Κάλεσμα για αλληλεγγύη από τους απεργούς της Ζανόν, στην Αργεντινή.

Οι απεργοί της κεραμοποιίας Ζανόν, στην Αργεντινή, ζητούν την αλληλεγγύη μας.

Νεουνκέν, Αργεντινή, 16 Νοέμβρη 2001

Προς τα εργατικά συνδικάτα, τις φοιτητικές και πολιτικές οργανώσεις

Εμείς, οι εργαζόμενοι της κεραμοποιίας Ceramica Zanon, στο Νεουνκέν της Αργεντινής, ζητούμε την αλληλεγγύη σας στον αγώνα, που διεξάγουμε, για την υπεράσπιση της δουλειάς μας και την πληρωμή των μισθών μας. Η Ceramica Zanon είναι το σημαντικότερο ιδιωτικό εργοστάσιο της επαρχίας μας και το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο εργοστάσιο κατασκευής πορσελάνης στη Νότια Αμερική. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το κλείσιμο του εργοστασίου μας και την απώλεια 400 θέσεων εργασίας σε μια επαρχία όπου η ανεργία ανέρχεται ήδη στο 20%.

Βρισκόμαστε σε απεργία πάνω από ένα μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου έχουμε οργανώσει διαδηλώσεις και πικετοφορίες, έχουμε αποκλείσει δρόμους και γέφυρες για να σταματήσουμε τα φορτηγά που παίρνουν το στοκ από τις αποθήκες του εργοστασίου μας. Στην πρώτη φάση του αγώνα μας, καταλάβαμε το εργοστάσιο και συνεχίσαμε την παραγωγή με όσα υλικά υπήρχαν διαθέσιμα, αποδεικνύοντας ότι οι μόνοι που ενδιαφέρονταν να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο είμασταν εμείς οι εργάτες του. Οταν μας απείλησαν με βίαιη έξωση, δεχτήκαμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη φοιτητών, οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σημαντικών διανοούμενων, όπως ο συγγραφέας Osvaldo Bayer που αφιέρωσε στον αγώνα μας την εβδομαδιαίας στήλη του στην παναργεντίνικης κυκλοφορίας εφημερίδα Pagina 12.

Η απάντηση της εργοδοσίας δεν άργησε να έλθει. Χρησιμοποιώντας τα δικαστήρια και την αστυνομία μας έκοψαν την παροχή υγραερίου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι θέλουν να σταματήσουν την παραγωγή και να μας εμποδίσουν να δημοσιοποιήσουμε τα τεράστια κέρδη, που έχουν συσσωρεύσει με τη δουλειά μας. Μέσα σε δύο μόνο μέρες παρήγαμε εμπόρευμα αρκετό για να πληρώσει τους μισθούς μας ενός μήνα. Στη συνέχεια, τα αφεντικά κέρδισαν την έφεση εναντίον μιας δικαστικής απόφασης που είχε εκδοθεί προς όφελος των εργατών. Αυτή [η απόφαση] έλεγε για πρώτη φορά στην Αργεντινή ότι η εταιρεία πραγματοποιούσε ένα επιθετικό λοκ-άουτ και είχε διατάξει την κατάσχεση του στοκ, ώστε με την πώλησή του να πληρωθούν τα εκκρεμή δεδουλευμένα των εργατών.

Βλέποντας την αδιαλλαξία της εταιρείας, τις τελευταίες ημέρες έχουμε εντείνει τις ενέργειές μας με την υποστήριξη σημαντικού μέρους της κοινότητας, ιδιαίτερα από ακτιβιστές του κινήματος των ανέργων [Σ.τ.μ η ανεργία στην Αργεντινή είναι πολύ μεγάλη και οι άνεργοι έχουν οργανωθεί σε μαζικές ομάδες]. Σε συντονισμό με άλλες εργατικές οργανώσεις, με ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με φοιτητικές και πολιτικές οργανώσεις, μπλοκάραμε τη γέφυρα που συνδέει τις επαρχίες Νεουνκέν και Ρίο Νέγρο, δύο από τις σημαντικότερες επαρχίες της αργεντίνικης Παταγωνίας, μια ενέργεια που γνώρισε μεγάλη κάλυψη από τον Τύπο. Στον αποκλεισμό συμμετείχαν και περισσότερα από 100 μέλη του Κινήματος Ανέργων Εργατών από το Νεουνκέν, σφυρηλατώντας έτσι την ενότητα μεταξύ του σωματείου μας και των ανέργων αδελφών μας. Η εθνική ηγεσία της συνομοσπονδίας κεραμοποιϊας FOCRA, που ακολουθεί τη γραμμή της συνομοσπονδίας CGT υπό τον Hugo Moyano δεν παρείχε καμμία υποστήριξη στον αγώνα μας.

Οι εργαζόμενοι της Zanon και το δημοκρατικό σωματείο μας αποφασίσαμε να υπερασπίσουμε τις δουλειές μας μέχρι το τέλος απέναντι σε μια διεύθυνση που δεν μας έχει καν πληρώσει τους μισθούς μας εδώ και μήνες. Η εταιρεία τώρα ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να ξανανοίξει το εργοστάσιο υπό την προϋπόθεση ότι θα περικοπούν θέσεις εργασίας, ορισμένοι εργαζόμενοι θα μείνουν σε διαθεσιμότητα και θα μειωθούν οι μισθοί. Απαιτούμε να ανοίξει αμέσως το εργοστάσιο υπό τον έλεγχο των εργαζομένων, χωρίς να απολυθούν κάποιοι ως υπεράριθμοι και να πληρωθούν εξ ολοκλήρου όλοι οι δεδουλευμένοι μισθοί. Εαν τα αφεντικά αρνηθουν να συμμορφωθούν, απαιτούμε την εθνικοποίηση του εργοστασίου υπό τον εργατικό έλεγχο, ως μέρος ενός σχεδίου για την προώθηση των δημοσίων έργων με την ανέγερση σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων [Σ.τ.Μ κύριο προϊόν του εργοστασίου είναι τα πλακάκια], που όλα τους τόσο τα χρειάζεται η περιοχή μας. Μ' αυτό τον τρόπο δημιουργούνται πραγματικές θέσεις εργασίας και μπορούμε να βοηθήσουμε να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα της ανεργίας.

Γνωρίζουμε καλά ότι η νίκη δεν πρόκειται να κερδηθεί εύκολα. Όπως μάλλον θα γνωρίζετε η Αργεντινή περνά μια σοβαρή οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο. Αλλά αποτελούμε κομμάτι μιας εργατικής τάξης που την προηγούμενη διετία έχει οργανώσει έξι γενικές απεργίες και έχουμε ενώσει τον αγώνα μας με εκείνον του κινήματος των πικετοφοριών. Πρόκειται για το κίνημα των ανέργων που έχει οικοδομήσει δικές του μεθόδους πάλης, μπλοκάροντας εθνικές οδούς και αναρτώντας πανό και πικέτες. Πρόκειται για την πρωτοπορία στον αγώνα εναντίον των αντι-εργατικών σχεδίων του ΔΝΤ, που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση των De La Rua και Cavallo κι από τους επαρχιακούς κυβερνήτες του αντιπολιτευόμενου Περονικού κόμματος. Έτσι, ο αγώνας μας είναι "περίπτωση δοκιμών" για τις εκατοντάδες κλεισιμάτων και περικοπών προσωπικού, που απειλείται να συμβούν σε όλη τη χώρα.

Η εταιρεία, με τη συνεργεία της κυβέρνησης, θέλει να συντρίψει τον αγώνα και το σωματείο μας. Μας θέλει να πεινάσουμε και να υποταχθούμε. Γι' αυτό το λόγο αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε απεργιακό ταμείο που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Και απευθυνόμαστε σε οργανώσεις από την Αργεντινή και όλο τον κόσμο.

Γι' αυτό το σκοπό έχουμε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό

Τράπεζα: Banco Nacion Αργεντινής

Υποκατάστημα: Neuquen.

Αριθμός λογαριασμού: N° 376807605/8 (σε δολάρια ΗΠΑ)

Yπεύθυνος λογαριασμού: Angel Velazquez

Οσοι αποφασίσετε να κάνετε μια δωρεά σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε είτε τηλεφωνικώς: (+54 299) 15 581 6123 είτε με e-mail: ceramistasneuquen@hotmail.com

Σας χαιρετούμε αδελφικά από το νότο της Αργεντινής και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για την αλληλεγγύη σας στον αγώνα μας

Raul Godoy, Γενικός γραμματέας Συνδικάτου Εργατών και Εργαζομένων στην Κεραμουργία του Neuquen

ΚΑΝΕΤΕ ΔΩΡΕΕΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ PAYPAL: κάνοντας κλικ εδώ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License