ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διήμερο εκδηλώσεων στα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας

παρουσίαση παιδαγωγικών εγχειρηµάτων σε μητροπόλεις, απελευθερωµένα εδάφη και εδάφη αγώνα

Σάββατο 27/11

11:00. Δραστηριότητες για παιδιά και vegan πρωινό

14:00. Eκπαίδευση στην εξέγερση // Hεκπαιδευτική διαδικασία στις κοινότητες των Ζαπατίστας

Στο Μεξικό, στην Ζούγκλα της Λακαντόνα, στα χωριά Τσιάπας έχει γίνει εδώ και χρόνια μια ιθαγενική εξέγερση με την οργάνωση EZLN. Οι εξεγερμένοι/ες ιθαγενείς έχουν απελευθερώσει την περιοχή τους από το Μεξικάνικο κράτος και τους παραστρατιωτικούς και φτιάχνουν μια νέα κοινωνία. Ανάμεσα στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν βρίσκεται εκείνο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Συντρόφισσα που έχει ταξιδέψει εκεί θα μας μεταφέρει την γνώση και την εμπειρία της.

17:00. Συλλογική κουζίνα

18:00. Αυτοπαρουσίαση του παιδικού στεκιού προσφυγικών & του παιδαγωγικού εγχειρήματος «Το µικρό δέντρο που θα γίνει δάσος »

Στην γειτονιά των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδαρας, υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα καταληψιών που οργανώνει την ζωή της και αντιστέκεται ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο. Μία από τις αυτόνομες δομές της κοινότητας είναι το Παιδικό Στέκι Αυτομόρφωσης που ασχολείται με τα παιδιά (και όχι μόνο) της γειτονιάς. Συντρόφισσες του “Παιδικού” παρουσιάζουν την ιστορία του εγχειρήματος, την σχέση του με την κοινότητα, τους τρόπους ενασχόλησης με τα παιδιά, τα ερωτήματα που αντιμετωπίζει το εγχείρημά τους και οι απαντήσεις που δίνουν διάφορες περιπτώσεις.

Ταυτόχρονα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μια άλλη ομάδα συντροφισσών, από το 2014 έχουν ξεκινήσει ένα παιδαγωγικό εγχείρημα για μικρά παιδιά βασισμένο στην αναρχική/ελευθεριακή παιδεία με το όνομα “Το μικρό δέντρο που θα γίνει δάσος”. Οι συντρόφισσες θα παρουσιάσουν την ιστορία και υλική οργάνωση του, την παιδαγωγική αντίληψη και τις παιδαγωγικές πρακτικές που εφαρμόζουν στο εγχείρημα. 

** ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΠΑΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ**

Κυριακή 28/11

13:00. Αθλητικές δραστηριότητες/παιχνίδια για παιδιά

15:00. Το μοντέρνο σχολειο και ο Φρανσίσκο Φερέρ

Στις αρχές του 20ου αιώνα, σε μια Ισπανία υπό την καθολική κυριαρχία, ένας αναρχικός παιδαγωγός, ο Φρανσίσκο Γκαρθία Φερέρ δημιουργεί ένα σύγχρονο απελευθερωτικό σχολείο που διαχέεται σε όλη την Ισπανία. Το κράτος και η εκκλησία κλείνουν τα “Μοντέρνα Σχολεία” κατηγορώντας τα για μήτρες τρομοκρατίας και εκτελούν τον Φερέρ ως ηγέτη εξέγερσης. Συντρόφια από την Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών παρουσιάζουν το ιστορικό πλαίσιο, την δημιουργία και λειτουργία του Μοντέρνου Σχολείου, την καταστολή του, την σύνδεση του με το εργατικό κίνημα της εποχής και την κοινωνική επανάσταση του 1936 και την παρακαταθήκη που άφησε στο παγκόσμιο παιδαγωγικό και πολιτικό κίνημα.

19:00. Βιντεοπαρουσίαση απὀ µέλος της της εκπαιδευτικής επιτροπής της Ροζάβα για το εκπαιδευτικό σύστημα της επανάστασης στην Βόρεια-Ανατολική Συρία.

Το 2012, Κούρδοι και Κούρδισες, με την επαναστατική οργάνωση του PKK, και μαζί με τους άλλους τοπικούς λαούς, υπερασπιστήκαν τα εδάφη τους απέναντι στο ISIS, και εγκαθίδρυσαν ένα νέο κοινωνικό σύστημα ενάντια στην πατριαρχία, το έθνος-κράτος και την καπιταλιστική κυριαρχία, με ειρήνη ανάμεσα στις εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες. Η ανασυγκρότηση της κοινωνίας από συντρίμμια του πολέμου και ο απεγκλοβισμός της από την Καπιταλιστική Νεωτερικότητα εμπεριέχει φυσικά και την συγκρότηση ενός ολόκληρου εκπαιδευτικού συστήματος για τα παιδιά.

Μέλος της εκπαιδευτικής επιτροπής της “Ροζάβα” με βίντεο παρουσιάζει το εκπαιδευτικό σύστημα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο πεδίο του πολέμου και της κοινωνικής επανάστασης.

*Καθ’ όλη την διάρκεια του διημέρου θα υπάρχει μπαζάρ ρούχων, παιχνιδιών και βιβλίων για την οικονομική ενίσχυση του διημέρου. Θα υπάρχει επίσης πολύγλωσσο έντυπο υλικό για ελευθεριακή και αναρχική παιδεία. Η Ευτοπική Βιβλιοθήκη θα έχει πάγκο με βιβλία όλο το Σάββατο.

*Το διήμερο θα προλογίσει η συνέλευση των παιδιών του παιδικού στεκιού “ygp”.

Δομή Παιδικού Στεκιού και Αυτομόρφωσης της Κοινότητας Κατειλημμένων Προσφυγικών

paidikosteki@riseup.net

Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών Λ.Αλεξάνδρας

sykapro.squat@riseup.net

https://twitter.com/prosfygika

https://sykaprosquat.noblogs.org/

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License