Κάλεσμα για Διεθνής Αλληλεγγύη μέσω Ανατρεπτικής Δράσης για το COP26

Κάλεσμα για Διεθνής Αλληλεγγύη γύρω από το COP26, Παγκόσμιο Συνέδριο για το Κλίμα στη Γλασκώβη.

post image

Κάλεσμα για Διεθνής αλληλεγγύη μέσω ανατρεπτικής δράσης για το COP26

Ποιά είμαστε

Είμαστε μια μικρή ομάδα φίλων, συντροφισσών και συνενόχων που οργανωνόμαστε σε διάφορα εγχειρήματα στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Λίγα λόγια για το COP26

Μεταξύ τις 31 Οκτωβρίου και τις 2 Νοεμβρίου, αντιπρόσωποι κράτους και κεφαλαίου θα επισκεπτούν τη Γλασκώβη για την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή (COP26). Εάν ρίξουμε μια ματιά στις προηγούμενες προσπάθειες του ΟΗΕ να "αντιμετωπίσει" τη κλιματική αλλαγή, βρίσκουμε τρείς δεκαετίες απραξίας και "πράσινου" ξεπλύματος. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας δείχνει πως το COP26 θα είναι οτιδήποτε διαφορετικό. Στην πραγματικότητα, αυτή η Διάσκεψη φαίνεται να φτάνει νέα ύψη υποκρισίας, αυταρέσκειας και αλαζονίας.

Ενώ σπρώχνει το μύθο της "πράσινης ενέργειας" σε όλα τα μηνύματα γύρω από το COP26, το Βρετανικό κράτος προσπαθεί να περάσει το άνοιγμα ενός τεράστιου νέου κοιτάσματος πετρελαίου στη θάλασσα βόρεια της Σκωτίας. Ενώ διατηρεί ένα λεπτό προσωπείο ποικιλομορφίας, η διάσκεψη αποκλείει, μέσω περιοριστικών όρων για τον COVID που εμποδίζει από το να φτάσουν στις διαπραγματεύσεις, τις φωνές αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο από τις οικοκτόνες πολιτικές κράτους και κεφαλαίου. Ενώ αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την κλιματική καταστροφή κάθονται βολικά στα συνεδριακά κέντρα τους, οι κάτοικοι της Γλασκώβης θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια στρατιωτικοποίηση των δρόμων και γειτονιών μας σε πρωτοφανής κλίμακα, καθώς μπάτσοι από ολό το Ηνωμένο Βασίλειο εισβάλλουν στη πόλη μας. Αυτές είναι μόνο μερικές απο τις χιλιάδες υποκρισίες που αναμφίβολα θα δούμε από το COP26. Πως μπορούμε να περιμένουμε μια τέτοια διάσκεψη να αλλάξει οτιδήποτε όταν οι μεγαλύτεροι χορηγοί της είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαίνοντες της Σκωτίας;

Το COP26, για μας, δεν είναι παρά άλλη μία προσπάθεια του διεθνούς καπιταλισμού να να ξεπλύνει τις μεγαλύτερες οικοκτόνες υπερβολές του, να αφοπλίσει και να αφομοιώσει τον αγώνα για το κλίμα, και να εξασφαλίσει την εξάπλωση του.

Αμφιβάλλουμε, λοιπόν, πως θα μπορέσει να αποδόσει οποιαδήποτε θετική κλιματική δράση, και σίγουρα δεν πιστεύουμε πως μπορεί να "σώσει τον κόσμο".

Ριζοσπαστική αντίσταση στη Γλασκώβη

Δυστυχώς, έχουν περάσει τα χρόνια του Κόκκινου Clydeside (Red Clydeside) και των δεκάδων χιλιάδων στη Μάχη του Τζόρτζ Σκουέρ (αν και δεν θα μας έκανε εντύπωση αν το Βρετανικό κράτος έφερνε τα τανκς για το COP26). Έχουν περάσει και οι μερές οπού μπορούσαμε να αποκλείσουμε συνόδους G8 στη Σκωτία, στην αιχμή του κινήματος αντι-παγκοσμιοποίησης το 2005. Αυτή τη στιγμή, οι ανατρεπτικές δυνάμεις στη Γλασκώβη είναι σπάνιες και αποκομένες, με ένα χώρο που έχει καταντήσει αδύναμος λόγω καταστολής και εξουθένωσης. Εδώ και εκεί, όμως, βλέπει κανείς αχτίδες ελπίδας, με πιο πρόσφατη την αντίσταση σε αντι-μεταναστευτική έφοδο στη περιοχή του Pollokshields το Μάη του 2021, που είδε μια αυθόρμητη αντίδραση από μερικούς γείτονες να γίνεται επιτυχής δράση ενάντια στις εξώσεις μεταναστών από εκατοντάδες κατοίκους.

Υπάρχουν καλέσματα σε διαδηλώσεις γύρω από το COP26, κυρίως από συνασπισμούς ακτιβιστών, συνδικαλιστών και ΜΚΟ. Ελπίζουμε πως, εντός και εκτός αυτών των διαδηλώσεων, θα βρούμε ένα μέρος για ανατρεπτική, άμεση δράση. Ελπίζουμε πως θα δούμε στη πράξη τη διαλεκτική σχέση δημιουργίας και καταστροφής που εντόπισε η ελευθεριακή παράδοση πριν από αιώνες.

Διεθνής αλληλεγγύη μέσω ανατρεπτικής δράσης

Η κλιματική καταστροφή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που επηρεάζει όλα μας βαθιά και διαφορετικά. Καλούμε σε δύο εβδομάδες διεθνής αλληλεγγύης μέσω ανατρεπτικής δράσης, μεταξύ τις 31 Οκτωβρίου και 12 Νοεμβρίου, με ειδική προσοχή στην 6η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Δράσης καλεσμένη από το Συνασπισμό COP26 (COP26 Coalition). Από κρεμάσματα πανό, συζητήσεις και προβολές μέχρι διαδηλώσεις, συγκρούσεις και σαμποτάζ, στηρίξτε τα συντρόφια σας στη Γλασκώβη και ανά τον κόσμο μέσω της αντίστασης.

Υστερόγραφο

Έχει έρθει η ώρα να πούμε πράγματα χωρίς να μασάμε τα λόγια μας. Για τη καταστροφή του COP26, για τη καταστροφή κράτους και κεφαλαίου, για τη δημιουργία της αναρχίας και της αυτονομίας.

Στο .pdf θα βρείτε το κείμενο στα Αγγλικά, στα Γερμανικά και στα Κινέζικα. Θα ακολουθήσουν και άλλες μεταφράσεις.

Εικόνες:

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License