Με τους γονείς του και πάλι ο σ. Βαγγέλης αλλά και με ψυχολογική παρακολούθηση

Η απόφαση για τον σύντροφο Βαγγέλη βγήκε. Επιστρέφει στο σπίτι του αλλά υποχρεώνεται να επισκέπτεται ειδικό παιδοψυχολόγο 2 φορές την εβδομάδα.

Βγήκε σήμερα η απόφαση σχετικά με τον 6χρονο Βαγγέλη Παπανικολάου ο οποίος έμεινε δυο εβδομάδες σε αναγκαστικό εγκλεισμό μετά από την βίαιη απόσπασή του από την οικογένειά του στις 26 Νοεμβρίου. Η επέμβαση του εισαγγελέα έγινε κατόπιν καταγγελίας κάποιου γείτονα (με τον οποίο η οικογένεια Παπανικολάου είχε παλιότερη δικαστική αντιδικία την οποία και είχε κερδίσει) χωρίς όμως να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που προβλέπει την αρχική εξέταση του περιβάλλοντος του παιδιού από κοινωνιολόγο και την πρόσκληση στο γραφείο της εισαγγελείας για διευκρινίσεις. Ο μικρός Βαγγέλης Παπανικολάου έμεινε φρουρούμενος σε δωμάτιο του νοσοκομείου Αγλαϊα Κυριακού όπου οι γονείς μπορούσαν να τον επισκέπτονται. Στη διάρκεια του εγκλεισμού του προσεβλήθη από ίωση του νοσοκομείου, ενώ όταν έπρεπε οι γονείς να φύγουν το βράδυ έκλαιγε διαρκώς. Με τη σημερινή απόφαση ο μικρός Βαγγέλης αποδόθηκε στους γονείς του καθώς δεν φέρει κανένα εξωτερικό σημάδι κακοποίησης. Επειδή το δικαστήριο δεν ήταν σε θέση να κρίνει την πιθανότητα ψυχολογικής κακομεταχείρισης, όρισε να παρακολουθείται το παιδί 2 φορές την εβδομάδα από ειδικούς παιδοψυχολόγους σε μια κατάλληλη κλινική ώστε να διαπιστωθεί τι ευθύνεται για το πρόβλημα που έχει στην ομιλία του. http://www.indystar.gr/index.php?inc=forum&action=view&fcat=1&fid=3885

από αρνητής στράτευσης 13/12/2004 6:36 μμ.


...για την οικογένεια αλλά και για τους λίγους που συμπαραστάθηκαν (εδώ που τα λέμε η συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης ήταν απογοητευτική...)

από κάποιος... 13/12/2004 7:11 μμ.


δεν μπορούν να πάνε οι γόνείς διακαστικά μπάτσους και λοιπούς κρατικούς υπαλλήλους για παράνομη κράτηση, ψυχική οδύνη παιδιού και γονέων κτλ?

από να μη ξανασυμβεί σε κανένα παιδί!! 13/12/2004 8:14 μμ.


Υπάρχει ένα ανέκδοτο. Κάποτε ήταν ένα παιδάκι που είχε φτάσει 12 χρονώ και δε μιλούσε,γείτονες συγγενείς, φίλοι, όχτροι μα και οι ίδιοι οι γονείς αναρωτιόνταν τι να είναι αυτό που του συμβαίνει και δε μιλά το παιδί, αφού άκουγε μια χαρά. Ενα μεσημέρι που η οικογένεια είχε κάτσει στο τραπέζι και είχε σερβιριστεί η σουπα το 12χρονο παιδί έβαλε τι πρώτη κουταλια στο στόμα και άμεσως είπε " αμάν πια με αυτή τη σούπα ζεματάει. Εμειναν όλοι άφωνοι και πίστεψαν σε θαύμα, και ρώτησαν το μικρό πως έγινε και μίλησε και το παιδί τους είπε : μα τόσα χρόνια δεν είχα λόγο να μιλήσω , ήταν όλα τέλεια. Το πρόβλημα της ομιλίας αν δεν οφείλεται σε άλλα παθολογικά αίτια δεν σημαίνει ότι είναι ψυχολογικό. Τα δικά μου παιδια ανήκαν στη κατηγορία που για κάμποσα χρόνια τα έβρισκαν όλα τέλεια!! Πάντως τα ερωτήματα σχετικά με τη καταγγελία και την άμεση αντίδραση της αστυνομίας χωρίς πρότερο έλεγχο παραμένουν, θα μπορούσε η κοινωνική λειτουργός και η πιθανή ψυχολογική υποστήριξη που τώρα το κράτος και οι οργανισμοί προσφέρουν αφειδώς αφού τσακίσαν την οικογένεια να είχαν προηγηθεί του εγκλεισμού!!! Τέλος καλό για το Βαγγέλη , εμείς οι υπόλοιποι έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας!! Για να μη ξανασυμβεί αυτό σε κανένα άλλο παιδί!! Καλά θα ήταν η οικογένεια να ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες που ορίζει ο νόμος σχετικά με το διασυρμό της, τον εγκλεισμό του παιδιου και ότι άλλο.

από με περιοριστικούς όρους 13/12/2004 9:03 μμ.


Δηλαδή αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και την υποχρέωση να παρουσιάζεται δυο φορές στο οικείο αστυνομικό τμήμα...καλοοο!!

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΕΣΒΗΣΕ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΟΛΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙς ΥΠΗΡΕΣΙΕς ΤΟΥ "ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ".

: o

από ? 14/12/2004 8:36 πμ.


Χάρηκα πολύ για την επιστροφή του παιδιού σπίτι του. Σίγουρα η υπόθεση παρέμεινε με πολλά ερωτηματικά. Ίσως ένας λόγος για την απουσία πολλών απο την υπόθεση (που σίγουρα βοηθούσαν όμως όπου χρειαζόταν). Για παράδειγμα: "Η επέμβαση του εισαγγελέα έγινε κατόπιν καταγγελίας κάποιου γείτονα" Το γαμ*&& ΧτΠ, που κολλάει τώρα. Οι μπάτσοι; Και οι υπόλοιπες καταγγελίες; Μας κάνετε φορείς μιας προσωπικής διένεξης; Τι να πώ. Εξακολουθώ να αγωνίζομαι, αλλά συχνά νιώθω μπαλάκι στα χέρια κάποιων...

από Πράσινος 14/12/2004 8:57 πμ.


για να επουλώσει τα τραύματα από ρτον εγκλεισμό του και όχι από το ότι η ομιλία τους δεν ταιριάζει στις νόρμες περί "υγειούς" ή "σωστής" ομιλίας! ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ! Δεύτερο τραύμα και μάλιστα χρόνιο πάτε να του προκαλέσετε με το να το βγάλετε προβληματικό!

η καταγγελία ήταν ανώνυμη μέσω ΜΚΟ, και αυτό σημαίνει ότι μπαίνουμε σε επικίνδυνες ατραπούς, ο καθένας μπορεί να σε στείλει αδιάβαστο, αυτό προσπαθούμε να μη περάσει, κατάλαβες;

από ... 14/12/2004 9:20 πμ.


Σωστή παρατήρηση πράσινε αν έχεις καιρό να την αναλυσεις λίγο για μη μένουν αποριες σχετικά με τους τρόπους καταστολής.

καλή παρατήρηση θα γράψω κάτι και οι υπόλοιποι συμπληρώστε τα κενά. Ενα παιδί και μάλιστα εξάχρονο, σε μια ηλικία που αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι πλέον οι γονείς το ενθαρύνουν να απεξαρτηθεί από την θαλπωρή τους, με την ομιλία παίζει ποικιλοτρόπως, πχ μπορεί να ψευδίζει σκόπιμα για να παράγει συγκεκριμένο επικοινωνιακό αποτέλεσμα, πχ να λέει «θέλω νελό», προσπαθώντας με εντυπωσιακούς γλωσσικούς ακροβατισμούς να «ξεγελάσει» τους ενήλικους και να θεωρήσουν ότι είναι ακόμα σε μικρότερη ηλικία που θέλει περισσότερη στοργή. Επίσης, λόγω κάποιου σοβαρού ψυχικού κλονισμού μπορεί να αποκτήσει μια «απόκλιση» από την ορθή ομιλία, κόμπιασμα, ψεύδισμα, κλπ. Μπορεί κάλιστα κάτω από τις παρούσες τρομοκρατικές για το παιδί συνθήκες να του προκλήθηκε αυτή η «απόκλιση». Μπορεί να είναι και κάτι το τελείως ανώδυνο, μια προσωπική χροιά στη φωνή που την είχε πάντα, άλλοι πχ μιλάν πιο βραχνά, άλλοι πιο καθαρά, άλλοι με κάποιο ψεύδισμα/κόμπιασμα, το να ιατρικοποιήσεις μια συγκεκριμένη χροιά φωνής είναι έγκλημα, στιγματισμός, ειδικά σε μια τόσο μικρή ηλικία που το παιδί όχι μόνο μαθαίνει να μιλάει αλλά αυτοδημιουργεί και παίζει με τους κανόνες της γλώσσας. Η τραυματική εμεπιρία λοιπόν συνεχίζεται, το κράτος ΠΟΤΕ δεν παραδέχεται λάθη, πόσο μάλλον συνειδητές εγκληματικές επιλογές, προτιμά να καταστρέψει ανθρώπινες ζωές, ακόμα και παιδικές, παρά να παραδεχτεί λάθος του. Οπότε, ενώ τραβούσαν την υπόθεση όσο μπρούσαν (το δικαστήριο έγινε Τρίτη, η απόφαση μετατέθηκε για Παρασκευή κα αναβλήθηκε για Δευτέρα αργά το μεσημέρι, το μαγείρευαν νομικίστικα από εδώ, το τραβούσαν από εκεί με ερμηνείες και κόντρα ερμηνείες για να νομιμοποιήσουν/δικαιολογήσουν το έγκλημα, όμως μάλλον δεν το κατόρθωσαν, τόσο κραυγαλέο ήταν) όταν δε αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, κάτι έπρεπε να αφήσουν και για εκδίκηση αλλά και για τα μάτια του κόσμου, ότι το κράτος δήθεν ενδιαφέρεται για τα «παιδιά του» περισσότερο και από τους ίδιους τους γονείς οι οποίοι μπορεί να... αδιαφορούν (!) για ένα «πρόβλημα» που έχει το παιδί τους, οπότε το Κράτος «οφείλει» να έχει πάντα την τελευταία λέξη και να επιβάλλει θεραπείες, παρακολουθήσεις, επιτηρήσεις, συμπεριφορές. Μας την βγήκε λοιπόν και από πάνω σε επικοινωνιακό επίπεδο, ότι ταλαιπώρησε μεν το παιδί αλλά ήταν αναγκαίο κακό για το... καλό του!!!!!!! Το χαμόγελο του Κράτους φάνηκε για ακόμα μια φορά ως χαμόγελο βρυκόλακα!

από . 14/12/2004 11:08 πμ.


με αυτή τη μπαλαμουτιά "νομιμοποιούν" και το "χαμόγελο" και πιθανά οι γονείς δεν θα μπορούν να ασκήσουν ένδικα μέσα, αφού διαφαίνεται ένα προβλημα που κατά το δικαστήριο χρήζει ψυχολογικής παρακολούθησης...

από ... 14/12/2004 11:14 πμ.


"Επειδή το δικαστήριο δεν ήταν σε θέση να κρίνει την πιθανότητα ψυχολογικής κακομεταχείρισης" "δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία που προβλέπει την αρχική εξέταση του περιβάλλοντος του παιδιού από κοινωνιολόγο και την πρόσκληση στο γραφείο της εισαγγελείας για διευκρινίσεις" Τώρα να το παιδί έχασε τη λαλιά του με όλα αυτά κατά το δικαστήριο πάλι ευθύνονται οι γονείς...και πρέπει όλοι μαζί να παρακολουθούνται...γιατί ο εγκλεισμός του ανήλικου κρέμεται σαν σπάθα από πανω τους.

από elmer 14/12/2004 11:37 πμ.


Δεν καταλαβαίνω καλά την κριτική που ασκείται στους γονείς. Θέλετε να πείτε ότι τα παιδιά με πρόβλημα ομιλίας πρέπει να νοσηλεύονται φρουρούμενα;

από ... 14/12/2004 12:56 μμ.


Αυτό λέμε ελμερ , ότι το ΄"πρόβλημα" είναι "τεχνητό" και προκύπτει ως τέτοιο μόνο από τη δικαστική απόφαση που έπρεπε κατά την άποψη της έδρας να μην αφήσει εντελώς έκθετο και το μη κρατικό όρνεο.

Εγώ, σύντροφοι, διαπιστώνω ότι η καταστολή έχει γενικευτεί και μεις προσωπικά και γενικά δεν κάνουμε τίποτα ουσιαστικό. α)Μπήκαν οι μπάτσοι στο σπίτι του Βαγγέλη και οι γονείς του υποτάχτηκαν χωρίς αντίσταση στην απόφαση και άφησαν να κακοποιηθεί το παιδί τους από τα χέρια του κράτους. Αν συμπεριφέρονται έτσι αντιεξουσιαστές που κατέχουν και μια θέση μέσα στο σύτημα λόγω επαγγέλματος και γνωριμιών, τι να πουν οι απλοί άνθρωποι,μετανάστες,πρεζακηδες,πόρνες και άλλα περιθωριακά στοιχεία που ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να χάσουν τα παιδιά τους με πρωτοβουλίες ΜΚΟ και κράτους; Οι αντιεξουσιαστές γονείς παρουσιάστηκαν σ΄αυτή την περίπτωση με λιγότερες ψυχικές δυνάμεις αντίστασης απ΄ότι ένα απλός μη πολιτικοποιημένος άνθρωπος που θα ούρλιαζε, θα φώναζε,θα χτυπούσε όπως μπορούσε τους μπάτσους την ώρα που άρπαζαν το παιδί του. β)Στη συνέχεια δημιουργείται ένα μικρό κίνημα συμπαράστασης γύρω από τη μάχη που δίνεται με τα επίσημα, νομικά μέσα της εξουσίας. Εντούτοις η συγκέντρωση ορίζεται και πάλι στα Προπύλαια, το Χαμόγελο του Παιδιού είναι δυό βήματα παρακάτω, στη Στουρνάρη αλλά όχι δεν πρέπει να θιχτεί ούτε καν μέσω μιας συγκέντρωσης μπροστά στα γραφεία του. Δεν κατέβηκα στην συγκέντρωση, δεν είχε νόημα από πολλές απόψεις. Αν εμείς προβαίναμε σε ακραία πράξη, π.χ. να ρίχναμε ντομάτες, πέτρες, ξύλα στα γραφεία του Χαμόγελου του Παιδιού ή ακόμη να κάναμε κάτι στο "Αγλαϊα Κυριακού", οι γονείς μάλλον δεν θα ακολουθούσαν, ίσως και να θεωρούσαν ότι αυτό κάνει κακό στην υπόθεσή τους. Από την άλλη και οι ίδιοι επέλεξαν τον παθητικό τρόπο της απεργίας πείνας μέσα στον ΔΣΑ που είναι χορηγός του Χαμόγελου του Παιδιού και στον οποίο ανήκουν και οι εισαγγελείς που στράφηκαν εναντίον της οικογένειας. Εν ολίγοις ούτε οι γονείς είχαν τσαγανό ούτε το μικρό κίνημα αλληλεγγύης. γ) Τώρα που όλα πέρασαν, άρα δεν κινδυνεύει άμεσα ο Βαγγέλης, ποιο ριζικό αίτημα υπάρχει για να αποφευχθεί μια παρόμοια κατάσταση στο μέλλον; Ζητάμε την κατάργηση ή τροποποίηση του νόμου περί κακοποίησης, ζητάμε την κατάργηση μιας ΜΚΟ που έχουμε στοιχεία ότι παίζει ένα άθλιο ρόλο; Όχι, μόνο ευχολόγια και κάτι μπούρδες περί αντιμετωπίσεως παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον με αγωνιστικότητα. Το θεωρούμε πια αυτονόητο ότι θα υπάρχουν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον και το μόνο που μας νοιάζει είναι πάλι ο σχηματισμός ενός κινήματος αλληλεγγύης στο τότε και εκεί, όχι ο σχηματισμός ενός κινήματος με σκοπό την κατάργηση των αιτιών στο εδώ και το τώρα. Με θλίψη διαπιστώνω ότι αυτό που λέγεται αντιεξουσιαστικό κίνημα έχει ταχτεί με τη στάση του μάρτυρα που αποδέχεται, ουσιαστικά υπέρ της δικαιολόγησης της εξουσίας που δημιουργεί τα παθήματα και τα μαρτύρια και τελικά αμβλύνει την κάθε ψυχική και έμπρακτη αντίσταση του μεμονωμένου ατόμου ή την εντάσσει σε ένα από τα "μαγαζάκια" του χώρου που "κερδίζουν" την πολιτική υπεραξίατης αλληλεγγύης.

από σε καλή μεριά 14/12/2004 6:42 μμ.


Πάντως για την παρέμβαση του Γιαννόπουλου και την τηλεφωνική απαίτησή του να κλείσει τηλεοπτική εκπομπή κατατέθηκε μήνυση που βασίζεται κυρίως σε παραβιάσεις των άρθρων του Συντάγματος 14.3 και 5Α. Η μήνυση στρέφεται και κατά παντός άλλου υπεύθυνου και εκεί θα δούμε τι τρέχει με τις δραστηριότητες του χαμόγελου. Με δεδομένη την δόλια συμπεριφορά για την προσβολή της προσωπικότητας του μηνυτή και γενικότερα της προσβολής των δικαιωμάτων στην ενημέρωση, παιδεία, ελευθεροτυπία,ελεύθερη διακίνηση ιδεών κλπ. την προσβολή προσωπικότητας και εξαναγκασμό σε διάπραξη παρανομίας και αυθαιρεσίας από τον "καναλάρχη" εις βάρος του καναλιού του και των εργαζομένων του σταθμού, μπορούμε συμπερασματικά να κατανοήσουμε καλύτερα και τις μεθόδους και τα μέσα που έχει στην διάθεσή του και που χρησιμοποιησε εναντίον της συγκεκριμένης οικογενειας (του Βαγγελάκη) και κατ' επέκταση εναντίον της οικογένειας και της κοινωνίας γενικότερα. Έτσι δίνεται η ευκαιρία να ζητηθεί ο έλεγχος του συγκεκριμένου συλλόγου στις δραστηριότητές του και υπάρχουν περιθώρια επανεξέτασης και ελέγχου του νόμου σχετικά με τέτοια θέματα.

από για δες φάμπρικα 14/12/2004 11:21 μμ.


Ο ALPHA ανακοίνωσε τον πρώτο ολοήμερο τηλεμαραθώνιο στις 18 Δεκεμβρίου υπέρ και σε συνεργασία με το χαμόγελο του παιδιού. Η φάμπρικα παίρνει για τα καλά μπροστά τώρα με την κυβέρνηση της ΝΔ και τα αναδυόμενα συμφέροντα που δεν κρατιούνται με τίποτα. Έτσι εξηγούνται πολλά αν όχι όλα. Τετραετία δεν βγαίνει και πρέπει να κάνουν την μπάζα στα γρήγορα ποντάροντας στα παιδιά θύματα και στις ευαισθησίες του κόσμου.

από έλι 15/12/2004 2:03 μμ.


Καταλαβαίνω το πνέυμα σου και συμφωνώ. Κανονικά δε θα έπρεπε να μείνει τίποτε όρθιο από τη στιγμή που έβαλαν χέρι σε ένα παιδί. Ίσως όμως θα έπρεπε να αναθεωρήσεις λίγο σχετικά με τους γονείς. Στην πρώτη δημοσίευση για το γεγονός αναφέρεται ξεκάθαρα οτι τους ακινητοποίησαν ένστολοι. Επομένως δεν αντιμετώπισαν το θέμα "πολιτισμένα"(με την κακή έννοια της λέξης), απλώς ήταν αδύνατο να αντιδράσουν. Φιλικά

Ναι, δεν τους απευθύνθηκαν ευγενικά για να δώσουν το παιδί τους, τους ακινητοποίησαν, και; Δεν αντιδράς ακινητοποιημένος σε ακραίες καταστάσεις; Κο όταν τους πρωτοεπισκέφτηκαν οι μπάτσοι πριν ένα μήνα δεν πήγε ο νους τους ότι θα τους πάρουν τελικά το παιδί; Αν λέγονται αυτοί αντιεξουσιαστές,έχω ακούσει για γονείς που την περίοδο του εγκλεισμού στο Πολυτεχνείο, έτρεχαν γαι τα παιδιά τους με τις σφαίρες να σφυρίζουν δίπλα απ΄το κεφάλι τους και τους μπάτσους να τους σταματάνε σε κάθε γωνία.

από Α.μαν πια! 15/12/2004 4:31 μμ.


Αφού ξελάσπωσες τη 17Ν, έρχεσαι τώρα κι εδώ να μας πεις τι κάνεις όταν σε ακινητοποιήσουν ένστολοι; Γιατί δεν πήγες εσύ στο Αγλαία Κυριακού να το απελευθερώσεις το παιδάκι, βαρώντας τους μπάτσους με τα @@ σου που κατά τα φαινόμενα είναι πολύ βαριά; Ουστ, από δω προβοκάτορα!

από η ευθύνη που έχουν για το παιδί τους 15/12/2004 5:52 μμ.


οι γονείς έπραξαν αυτό που υπαγόρευε η ευθύνη που έχουν για το παιδί τους, δημοσιοποίησαν τη κατάσταση μέσω εφημερίδας και έκαναν τις νομικές ενέργειες που χρειάζονταν. Κράτησαν τη στάση εκείνη που θα εξασφάλιζε τη σωματική ακεραιότητα του ανήλικου Βαγγέλη.Δηλαδή αν άρχιζαν να χτυπιούνται όταν τους ακινητοποίησαν και γινόταν κανά πανηγύρι και είχαμε χειρότερα θα φέραν τότε το τίτλο του "αντιεξουσιαστή". Σε αυτή την ιστορία δεν έχει και πολύ σημασία η πολιτική τοποθέτηση των γονιών, αλλά το ότι ένα παιδί αρπάχτηκε από τους γονείς του, δηλαδή αν οι γονείς ήταν απλοί δημοκρατικοί πολίτες δεν θα είμασταν αλληλέγγυοι;

από φλουφλης 15/12/2004 6:25 μμ.


ξερεις ποσα παιδια καθε μερα παιρνονται απο τους γονεις τους για αναλογους λογους; δεν ξερεις.

από αν θα είμαστε αλληλέγγυοι 16/12/2004 12:11 πμ.


Επειδή ξέρω για αυτό ρωτάω αν θα είμαστε αλληλέγγυοι. Δηλαδή όλοι όσοι ενημερώνονται για τέτοιες καταστάσεις. Δεν είναι μονοπώλιο των αντιεξουσιαστών. Αλλά αν αυτό συμβαίνει καθημερινά και εσύ το ξέρεις, τι κάνεις; αλλά σαν φλούφλης τι να κάνεις... Τουλάχιστον βάζε καθημερινή δημοσίευση-αναφορά-καταγγελία στο ΙΝΤΥ και θα δεις τι κάνουμε εμείς του δρόμου. Πάντως ήδη άρχισαν να το σκέφτονται τα ΜΚΟ και πλακώσαν τις διαφημίσεις στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ μπας και θάψουν το ..... τους σαν τη γάτα και την περάσουν ξώφαλτσα.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License