Σχετικά με τις επικείμενες διώξεις κατοίκων της Κεφαλονιάς

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ

Στις 4/10/20, κάτοικοι της Κεφαλονιάς συγκεντρώνονται αυθόρμητα από το πρωί στο λιμάνι της Σάμης, καθώς έγινε γνωστό ότι πρόκειται να εκφορτωθούν νέες ανεμογεννήτριες με σκοπό την επέκταση των αιολικών πάρκων που έχουν εγκατασταθεί στις οροσειρές του κεντρικού τμήματος του νησιού. Είχαν προηγηθεί οι καταστροφικές πλημμύρες από το πέρασμα του κυκλώνα «Ιανός» οι οποίες άφησαν εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς σπίτια. Η συμβολή των αιολικών πάρκων στην ένταση των πλημμυρικών φαινομένων μέσω του κατακερματισμού των ορεινών οικοσυστημάτων (διάνοιξη δρόμων) και η μη μέριμνα για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και διαχείριση των φερτών υλικών από τις εταιρείες, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Επί 20 μέρες αδιάκοπα, κάτοικοι του νησιού, πλημμυροπαθείς, σωματεία και συλλογικότητες παραμένουν στο χώρο του λιμανιού αντιστεκόμενοι στην δημιουργία νέων αιολικών, γεννώντας ένα κίνημα που άνοιξε για τα καλά τη συζήτηση περί πράσινης ανάπτυξης στην Κεφαλονιά. Αποκορύφωμα των γεγονότων αποτελεί η 17η Οκτωβρίου όπου εισέβαλαν στο λιμάνι 2 διμοιρίες ΜΑΤ με σκοπό την εκκένωση του. Τόσο η συσπείρωση των αγωνιζόμενων εντός του λιμανιού όσο και η συγκέντρωση εκατοντάδων αλληλέγγυων έξω από τον χώρο, οδήγησε πανηγυρικά την καταστολή σε υποχώρηση την ίδια μέρα και το πλοίο με τις Α/Γ σε αναχώρηση λίγες ημέρες μετά.

1 χρόνο μετά η καταστολή επιστρέφει μέσω της απειλής διώξεων εναντίων στοχοποιημένων αγωνιστών. Στις 11/10/21 7 κάτοικοι του νησιού κλήθηκαν να καταθέσουν στις λιμενικές αρχές Σάμης σχετικά με «πιθανές αξιόποινες πράξεις» που τελέστηκαν τις μέρες εκείνες. Η προκλητική σαθρότητα του κατηγορητηρίου, το οποίο επιλέγει μέσα από εκατοντάδες διαδηλωτές 7 άτομα και τα εξετάζει ως υπαίτια για την άσκηση βίας όταν επί 20 μέρες δεν συνέβη το παραμικρό βίαιο γεγονός, φανερώνει για ακόμα μια φορά την πολιτική φύση των επικείμενων διώξεων και την προσπάθεια τρομοκράτησης της αντιστεκόμενης κοινωνίας του νησιού.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα αλλά πάγια τακτική του κράτους στην προσπάθειά του να προστατέψει τα επεκτατικά σχέδια το κεφαλαίου εις βάρος της φύσης και της κοινωνίας. Είναι η συνέχεια των κατασταλτικών πογκρόμ, των διώξεων και των ξυλοδαρμών κατοίκων στα Άγραφα και την Τήνο. Είναι το δόγμα του νόμου και της τάξης που θέλει βουνά, παρθένα δάση και οικοσυστήματα βορά στις ορέξεις των αφεντικών της πράσινης ενέργειας, χωρίς να συναντώνται κοινωνικές αντιστάσεις, δήθεν στο όνομα της κλιματικής κρίσης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα κράτη και το κεφάλαιο ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Αντίθετα, σε αυτήν είδαν ακόμη μια ευκαιρία για το άνοιγμα νέων αγορών και πεδίων κερδοφορίας κάτω από πράσινο μανδύα. Ο καπιταλισμός εξαιτίας της φύσης του για αέναη οικονομική μεγέθυνση και με ολοένα αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες, επεκτείνεται βίαια μέσω των ΑΠΕ σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και τοπικές κοινωνίες προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον και υποβαθμίζοντας τις ζωές των κατοίκων.

Από την μεριά μας η στήριξη των κατοίκων που βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής εξαιτίας της αγωνιστικής τους στάσης, συνιστά απαραίτητο δομικό στοιχείο του αγώνα και της συνέχισής του. Απέναντι στις επικείμενες διώξεις, το φόβο και την τρομοκρατία, να απαντήσουμε με αλληλεγγύη και συλλογικοποίηση των αντιστάσεων στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Η σύνδεση του αγώνα που γεννήθηκε στο λιμάνι της Σάμης με τους επιμέρους κοινωνικούς και ταξικούς, αποτελεί μονόδρομο για τη δημιουργία ενός ριζοσπαστικού μετώπου της κοινωνικής βάσης, ικανού να υψώσει αναχώματα μπροστά στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις και να οξύνει τον αγώνα για ζωή και ελευθερία.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΡΗΜΑΖΕΙ

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Κεφαλονιάς

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License