Βολιβία: Εντείνεται η επίθεση στον νεοφιλελευθερισμό

Τρεις χιλιάδες διαδηλωτές έκλεισαν τον κεντρικό εθνικό δρόμο της Βολιβίας κι άλλοι χίλιοι ξεκίνησαν μια πορεία πάνω από 110 χλμ. μέχρι την La Paz, μια πόλη πολιορκημένη από χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Eπανασυνδέεται επίσης o νεοφιλελεύθερος συνασπισμός


Στην La Paz διαδηλώνουν από το πρωί μέχρι βράδυ

Με τον αποκλεισμό του κεντρικού εθνικού δρόμου της χώρας και πάνω από χίλιους συνδικαλιστές σε πορεία προς την La Paz, το Εργατικό Κέντρο Βολιβίας (COB) έκανε αυτή την Πέμπτη, ένα βήμα ακόμα στον αγώνα του ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες. Η πολιορκία της απρόβλεπτης και αδύναμης κυβέρνησης του Carlos Mesa αυξάνεται συνεχώς καθώς αυξάνονται και οι μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν όλη την ημέρα στην πρωτεύουσα της Βολιβίας.

Η εξέγερση των φτωχών βρίσκεται σε εξέλιξη παρά τα μεγάλα οργανωτικά προβλήματα και τα ισχυρά δείγματα διάσπασης τους εργασιακούς τομείς που ελέγχονται από επίσημους συνδικαλιστικούς ηγέτες που ωστόσο πιέζονται σταδιακά για να υιοθετήσουν ριζοσπαστικές τακτικές από τη βάση τους.

Μέχρι στιγμής οι πρωτοπόροι εργαζόμενοι στον αγώνα αυτό είναι οι δάσκαλοι της πόλης και της υπαίθρου, οι εργαζόμενοι στην υγεία και οι εργάτες στην κατασκευή των δρόμων, που έκαναν μια συμφωνία μεταξύ των σωματείων τους υποστηρίζοντας τα αιτήματα του COB και ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να αποκεντρώσει και να ιδιωτικοποιήσει αυτές τις υπηρεσίες.

Η συμμετοχή και άλλων σωματείων όπως των αγροτών, των εργατών στα ορυχεία και στα εργοστάσια είναι ακόμα μικρή, παρόλο που αναμένεται ότι την επόμενη βδομάδα θα ενταχθούν κι αυτοί μαζικά στο κίνημα όπως θα το κάνουν και όσοι συμμετέχουν στο Επαρχιακό Εργατικό Κέντρο του El Alto (COR), πρωτεργάτες της λαϊκής εξέγερσης του Οκτώβρη και που μέχρι στιγμής οι ηγέτες τους είχαν αποφασίσει να μην συγκρουστούν με την κυβέρνηση Mesa, η οποία προσομοιάζει όλο και πιο πολύ σ΄ αυτήν του εκδιωχθέντα Gonzalo Sanchez Lozada.

Την ίδια αυτή ημέρα των διαδηλώσεων για παράδειγμα, και με τις ευλογίες της αμερικάνικης πρεσβείας, η κυβέρνηση Mesa υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Γερουσίας να παραχωρεί ασυλία στα αμερικανικά στρατεύματα και στους στρατιωτικούς της Βολιβίας που θα εμπλέκονται στις ατέλειωτες συγκρούσεις της χώρας.

Eπίσης το Κογκρέσο αποφάσισε να αναστείλει, χωρίς να οριστεί νέα ημερομηνία, την έναρξη της δίκης για να αποδοθούν ευθύνες στον Sanchez de Lozada μια πράξη που μοιάζει με επανασύνδεση του νεοφιλελεύθερου συνασπισμού του Κογκρέσου, της αμερικανικής πρεσβείας, της εκτελεστικής εξουσίας και των στρατιωτικών. Όλα αυτά προς απογοήτευση του ηγέτη των κοκαλέρος και προέδρου του Σοσιαλιστικού Κινήματος (MAS), Evo Morales, ο οποίος εναντιώνεται στις λαϊκές κινητοποιήσεις με σκοπό να υπερασπιστεί τον Mesa στις εκλογές του 2007, και ο οποίος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος έπεσε θύμα εκβιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων

Η πορεία για το φυσικό αέριο και τη ζωή

"Δυναμώνει ο αγώνας για να επανακτήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια και φυσικό αέριο για τους βολιβιανούς" δηλώνει ο Jaime Solares ηγέτης του COB που ηγείται της πορείας των 110 χλμ. από την Patacamaya προς την πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τους οργανωτές των κινητοποιήσεων, τις επόμενες μέρες θα προστεθούν στην πορεία κι άλλοι αγρότες, πανεπιστημιακοί και φοιτητές, εργάτες ορυχείων. Προβλέπεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα φτάσουν στην La Paz τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές. Οι τελευταίοι που ενώθηκαν με την πορεία ήταν 160 δάσκαλοι που έφτασαν από το Potosi, ενώ αρκετοί άλλοι έμεινα στην κατάληψη του δρόμου που ενώνει την La Paz με τις επαρχίες Oruro και Cochabamba.

Μια κατάληψη 3.000 αγωνιστών

Αναφορές που φτάνουν από τα σημεία κατάληψης λένε ότι στο Caracollo βρίσκονται πάνω από 3.000 διαδηλωτές που έχουν κλείσει τον κεντρικό εθνικό δρόμο της Βολιβίας, και οι οποίοι μέχρι το πρωί είχαν "υφάνει" ένα χαλί από πέτρες πάνω στον δρόμο για πάνω από ένα χιλιόμετρο γεγονός που εμπόδιζε τα αυτοκίνητα να πλησιάσουν. Αυτό ανάγκασε τις αρχές να αναστείλουν τις οδικές μεταφορές και να κλείσει ο δρόμος προς τις περιοχές Cochabamba και Oruro. Άλλες μικρότερες καταλήψεις δρόμων υπάρχουν σε διαφορετικά σημεία του Οροπεδίου καθώς και σε συνοριακούς δρόμους προς το Περού και στην περιοχή Yungas της Βολιβίας.

Αυτοί που σε καμιά περίπτωση δεν δείχνουν διάθεση για ανακωχή είναι οι δάσκαλοι, και οι εργαζόμενοι στην υγεία που βρίσκονται σε γενική απεργία διαρκείας και κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ διαδηλώνουν στο κέντρο της La Paz, παραλύοντας για πολλές ώρες το κέντρο της πόλης. Στην La Paz επίσης βρίσκεται η πλειοψηφία από τους 600 εργαζόμενους στην υγεία που κάνουν απεργία πείνας.

Επίσης κινητοποιούνται οι ιθαγενείς του Ανατολικού Συνασπισμού (Bloque Oriente) με πορείες προς την πόλη Santa Cruz, το Κίνημα των Χωρίς Γη (ΜST) που αυτή την βδομάδα έχουν καταλάβει δύο κτήματα και οι κοινότητες του San Alberto που έκλεισαν την είσοδο των πετρελαιοπηγών της εταιρίας Petrobras στα νότια της χώρας. Θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με ανακοινώσεις, στις 24 Μαΐου καταλήψεις από αποίκους και συνεταιρισμούς των εργατών ορυχείων.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License