Κολομβία: Δολοφονίες ιθαγενών

Παράνομα οπλισμένη ομάδα έβγαλε από το σπίτι τους και σκότωσε τρεις ιθαγενείς αγρότες

Σφαγιάστηκαν τρεις ιθαγενείς στο Riosucio

Ο Angel Motato, ηγέτης των καλλιεργητών καφέ και οι Jose Honorio Aricapa, Jose Libardo Andica επίσης ιθαγενείς, δολοφονήθηκαν από άντρες ντυμένους με στολές καμουφλαζ που ήταν βαριά οπλισμένοι. Μια άγνωστη, παράνομη ομάδα, οπλισμένη έσφαξε την περασμένη Τετάρτη τους τρεις ιθαγενείς αφού τους έβγαλε από το σπίτι τους και λίγα μέτρα πιο πέρα τους σκότωσε.

Από τα τρία θύματα, ο Angel Motato ήταν αναγνωρισμένος ηγέτης των καλλιεργητών του καφέ στην περιοχή. Η σφαγή αυτή έγινε μια βδομάδα αφού ο υπουργός δικαιοσύνης Jorge Alberto Uribe Echeverria, συναντήθηκε με τους ηγέτες των ιθαγενών στο Caldas (επαρχία στην οποία ανήκει το Riosucio) και υποσχέθηκε να λύσει τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κοινότητα.

Μπροστά στην πολλαπλή δολοφονία, ο δήμαρχος του Riosucio, Edgar Dario Tapasco Bueno, καταδίκασε το γεγονός που βύθισε στο πένθος τους κατοίκους της Caldas. Δήλωσε επίσης ότι είναι πια ξεκάθαρος ο κίνδυνος με τον οποίο ζει η συγκεκριμένη εθνότητα και ζήτησε από τις αρχές να επιταχύνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διερευνηθεί το έγκλημα.

"Με το θάνατο των συντρόφων μας, η κοινότητα ζει μια κατάσταση σύγχυσης και αβεβαιότητας γιατί ακόμα παραμένει άγνωστο ποια ήταν αυτή η ομάδα. Οι συγγενείς των θυμάτων είπαν ότι ήταν καμουφλαρισμένοι άντρες με βαρύ οπλισμό σαν κι αυτούς που έκαναν την περιπολια", είπε ο δήμαρχος και κατέληξε. "Ξέρουμε ότι η κοινότητα είναι απελπισμένη και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ανάμεσα στα μέλη της προστασίας του San Lorenzo, αλλά κάνω έκκληση στους κατοίκους ώστε να φτιάξουμε ομάδες αυτοπροστασίας".

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Επαρχιακού Ιθαγενικού Κογκρέσου στην Caldas (Cridec), Araugo Ganan, δήλωσε ότι αυτό το χτύπημα στην κοινότητα embera chami είναι μια επιβεβαίωση ότι οι παράνομα οπλισμένες ομάδες μεταφέρουν τη σύγκρουση ανάμεσα στο άμαχο πληθυσμό.

"Οι τρεις σύντροφοί μας ήταν άνθρωποι που ασχολούνταν με τη γη. Ζητάμε για άλλη μια φορά από τους κρατικούς οργανισμούς να ερευνήσουν τη δολοφονία σε βάθος για να βρεθούν οι ένοχοι". Ο ηγέτης των ιθαγενών ζήτησε από τους παράνομα οπλισμένους σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και τέλος σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα της κοινότητάς του, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του αυτός δεν είναι τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License