ο,τι είναι μαυροκόκκινο δεν είναι και αναρχικό/αναρχοσυνδικαλιστικό...

άλλο η ιστορία κι άλλο τα παραμύθια...

Διάβασα εδώ http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=299396 την επενάληψη του γνωστού μυθεύματος περί ίδρυσης της ιστορικής ομάδας της Παναχαικής από αναρχικούς συνδικαλιστές. Και αυτό με βάση το αποστομωτικό επιχείρημα των χρωμάτων της ομάδας. Χρώματα, μαυρα και κόκκινα, συνηθισμένα σε αρκετές ομάδες παλιότερες και νεώτερες στον ελληνικό και διεθνή χώρο (Απόλλων Καλαμαριάς, Μίλαν κλπ). Η χρονική σύμπτωση στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα ανάμεσα στην ίδρυση της Παναχαικής και κάποια αναρχική πολιτική κίνηση στην πόλη αποτέλεσε αιτία για μια φιλολογία περί ίδρυσης της ομάδας από τους αναρχικούς της πόλης, πράγμα που δεν τεκμηριώνεται από πουθενά. Σε διαφορετική περίπτωση αρακαλούνται όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο να καταθέσουν τα επιχειρήματα και τα στοιχεία τους.

από πατρινος 79 13/12/2004 9:13 μμ.


100% σωστός ο μάγκας.

από ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 14/12/2004 1:54 πμ.


post image
ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ 1891 (στη φωτογραφια η ομαδα του 1924) ειναι απολυτως ορθο. Η παναχαικη φτιαχτηκε το 1891 απο την ενωση δυο ανενεργων αθλητικων σωματιων του παναχαικου και του πατρεα. Οι λογοι που οδηγησαν καποιους αναρχικους της εποχης σε αυτη την κινηση ηταν οτι μπορουσαν να κανουν εβδομαδιαιες συνελευσεις χωρις τον φοβο της παρακολουθησης και της συλληψης. Φυσικα και οι αρχες γνωριζαν με τι ειχαν να κανουν,σκονταφταν ομως στην νεα αυξανομενη και αγγλοφερμενη μοδα της εποχης το ποδοσφαιρο (η παναχαικη ειναι η πρωτη ποδοσφαιρικη ομαδα στον ελλαδικο χωρο). Με τις "ευλογιες"των Αγγλων και του προξενιου εν αγνοια τους βεβαια για τους πραγματικους σκοπους εγεινε αυτη η ομαδα. Δυστηχως τα επισημα αρχεια της ομαδας δεν λενε κατι τετοιο,ουτε στον τυπο της εποχης αν ψαξεις θα το διασταυρωσεις,μπορεις ομως να το διασταυρωσεις πρωτον ψαχνωντας (αν σε ενδιαφερει και εισαι στην Πατρα) τα ονοματα των πρωτων υδριτων και να τα συγκρινεις με τα ονοματα αυτων που θα διαβασεις στα παρακατω λινκ-αφιερωματα. http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=266128#267066 http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=266128#267128 http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=266128#267129 http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=266128#267132 http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=266128#267143 http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=266128#267154 μπορεις να ψαξεις στην βιβλιοθηκη τα αρχεια παλαιων χρονογραφηματων (εχει αρκετα απ'οτι θυμαμαι) και ψαχνοντας να βρεις την ακρη.

Εικόνες:


Eντάξει συμπαθέσταστε και ομοϊδεάτα αλλά, αν δεν αναφέρεται πουθενά όπως λες η ίδρυση της επίσης συμπαθέστατης Παναχαικής από αναρχικούς τότε που στηρίζεται αυτή η υπόθεση; Γράφεις πως μπορούν να διασταυρωθούν τα ονόματα τα ονοματα των πρωτων ιδρυτων του 1891 με τα ονοματα εκείνων που αναφέρονται σε κάποια λινκ που παραθέτεις. Δυστυχώς εγώ δεν ξέρω τα ονόματα των ιδρυτών και στα λινκ που παρέθεσες, όσο μπόρεσα να ψάξω, δεν βρήκα κάτι σχετικό. Αν όπως αφήνεις να εννοηθεί υπάρχει μια ταυτιση ανάμεσα στα ονόματα των πρώτων ιδρυτών της Παναχαικής και στα ονόματα αναρχικών της εποχής τότε αυτό θα ήταν ένα σημαντικό στοιχείο. Ποια έιναι όμως αυτά τα ονόματα δεν γράφεις. Θα ήταν πιο απλό, από τα να λες ψάξτε να τα βρείτε τα ονόματα στα τάδε λινκ να μας γράψεις απευθείας ποια έιναι αυτά τα ονόματα. Ετσι δεν είναι; Έχω ξανακούσει αυτή την υπόθεση αλλά κανείς σύντροφος από όσους την προβάλλουν δεν μπόρεσε να πει τίποτα περισσότερο από αστηρικτες τελικά εικασίες. Περιμένω κάποια απάντηση.

..

από .. 14/12/2004 6:46 πμ.


Μόνο στο http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=266128#267154 υπάρχει μια αναφορά στην ιδρυση της Παναχαικής το 1891, από αναρχικούς υποτίθεται χωρίς να αναφέρεται όμως κανενός το όνομα και χωρίς καμία συσχέτιση με τα ονόματα μιας σειράς αναρχικών που έδρασαν στην πόλη περισσότερο από μια δεκαετία πριν. Δεν φαίνεται να στέκει.

από ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 14/12/2004 12:24 μμ.


κανα δυο μερες μεχρι να συννενοηθω με τους ιστορικους μου ;-) θα σας ανεβασω τα ονοματα των ιδρυτων. Αν το θρεντ κρυφτει θα τα ανεβασω στην "ψυχοαποικια".

από ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 14/12/2004 2:15 μμ.


λοιπον... "Φυσικά η Πάτρα έχει και μεγάλη αθλητική παράδοση. Ο Πατρεύς Χείλων ανακηρύχθηκε Ολυμπιονίκης στην Πάλη σε δύο συνεχόμενες Ολυμπιάδες το 332 και το 328 π.Χ. Στη νεότερη ιστορία μας ο Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος, είναι το πρώτο αθλητικό Σωματείο που ιδρύεται στην Ελλάδα το 1891 μαζί με τον Πανελλήνιο Αθλητικό Σύλλογο της Αθήνας. Σ' αυτά τα δύο σωματεία οφείλεται η αναβίωση και η διάδοση του κλασσικού αθλητισμού στην Ελλάδα. Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του Νίκου Πολίτη "Ο Πατραϊκός αθλητισμός", η εφημερίδα "Φορολογούμενος" στις 14 Ιουνίου 1891 ανάγγειλε την ίδρυση Παναχαϊκού ως εξής: "Κάλλιστοι νέοι της ημετέρας πόλεως έθεντο κατ' αυτάς τας βάσεις λαμπρού σωματείου γυμναστικού δηλονότι συλλόγου, εις όν έδωσαν τίτλον Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος" Μ' αυτόν το γοητευτικό τρόπο αρχίζει η ιστορία του σύγχρονου Πατραϊκού Αθλητισμού. Ας σημειωθεί εδώ, ότι όπως αναφέρει ο Ν. Πολίτης "Δεν απέβλεπε ο Παναχαϊκός μόνο στη σωματική εξάσκηση της Πατραϊκής νεολαίας. Επιδίωξε να συντελέσει και στην πνευματική ανάπτυξή της. Για το σκοπό αυτό ίδρυσε βιβλιοθήκη, φροντιστήριο ξένων γλωσσών, εσπερινή εμπορική σχολή και σχολείο μουσικής". (ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΡΤΙΟΣ 1999) ________________________________________________ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΔΡΥΤΕΣ:"ο γιατρός ΚΟΡΥΛΛΟΣ ο Αλέξανδρος Ευμορφόπουλος ο Ιωάννης Ασημακόπουλος, ο Δημήτρης Σπαθάρας, ο Παναγιώτης Σουγλέρης, ο Γιώργος Στράτος. Οι συνεδριάσεις τους γινόντουσαν σε ιδιαίτερο χώρο, στον οποίο υπήρχε μια πλούσια βιβλιοθήκη, και τους τοίχους κοσμούσαν εικόνες από την παρισινή Κομμούνα. Κοντά στα μέλη αυτά δημιουργήθηκε ένας κύκλος κυρίως φοιτητών και σπουδαστών, που συνεδρίαζε και συζητούσε και από τον οποίο προήλθαν οι πρώτοι πυρήνες προπαγάνδας και αντίστασης σε κάθε μορφή εξουσίας." ______________________________ αυτα βεβαια δεν αποδεικνυουν τιποτε ακομη το ψαχνω περισοτερο και θα επανελθω.

από ka8e fora k neo pseydwnymo 14/12/2004 2:35 μμ.


sxetika me thn ac milan pou anafer8hke kapoios pio prin...h istoria leei pws einai dhmiourghma anarxosyndikalistwn, eksou k to xrwma. bebaia twra thn exei o Silvio......ts ts ts...isxyei? kserei kaneis kati?

από tazsp 14/12/2004 3:48 μμ.


einai poly endiferousa i sizitisi. elpizw na synexistei kai na min ksexastei. p.s. telika mono gia kati tetoia boroume na sizitame sovara edw mesa... perimenoume ti synexeia apo ta istorika stoixeia.

post image
Για την Μίλαν γνωρίζω ότι δημιουργήθηκε το 1891, όπως και η Παναχαική. Αμφιβάλλω πολύ όμως για το αν την έφτιαξαν αναρχοσυνδικαλιστές. Και όπως φαίνεται ήταν μια ομάδα με έντονα πατριωτικό, ιταλικό χαρακτήρα, καθώς δεν επιτρεπόταν να πάιξουν παίκτες χωρίς ιταλική υπηκοότητα! Για αυτό εξάλλου διασπάστηκε η ομάδα και ένα κομμάτι της Μίλαν, το διεθνιστικό, που αποχώρησε το 1908 (άσχετο, αλλά είναι ωραία ημερομηνία αυτή!) δημιούργησε την Ιντερνατσιονάλε, γνωστότερη ως ΙΝΤΕΡ, που σημαίνει ακριβώς αυτό: ΔΙΕΘΝΗΣ! Για τη Παναχαϊκή τώρα, το 2ο απόσπασμα που παραθέτει ο ΟΜ είναι εκπληκτικό !!!"...δημιουργήθηκε ένας κύκλος κυρίως φοιτητών και σπουδαστών, που συνεδρίαζε και συζητούσε και από τον οποίο προήλθαν οι πρώτοι πυρήνες προπαγάνδας και αντίστασης σε κάθε μορφή εξουσίας." ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΗΓΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΥΤΟ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΓΡΑΦΤΗΚΕ;

Εικόνες:

από Α 14/12/2004 6:20 μμ.


post image
Λάθος έγραψα. Έπεται της Παναχαικής η Μίλαν. Ιδρύθηκε το 1899 και όχι το 1891 όπως έγραψα. Να προσθέσω βέβαια ότι αρκετά αργότερα στη δεκαετία του 1920 το φασιστικό καθεστώς έδειξε να έχει κάποιο πρόβλημα με την ομάδα της ΜΙΛΑΝ, δεν γνωρίζω ποιο ακριβώς. Πάντως η ομάδα υποχρεώθηκε να αλλάξει κάπως το όνομα μας και έγινε επί το ιταλικότερο ΜΙΛΑΝΟ. Μετά την πτώση του φασιστικού καθεστώτος ξανάγινε ΜΙΛΑΝ. (Και μια φωτογραφία με ωραια χρώματα!)

Εικόνες:

από ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 14/12/2004 11:54 μμ.


post image
να ψαξουν στην Πατρα για εγγραφα και ντοκουμεντα,προς το παρον τα μονα στοιχεια ειναι τα παραπανω οπου μπορουν πιστευω να γινουν συγκρισεις και να βγουν καποια συμπερασματα,αναμεσα σε αυτα που αναφερει ο Πολιτης στο βιβλιο του και την αποκατω παραγραφο που αρεσε στον φιλο μας τον Μιλανεζο,οι απαντησεις στις ερωτησεις σου ειναι στα παραπανω λινκ που εχω παραθεσει κανα τριαρι ποστς πιο πανω. Αλλη μια εκδοχη σχετικα με τα χρωματα της ομαδας που μου ειπανε σημερα ειναι οτι η Παναχαικη πηρε τα χρωματα της απο την σημαια του Αντρεα Λοντου κατα την επανασταση του '21 (μαυρη σημαια με ενα κοκκινο σταυρο στο κεντρο),να πω εδω οτι αυτη η σημαια σηκωθηκε κατα την κυρηξη της επαναστασης στις 22 Μαρτιου στον χωρο οπου βρισκεται σημερα η πλατεια Αγ.Γεωργιου(στο ρωμαικο ωδειο οχι φυσικα η Α Γεωργιου η γνωστη απο τις κανιβαλικες εκδηλωσεις) αλλα αυτο ειναι αλλο επεισοδιο που θα ασχοληθουμε αλλη φορα. (στη φωτογραφια η Παναχαικη του 1929)

Εικόνες:


Ενα άρθρο που καταρρίπτει όλους τους μύθους για την δήθεν "ίδρυση της Παναχαϊκής από αναρχικούς":
http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/25/panaxaiki-hoax/

από κοκκινομαυρος χμερ 26/04/2011 12:38 πμ.


Μόνο η Αργεντίνικη Τσακαρίτα έχει ιδρυθεί από αναρχοσυνδικαλιστες

από πελεκανιώτης 26/04/2011 8:29 μμ.


οι παναχαϊκή ιδρύθηκε απο αναρχικούς , όλα τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα του κούγια για να διαλύσει την ομάδα μας και να πετάξει τους ναβάχο έξω απο τα γήπεδα.

από χαχα 26/04/2011 8:52 μμ.


πολυ σκληρο το αρθρο με επεισε,καλη και η παραμυθα αλλα καλο ειναι να τελειωνει.καμια σχεση τα γηπεδα με αναρχια!

από Juniors 04/05/2011 6:07 πμ.


apo wikipedia:

Η Αρχεντίνος Τζούνιορς είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος της Αργεντινής.

Ιδρύθηκε το Δεκαπενταύγουστο του 1904 σε μια αναρχική βιβλιοθήκη του Πατερνάλ (γειτονιά του Μπουένος Άιρες) ως Mártires de Chicago (Μάρτυρες του Σικάγου), προς τιμήν των εργατών που τιμωρήθηκαν με φυλάκιση ή απαγχονισμό μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγου. Στη σύνδεσή της με την Αριστερά οφείλεται το κόκκινο χρώμα της στολής της και το προσωνύμιο bichos colorados, δηλ. «κόκκινοι κοριοί».

o maradona ki o riquelme xekinisan apo dw.

ki edw leei k gi alles omades:

http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=es&u=http://arielcoceres.blogspot.com/2011/01/futbol-y-anarquismo.html&ei=g77ATayHJoOW8QPEyYGzBQ&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&sqi=2&ved=0CCIQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dhttp://arielcoceres.blogspot.com/2011/01/futbol-y-anarquismo.html%26hl%3Den%26prmd%3Divns

από @ΣΙΝΠΓΕ 14/09/2016 9:52 πμ.


Διαβάστε εδώ τα μέλη του Παναχαϊκού και θα δείτε ότι υπάρχουν πολλοί γνωστοί αναρχικοί της εποχής, όπως ο Αλέξανδρος Ευμορφόπουλος, του Δημοκρατικού Συλλόγου του 1877. Στο άρθρο του ΧΥΖ κλπ έχουμε την εκπληκτική λογική ότι δεν ιδρύθηκε από αναρχικούς γιατί δεν έβαζε βόμβες.

http://pgeistoria1893.blogspot.gr/2016/06/blog-post_85.html

από @ 15/09/2016 4:44 πμ.


απο το αρθρο της δημοσιογραφου(;)-ιστορικου(;) του XYZ Contagion και ενας οπαδος της Παναχαικης με το ψευδωνυνο Navajo, απο αυτα τα "καλων προθεσεων παιδια, πλην ομως αλλοθι ενος εκ των πιο εκφασισμενων στηριγματων του καθεστωτος - ρεφορμιστες αναρχικους, αυτοαποκαλουμενους αναρχικους που χριζουν ψυχιατρικης διαγνωσης κ.α.", συμφωνα παντα με τους ισχυρισμους της αρθρογραφου, την εχει ισοπεδωσει διαλλεκτικα… Η ιστορικη και πολιτικη ενδεια της τυπισσας ειναι πασιφανιστετατη, καθοτι αγνοει την ιστορια του ελλαδικου αναρχικου κινηματος (και τις ιστορικες συνθηκες της ελλαδικης -και οχι μονο- κοινωνιας των εκαστοτε χρονικων περιοδων) παραθετοντας χτυπητες ανακριβειες στην κουβεντα…

Παντα πιστευα οτι η αριστεριστικη "κινηματικη" δημοσιoγραφια συμβαλλει αρνητικα στην υποθεση της αντιπληροφορησης, λειτουργει με αποκλειστικο ερευνητικο εργαλειο το google και τα social media, φλερταρει με το ρεφορμισμο και τη σοσιαλδημοκρατια (διακαης ποθος της να ποινικοποιησει τους φασιστες, να τους χωσει φυλακη κτλ ενω υποπτευομαι τι εριξε συσσωμη στις καλπες τον Γεναρη του '15), χρησιμοποιει απεχθεστερο υφος και γλωσσα κι απο τελειωμενου πλατειακου, ο ελιτισμος της -αποτοκο προηγουμενων δεκαετιων- εχει χτυπησει κοκκινα (απορροια του οποιου και οι αποψεις για τα "καλων προθεσεων παιδια κτλ"). Ομως αυτο το αρθρο οχι απλα επιβεβαιωσε, αλλα και ενισχυσε την αποψη που ειχα…

Υ.Γ. Δεν μπορουμε να γνωριζουμε μετα βεβαιοτητας το εαν αναρχικοι, μεταξυ αλλων, ιδρυσαν την παναχαικη, αλλα μπορουμε να πουμε με σιγουρια οτι τετοιες προσεγγισεις δε συνεισφερουν στην ερευνα της αληθειας…

από περιεργος 15/09/2016 11:49 πμ.


Η Μονη ομάδα που έχει μια κάποια πολιτική ιστορία είναι τα πράσινα πουλιά καλαμάτας.Μέσα στην δικτατορία του Μεταξά συσπείρωσε δημοκράτες κ αριστερούς πράγμα που πιθανόν να συνεχίστηκε αφού το 67 η χούντα διέλυσε την ομάδα η οποία ξαναφτιάχτηκε το 74 .Σήμερα βέβαια είναι απλά ένας σύλλογος χωρίς την μνήμη αυτή.......

από @ 19/09/2016 4:21 μμ.


Το 1891 δεν υπήρχαν αναρικοί στην Πάτρα. Αν υπήρχαν σίγουρα δεν θα φοβόντουσαν να δράσουν δημόσια. Δεν θα κρυβόντουσαν πίσω από μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Δεν είχαν άλλη δουλειά να κάνουν και κάτσαν μαζί με τους μεγαλέμπορους και τους βασιλικούς της πόλης να φτιάξουν ποδοσφαιρικό σωματείο. 

Μηδενικές πιθανότητες έχει αργότερα οι αναρχοσυνδικαλιστές της Ευρώπης να υιοθέτησαν την μαυροκόκκινη επειδή το χρησιμοποιήσε η Παναχαική ως χρώμα της το 1891.

από @πρωταρης 24/09/2016 4:15 πμ.


για τον "εχει χαθει η μπαλα.." αναρικοι μπορει να μην υπηρχαν,αναρχικοι παντως υπηρχαν σιγουρα

https://aixmi.wordpress.com/2014/03/02/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%B1/

από @ΣΙΝΠΓΕ 15/10/2016 11:39 πμ.


Γράφει ο Έχει χαθεί η μπάλλα ότι το 1891 δεν υπήρχαν αναρχικοί στην Πάτρα? Γκουγκλάρετε καλύτερα: Δημοκρατικός Σύλλογος 1877 Αλέξανδρος Ευμορφόπουλος, Επί τα πρόσω, Σοσιαλιστική αδελφότης 1893 Βασίλειος Δουδούμης, Καλλιοντζής, Θάλλης κλπ Και συγκρίνετε με τα ονόματα στα μέλη του Παναχαϊκού από τη λογοδοσία του 1893.

https://el.wikisource.org/wiki/%CE%9B%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1_%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%93._%CE%A3._1893

από κέρατο 15/10/2016 12:21 μμ.


http://www.biblionet.gr/book/195397/%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82,_%CE%9A%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%82

από @ 15/10/2016 12:43 μμ.


Επειδή το 1877 υπήχαν αναρχικοί στην Πάτρα σημαίνει ότι υπήρχαν και το 1891?

Ο Μάτσαλης ήταν αναρχικός το 1891? Το γράφει το παραπάνω βιβλίο? 

Ο Αλ. Ευμορφόπουλος δεν είχε σχέση με την Επί τα πρόσω και δεν ήταν αναρχικός το 1891.

Ο Δουδούμης αναφέρεται ως μεταρρυθμιστής σοσιαλιστής από το 1893.

Η Παναχαική ήταν ομάδα των εμόρων και των βασιλικών.

από πατρινέλα 15/10/2016 2:10 μμ.


Όπως αναφέρεται και παραπάνω, αναρχικές ομάδες ( αναρχικοί ή ελευθεριακοί σοσιαλιστές...) υπήρχαν στην Πάτρα ήδη από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα με εντονη δράση. Δεν έχω στοιχεία που να ταυτοποιούν την ίδρυση της Παναχαικής από αναρχικούς, ωστόσο το δεδομένο είναι πως κατά την περίοδο δημιουργίας της ομάδας, ήδη δρούσαν αναρχικοί στην πόλη. Ένα από αυτούς ήταν ο Ιωάννης Μαγκανάρας, ο οποίος εξέδιδε την αναρχική κομμουνιστική εφημερίδα ''Επί τα Πρόσω'' (....εξ ού και η ονομασία του ομώνυμου αυτοδιαχειριζόμενου χώρου στην πόλη). Η ομάδα γύρω από την εφημερίδα ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το σταφιδικό ζήτημα και θεωρείται οτι ήταν η πρώτη  αναρχική κομμουνιστική ομάδα που έδρασε στον ελλαδικό χώρο.....παραθέτω ορισμένα ακρως ενδιαφεροντα στοιχεια για την εποχή...

http://epitaprosw.blogspot.gr/2010/09/blog-post_1183.html

http://ngnm.vrahokipos.net/index.php/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CF%89%CE%BD/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1/137-%CE%B5%CF%80%CE%AF-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B8-15-2-7-%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-104-1896

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License