Κολομβια: Νικησαν οι εργατες στις μπανανοφυτειες

16.000 εργαζομένοι στις μπανανοφυτείες της επαρχίας Ουράμπα πετυχαν μετα απο 16 μερες απεργια να υπογραψουν καινούρια συλλογική σύμβαση

Εργαζόμενοι στις μπανανοφυτείες οριστικοποίησαν τα δικαιώματά τους

Μετά από 16 μέρες απεργίας η Sintrainagro κατάφερε να υπογράψει καινούρια συλλογική σύμβαση προς όφελος των 16.000 εργαζομένων στις μπανανοφυτείες της επαρχίας Ουράμπα. Τα αποτελέσματα είναι θετικά γιατί κατάφεραν οι διευθυντές να αποσύρουν την πρότασή τους να τριπλασιάσουν τη δουλειά και να μετατρέψουν σε εποχικές μεγάλο μέρος των δρατηριοτήτων. Η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης έγινε μετά την απεργία των εργατών στις φυτείες που είχε την υποστήριξη και άλλων κοινωνικών τομέων που ετοιμάζονταν για μια τοπική απεργία. Σε εθνικό επίπεδο, τα σωματεία USO και CUT υποστήριξαν την απεργία στις μπανανοφυτείες και είχαν εξαγγείλει ημέρα αλληλεγγύης την 16η Ιουνίου.

Ο συνδικαλιστής Λουίς Πεδράσα κάνοντας έναν απολογισμό του αγώνα των εργατών, επιβεβαίωσε ότι η απόλυτη υποστήριξη που είχε η απεργία από ολόκληρη την κοινωνία υποχρέωσε την παρέμβαση του Ουρίμπε ώστε να λυθεί η κρίση. Επίσης οι συνεχείς καταγγελίες που δέχεται η Κολομβιανή κυβέρνηση από τη διεθνή κοινότητα για καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων έπαιξαν καταλυτικό ρόλο.

Να θυμήσουμε εδώ ότι οι εργαζόμενοι στην Κολομβία είναι οι πλέον ανασφαλείς σχετικά με τα εργασιακά τους δικαιώματα και επιπλέον τον περασμένο χρόνο από τις 10 δολοφονίες συνδικαλιστών σ΄ όλο τον κόσμο, οι 7 είναι περιπτώσεις κολομβιανών συναδέλφων.

Τέλος, στην ερώτηση για τη σημασία που μπορεί να έχει αυτή η νίκη σ΄ ολόκληρο το κίνημα, απάντησε ότι τα συνδικάτα πρέπει να εκφράζουν τα αιτήματα και τις φιλοδοξίες ολόκληρης της κοινωνίας. Η SINTRAINAGRO είναι το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων σε μπανανοφυτείες σ΄ όλο τον κόσμο και έχει αυτή την υποστήριξη από τον λαό. Πρέπει όμως όχι μόνο να τη διατηρήσει αλλά και να τη επεκτείνει για να πάψει μια για πάντα η βία στην περιοχή, που δεν προέρχεται μόνο τις ένοπλες ομάδες, αλλά και από την αδιαφορά και την έλλειψη ευκαιριών από την οποία υποφέρει αυτός ο λαός.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License