Κεφαλονιά: Οι ελεύθεροι χώροι δεν είναι εμπόρευμα

Για την εκμίσθωση του Άλσους Καλλιθέας

post image

Οι ελεύθεροι χώροι δεν είναι εμπόρευμα

Την πρόθεση του δήμου Αργοστολίου να παραχωρήσει μέσω εκμίσθωσης το Άλσος Καλλιθέας σε ιδιώτη με σκοπό την “αναβάθμιση” του και κατά συνέπεια, την οικονομική εκμετάλλευση του, μαθαίνουμε μέσω ανακοινώσεων τον τελευταίο καιρό.

Το Άλσος Καλλιθέας με το θεατράκι του είναι ένας χώρος που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια από συλλογικότητες και κατοίκους για αυτοοργανωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Είναι ένας χώρος που χρησιμοποιείται ως αντίδοτο στην κοινωνική, πολιτιστική και εμπορευματική πανδημία των καιρών μας και η παραχώρηση και οικονομική εκμετάλλευση του από ιδιώτη δεν έχει ως γνώμονα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αλλά το κέρδος του πρώτου, αφού αυτός θα αναλάβει τα έξοδα ανάπλασης του.

Το γεγονός ότι πρόκειται για δημιουργία κτιρίου 745 τ.μ. εντός ενός άλσους γεμάτο δέντρα που μας δίνουν οξυγόνο, θα έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις για το πόσα από αυτά τα δέντρα θα εξαφανιστούν. Όταν θα ξεκινήσει η κοπή των δέντρων, πέρα απ’ τη τοπική οικολογική καταστροφή, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το αισθητικό ξεγύμνωμα μιας περιοχής, μιας γειτονιάς, που εκτός των άλλων φιλοξενεί και παιδιά. Το ερώτημα λοιπόν είναι, ανταλλάσουμε το οξυγόνο της γειτονιάς μας για άλλο ένα σνακ-μπάρ που θα οικονομάει άλλος ένας απρόσωπος επιχειρηματίας;

Η υποβάθμιση των δημόσιων χώρων και υπηρεσιών, στρώνει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση.

Από τα πάρκα μέχρι τα νοσοκομεία, οι κεντρικές και τοπικές εξουσίες αποποιούνται τις ευθύνες που έχουν απέναντι μας και αφού τα αφήσουν να παρακμάσουν μετά μας δηλώνουν πως ο μόνος δρόμος είναι η εκμετάλλευση τους από ιδιώτες.

Ως δημότες και κάτοικοι της Κεφαλονιάς δεν έχουμε κανένα συμφέρον από την παραχώρηση της Καλλιθέας σε ιδιώτη. Το συμφέρον αυτό ανήκει στο δήμο. Για να αποποιηθεί τις ευθύνες συντήρησης του άλσους και να γεμίζει στη συνέχεια τα ταμεία του.

Αντιθέτως, εμείς θεωρούμε αναγκαιότητα το να μείνει αυτός ο χώρος ανοιχτός και ελεύθερος προς όλους τους ανθρώπους και να είναι ένα σημείο αναφοράς για δημιουργία και πολιτισμό ενάντια στην λογική της εμπορευματοποίησης των πάντων.

Το ξέρουμε πως οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τις αξίες και ανησυχίες μας οι οποίες είναι πάνω από τις λογικές του εμπορίου και του κέρδους.

Δεν πειράζει. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να τους τις μάθουμε.

Συνεπώς δηλώνουμε την πρόθεση μας να υπερασπιστούμε το άλσος Καλλιθέας και αυτό που πρεσβεύει, σε συνεργασία με τις συλλογικότητες εκείνες που του χάρισαν πνοή και ανέδειξαν το θέμα αλλά και με την τοπική κοινωνία που έχει τον πρώτο λόγο.

Σε εποχές που ιδιωτικοποιούνται τα πάντα, να αντιταχθούμε στην κυρίαρχη κερδοσκοπική λογική τής ανάθεσης και του ξεπουλήματος και να παλέψουμε γι’ αυτά που μας ανήκουν.

Το Άλσος δεν το χρωστάμε για να το δώσουμε, είναι δικό μας.

Να μην τους το χαρίσουμε!

Κάτω τα χέρια από την Καλλιθέα

Συλλογικότητα Monte Nero

Νοέμβρης 2021

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License