Γράμμα του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) της Κολομβίας

Γραμμα διαμαρτυριας του Εθνικου Απελευθερωτικου Στρατου της Κολομβιας για την εμφανιση του ονοματος του στον κατάλογο των "τρομοκρατικών οργανώσεων" της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Γράμμα της διοίκησης του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) της Κολομβίας

Τον Ιούλιο του 2002 δημιουργήθηκε επίσημα στην Ελβετία η Ομάδα των Φίλων Χωρών (GPA) αποτελούμενη από την Κούβα, Νορβηγία, Ελβετία, Γαλλία και Ισπανία. Πολλές δραστηριότητες ξεκίνησαν με σκοπό την αναζήτηση ειρήνης στη χώρα μας και υπήρξαν συμφωνίες που η κυβέρνηση του Pastrana αρνήθηκε να εκπληρώσει. Παρά τις απρόοπτες αυτές δυσκολίες, γνωστές στη διεθνή και τοπική κοινή γνώμη, ο ELN εξακολουθεί να προσυπογράφει την πρόθεση για την αναζήτηση της ειρήνης.

Ο ΕLN θεωρεί πάντοτε έγκυρη την συνεισφορά του GPA στην αναζήτηση ειρήνης και ποτέ δεν υπήρξε από την μεριά του καμιά αθέτηση σε ό,τι έχει συμφωνηθεί ούτε δραστηριοποιήθηκε ενάντια σε άλλη χώρα.

Ο σεβασμός στην GPA έχει γίνει κανόνας για τον ELN όπως ακριβώς και οι προσπάθειες και οι προθέσεις της γι΄ αυτό θεωρούμε απαραίτητο να ζητήσουμε πληροφορίες και εξηγήσεις από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ισπανίας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου συμπεριλαμβάνει στον κατάλογο των "τρομοκρατικών οργανώσεων" τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό.

Κύριοι πρεσβευτές ζητάμε με σεβασμό από σας απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις:

1) Στο επίσημο έντυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κατάλογο των "τρομοκρατικών οργανώσεων" στο νούμερο 19 εμφανίζεται ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός, δεν προσδιορίζει αν είναι της Κολομβίας, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλες οργανώσεις με το ίδιο όνομα, όπως ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός

2) Επειδή σε αναφορές προηγούμενων ετών ο ELN δεν συμπεριλαμβάνονταν στον παραπάνω κατάλογο, θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε ποια γεγονότα ή αιτίες οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει τη στάση της?

3) Σχετικά με τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις τις οποίες ο ELN διατηρεί με τις κυβερνήσεις σας όπως επίσης και το δύσκολο έργο προς στην κατεύθυνση της ειρήνης σε σχέση και με τον χαρακτήρα που έχουμε επιδείξει στην παραπάνω συνεργασία, ελπίζουμε σε μια απάντηση από τις κυβερνήσεις σας και/ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σαν δείγμα καλής θέλησης.

4) Ο ΕLN έχει σχεδιάσει με επιμονή την έξοδο από την ένοπλη σύγκρουση και την προσπάθεια πολιτικής λύσης. Το να συμπεριλαμβάνεται ο ELN στον κατάλογο των "τρομοκρατικών οργανώσεων" μπορούμε να το αντιληφθούμε σαν μια επιλογή της Ε.Ε. την οποία έχει πάρει εγκαταλείποντας την προσπάθεια εύρεσης ειρηνικών λύσεων και υιοθετώντας την αντίληψη για γενικευμένο πόλεμο σ΄ όλη τη χώρα. Έτσι μόνο μπορούμε να ερμηνεύσουμε την "δωρεά" τανκς της Ισπανίας προς τον Πρόεδρο Uribe που στάλθηκαν υποστηρίζοντας τη στρατηγική του Uribe για αποσταθεροποίηση και επίθεση στη Βενεζουέλα.

5) Η Νότιος Αμερική, η Γαλλία και η Ισπανία προέρχονται από μια προσπάθεια αλλαγής των κυβερνητικών δομών προς μια δημοκρατική κατεύθυνση και με σκοπό την υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης που όλος ο κόσμος χρειάζεται. Με αυτές τις μεθόδους ακυρώνεται αυτή η προσπάθεια των δύο χωρών για ειρήνη στην Κολομβία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Γαλλία και η Ισπανία, εγκαταλείπουν τη συμμετοχή τους στον GPA?

6) Ο ELN εξακολουθεί να προσανατολίζεται στην αναζήτηση ειρήνης. Από εδώ και στο εξής η Ε.Ε. αρνείται να συμμετέχει στην εφαρμογή αυτού του στόχου?

7) Αυτή η σύγκρουση είναι τόσο μεταξύ χωρών, όσο και των επαναστατικών οργανώσεων. Έχει η Ε.Ε. φτιάξει κάποια κατηγορία για να τοποθετήσει τις τρομοκρατικές πράξεις του κράτους ενάντια στον λαό σε περιπτώσεις τόσο γνωστές που έχουν καταγγελθεί όπως οι επισημάνσεις από τον ΟΗΕ στην τελευταία του έκθεση το 2003 που αναφέρει:

61: "Το γραφείο στην Κολομβία της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δέχτηκε καταγγελίες για διάφορες περιπτώσεις βομβαρδισμών ή για πυροβολισμούς από αέρα, προκαλώντας ζημιές σε απλούς πολίτες, κυρίως στην Cauca, όπως τραυματισμούς και θανάτους πολιτών όπως για παράδειγμα στην περιοχή Culebritas, στο δήμο El Carmen (βόρεια του Santander). Σε άλλες περιπτώσεις, τη δράση των στρατιωτικών αεροπλάνων και ελικόπτερων, είναι η βασική αιτία των βίαιων εκδιώξεων του πληθυσμού από αγροτικές περιοχές, όπως στο δήμο του San Francisco, στο Oriente Antioqueno, αποτέλεσμα της "Επιχείρηση Τάξις" το Μάρτη του 2003. Στα πλαίσια της ίδιας επιχείρησης το γραφείο δέχτηκε καταγγελίες σχετικά με τη δολοφονία δύο πολιτών. Επιπλέον, στα πλαίσια της επιχείρησης "Αυτοκράτωρ" που έγινε το Γενάρη του 2003 στην Santa Ana, τμήμα της Granada στο Oriente Antioqueno, καταγγέλθηκε η εκτέλεση τεσσάρων πολιτών, συμπεριλαμβανομένου και ενός παιδιού. Σε όλες τις περιπτώσεις, το γραφείο επίσης δέχθηκε καταγγελίες πυροβολισμών σε πολίτες από την πλευρά του Στρατού, μπαίνοντας βίαια στα σπίτια, καταστρέφοντας περιουσίες, και πραγματοποιώντας απαγωγές".

72: "Καταγγέλθηκαν διάφορες εκτελέσεις που δεν είχαν διαταχθεί δικαστικά από την Δημόσια Ασφάλεια. Ακόμα εξακολουθούν να καταγράφονται μαζικές εκτελέσεις ή σφαγές από παραστρατιωτικές ομάδες στις οποίες αναλογεί επίσης ευθύνη στο κράτος για απόκρυψη ή για συνύπαρξη από δημόσιες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα στις περιοχές Tolima και Arauca. Επίσης καταγγέλλεται η ευθύνη του κράτους για απόκρυψη ή συνύπαρξη με παραστρατιωτικές ομάδες για τις εκτελέσεις στις επαρχίες Antioquia, Arauca, Cauca, Cesar και Cundinamarca." Αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα άρθρα 62, 63, 67 και 71 από το ίδιο έγγραφο.

9) Στο ίδιο έγγραφο του ΟΗΕ στο άρθρο 31 υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας "πρέπει να αγνοεί την ύπαρξη μια μεγάλης ένοπλης σύγκρουσης και τις ειδικές κρίσεις που σχετίζονται μ΄ αυτήν, θεωρώντας όλα αυτά μέρος του αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Το Γραφείο της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επαναλαμβάνει τη σημασία του να αναγνωρίζονται οι υποχρεώσεις και οι ανθρωπιστικοί κανόνες σχετικά με την ένοπλη σύγκρουση, και ειδικότερα των αρχών διάκρισης, περιορισμού και ευκολιών, όπως υπογραμμίζονται από την Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στις προτάσεις του". Φαίνεται πως η Ε.Ε. δεν γνωρίζει αυτή την προτροπή του ΟΗΕ και αγνοώντας το βασικό χαρακτήρα της σύγκρουσης, αρνείται τις δυνατότητες ειρήνης και εγκρίνει τις καταπατήσεις των ανθρωπιστικών κανόνων.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη σύντομη απάντησή σας και ελπίζουμε ότι ο νέος άνεμος που τώρα έφτασε στην Ισπανία και τη Γαλλία θα βοηθήσει να δραστηριοποιηθεί ο δρόμος της ειρήνης και όχι τα τύμπανα του πολέμου.

Με εκτίμηση και σεβασμό

Γενικός Διοικητής του ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ

Βουνά της Κολομβίας

10 Απριλίου 2004

Κοινοποίηση προς: Πρέσβεις Κούβας, Νορβηγίας, Ελβετίας

από ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΩ 28/04/2004 3:34 πμ.


ΠΛΑΚΑ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΟΛΥ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ? ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΔΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΜΑ ΘΕΛΟΥΝΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝΕ ΟΠΩΣ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ? ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ, ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ, ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ, ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ, ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΕΣ, ΑΝΤΙΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΕΣ. ΕΔΩ ΟΣΟΙ ΝΗΣΤΕΥΟΥΝ, ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΡΝΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΚΙ ΕΣΥ ΜΟΥ ΛΕΣ................. ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΘΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License