Με αφορμή την υπόθεση των 14 καταληψiων της πρυτανεiας εμπ

Με αφορμή την υπόθεση των 14 καταληψiων της πρυτανεiας εμπ και την αυξανόμενη χρήση του dna από το κράτος ως τεκμήριο ενοχοποίησης συντρόφων και καταστολής του κόσμου του αγώνα, τυπώθηκαν και μοιράζονται ένα δισέλιδο κείμενο για την παραπάνω υπόθεση, όπως επίσης και ένα μικρό μπροσουράκι πάνω στο θέμα.

post image

Με αφορμή την υπόθεση των 14 καταληψiων της πρυτανεiας εμπ και την αυξανόμενη χρήση του dna από το κράτος ως τεκμήριο ενοχοποίησης συντρόφων και καταστολής του κόσμου του αγώνα, τυπώθηκαν και μοιράζονται ένα δισέλιδο κείμενο για την παραπάνω υπόθεση, όπως επίσης και ένα μικρό μπροσουράκι πάνω στο θέμα.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράζεται, ενώ το μπροσουράκι μπορείτε να το βρείτε εδώ.

(https://xorostiskarmaniolas.espivblogs.net/files/2021/10/dnamegalo.pdf)

καµία λήψη dna από τους 14

καταληψίες της πρυτανείας εµπ

Η κλήση της ΓΑΔΑ στους 14 καταληψίες της πρυτανείας του ΕΜΠ για υποχρεωτική «λήψη γενετικού υλικού και ανάλυση τουDNA» αποτελεί την απαρχή ενός νέου κύκλου κρατικής απόπειρας στοχοποίησης και τροµοκράτησης αγωνιστών και ποινικοποίησης της δράσης τους, µε τρόπο απροσχηµάτιστο που συνιστά µια κραυγαλέα αστυνοµική σκευωρία. Αποτελεί, παράλληλα, έναν ακόµα κρίκο στην αλυσίδα για τη διόγκωση της τράπεζας δεδοµένων γενετικού υλικού πάνω στην οποία το κράτος (θα) βασίζει τη δίωξη αγωνιζόµενων υποκειµένων.

Συγκεκριµένα, οι παραπάνω 14 σύντροφοι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί και κατηγορηθεί για πληµµελήµατα κατά την κατάληψη της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου στις 13/11/20, διατάσσονται ως ύποπτοι σε υποχρεωτική λήψη DNA καθώς -σύµφωνα µε την κρατική αφήγηση- ο γενετικός τύπος αγνώστου ανδρός που βρέθηκε σε κινητά αντικείµενα (δύο µπουκάλια) στους χώρους εντός της Πρυτανείας µετά την εκκένωση της κατάληψης, ταυτίζεται σε άσχετο χρόνο και χώρο µε εκείνον αγνώστου άνδρα που προσδιορίστηκε κατά την εξέταση χαρτιών µε αίµα που βρέθηκαν κατά τους μπάτσους στην οδό Σπ. Τρικούπη στα Εξάρχεια το 2014 (!). Τότε, στις 7/12/14 είχαν λάβει χώρα συγκρούσεις µεταξύ διαδηλωτών και µπάτσων, µετά την πορεία για τη δολοφονία του αναρχικού µαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ένστολο Κορκονέα έξι χρόνια νωρίτερα, ενώ οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων της κατάληψης ήταν δεκατριών ή δεκατεσσάρων ετών ή έµεναν σε άλλες πόλεις.

Παρά το γεγονός πως µας προκαλεί οργή, η συγκεκριµένη µέθοδος κατασκευής «ενόχων», δεν µας δηµιουργεί εντύπωση, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που το κράτος προχωρά σε τέτοιες µεθοδεύσεις (υποθέσεις των κατοίκων στις Σκουριές Χαλκιδικής, των 8 φοιτητών για παρέµβαση στον πρύτανη ΑΣΟΕΕ, του Τ. Θεοφίλου, του Α. Σειρηνίδη, της Ηριάννας και του Περικλή, του Ντ. Γιαγτζόγλου, του Γρ. Τσιρώνη, του Μ. Σεϊσίδη και του Β. Σταθόπουλου).

Η ανάλυση του DNA στο πλαίσιο της ποινικής καταστολής εισάγεται στην Ελλάδα το 2001 με τον πρώτο τρομονόμο, και αφορά αρχικά μόνο σε «σοβαρά» κακουργήματα (μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση) και προς «πρόσωπα» με βάση «σοβαρές ενδείξεις» ότι έχουν τελέσει τα παραπάνω (σκοπίμως δεν αναφέρεται σε ιδιότητα, πχ κατηγορούμενοι, για να συμπεριλαμβάνει όσους οι μπάτσοι κρίνουν κάθε φορά ως υπόπτους).

Παράλληλα με την κλιµάκωση της αντιτροµοκρατικής σταυροφορίας τα επόμενα χρόνια και με υπόβαθρο το συστημικό ταρακούνημα που προκάλεσε η εξέγερση του Δεκέµβρη του 2008, το κράτος αναβάθµισε συνολικά τη θωράκιση του νοµικού οπλοστασίου κρατικής καταστολής στο πλαίσιο µιας καταφανούς αντι-εξεργετικής εκστρατείας. Έτσι, (και) η ανάλυση του DNA αναβαθµίζεται και εξακτινώνεται ως τεκµήριο ποινικής καταστολής σχεδόν σε όλο το φάσµα των κατηγοριών, καθώς το 2009 επί κυβέρνησης ΝΔ θεσµοθετείται η λήψη γενετικού υλικού υποχρεωτικά για όλα τα κακουργήµατα ή πληµµελήµατα που τιµωρούνται µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 µηνών, εφόσον υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» ότι ένα «πρόσωπο» έχει τελέσει τα παραπάνω. Για τη λήψη του DNA αποφασίζουν οι «διωκτικές αρχές», που σηµαίνει και οι µπάτσοι στο πλαίσιο της προανάκρισης, ενώ θεσμοθετείται και με επίσημη βούλα η πρακτική της αποθήκευσης του γενετικού υλικού με τη σύσταση του «ειδικού αρχείου γενετικών αποτυπωμάτων», το οποίο τηρείται στη Διεύθυνση Εγκληµατολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. Το 2011 µε την διάταξη Κονταξή νοµιµοποιείται και η βίαιη απόσπαση του DNA. Η αριστερή διαχείριση θα συντηρήσει την κατασταλτική πολιτική της υποχρεωτικής λήψης και της αποθήκευσης του γενετικού υλικού «προσώπων» με βάση «σοβαρές ενδείξεις» τέλεσης αδικημάτων, και ταυτόχρονα επιφέρει μικρές νομοθετικές τροποποιήσεις, όπως η διαταγή λήψης του DNA από τον αρμόδιο εισαγγελέα ή ανακριτή, ή η μείωση των πλημμελημάτων σε εκείνα με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.

Ανεξάρτητα δηλαδή της διαχείρισης, συντηρείται ατόφιος ο πυρήνας του θεσµικού πλαισίου γύρω από το dna μέχρι και σήμερα, ώστε να µπορεί να αποτελεί κατά το δοκούν «αποδεικτικό µέσο» για σκευωρίες και ποινικοποίηση πολιτικών χώρων, θέσεων και κοινωνικών σχέσεων. Η ταυτοποίηση ενός/µιας υπόπτου µε δείγµα γενετικού υλικού που βρίσκεται κατά τους ισχυρισµούς των διωκτικών αρχών σε ύποπτους χώρους ή ακόµα και κινητά αντικείµενα είναι αρκετή για να αποδείξει την ενοχή και να οδηγήσει στον εγκλεισµό. Η µέθοδος ανάλυσης DNA, η οποία βασίζεται επιστηµονικά σε ένα στατιστικό µέγεθος που αναλύεται από τους µπάτσους κι ερµηνεύεται από την ποινική διαδικασία ως αλάνθαστο µέσο, αποτελεί µια εξαιρετικά ευαίσθητη στη διεξαγωγή της διαδικασία (από τη συλλογή, µεταφορά, αποθήκευση, επεξεργασία µέχρι και την ταυτοποίηση).

Η ενεργοποίηση εξαιρετικών ποινικών εργαλείων και ο βιοπολιτικός µετασχηµατισµός των σωµάτων σε πειστήρια ενοχής δεν αποτελεί παρά µια συστηµατική ποινικοποίηση πολιτικών φρονηµάτων και θέσεων, τα οποία η κυριαρχία επιθυµεί να ξεφορτωθεί, ακόµα και αν χρειάζεται να µεταχειριστεί για αυτόν το σκοπό τις πιο σκληρές εκδοχές του αστυνοµικού της κράτους. Το τελευταίο στοχοποιεί υποκείµενα και πολιτικούς χώρους και στη συνέχεια συλλέγει και επεξεργάζεται πειστήρια, ταυτοποιεί ενόχους, καταδικάζει και σωφρονίζει σε µια υποδειγµατική τελικά επίδειξη του µονοπωλίου του κράτους. Άλλωστε, αυτό το σύστηµα ποινικής µεταχείρισης στοχεύει στην τροµοκράτηση όλων εκείνων που αποτελούν τους πολιτικούς, εσωτερικούς εχθρούς της κυριαρχίας και επενδύει στην αίσθηση πως όσοι/ες αντιστέκονται και αγωνίζονται µπορούν εν δυνάµει να βρεθούν στο στόχαστρό του. Ταυτόχρονα, επιχειρείται η διεύρυνση µιας βάσης δεδοµένων γενετικού υλικού στα χέρια του κράτους, που δηµιουργεί µια δυσµενή παρακαταθήκη για το σύνολο του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήµατος και, φυσικά, για τις επιµέρους ζωές όσων στοχοποιούνται: ανά πάσα στιγµή για ένα αόριστο χρονικό διάστηµα µπορείς να βρεθείς µπλεγµένη σε µια σκευωρία οργουελικού τύπου.

Ο χώρος της εκπαίδευσης και οι αγωνιζόµενες φοιτήτριες και εκπαιδευτικοί δεν θα µπορούσαν να µείνουν έξω από αυτή την κατασταλτική επέλαση. Η πανεπιστηµιακή αναδιάρθρωση (διαγραφές, ελάχιστη βάση εισαγωγής, κλπ) και η απόφαση για την είσοδο των µπάτσων στις σχολές είχαν και έχουν στόχο την καταστολή της συλλογικοποίησης και την χαρτογράφηση των αναρχικών και αγωνιστών φοιτητών και στεκιών µέσα στις σχολές, τη µετατροπή των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων σε αποστειρωµένους χώρους όπου ο ανταγωνισµός και ο καριερισµός θα επικρατούν, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και την όξυνση των ταξικών ανισοτήτων στην εκπαίδευση.

Οι πανεπιστηµιακοί χώροι όµως αποτελούσαν ανέκαθεν µέρη κοινωνικής και πολιτικής ζύµωσης, χώροι στους οποίους η αυτοοργάνωση, η συλλογικοποίηση και η ριζοσπαστικοποίηση έβρισκαν σάρκα και οστά. Κατειληµµένοι χώροι λοιπόν µέσα στις σχολές καθώς και αγωνιζόµενες φοιτήτριες εναντιώθηκαν στα νέα εκπαιδευτικά µέτρα βγαίνοντας σχεδόν κάθε βδοµάδα στο δρόµο, συµµετείχαν σε κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες και άνοιξαν πεδία αγώνα την περίοδο του lockdown. Με σκοπό τόσο την αποδυνάµωση των ίδιων και του ευρύτερου ανταγωνιστικού χώρου, όσο και την τροµοκράτηση και τον παραδειγµατισµό όσων θελήσουν να εναντιωθούν στις κυρίαρχες επιταγές, το κράτος, ανάλογα τη συγκυρία και τα πολιτικά διακυβεύµατα, επιλέγει κάθε φορά τα κατάλληλα εργαλεία καταστολής (ξύλο, πρόστιµα, δικογραφίες, λήψη dna κ.α.).

Να αντισταθούµε στον έλεγχο των σωµάτων µας ως πειστηρίων ενοχής.

Να εναντιωθούµε στην κατασταλτική κρατική επέλαση χαρτογραφήσεων, επιτήρησης και ελέγχου.

Να σαµποτάρουµε την κατασκευή βάσης δεδοµένων που θέτει όποιον/α αγωνίζεται έρµαιο στις κρατικές µεθοδεύσεις.

Να επιτεθούµε στους εξουσιαστικούς φορείς και κάθε µηχανισµό κατασκευής σκευωριών.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΣΩΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 14 ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ

στηρίζουµε την εβδοµάδα δράσεων αλληλεγγύης (25-31/10/2021)

και την πορεία 26/10, Προπύλαια, 12:30

χορός της καρμανιόλας

Το κείμενο αλλά και η μπροσούρα σε pdf μπορούν να βρεθούν εδώ

(https://xorostiskarmaniolas.espivblogs.net/2021/10/23/enantia-sti-lipsi-dna/)

Εικόνες:

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License