Προκήρυξη ενάντια στην πατριαρχία, τον σεξισμό και την έμφυλη βία

Προκήρυξη που μοιράζεται στην ευρύτερη περιοχή του Χολαργού, κατά της έμφυλης βίας, του σεξισμού και της πατριαρχίας. Επειδή το κράτος και ο καπιταλισμός συντηρούν πατριαρχικές συμπεριφορές και ταυτόχρονα εμποδίζουν την ανάπτυξη οριζόντια οργανωμένων, χωρίς εξουσιαστικές σχέσεις, κινημάτων με σκοπό τη γυναικεία επανάσταση και απελευθέρωση από τα δεσμά των κοινωνικών στερεοτύπων, οφείλουμε να αντισταθούμε. Να αναπτύξουμε ουσιαστικούς τρόπους αντιμετώπισης σεξιστικών συμπεριφορών στην καθημερινότητά μας, μέσω αυτο-οργάνωσης, μακριά από κρατικά συμφέροντα και μικροπολιτικά παιχνίδια που μόνο επιφανειακά και υποκριτικά αναδεικνύουν το γυναικείο κίνημα.

post image

Προκήρυξη που μοιράζεται στην ευρύτερη περιοχή του Χολαργού, κατά της έμφυλης βίας, του σεξισμού και της πατριαρχίας. Το κείμενο της προκήρυξης:

Σε μια περίοδο που η μία κρίση διαδέχεται την άλλη σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και η κρατική καταπίεση και καταστολή με πρόσχημα την πανδημία οξύνεται ολοένα και περισσότερο βλέπουμε αμέτρητα περιστατικά γυναικοκτονιών, βιασμού και έμφυλης βίας να έρχονται στο φως.

Πρόκειται για σεξιστικά εγκλήματα που συχνά δικαιολογούνται ή ξεπλένονται από το κράτος και τις αίθουσες δικαστηρίων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη πως αποτελούν εγκλήματα που εκτελούνται με γνώμονα το φύλο. Η πατριαρχική κοινωνία έχοντας υποβιβάσει το ρόλο του γυναικείου φύλου ως άμεσα ή έμμεσα εξαρτώμενου από το ανδρικό, ανακυκλώνει στερεότυπες αντιλήψεις που περιορίζουν το ρόλο της γυναίκας ως συζύγου, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής μηχανής και αντικειμένου με σκοπό την ευχαρίστηση του ανδρικού φύλου. Η καταπίεση, ο χλευασμός, η υποτίμηση και η κακοποίηση που βιώνουν θηλυκότητες συχνά αντιμετωπίζονται με δυσπιστία και ειρωνεία από τα συστημικά Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, το κράτος και τους μπάτσους, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό καταγγελιών που κατατίθενται σε αστυνομικά τμήματα δε λαμβάνεται καν υπόψη ούτε διερευνάται περαιτέρω.

Η γυναικεία κακοποίηση και ο σεξισμός που είναι ακόμα πιο έντονος σε άνεργες, μετανάστριες ή μητέρες, χαμηλότερων οικονομικά τάξεων, τρανς, λεσβίες κλπ απορρέουν από την υποτίμηση που βιώνουν σε χώρους εργασίας και αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στη σεξουαλική παρενόχληση που βιώνουν στην εργασία αλλά και συχνά, στον χαμηλότερο μισθό που λαμβάνουν. Καθημερινά, γίνονται μάρτυρες αδικιών και πατριαρχικής βίας που μπορεί να τους οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο, κάτι που αναδείχθηκε από τις σκληρές συνθήκες lockdown και παραμονής τους σε περιβάλλοντα που συντηρούσαν παθογένειες. Άτομα ΛΟΑΤΚΙ βιώνουν σεξισμό και υποτίμηση ολοένα και συχνότερα, ειδικά μέσω της αναγκαστικής επίδειξης ταυτοτήτων και πιστοποιητικών υγείας, που αποτελεί άλλη μια συνέπεια των μέτρων της πανδημίας. Και όχι μόνο από τους μικροαστούς, αλλά και από φασίστες που τραμπουκίζουν και επιτίθενται σε τρανς και άτομα διαφορετικού προσανατολισμού από αυτό που θεωρούν «αναμενόμενο». Άλλωστε ο σεξισμός είναι αναπόσπαστο δομικό στοιχείο του φασισμού.

Επειδή λοιπόν το κράτος και ο καπιταλισμός συντηρούν πατριαρχικές συμπεριφορές και ταυτόχρονα εμποδίζουν την ανάπτυξη οριζόντια οργανωμένων, χωρίς εξουσιαστικές σχέσεις, κινημάτων με σκοπό τη γυναικεία επανάσταση και απελευθέρωση από τα δεσμά των κοινωνικών στερεοτύπων, οφείλουμε να αντισταθούμε. Να αναπτύξουμε ουσιαστικούς τρόπους αντιμετώπισης σεξιστικών συμπεριφορών στην καθημερινότητά μας, μέσω αυτο-οργάνωσης, μακριά από κρατικά συμφέροντα και μικροπολιτικά παιχνίδια που μόνο επιφανειακά και υποκριτικά αναδεικνύουν το γυναικείο κίνημα.

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ / ΚΑΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ

ΟΙ ΒΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΕΞΙΣΜΟ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ

ΦΑΣΙΣΤΕΣ – ΚΡΑΤΗ - ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Αντιφασιστική Συνέλευση Χολαργού

Για επικοινωνία με τη συνέλευση: antifa_cholargos@riseup.net

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License