Κολομβία: Έληξε σήμερα η απεργία πείνας των εργαζόμενων στην Coca Cola

Μετά από 12 μέρες, έληξε σήμερα το πρωί η απεργία πείνας των εργαζόμενων στην Coca Cola, και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις

Ξεκίνησε η διαδικασία διαλόγου με την πολυεθνική Coca Cola

Aφού έκαναν 276 ώρες απεργία πείνας, κατάφεραν να ξεκινήσει διάλογος με την εταιρία σε εθνικό επίπεδο με πρόθεση να υπάρξει μια συμφωνία επαναπρόσληψης των εργαζομένων μετά το κλείσιμο των 11 βιομηχανιών εμφιάλωσης σε όλη τη χώρα.

Σε συνάντηση που έγινε με τον πρόεδρο της εταιρίας στην Κολομβία, Juan Carlos Jaramillo, κατέληξαν στα παρακάτω:

  • Στις 2 Απριλίου θα γίνει μια νέα συνάντηση μεταξύ της εταιρίας και του σωματείου, όπου η Sinaltrainal θα παρουσιάσει μια πρόταση αναδιοργάνωσης της παραγωγής. Στη συνάντηση θα παρουσιαστούν αντιπρόσωποι και των δύο πλευρών και η εταιρία θα εγγυηθεί τους απαραίτητους πόρους για να σταματήσει η σύγκρουση.
  • Η εταιρία δεν θα προχωρήσει σε αντίποινα σε όσους συμμετείχαν στην απεργία και θα ανακαλέσει τις κυρώσεις που είχε επιβάλλει.
  • Η εταιρία θα δώσει άδεια 2 εβδομάδων στους απεργούς πείνας, για να μπορέσουν να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και θα χρηματοδοτήσει τα ιατρικά έξοδα μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία τους.
  • Η εταιρία θα πληρώσει ανακοίνωση σε κάποια εφημερίδα που κυκλοφορεί σε εθνικό επίπεδο, όπου θα δηλώνει ότι σέβεται τις εργατικές διεκδικήσεις και τη ζωή των εργαζομένων σ αυτήν.

Το σωματείο εκφράζει τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που δέχθηκε από όλα τα μέρη του κόσμου και αναγνωρίζει ότι χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσε να γίνει αυτή η συμφωνία.

Έπρεπε να περάσουν 12 μέρες απεργία πείνας και οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν να χάσουν τις φυσικές και πνευματικές τους δυνάμεις για να πειστεί τελικά η εταιρία να ξεκινήσει ο διάλογος.

Αυτό αποτελεί μια σημαντική νίκη για τον αγώνα μας και για την αλληλεγγύη του κινήματος, για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Όμως οι αιτίες που μας οδήγησαν σ αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας δεν έχουν ακόμα εκλείψει παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε ένας διάλογος. Σήμερα παρά ποτέ πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί και όλοι εκείνοι που μας στήριξαν πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν για να φτάσουμε σε μια σύντομη και δίκαιη λύση για τους εργαζόμενους.

Η Sinaltrainal διατηρεί τη διάθεσή της να μπει σ αυτό το διάλογο για να βρεθούν λύσεις που θα μας οδηγήσουν στο να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας και θα εγγυηθεί την εργασιακή σταθερότητα των συναδέλφων μας. Σαν δείγμα πολιτικής ωριμότητας και διάθεσης για εθνικό διάλογο, αποφασίσαμε να τερματιστεί η απεργία πείνας στις 27 Μαρτίου στις 06:00 το πρωί, για να δοθεί γρήγορα λύση στη σύγκρουση που προέκυψε.

Οι οργανώσεις μας που συμμετέχουν στη διεθνή εκστρατεία ενάντια στην Coca Cola θα συνεχίσουν τον αγώνα, περιμένοντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ..

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ


SINALTRAINAL

26 Μαρτίου 2004

Ακολουθεί προηγούμενη ανακοίνωση της Sinaltrainal για την κατάσταση της υγείας των απεργών και γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Eπιδεινώνεται η υγεία των απεργών πείνας στην Coca Cola

Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων Sinaltrainal στις 23 Μαρτίου 2004, η κατάσταση της υγείας τους έχει ως εξής:

Και οι 30 απεργοί πείνας, παρουσιάζουν έντονη μείωση σωματικού βάρους, αφυδάτωση, ναυτίες, πονοκεφάλους, σωματικά ρίγη, πόνους στο στήθος, αυπνίες. Οι απεργοί παρακολουθούνται από γιατρούς και νοσοκόμους, ωστόσο, δύο από αυτούς βρίσκονται σε μια κατάσταση πιο σοβαρή. Είναι ο Luis Javier Correa Suarez, πρόεδρος του σωματείου που παρουσιάζει έντονη αφυδάτωση, ενώ ο Marco Tulio Rey έπαθε ένα ελαφρύ έμφραγμα στις 19 Μαρτίου.

Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι η Coca Cola επισκέφτηκε το κέντρο Κοινωνικής Υγείας, που παρακολουθεί τους απεργούς και ζήτησε από τους γιατρούς να μην παρέχουν καμιά βοήθεια στους απεργούς, μέχρι αυτοί να σταματήσουν την απεργία. Αυτό αποτελεί, «ένα ακόμα έγκλημα από τα πολλά που έχει διαπράξει η πολυεθνική», σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου, η οποία συνεχίζει ως εξής:

Η Coca Cola ακόμα, έδιωξε από τη θέση τους για 3 μέρες τον καθένα, 6 εργαζόμενους γιατί συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του σωματείου στην Bucaramanga. Αυτό είναι ακόμα μια απόφαση πίεσης που οδηγεί σε μεγαλύτερα προβλήματα. «Η Coca Cola αρέσκεται να ρίχνει λάδι στη φωτιά», αναφέρει το σωματείο, και συνεχίζει.

Συνεχίζοντας επιρρίπτει ευθύνες εκτός από την εταιρία και στην κυβέρνηση της Κολομβίας γιατί κωφεύει στα αιτήματα των εργαζομένων και χρησιμοποιώντας τους παραστρατιωτικούς προσπαθεί να εκφοβίσει και να περιορίσει τη δράση του σωματείου.

Τέλος απευθύνεται σε εθνικούς και παγκόσμιους οργανισμούς υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μεσολαβήσουν για να τερματιστεί η κρίση και να ξεκινήσει διάλογος, ενώ παράλληλα ζητά να σταλούν μηνύματα διαμαρτυρίας στην εταιρία.


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License