Κολομβία: Έκκληση της ιθαγενικής κοινότητας Wayuu στον Κόλπο Portete

Οι ιθαγενείς Wayuu κάνουν έκκληση για βοήθεια μετά τις άγριες δολοφονίες μελών της κοινότητας από παραστρατιωτικούς.Ταυτόχρονα 580 άνθρωποι έχουν διωχθεί από από τα σπίτια τους, ενώ σε διάφορα σημεία της περιοχής βρίσκουν διασκορπισμένα τα μέλη των θυμάτων

Παραστρατιωτικοί δολοφόνησαν 12, απήγαγαν 30 και εκδίωξαν 580 ιθαγενείς Wayuu στον Κόλπο Portete

Το πρωί στις 18 Απριλίου παραστρατιωτικοί έφτασαν στην ιθαγενική κοινότητα Wayuu του Κόλπου Portete καταπατώντας τα δικαιώματά μας, με βιαιοπραγίες και βιασμούς κοριτσιών, βασανισμούς παιδιών για να τους πουν πού βρίσκονταν οι γονείς τους. Τους σκότωναν ή τους άρπαζαν. Από την επιδρομή αυτή βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν και χτυπήθηκαν παιδιά, γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι.

Η ιθαγενική κοινότητα των Wayuu της Guajira στην Κολομβία, εκδιωχθήκαμε από την πατρογονική μας γη από στοιχεία που ανήκουν σε παραστρατιωτικές ομάδες (τις κακώς αποκαλούμενες Αυτοπροστασίας), οι οποίοι έφτασαν στην κοινότητά μας αρπάζοντας τη γη μας, κακοποιώντας, σκοτώνοντας και καταστρέφοντας το νεκροταφείο μας, σύμβολο των προγόνων μας και ένδειξη ότι η γη αυτή μας ανήκει.

Ο τρόπος με τον οποίο δολοφονήθηκαν οι γυναίκες, οι νέοι και οι ηλικιωμένοι (βασανισμένοι, κακοποιημένοι και με σημάδια από χτυπήματα) μας ανησυχεί για την κατάσταση στην οποία θα βρούμε τα παιδιά μας που τα έχουν αρπάξει, και που δεν ξέρουμε αν είναι νεκρά ή ζωντανά. Κάποιοι λένε ότι τα έκαψαν ενώ σε διάφορα σημεία της κοινότητας βρίσκουμε μέλη των σωμάτων τους.

Οι 580 κάτοικοι της κοινότητας από διάφορες φυλές εγκατέλειψαν τα εδάφη τους, τα ζώα τους και τις προγονικές ιδιοκτησίες τους. Όλοι μεταναστεύσαμε σε διάφορα σημεία αναζητώντας ασφάλεια και προσασία. Ποτέ, ούτε ο δήμαρχος της Uribia σαν η ανώτερη αρχή της ιθαγενικής πρωτεύουσας της Κολομβίας δεν έκανε καμιά καταγγελία γι αυτά τα γεγονότα, ούτε και ο κυβερνήτης της Guajira τη στιγμή που όλοι οι κάτοικοι της επαρχίας γνώριζαν για αυτή τη σφαγή.

Mπροστά σ΄ αυτά τα θλιβερά γεγονότα, σαν Ιθαγενική Οργάνωση απευθυνόμαστε σ΄ όλους ώστε να μας βοηθήσουν να προστατευτούμε και να πληροφορήσουν τις οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον ΟΗΕ και αυτό το ίδιο το κράτος της Κολομβίας. Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά«Ιθαγενική Κοινότητα Wayuu Alta Guajira»

12 νεκροί, 30 εξαφανισμένοι

Οι δολοφονημένοι είναι:

 1. NICOLAS BARROS BALLESTEROS.
 2. ARTURO EPIAYU
 3. ALBERTO EVERTS FINCE
 4. ROLAN EVERTS FINCE
 5. ROSA FINCE URIANA
 6. DIANA FINCE URIANA (εξαφανίστηκε χωρίς να είναι γνωστό το σημείο που πέταξαν το πτώμα της)
 7. REINA FINCE PUSHAINA (εξαφανίστηκε χωρίς να είναι γνωστό το σημείο που πέταξαν το πτώμα της, είναι κάτω από 13 ετών)
 8. MARGARITA EPIANAYU
 9. RUBEN EPINAYU (κάτω από 16 χρονών)
 10. Παιδιά που δολοφονήθηκαν και διαμελήστικαν για να μην αναγνωριστούν.
 11. Μια νέα κοπέλα από το Clan Epinayu, την πήραν από το σπίτι της και ακόμα δεν έχει βρεθεί το πτώμα της.
 12. Εκτός από όλους τους παραπάνω υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που βρίσκονται θαμμένοι σε διάφορα σημεία της περιοχής του Portete.

Σαν Οργάνωση, ζητάμε να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν μια επιτροπή που θα έρθει στην περιοχή που συνέβησαν τα γεγονότα για να επιβεβαιώσει την πραγματικότητα την οποία ζούμε. Να βρεθούν άτομα που έχουν γεννηθεί εκεί και θα μας οδηγήσουν στον τόπο που συνέβησαν τα γεγονότα χωρίς να μας εξαπατήσουν.

Δεν υπάρχουν καταγγελίες ούτε κάποια δράση από την πλευρά των οικογενειών των νεκρών γιατί φοβόμαστε ότι θα συνεχίσουν να μας επιτίθενται, όπως άλλωστε ήδη το κάνουν σε όσους έχουν απομείνει, αφού οι πολιτικοί αντιπρόσωποι της επαρχίας Guajira δεν λαμβάνουν υπόψη τους αυτή τη σύγκρουση.Ο Συνήγορος του πολίτη δεν μπορεί να λέει ότι υπάρχει μόνο ένας θάνατος, αφού δεν έχει αναφέρει τίποτα γι΄ αυτή την κατάσταση.

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΜΑΣ, ΜΗ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΜΟΝΟΥΣ

ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ WAYUU ALTA GUAJIRA

www.onic.org.co

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License