαλιστικοί εκπαιδευτικοί φορείς αλλά και συλλογικότητες. Μοιράστηκαν κείμενα, πετάχτηκαν τρικάκια, φωνάχτηκαν συνθήματα αλληλεγγύης και ταξικής αξιοπρέπειας και αντίστασης ενάντια στα αφεντικά. Παρέμβαση επίσης έγινε και στο Αρσάκειο στα Γιάννενα από την Ε.Σ.Ε Ιωαννίνων αλλά και στο αντίστοιχο στην Κέρκυρα.

Μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας από πλευράς της κυβέρνησης και του κράτους, στο ίδιο πλαίσιο της πριμοδότησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που πετάει χιλιάδες νέες και νέους έξω από τα δημόσια πανεπιστήμια, φαίνεται πως οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να είναι άβουλες μαριονέτες της διεύθυνσης, χωρίς προσωπική άποψη και κρίση. Φαίνεται επίσης πως δε μπορούν να εκφέρουν ελεύθερα την άποψή τους ακόμα και για θέματα που άπτονται της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως είναι η χρήση καμερών στις σχολικές αίθουσες, κάτι που παραβιάζει κρίσιμα δεδομένα τόσο των παιδιών όσο και των γονέων και των εκπαιδευτικών. Ο διευθυντικός και εργοδοτικός αυταρχισμός, εξάλλου, σε μια σειρά εργασιακών χώρων πάει χέρι χέρι με την ευρύτερη υποβάθμιση της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας από το κράτος και το κεφάλαιο, με τη διάλυση επίσης της δημόσιας υγείας προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών αλλά και την ανάγκη του καπιταλισμού να αξιοποιήσει την ευρύτερη ενδοσυστημική κρίση (στην οικονομική, περιβαλλοντική, υγειονομική της έκφανση) προκειμένου να αναδιαρθρώσει τις δομές του, πετώντας μία σειρά ανθρώπων τις τάξεις μας στο περιθώριο, ούτως ώστε να αποσβέσει τη χασούρα του και να κάνει την αναπτυξιακή καπιταλιστική κίνηση προς τα εμπρός. Ο πειθαναγκασμός, η επιβολή, η επιτήρηση, ο έλεγχος της κοινωνικής πλειοψηφίας από το κράτος αλλά και ο εργοδοτικός τσαμπουκάς πρέπει να μας βρει όλες σε θέση μάχης ενάντια στη λεηλασία της ζωής μας.

Από την πλευρά μας συμπαρασταθήκαμε με αλληλεγγύη στον αγώνα της απολυμένης εκπαιδευτικού Β.Β που με ταξική αξιοπρέπεια στάθηκε απέναντι στους εμπόρους της εκπαίδευσης, επιδιώκοντας να μη μείνει αναπάντητη η συγκεκριμένη εκδικητική απόλυση.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΤΑΞΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ,

ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ !

Προλέτ-acciόn: Ταξική δράση για την αντεπίθεση στον κόσμο των αφεντικών & την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς / proletaccion@espiv.net

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License