Σατιρικά και άλλα αυτοσχέδια του Δεκέμβρη

λαϊκά τραγούδια

Στο άλλο νήμα για τα αντάρτικα, αναφέρθηκε το "Βρακί (ή πουλί;) του Σκόμπι" και ζητήθηκαν στίχοι από αυτοσχέδια σατιρικά τραγούδια του Δεκέμβρη. Να γράψω μερικά εδώ. Το κατεξοχήν αυτοσχέδιο του Δεκέμβρη είναι το "Μας πήραν την Αθήνα". Το ξέρετε όλοι, φαντάζομαι, αλλά ίσως όχι, οπότε ας κάνω τον καλό κι ας βάλω μερικούς στίχους -δεν ξέρω αν και πού έχει ηχογραφηθεί. Μας πήραν την Αθήνα, νανού νανού νανού Μας πήραν την Αθήνα, νανού νανού νανού Μας πήραν την Αθήνα, τζουμ τριαλαλό μόνο για ένα μήνα, Κάπα Κάπα Εψιλον μόνο για ένα μήνα, γεια σου Κουκουέ Μας πήραν το Παγκράτι [δεν βάζω τις σάλτσες] τους μπήκαμε στο μάτι Μας πήραν το Μενίδι τους δώσαμε ένα αρ... [Εδώ ο Τζαβέλλας έβαζε μια τρομπέτα να παίζει] Οι εγγλέζοι θα νικήσουν όταν οι μαύροι ασπρίσουν Του Σκόμπι τα κανόνια γκρεμίσαν τα Κουπόνια (γειτονιά) Πιο γνωστό ίσως είναι το "Γιουπιγιά". Τα κορίτσια που'χαν πρώτα Ιταλούς, τα κορίτσια που' χαν πρώτα Γερμανούς τώρα έχουν εγγλεζάκια με κοντά παντελονάκια κι από πίσω ένα σύνταγμα Ινδούς. Τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά; Τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά; Το ένα μου φωνάζει σι, το άλλο μου φωνάζει για τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά; Το ένα είναι γερμανού ναζισταρά, το άλλο είναι ιταλού φασισταρά, και το τρίτο είναι το δικό μας, γαμώ το κέρατό μας, αγάπη μου γλυκιά γαμώ το κέρατό μας, γαμώ το βασιλιά, τον κερατά! Επί χούντας, έγινε: Ποιος τα πήρε για φαντάρους τα παιδιά; Ο Γκαντώνας ο αλήτης, πρώην ταγματασφαλίτης, εκοφίτης, χίτης και τσογλαναράς. (Ηταν Υπουργός Παιδείας). ν

από Αχθος Αρούρης 02/12/2004 1:14 πμ.


Στο σκοπό του αγγλικού εθνικού ύμνου, υπηρχε ένα τραγούδι με πολιτίκαλυ ανκορέκτ στίχους, που μόνο ένα δίστιχο ξέρω: Ως κι η Βικτώρια είχε βλενόρροια... Επίσης, τα Χριστούγεννα του 1944, ενώ ακόμα μαίνονταν οι μάχες στην Αθήνα, ένα πλοίο του αγγλικού στόλου ζήτησε να ελλιμενιστεί και να αποβιβάσει στρατό (για ξεκούραση) στη Μυτιλήνη. Το νησί ήταν εαμοκρατούμενο και μέσα σε λίγες ώρες δεκάδες χιλιάδες κόσμος συνέρρευσε από τα χωριά και κατέκλυσαν το λιμάνι. Οι άγγλοι είδαν τα σκούρα και έφυγαν. Και τότε βγήκε και τραγούδι, το οποίο τραγουδιόταν στο σκοπό μιας μεγάλης προπολεμικής επιτυχίας, του Αντόνιο Βάργκας Χερέδια (από την οποία γεννήθηκε και ο Αντώνης ο βαρκάρης ο σερέτης). Παραθέτω το τραγόύδι σε "λάιτ" μυτιληνιά διάλεκτο για να είναι κατανοητό: Φορώντας άσπρες γούνες και μπερεδάκια ήρθαν να μας σκλαβώσιν τ' βασλέ τσιράκια μας φέραν τσ' αραπάδες κατσί μπελάδες για να μας ξεγελάσιν τσι να μας πιάσιν Μ'απ'Μυτιλήν'μας δεν το μασάτι Μ'απ'Μυτιλήν'μας δεν το μασάτι από κει που σας στείλαν πίσω θα πάτι Ακ'στε το μια τσι καλά χωρίς τιρτίπια πολλά τσι κανίβαλ' να φέρετε έδγιου (*) δεν ωφελά θα δείτε τσι θα σας έρθ' νταμπλάς αρσιντσοί τσι θηλτσοί όλ' η χώρα θα κατεβούμε, όλ' μας ΕΛΑΣ. (*) Οι αγγλικές δυνάμεις είχαν και Ινδούς, εξ ου και οι αναφορές σε αραπάδες και κανίβαλους που θα έκαναν έναν σημερινό ευυπόληπτο κεντροαριστερό να ανατριχιάζει.

το τραγούδαγε με τροπο και ο παπους μου: Το βρακι του Σκομπι Ειναι ολο κομποι Οταν λυθουν οι κομποι Θα φανει του Σκομπι Η μεγααααααληηηη του πολιτικηηηηηηηηη! (βαλτε ενα αλλο ονομα πολιτικου στη θεση "Σκομπυ" και θα δειτε ποσο γαματο ειναι το ασμακι αυτο!)

από Κουλ Ουάχατ 02/12/2004 12:57 μμ.


... αλλά το πουλί του Σκόμπι (είναι κόμποι-κόμποι) Σημειώσεις: 1ον) τα «Κουπόνια» είναι τα σημερινά Ιλίσια. Λέγονταν έτσι, διότι τα εκεί οικόπεδα μοιράζονταν ανάλογα με τα κουπόνια που μάζευαν οι υποψήφιοι αγοραστές. 2ον) η ηττοπάθεια του «Μας πήραν την Αθήνα, μονάχα για ένα μήνα» αντανακλά την αμφιθυμία του ΚΚΕ μεταξύ γραμμής για βουνό και αντάρτικο και γραμμής για πόλη και συμμετοχή στους θεσμούς.

από Αχθος Αρούρης 02/12/2004 1:11 μμ.


Οι γνώμες διίστανται, αγαπητέ, αν είναι το βρακί ή το πουλί του κομποδεμένο. Κι εγώ πουλί το ήξερα (από το Θίασο) αλλά άλλοι λένε για βρακί -που επίσης βγάζει νόημα. Με την άδειά σας, να προσθέσω κι ένα άλλο μυτιληνιό, πάλι με αναφορά στην επιχειρηθείσα αγγλική απόβαση του Δεκέμβρη. Τραγουδιέται πάνω στο σκοπό ενός επιθεωρησιακού προπολεμικού (το οποίο μάλλον από αλλού είναι αντιγραφή). Το Εάμ, το Εάμ κι η Επόν μας ανοίξαν τα μάτια λοιπόν κι ότ' να κάνετε βρε κμπαρ, δεν μας βάζετε σαμάρ' στσ εκλογές θα μας βρήτε απών. Το Εάμ, το Εάμ κι η Επόν δείξαν στράτες καινούργιων σκοπών μ' ένα νου και μια καρδιά ας φωνάξουμε παιδιά ζήτωσαν το Εάμ κι η Επόν Κι ο βασλές το κλωτσάρκο το μλαρ δεν το πήρε ακόμα χαμπαρ κι έστλε τον Παπαντριγιά και τον Σκόμπ την κοπριγιά να μας βάλιν καινούργιο σαμάρ Μα ξσπάσαν τα μλάρια πετάξαν απτς κατίνις τα σαμάρια Βρε Γιώργη βασλέ μας για ρίξε προς τη γη κομμάτ το βλέμμα σ'

από ... 02/12/2004 5:08 μμ.


Λίγο σεβασμός στον αρχηγό του Ε.Λ.Α.Σ.

από athkiaseros 02/12/2004 6:46 μμ.


Afto einai paradosiako kai diaskevastike analogos otan eyine i exeyersi sta ellinika ploia sti mesi anatoli: oi egglezoi mas tsakosan, varka yialo klp (den thymamai tous stoixous).

από νομίζω 02/12/2004 9:20 μμ.


Θα σας πω μια ιστορία βάρκα γυαλό Θα σας πω μια ιστορία από την αιχμαλωσία Αχ να σε χαρώ βάρκα γυαλό Κάποια μέρα του πολέμου βάρκα γυαλό Κάποια μέρα του πολέμου Δεν το πίστευα ποτέ μου Αχ να σε χαρώ βάρκα γυαλό Και συνεχίζει με βάρκα γυαλό και αχ να σε χαρώ: Οι εγγλέζοι μας κυκλώσαν με τα τανκς και μας τσακώσαν Στ' αυτοκίνητα μας βάλαν Και την πίστη μας εβγάλαν Μας επήραν τα ρολόγια Με το ξύλο με τα λόγια Στο Γουδί και στο Χασάνι Κι από κει για το λιμάνι Μας εφέραν στην Ελ Ντάμπα Και στην πλάτη μας μια στάμπα Μας εδίνανε φιστίκια Που 'τανε για τα κατσίκια Μας εδίναν στη δεκάδα Πέντε δράμια μαρμελάδα Μας εδίναν και μια στάλα Συμπεπυκνωμένο γάλα Δεν ξεχάσαν οι εγγλέζοι Το ελληνικό τραπέζι Και μας δίναν τακτικά Και μπιζέλια αρακά Δεν το θέλουμε το γάλα Ούτε και τη μαρμελάδα Θέλουμε να πάμε μόνο Πίσω στη γλυκιά Ελλάδα Πίσω σα γυρίσουμε ΕΑΜ θε να ψηφίσουμε Ζήτω ο Λαϊκός Στρατός Ζήτω και το ΚΚΕ

από Κουλ Ουάχατ 02/12/2004 11:41 μμ.


δηλαδή το στρατόπεδο που είχαν κλείσει τους αριστερούς έλληνες φαντάρους και ναύτες, οι Εγγλέζοι, γνωστότερο και ως «το Σύρμα». Άρα δεν αναφέρεται μόνο στα Δεκεμβριανά. Μάλλον ανακατεύει και προγενέστερα γεγονότα (την αιχμαλωσία των αριστερών ελλήνων στην Αίγυπτο) για να διεγείρει μένος κατά των Άγγλων. Πάντως, λίγο προτού πέσουν οι ντουφεκιές των Δεκεμβριανών από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία οι διαδηλωτές του ΕΑΜ κρατάγανε και τις σημαίες των συμμάχων, αμερικανική, αγγλική και ρώσικη, πέρα από τις ελληνικές βεβαίως. ΥΓ Χασάνι είναι το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Τώρα γιατί μετονόμασαν έτσι ελληνικότατα αυτό το τουρκικό όνομα, θα σας γελάσω και δεν θέλω!

από αδιορθωτη πινεζα 03/12/2004 12:19 πμ.


κουλουβαχατε της Αθηναικης ιστοριας εισαι και σωστος και λαθος: Το χασανι ειναι ΣΤΟ Ελληνικο (τον μονο "καποδιστριακο" δημο του λεκανοπεδιου που τον κοβει στα δυο το αεροδρομιο) στο "πανω" ελληνικο, τουτεστιν προς βουλιαγμενης μερια... Ο δημος, και το αεροδρομιο, πηραν το ονομα τους απο το τοπονυμιο της περιοχης, που ταν αλανες πριν ερθουν οι πολιτες και οι ποντιοι στην δεκαετια του 20. απο ενα αρχαιο τειχακι ("ελληνικο" το χαν βαφτισει οπως συνηθηζαν οι χριστιανοβυζαντινο) που βρισκοταν εκει που το 36 γιναν οι διαδρομοι του αεροδρομιου. Το τειχακι μεταφερθηκε προς την θαλασσα μερια, βρισκεται μεσα στον κηπο της υπηρεσιας πολιτικης αεροποριας, οτα φτιαχνοταν το αεροδρομιο... Ηταν δε η πρωτη "μεταφορα χτησματος" που εγινε στην Ελλαδα αυτη... Το καλο ερωτημα ειναι γιατι αφου το αεροδρομιο αυτο εζησε 60 χρονια με το ονομα της περιοχης του (αεροδρομιο ελληνικου) ξαφνικα, στα μεσα της δεκαετιας του 90 βαφτιστηκε απο την ολυμπιακη "αεροδρομιο Ελληνικον" για να μην χανει απο το Μικρας που χε γινει "Μακεδονια"

από Κ.Ο. 03/12/2004 12:29 πμ.


Γαρ-γαρ-γαρ! Ναι, τι είπατε; Δεν σας άκουγα γιατί έκανα την καθεβραδυνή μου γαργάρα!

από πινεζα ελληνικου 03/12/2004 12:36 πμ.


στου ελληνικου τους κηπους, κοντα στο χασανι βρισκεται εκεινο το χαριτωμενο μερος που πανε τους "λαθρο"μεταναστες... Επιστρεφω στον τειχο μου!

από είμαι σίγουρος 03/12/2004 1:20 πμ.


αναφέρεται στα Δεκεμβριανά. Αλλωστε φαίνεται κι από τους στίχους: ΕΑΜ θε να ψηφίσουμε (άρα είχε τελειώσει η γερμανική κατοχή). Συγκεκριμένα είναι τραγούδι που τραγουδούσαν στην Ελ Ντάμπα οι χιλιάδες όμηροι ΕΑΜικοί που έπιασαν οι Αγγλοι και τους μετέφεραν από την Αθήνα στην Ελ Ντάμπα με σκοπό να εκβιάσουν (και με αυτό τον τρόπο) το ΕΑΜ να δεχτεί τους όρους τους και να κάμψουν την αντίσταση του λαού. (Αλλωστε στο σύρμα οι στρατιώτες της Μέσης Ανατολής δε βρέθηκαν από το Χασάνι αλλά από τα στρατόπεδά τους στην Αίγυπτο). Για την ιστορία: Στην ίδια μουσική υπάρχει κι ένα προγενέστερο (μάλλον δεκαετία '30) ρεμπέτικο -όπως έχει κατοχυρωθεί- τραγούδι: "Δεν το πίνουμε το γάλα βάρκα γυαλό Δεν το πίνουμε το γάλα ούτε και τη μαρμελάδα Αχ να σε χαρώ, βάρκα γυαλό. Και μας στείλαν εξορία μακριά από την Αθήνα. Και μας δίνανε μπιζέλια που τα'ρίχναν στα κουνέλια. Και θα βάλω σημαδούρα κι έτσι θα το σκάσω ζούλα." Επίσης αργότερα, (δεκαετία 50;) ο Στράτος Παγιουμτζής αδιαφορώντας για όλα τα παραπάνω τραγούδησε στο ίδιο μουσικό μοτίβο (σε πρώιμο λαϊκό ύφος πια): "Εμαθα κυρά πως έχεις βάρκα γυαλό Εμαθα κυρά πως έχεις ψαροπούλα και ψαρεύεις τζουμτριαλαριλαρό Βάρκα γυαλό. Θά 'ρθω να σου τη γυρέψω βάρκα γυαλό Θα 'ρθω να σου τη γυρέψω και θα πάω να ψαρέψω τζουμτριαλαριλαρό Βάρκα γυαλό. Εχω βάρκα για σεριάνι βάρκα γυαλό Εχω βάρκα για σεριάνι και για ψάρεμα δεν κάνει τζουμτριαλαριλαρό Βάρκα γυαλό".

από mp3akias 03/12/2004 2:11 πμ.


kanena mp3 apo ta proanaferthenta?

από νομίζω/είμαι σίγουρος 03/12/2004 2:28 πμ.


Δεν έχω κανένα από αυτά. Το της Ελ Ντάμπα μάλλον δεν είναι ηχογραφημένο, απλά έτυχε να δω τους στίχους σε κάποια παλιά συλλογή με αντιστασικά τραγούδια. Το άλλο το παλιότερο το είχα σε μια κασέτα από ραδιοφωνική εκπομπή αλλά την έχασα. Το τρίτο με την ψαροπούλα το έχω ακούσει στο ραδιόφωνο αλλά μάλλον δεν το έχω ηχογραφήσει. Πάντως η μουσική τους είναι σε ένα πολύ γνωστό μοτίβο.

από νομίζος 03/12/2004 7:01 πμ.


Ο ΣΤΕΛΙΟΣ Ο ΚΑΡΔΑΡΑΣ Μιχάλη Γενίτσαρη Πενθοφορεί η Αγια Σοφιά, Παλιά και Νέα Κοκκινιά Κλάψε κι εσύ τωρα ντουνιά, πιάσαν το Στέλιο τα σκυλιά. Τον πιάσαν γερμανόφιλοι και ταγματασφαλίτες Τον Στέλιο τον Καρδάρα μας, στο Ρέντη οι αλήτες. Δεμένο τον επήγανε μπρος στον Αγιο Διονύση Δέκα ντουφέκια του ριχναν ώσπου να ξεψυχήσει. Κι άδικα τον σκοτώσανε λες κι ήτανε κατάρα Γιατ' ήταν στην αντίσταση, τον Στέλιο τον Καρδάρα. Θεέ μου αν προλάβαινες, να 'κανες άλλη κρίση Που 'χε μανούλα κι αδερφές και έπρεπε να ζήσει. (Περιέχεται στα "ρεμπέτικα της κατοχής" με το Νταλάρα. Στον ίδιο δίσκο και το παρακάτω του Μπαγιαντέρα:) ΦΟΡΕΣΕ ΑΝΤΑΡΤΗ Τ' ΑΡΜΑΤΑ Δημήτρη Γκόγκου (Μπαγιαντέρα) Φόρεσε αντάρτη τ' άρματα, ζώσε και το σπαθί σου Και σύρε για τον πόλεμο κι η Παναγιά μαζί σου. Τράβα και θέλω νικητής παιδί μου να γυρίσεις Για τη γλυκιά τη λευτερία το αίμα σου να χύσεις. Πολέμησε αντάρτη μου, πως πολεμάνε όλοι Και με τον 'Αρη αρχηγό να 'ναι γλυκό το βόλι.

από Αχθος Αρούρης 03/12/2004 8:37 πμ.


... που τυφλώθηκε λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ήταν μέλος του ΚΚΕ. ν

από Κουλ Ουάχατ 03/12/2004 1:42 μμ.


Σόρι, όλο λάθη κάνω τελευταίως! Η Ελ Ντάμπα βρίσκεται στη Λιβύη. Για αποζημίωση παραθέτω το εξής: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 19/05/2003 Στην απομόνωση και από τους συντρόφους του Ο Αρης Αλεξάνδρου γεννήθηκε στο Λένινγκραντ το 1922, από πατέρα Ελληνα και μητέρα Ρωσίδα. Ηρθε στην Ελλάδα με τους γονείς του το 1928. Το 1939 γίνεται μέλος της Φοιτητικής Κομμουνιστικής Οργάνωσης. Το 1941, φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ, γνωρίζει τη μετέπειτα σύζυγό του Καίτη Δρόσου και γίνεται μέλος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ Νέων. Το 1942 αυτοδιαγράφεται από το κόμμα. Το 1944 οι Αγγλοι τον στέλνουν μαζί με τον πατέρα του στο στρατόπεδο «Ελ Ντάμπα» στη Λιβύη. Το 1948, αν και δεν είχε ανάμιξη στον εμφύλιο, εξορίζεται στο στρατόπεδο του Μούδρου. Το 1949 μεταφέρεται στη Μακρόνησο και το 1950 στον Αϊ-Στράτη, όπου οι κομμουνιστές τον απομονώνουν. Το 1953 καταδικάζεται σε δέκα χρόνια φυλάκιση (Αβέρωφ, Αίγινα, Γυάρος). Απελευθερώνεται το 1958. Ενα χρόνο μετά παντρεύεται την Καίτη Δρόσου και εγκαθίστανται στο σπίτι της (Σπετσών 45). Τον Ιούνιο του 1967 φεύγουν για Παρίσι. Το 1972 ολοκληρώνει το «Κιβώτιο», που εκδίδεται από τον «Κέδρο» το 1975 και από τον «Γκαλιμάρ» το 1978. Πεθαίνει στις 2 Ιουλίου του 1978 στο Παρίσι. Ο τάφος του βρίσκεται στο παρισινό νεκροταφείο Thiais.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License