Ανακοίνωση για την παρέμβαση έξω από φροντιστήριο της αλυσίδας Διακρότημα στο Περιστέρι

Στις 16 του Οκτώβρη του 2021, η Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση οργάνωσε κινητοποίηση έξω από φροντιστήριο της αλυσίδας Διακρότημα στον Άγιο Ιερόθεο στο Περιστέρι. Καταγγείλαμε και απαιτήσαμε να σταματήσει το παράρτημα της αλυσίδας Διακρότημα στο Περιστέρι να υποχρεώνει τις/τους συναδέλφους, να υπογράφουν φρονηματική δήλωση με την οποία απεμπολούν τα εργασιακά τους δικαιώματα σε ό,τι αφορά τις συνθήκες και τους όρους εργασίας, εξαναγκαζόμενες/οι να αποδεχτούν ότι, αν παραβούν το… «καθήκον εχεμύθειας» τα επόμενα 3 χρόνια από την απόλυσή τους, θα διωχθούν ποινικά με το 371 του Ποινικού Κώδικα, για «παραβίαση επαγγελματικής εχεμύθειας», αλλά και θα καταβάλουν 10.000 ευρώ στα αφεντικά, για κάθε παράβαση.

post image

Σε μια περίοδο στην οποία εντείνεται η καπιταλιστική αναδιάρθρωση και η ακροδεξιά κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας, δύο χρόνια τώρα, με πρόσχημα τον φονικό ιό SARS–CoV–2, επιχειρεί με ιδιώνυμα να επιβάλει καθεστώς έκτακτης ανάγκης, καταργώντας θεμελιώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, απαγορεύοντας και καταστέλλοντας διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, εγκληματοποιώντας τις εργατικές και κοινωνικές αντιστάσεις, μεθοδεύοντας τον κρατικό έλεγχο των σωματείων.

Σε μια περίοδο στην οποία, αφού διέλυσε το σύστημα υγείας οδηγώντας χιλιάδες στον θάνατο, η κυβερνητική πολιτική στην υπηρεσία της μεγιστοποίησης του κέρδους των φαρμακευτικών εταιρειών, των ιδιωτικών νοσοκομείων και των βιοϊατρικών εργαστηρίων επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όσους/ες φοβούνται τις παρενέργειές του, με ποινή την απόλυση, αλλά και να καταβάλουν οι εργαζόμενοι/ες και όχι τα αφεντικά το κόστος των test Covid.

Σε μια περίοδο στην οποία επιχειρείται να επιβληθεί η «νομιμότητα» της πειθάρχησης και του ελέγχου με την ιδεολογική επίφαση της φενάκης της «αξιολόγησης» αλλά και την αναγκαστική τηλεργασία ως νέα μορφή απεργοσπασίας στην κρατική και ιδιωτική εκπαίδευση. Σε μια περίοδο στην οποία εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ παρέχονται επαγγελματικά δικαιώματα στους γόνους των εχόντων που πηγαίνουν στα κολέγια. Τα αφεντικά δεν αρκούνται σε αυτά, αλλά επιχειρούν να επιβάλουν στις εργαζόμενες και στους εργαζομένους την υπογραφή φρονηματικών δηλώσεων υποταγής και απεμπόλησης των εργασιακών δικαιωμάτων ως προϋπόθεση για να εργαστούν.

Στις αρχές του Οκτώβρη του 2021, η Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση ενημερώθηκε από συνάδελφο ότι υποχρεώθηκε από την εργοδοσία του φροντιστηρίου της αλυσίδας Διακρότημα στον Άγιο Ιερόθεο στο Περιστέρι να υπογράψει ως προϋπόθεση για την πρόσληψή του ατομική σύμβαση εργασίας με τους εξής όρους: (βλ. φωτογραφία).

Στις 16 του Οκτώβρη του 2021, η Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση οργάνωσε κινητοποίηση έξω από φροντιστήριο της αλυσίδας Διακρότημα στον Άγιο Ιερόθεο στο Περιστέρι. Την κινητοποίηση στήριξε η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου.

Καταγγείλαμε και απαιτήσαμε να σταματήσει το παράρτημα της αλυσίδας Διακρότημα στο Περιστέρι να υποχρεώνει τις/τους συναδέλφους, να υπογράφουν φρονηματική δήλωση με την οποία απεμπολούν τα εργασιακά τους δικαιώματα σε ό,τι αφορά τις συνθήκες και τους όρους εργασίας, εξαναγκαζόμενες/οι να αποδεχτούν ότι, αν παραβούν το… «καθήκον εχεμύθειας» τα επόμενα 3 χρόνια από την απόλυσή τους, θα διωχθούν ποινικά με το 371 του Ποινικού Κώδικα, για «παραβίαση επαγγελματικής εχεμύθειας», αλλά και θα καταβάλουν 10.000 ευρώ στα αφεντικά, για κάθε παράβαση.

Υποχρεώνεται, λοιπόν, η/ο εργαζόμενη/ος, που χαρακτηρίζεται σαν συνεργάτης, να αποδεχτεί ψευδώς ότι έχει πρόσβαση στα αρχεία της επιχείρησης και ότι δήθεν «γίνεται γνώστης άκρως εμπιστευτικών πληροφοριών, τεχνογνωσίας και απορρήτων στοιχείων που αποτελούν ιδιοκτησία της εταιρείας». Κατασκευάζεται μια απίστευτη αναπαράσταση και προσδίδεται ένας φαντασιακός ρόλος ενός στελέχους πολυεθνικής που γνωρίζει τη χημική σύσταση ενός ευπώλητου αναψυκτικού. Στην πραγματικότητα ένα πράγμα γνωρίζει και βιώνει μια/ένας εργαζόμενη/ος στους χώρους εργασίας: συνθήκες εκμετάλλευσης και καθημερινή ανασφάλεια σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώνονται από το αφεντικό κάθε Σεπτέμβρη. Αν διεκδικήσει τα εργασιακά της/του δικαιώματα, αν απεργήσει, η σύμβαση δεν θα ανανεωθεί. Αν καταγγείλει, έχει υπογράψει ρήτρα απεμπόλησης των εργασιακών δικαιωμάτων της/του… Έτσι επιχειρείται να επιβληθεί ο ιδεολογικός εκβιασμός της ιδεολογίας του νεοφιλευθερισμού, της εξαναγκασμένης, φαινομενικά «εθελόδουλης», υποταγής: «αν δεν σου αρέσει, φεύγεις»…

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κλάδος των εργαζομένων και των ανέργων στα φροντιστήρια καταγγέλλει την παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων από την αλυσίδα φροντιστηρίων Διακρότημα. 20 χρόνια τώρα έχουν δοθεί νικηφόρες μάχες ενάντια στην παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας με την καταστρατήγηση των χρονικών ορίων εργασίας (επιβολή διδακτικής ώρας 60 λεπτών αντί για 45 λεπτά, με απλήρωτο το τέταρτο). Με την κινητοποίηση στο φροντιστήριο Διακρότημα στον Άγιο Ιερόθεο στο Περιστέρι υπενθυμίσαμε στην αλυσίδα πως, ό,τι και να υποχρεώσει τις/τους εργαζόμενες/ους να υπογράψουν, θα αναγκαστεί να το πάρει πίσω.

Σήμερα, πιάνουμε το νήμα από τις εργατικές διεκδικήσεις των τελευταίων 20 χρόνων στις επιθεωρήσεις εργασίας με τις οποίες επιβλήθηκε στην αλυσίδα να ανακοινώσει ότι σταματά την παραβίαση του 45λεπτου. Συνεχίζουμε την άμεση δράση, όπως στην απεργία της 1ης Νοέμβρη του 2018, όταν μετά από απεργιακό αποκλεισμό στο Διακρότημα Ζωγράφου, αλλά και κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της αλυσίδας, τα αφεντικά κατέβαλαν τα δεδουλευμένα σε δύο απολυμένες συναδέλφους. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αλυσίδα Διακρότημα, όπως πράξαμε και τον Ιούλη του 2021, με την κινητοποίηση στο παράρτημα της αλυσίδας Διακρότημα στην Αργυρούπολη. Και εκεί καταγγείλαμε την απαίτηση των εργοδοτών να υπογράφουν οι εργαζόμενοι/ες φρονηματική δήλωση υποταγής πως δεν είναι μέλη σωματείου και ότι, αν αυτό συμβεί, θα έπρεπε να ενημερώσουν το αφεντικό. Η εργοδοσία δήλωσε ότι οι συμβάσεις αυτές επιβάλλονταν από την προηγούμενη διεύθυνση και πως δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει την ίδια πρακτική. Στη συνέχεια, με ανακοίνωσή της η κεντρική διοίκηση της αλυσίδας δήλωσε ότι «με μεγάλη χαρά ανακοινώνει ότι το παράρτημα λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση»… Οι κινητοποιήσεις αυτές θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν μέχρι να σταματήσει η αλυσίδα Διακρότημα αλλά και κάθε αφεντικό την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων. Το ίδιο θα γίνει σε κάθε χώρο εργασίας, για τον οποίο έχουμε καταγγελία εργαζομένων, όπως έγινε τον Ιούλη του 2020 στο φροντιστήριο Άσκηση στην Πεύκη αλλά και στις 23 Σεπτέμβρη του 2021, στο κεντρικό κτίριο στο Αρσάκειο στο Ψυχικό, αλλά και στη συνέχεια με τη δυναμική κινητοποίηση την επόμενη μέρα στα δικαστήρια.

Σε μια περίοδο γενικευμένων απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία, απλήρωτης μαύρης εργασίας με πρόσχημα τη λοίμωξη Covid–19 σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση. Καλούμε τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους και τις άνεργες του κλάδου να συμμετέχουν στις διαδικασίες της Πρωτοβουλίας, για να προχωρήσουμε στη δημιουργία σωματείου βάσης κλαδικού πανελλαδικού, για να υπάρξει ιστορική συνέχεια στους αγώνες που δώσαμε είκοσι χρόνια τώρα. Να μην αποδεχτούμε τη διολίσθηση των ταξικών και κοινωνικών αγώνων σε μια αυτοαναφορική εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Να μην αποδεχτούμε με συγκατάβαση ότι οι αγώνες που δόθηκαν με τίμημα τις διώξεις και την ανεργία θα μεταλλαχθούν σε διεκπεραίωση ρόλων και καθηκόντων που ευτελίζουν την ιστορία και τους αγώνες που σήμερα δίνουν και χρειάζεται να δώσουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι.

Σε μια περίοδο που τα αφεντικά απαιτούν από τις/τους συναδέλφους να βάλουν πλάτη για να συνεχίσουν την κερδοφορία τους στην οικονομική κρίση, συνεχίζουμε να βάζουμε κόκκινες γραμμές, επιμένοντας πως δεν είμαστε συνεργάτες, για να σιωπούμε και να υπακούμε. Με τα σωματεία βάσης, τις ακηδεμόνευτες εργατικές συλλογικότητες, τις αυτοοργανωμένες συνελεύσεις γειτονιάς εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες δεν κάνουμε χαρτοπόλεμο ψηφισμάτων και ψηφοδελτίων που αναπαράγουν μηχανισμούς και παράγοντες, συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση χωρίς να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω.

Aντίσταση στη λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων

Δεν υπογράφουμε φρονηματικές δηλώσεις υποταγής

Aντίσταση Αυτοοργάνωση Ταξική αλληλεγγύη

Εδώ η ανακοίνωση σε pdf.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΑΝΕΡΓΩΝ στην ιδιωτική εκπαίδευση

erganidekp@riseup.net, erganidekp.wordpress.com

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License