Συγκέντρωση ενάντια στην ανάπλαση του Λόφου Στρέφη

Συγκέντρωση ενάντια στην ανάπλαση του Λόφου Στρέφη, την Πέμπτη 28/10, στις 17:30, στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του Λόφου

post image

ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28/10/21, ΣΤΙΣ 17:30

Ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ Στρέφη

Με «δούρειο ίππο» τα αντιπλημμυρικά έργα ξεκινά η ανάπλαση του λόφου Στρέφη σε λίγες βδομάδες, σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων και την ανάθεση του έργου στην κτηματομεσιτική εταιρεία επενδύσεων Prodea Investments.

Μετά από χρόνια εγκατάλειψης και αγνόησης των αιτημάτων των κατοίκων και του γειτονικού σχολείου για αντιπλημμυρικά έργα και στήριξη των πρανών, ο Δήμος Αθηναίων βρίσκει την ευκαιρία για να ξεκινήσει τα έργα ανάπλασης με πρόφαση τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις. Η ανάληψη του αντιπλημμυρικού έργου από την Prodea Investments συνιστά πρόκληση για το κοινό νου.

Δεν έχει καμιά δουλειά μια ιδιωτική κτηματομεσιτική εταιρεία επενδύσεων να αναλαμβάνει έργα του δημοσίου και να παρακάμπτει τις διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμού για τις μελέτες, τις εργασίες, την επιλογή των υλικών κλπ. με πρόφαση μια δωρεά.

Τα αντιπλημμυρικά έργα και η στήριξη των πρανών είχαν προγραμματιστεί από το 2019 και είχαν συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για το 2021. Για έναν «ανεξήγητο λόγο» όμως εξαφανίστηκαν από τον προγραμματισμό του Δήμου απ’ όταν «υιοθετήθηκε» ο Λόφος απ’ την κτηματομεσιτική εταιρία Prodea, με νονό τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρείας, τα αντιπλημμυρικά έργα περιλαμβάνουν κόψιμο και αποψίλωση δέντρων για την τοποθέτηση γεωπλεγμάτων! Πέραν ότι παραβιάζει κάθε κανόνα λογικής, είναι εγκληματική πράξη -κυρίως εν μέσω κλιματικής κρίσης- το κόψιμο έστω και ενός δέντρου σε μια πόλη με μακράν τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο πανευρωπαϊκά. Όταν το όριο που θέτει ο ΠΟΥ είναι 9 m2/κάτοικο, η Αθήνα έχει μόλις 0,96 m2.

Η Prodea Investments αδιαφορεί για το δημόσιο συμφέρον και ως εταιρεία real estate σκοπεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων της και στην ανατίμηση των αξιών γης που προωθούνται μέσω της ανάπλασης του Στρέφη. Με τις μελέτες που εκπόνησε η ίδια, καθόρισε ταυτόχρονα τη φυσιογνωμία και τη μελλοντική χρήση του Λόφου ως ενός πολυτελούς προορισμού.

Ο Δήμος Αθηναίων και η Prodea έχουν βάλει στο στόχαστρο το λόφο Στρέφη με τσιμέντωμα μονοπατιών, κόψιμο δέντρων, τοποθέτηση καμερών, κάγκελα και έλεγχο της εισόδου με μπάρες και φυλάκια από εταιρίες σεκιούριτι. Ο Δήμος αποσκοπεί στην αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα του λόφου και στη μετατροπή του σε περιφραγμένο οικόπεδο ιδιωτικών συμφερόντων, ως κομμάτι του ευρύτερου σχεδίου εξευγενισμού των Εξαρχείων.

Τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν είναι υποχρέωση του Δήμου Αθηναίων και τα έξοδα έχουν ήδη καλυφθεί μέσα από τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε ως δημότες. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για να νιώθουμε «υπόχρεοι» απέναντι στην «ευεργέτιδα» μας, την Prodea, η οποία άλλωστε θα βγει διπλά κερδισμένη λόγω των φοροαπαλλαγών που δικαιούται ως αντάλλαγμα της δωρεάς.

Ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης εμπαίζει και συστηματικά παραπλανά τους κατοίκους των Εξαρχείων και του κέντρου της Αθήνας. Είναι στο χέρι μας να τον βάλουμε στη θέση του, ώστε να κάνει τη δουλειά για την οποία εκλέχτηκε, δηλαδή να καθαρίζει, να ποτίζει και να συντηρεί το λόφο του Στρέφη. Όλα τ’ άλλα είναι κοροϊδία!

Κάτω τα χέρια σας από του δημόσιους και ελεύθερους χώρους

Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

Σάββατο, στις 16:00 (στο θεατράκι του Λόφου)

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License