HΠΑ: ανακρίσεις και παρακολουθήσεις ακτιβιστών

Για την ασφάλεια, τάχα, του Συνεδρίου των ρεπουμπλικάνων, το FBI έχέι βάλει στο στόχαστρο ακτιβιστές, μέλη αντιπολεμικών οργανώσεων. Οι αμερικάνοι σύντροφοι πρέπει να τραβούν πολλά αυτές τις μέρες... [H φωτό, από σύλληψη διαδηλωτή παλιότερα στην Νέα Υόρκη]

post image

Aνακρίνονται... προληπτικά Tο FΒΙ κυνηγά μέλη αντιπολεμικών οργανώσεων λίγο πριν από το Συνέδριο των Pεπουμπλικάνων

Επικαλούμενο τη «δημόσια τάξη και ασφάλεια» στο επικείμενο Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, το FBI λαμβάνει... προληπτικά «κατασταλτικά μέτρα» εις βάρος μελών αντιπολεμικών οργανώσεων και ανθρώπων που έχουν συμμετάσχει με οποιονδήποτε τρόπο σε διαδηλώσεις.

Με ανακρίσεις, παρακολουθήσεις, δικαστικές κλητεύσεις και απαγορεύσεις μετακίνησης ή παραμονής πολιτικών ακτιβιστών, το FBI καταβάλλει, εδώ και έναν μήνα, σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», επιθετική προσπάθεια να αποκλείσει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μαχητικών διαδηλώσεων στην Εθνική Συνδιάσκεψη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που θα γίνει στη Νέα Υόρκη στις 30 Αυγούστου.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του FBI έχουν ζητήσει από πράκτορες να αναζητήσουν σε πόλεις ανά την Αμερική, πληροφορίες για διαδηλώσεις που σχεδιάζεται να γίνουν στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων και σε άλλες επικείμενες πολιτικές εκδηλώσεις. Ως αποτέλεσμα αυτής της συλλογής πληροφοριών, η Υπηρεσία πλέον διαβεβαιώνει ότι έχει κάνει έναν κατάλογο ανθρώπων για τους οποίους λένε ότι μπορεί να έχουν πληροφορίες, ότι θα αναμειχθούν στο μέλλον σε βίαια επεισόδια.

Απόρρητη γνωμοδότηση

Αυτή η τουλάχιστον ασυνήθιστη πρωτοβουλία ελήφθη ύστερα από μία απόρρητη γνωμοδότηση που είχε κάνει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε αυτήν τη γνωμοδότηση, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε τις ευλογίες του σε αμφιλεγόμενες πρακτικές που το FBI είχε εφαρμόσει πέρυσι, όπως το να ζητάει από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα να το ενημερώνουν για «ύποπτες δραστηριότητες» σε πολιτικές και αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Σε εσωτερικό υπόμνημα διαμαρτυρίας, ένας υπάλληλος του FBI κατήγγειλε ότι αυτή η εντολή του FBI προς τα τοπικά αστυνομικά τμήματα θόλωνε πολύ τη διαχωριστική γραμμή που ξεχωρίζει την προστατευόμενη από το Σύνταγμα ελευθερία έκφρασης και λόγου από την παράνομη δραστηριότητα. Και αυτό, επειδή στην εντολή υπήρχε η κατευθυντήριος γραμμή, ότι ο όρος «ύποπτη δραστηριότητα» περιλαμβάνει τα πάντα, από βίαιη αντίσταση έως συγκέντρωση χρημάτων για διαδηλώσεις μέσω Ίντερνετ και στρατολόγηση διαδηλωτών. «Αυτού του είδους η πίεση λειτουργεί ως πάγωμα μιας απολύτως νόμιμης πολιτικής δραστηριότητας», δήλωσε ο Μαρκ Σίλβερσταϊν, νομικός σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών του Κολοράντο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης όμως είχε άλλη άποψη. Σε μία πεντασέλιδη εσωτερική ανάλυση, επεσήμανε ότι ο έλεγχος που κάνει το FBI στις διαδηλώσεις είναι «άνευ σημασίας και εντός των ορίων του Συντάγματος» και σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι ο έλεγχος λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις, «υποχωρεί μπροστά στο δημόσιο συμφέρον που υπάρχει για τη διατήρηση της ασφάλειας και της τάξης στις μεγάλες διαδηλώσεις».

Υπάρχουν όμως πολλοί Αμερικανοί, με τους οποίους το FBI έχει επικοινωνήσει, που λένε ότι ένιωσαν μεγάλη ενόχληση για το ξαφνικό «ενδιαφέρον» του FBI γι' αυτούς και για τις ερωτήσεις που τους έγιναν για τα... πολιτικά τους σχέδια. «Το μήνυμα που εγώ έλαβα από τις ερωτήσεις που μου έγιναν», δηλώνει η 21χρονη Σέρα Μπάρντγουελ, δόκιμη σε μία αντιπολεμική ομάδα του Ντένβερ, η οποία δέχθηκε πριν από λίγες εβδομάδες επίσκεψη έξι ανακριτών του FBI, «ήταν ότι προσπαθούσαν να μας εκφοβίσουν να μην ξαναπάμε σε καμία διαδήλωση, δείχνοντάς μας με τις ερωτήσεις τους ότι μας παρακολουθούν».

Μεγάλη ενόχληση

Μάλιστα, τις τελευταίες τέσσερις-πέντε εβδομάδες, πράκτορες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του FBI και άλλοι ομοσπονδιακοί και τοπικοί πράκτορες έχουν ανακρίνει δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πρώην διαδηλωτές, τους φίλους τους και τα μέλη των οικογενειών τους, σε τουλάχιστον έξι Πολιτείες, για πιθανά βίαια επεισόδια που σχεδιάζονται να γίνουν στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.

Επίσης, τρεις νεαροί στο Μιζούρι ανέφεραν ότι τον περασμένο μήνα ομοσπονδιακοί πράκτορες τους παρακολουθούσαν επί ημέρες και μάλιστα τους έστειλαν δικαστική κλήτευση να καταθέσουν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου, αναγκάζοντάς τους να αναβάλουν το ταξίδι τους στη Βοστώνη, όπου εκείνη την ημέρα επρόκειτο να λάβουν μέρος σε μία διαδήλωση.

Εικόνες:

από Tar 18/08/2004 5:15 μμ.


post image
Διαβάστε εδώ - http://www.infoshop.org/inews/stories.php?story=04/08/18/3575443 - για την επίσκεψη που δέχτηκε 68χρονος ακτιβιστής από το FBI. Eπίσης, εδώ: http://www.nytimes.com/2004/08/18/nyregion/18buttons.html για την ηλίθια προσπάθεια του δημάρχου της Νέας Υόρκης να προσφέρει εκπτώσεις στους διαδηλωτές που θα μείνουν ήσυχοι και ειρηνικοί. Και μην ακούσω βλακείες ότι "να, θα δωροδοκηθούν οι ρεφορμιστές" και άλλες υπερεπαναστατικές αηδίες. Oi διαδηλωτές ήδη απαντάνε: “You Say Welcome, We Say Where? Let Us Protest 8/29 in Central Park."” (δείτε στο Ιντυ Νέας Υόρκης: http://nyc.indymedia.org/ Α, γιατί όλη αυτή η αναταράχή; Σε 2 εβδομάδες ξεκινάει το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στη Νέα Υόρκη και έχουν προγραμματιστέι διαδηλώσεις.

Εικόνες:

από Πια 19/08/2004 2:01 μμ.


Από την Ελευθεροτυπία: «Επικαλούμενη την ανάγκη «διασφάλισης της τάξης», η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία καταφεύγει σε μεθόδους ανάκρισης δυνάμει ταραξιών διαδηλωτών, κατατρομοκρατώντας τον κόσμο. Οι «ειρηνικοί πολιτικοί ακτιβιστές» θα έχουν εκπτώσεις για εστιατόρια, ξενοδοχεία, θέατρα και άλλα δημόσια θεάματα, δήλωσε ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ Το καταγγέλλει η «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», την ώρα που για να προλάβει αντιδράσεις διαδηλωτών και αφού τους έχει αποκλείσει από το Σέντραλ Παρκ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης προσπαθεί να τους δελεάσει με φτηνά εισιτήρια για εστιατόρια και ξενοδοχεία. Ο Ρεπουμπλικάνος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, απέρριψε αίτημα για τη διεξαγωγή διαδηλώσεων στο Σέντραλ Παρκ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων του Τζορτζ Μπους στο τέλος του μηνός. Η «Ουάσιγκτον Ποστ» γράφει ότι ο Μπλούμπεργκ «φοβάται μη χαλάσει το γρασίδι». Ο Μπλούμπεργκ αντιπρότεινε ένα σημείο στη λεωφόρο Γουέστ Σάιντ, οι διοργανωτές της διαδήλωσης, όμως, μιας διαδήλωσης που υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει περισσότερα από 250.000 άτομα, κατέθεσαν προσφυγή κατά των δημοτικών αρχών αιτούμενοι πρόσβαση στο Σέντραλ Παρκ. Σε μια περίεργη προσφορά, ο δήμαρχος ανακοίνωσε για τους «ειρηνικούς πολιτικούς ακτιβιστές» εκπτώσεις για εστιατόρια, ξενοδοχεία, θέατρα και άλλα δημόσια θεάματα. «Θα τους ταΐσουμε...» «Δεν έχει γούστο να διαδηλώνεις με άδειο στομάχι», είπε την εξυπνάδα ο Μπλούμπεργκ. Οργισμένοι οι διοργανωτές της διαδήλωσης απάντησαν με προσφυγή. Εκπρόσωπος της οργάνωσης «Οχι στο Ονομά Μας» πρόσθεσε: «Ο δήμος ίσως αντιλαμβάνεται τώρα ότι οι διαδηλωτές θα είναι πολύ περισσότεροι από τους συνέδρους, οπότε "ας τους ταΐσουμε κι αυτούς"». Εν όψει των διαδηλώσεων, αποκαλύπτει η «Χέραλντ Τρίμπιουν», το FBI έχει αποδυθεί σε «εκστρατεία ανακρίσεων που κατατρομοκρατούν τον κόσμο και απειλούν να περιστείλουν την ελευθερία έκφρασης». Στόχος των ανθρώπων του FBI δεν είναι μόνον άτομα που σκοπεύουν να διαδηλώσουν, αλλά και μέλη της οικογένειάς τους. Η ιστορία ξεκίνησε πριν από εβδομάδες και αυτοί που ελέγχθηκαν ήταν δυνάμει διαδηλωτές στο επικείμενο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και των Δημοκρατικών, που έγινε στη Βοστώνη. Αυτός ο τρόπος εντοπισμού του «επικίνδυνου», όμως, έχει στο παρελθόν αποδειχθεί απολύτως αναποτελεσματικός. Και ασφαλώς, απειλεί θεμελιώδη δικαιώματα. «Οι ανακρίσεις που διεξάγει το FBI αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας κατά της πολιτικής ανυπακοής, που έχει δραματικά ενισχυθεί μετά την έναρξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας», σημειώνει η «Χέραλντ Τρίμπιουν». «Στο συνέδριο των Δημοκρατικών οι διαδηλωτές περιορίστηκαν σε ένα καταθλιπτικό σιδηρόφρακτο στρατόπεδο κάτω από τις γραμμές του μετρό. Και στην πρόσφατη ομιλία Μπους-Τσένι, το κοινό υποχρεώθηκε να υπογράψει δέσμευση υποστήριξης του Μπους πριν μπει στην αίθουσα». »

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License