Κακοποιήσεις Αφγανών από την αστυνομία

Μια περίπτωση κακοποίησης αφγανών μεταναστών από αστυνομικούς της γειτονιάς τους

post image

Σήμερα, ορισμένα άτομα από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών με δικηγόρους και φωτογραφικές μηχανές επισκεφθήκαμε ένα σπίτι, στο κέντρο της Αθήνας, όπου διαμένουν Αφγανοί. Πρόκειται για ένα διώροφο παλιό κτίριο, περί τα 120 τ.μ. ο κάθε όροφος, στο οποίο κατοικούν περί τους 50-60 πρόσφυγες. Ας μην συζητήσουμε για το υπέρογκο ενοίκιο και την άθλια κατάσταση του κτιρίου, χωρίς θέρμανση, με προβληματικά υδραυλικά και τους τοίχους φαγωμένους από την υγρασία. Δεν ήταν αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν οι καθημερινές σχεδόν επισκέψεις αστυνομικών, από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη, οι οποίοι με πρόφαση ότι αναζητούν έναν καταζητούμενο Αφγανό (για τον οποίο οι ένοικοι έχουν δηλώσει ότι ούτε ξέρουν ούτε και πέρασε ποτέ από εκεί) μαζεύουν τους ενοίκους και τους λιώνουν στο ξύλο. Οι μελανιές στις φωτογραφίες είναι τριών-τεσσάρων ημερών. Έναν ανήλικο τον πήραν στο τμήμα της Μιχ. Βόδα για τα «περαιτέρω». Ακριβέστερα, ο καταζητούμενος Αφγανός τους διέφυγε ενώ τον συνόδευαν στα δικαστήρια και οι «υπεύθυνοι» της διαφυγής του είχαν τρεις μέρες καιρό να τον ξαναβρούν, αλλιώς θα διώκονταν πειθαρχικά. Σε ένδειξη «αλληλεγγύης» άλλοι αστυνομικοί ξεκίνησαν έρευνες σε όσα σπίτια Αφγανών γνώριζαν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 150 συλλήψεις και βέβαια πολλούς ξυλοδαρμούς.

Εικόνες:

από τον ίδιο Δικτυακό 17/12/2004 6:09 μμ.


post image
Στην πρώτη, το σημάδι στο λαιμό του νεαρού (που δεν ξεπερνούσε το 1.65 ύψος και τα 50 κιλά βάρος) έχει προκληθεί από πιστόλι. Κάποιος αστυνομικός του έβαλε το πιστόλι στο λαιμό και με το σκοπευτικό της κάνης τον πλήγωσε. Να σημειώσουμε ότι κάθε φωτογραφία δείχνει διαφορετικό άτομο και ότι απλά φωτογραφίσαμε όσους έτυχε να είναι παρόντες εκεί. Οι περισσότεροι έλειπαν για κάνα μεροκάματο.

Εικόνες:

από τον ίδιον 17/12/2004 6:11 μμ.


post image
... οι αστυφύλακες έσπασαν και δύο πόρτες, σε διαμέρισμα και στην ταράτσα.

Εικόνες:

από τον ίδιον και τέλος 17/12/2004 6:12 μμ.


post image
Οι αστυνομικοί αφήσανε και δύο φωτοτυπίες από φωτογραφίες του καταζητούμενου για να έχουν οι ένοικοι να τον θυμούνται!

Εικόνες:

από Γιάννης Κ. 20/12/2004 12:32 πμ.


Να είστε βέβαιοι πως : 1. Το μαχαίρι (των μπάτσων) θα φτάσει στο κόκκαλο. (των μεταναστών) 2. Τα ελληνικά μμε θα το προβάλλουν (σε μονόστηλο της 34ης σελίδας και μονόλεπτο μεταξύ της Ανέτ και της Υβέτ) όσο και τη λεωφοροπειρατεία με ειδικά αφιερώματα στην κατάχρηση εξουσίας των μπάτσων (που ωστόσο προκαλούνται).

από en@s 20/12/2004 1:07 μμ.


Αυθαιρετούν σε τέτοιο σημείο οι μπάτσοι;

από τον ίδιο Δικτυακό 20/12/2004 1:29 μμ.


(Γι' αυτό άλλωστε είχε αρχικά κρυφτεί το ποστ αυτό: για να μην χαλάσουμε το στοιχείο της έκπληξης) Πήγαμε καμιά 30αριά άτομα, από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας, του Ιατρικού Κέντρου για την Αποκατάσταση Θυμάτων Βασανιστηρίων (ακριβέστερα οι τίτλοι, στο Δελτίο Τύπου) και κάναμε φασαρία, με δικηγόρους, κάμερες, φωτογραφικές μηχανές κλπ. Αποκαλύφθηκε ότι ήδη έχει ξεκινήσει ΕΔΕ στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Έπεσαν γκάζια προς τους αστυφύλακες, εν γένει.

από τα σημερινά «Νέα» 20/12/2004 2:19 μμ.


Εδώ: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=302850#302923

από Δικτυακός 20/12/2004 5:26 μμ.


εδώ: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=302850#303018

από περαστικός 20/12/2004 6:38 μμ.


Μπράβο,Δικτυακέ, τέλειο το ότι κινητοποιηθήκατε εσείς και άλλοι και τελικά περνάνε οι μπάτσοι από ΕΔΕ. Επειδή αυτή η κατάσταση είναι καθημερινή όχι μόνο σε Αθήνα αλλά και σε επαρχία, έχετε καμιά ιδέα πως θα μπορούσε να γίνει κάτι πανελλαδικά; Συνήθως οι γιατροί και δικηγόροι σε μικρές πόλεις και χωριά ακόμη κι αν γνωρίζουν ότι υπάρχουν θύματα μετανάστες δεν επεμβαίνουν, πιστοποιούν κλπ. γιατί φοβούνται να έρθουν σε ρήξη με το κατεστημένο. Έτσι γίνεται η κόλαση με τους ξένους.

Γενικά, αυτά μπορούν και οφείλουν να τα κάνουν οι τοπικές συλλογικότητες. Π.χ., ένας δικηγόρος που διστάζει, θα πάρει θάρρος αν έχει την ηθική και τεχνική υποστήριξη μιας ομάδας φοιτητών. Ενας γιατρός που διαπιστώνει κακοποίηση, από το Κέντρο Υγείας που δουλεύει δεν μπορεί να κάνει πολλά, μπορεί όμως να ενημερώσει μια ομάδα φοιτητών ή αντιρατσιστών. Είναι ηλίθιο και περιττό να ερχόμαστε οι Αθηναίοι/Θεσσαλονικείς/κλπ να τα επιβάλουμε στις τοπικές κοινωνίες αν οι δίες δεν είναι σε θέση να αυτοοργανωθούν και να αντιδράσουν. Τον τελευταίο καιρό έχουμε ενθαρρυντικά αποτελεσματικής αυτοοργάνωσης στη Χίο, στην Κρήτη και αλλού.

από περαστικός 20/12/2004 7:06 μμ.


ο Βήχος, ας πούμε, που κίνησε μια ιστορία σε ένα σχετικά μεγάλο μέρος, όχι χωριό, τη Σαντορίνη κι είχε μαζί του τόσο κόσμο, κατάφερε τίποτα; Δεν ξέρω το τέλος αυτής της ιστορίας γι΄αυτό ρωτάω κι απλά θέλω να τονίσω τις δομές ενός φασιστικού συστήματος που ίσως μπορούν να καταγγελθούν στα μεγάλα μέρη, στα μικρά ομως εμφανίζεται παντοδύναμο, γιατί τα άτομα συνδέονται με συμφέροντα επιβίωσης και πλουτισμού κι ο τύπος δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με το τοπικό κατεστημένο.

από /.. 21/12/2004 5:48 μμ.


NA ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΦΩΤΟ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ,ΚΑΝΑΛΙΑ+ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΑΝΤΑΡΤΙΚΕΣ ΑΦΓΑΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ(..),,ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΙΣΤΕΣ ΣΕ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

από λοιπόν 23/12/2004 3:48 μμ.


Αποστολή ενημερωτικού δελτίου στα μουσουλμανικά δίκτυα ενημέρωσης, και πρώτο το αλ τζαζίρα. http://english.aljazeera.net/HomePage Γλάροι και μουσταφάδες ίσως μπορεί να βοηθήσουν. είναι ο μόνος τρόπος για να σφίξουν οι κώλοι, γιατί αν περιμένουμε από ελληνική δικαιοσύνη και δυτική κοινή γνώμη.. από εκεί μόνο συγχαρητήρια θα έχουν οι μπάτσοι. Ξέρετε τι σημαίνει αναφορά του αλ τζαζίρα σε τέτοιο θέμα;

από αναρχοαυτονομη 28/12/2004 5:19 μμ.


Ειναι γνωστο της παση οτι οι μπατσοι κανουν οτι θελουν , νομιμοποιοντας τις δικες τους παρανομιες , αλληλοκαλυπτοντας περιστατικα και συναδελφους , πρεπει καποια στιγμη νασταματησει αυτο το θεατρο του παραλογου . δεν μπορουν να πληρωνονται απο την ελληνικη πολιτεια για να προστατευουν δηθεν τους πολιτες και να αυθερετουν οι ιδιοι κατεπαναληψη . πρεπει να μπει ενα τερμα , τα λευτα μας μπορουμε να τα ξοδευουμε και μονοι μας δεν χρειαζομαστε <<προστατες>>. το κρατος νομιμοποιει την μπατσομαφια και η μπατσομαφια δημιουργει την δικη της τρομοκρατια , πρεπει και επιβαλλεται να μπει ενα τελος.

από Γιώργος 17/01/2005 9:02 πμ.


Όπως διαβάζαμε στο λύκειο κάποια στιγμή θυμάμαι στα νεοελληνικά ένα απόσπασμα του Σεφέρη αν δεν κάνω λάθος που έλεγε κάτι για την "Νέα παιδαγωγική" που οι δάσκαλοι ακόμα ρίχνανε ξύλο στα παιδάκια κάπως έτσι είναι και οι αστυνομικοί σήμερα.... Το γεγονός είναι όμως πως δεν φταίνε οι ίδιοι πάντα.... Θεωρώ μεγάλο λάθος που περνάνε στις σχολές δίνοντας απλώς παννελήνιες εξετάσεις ενώ κανονικά θα έπρεπε κατα την γνώμη μου να περνάνε πρώτα απο 5ετία στον στρατό ή οτιδήποτε.... Ο καλός μπάτσος πρέπει να α) να ειναι πειθαρχειμένος β) να έχει προσωπικότητα γ) να ξέρει να χειρίζεται καταστάσεις και να είναι υπεύθυνο άτομο δ) να έχει σωστή ψυχολογία Ο καλός ο μαθητής χρειάζετε: α) χρόνο για διάβασμα β) διάθεση για αυτό που κάνει αλλά παρόλα αυτά τους πιέζουν τραγικά οι γονείς για διαβάζουν, να τους δημιουργούν τρομερό άγχος και πολλές φορές λόγο του άγχους τους να λειτουργούν ακραία πολλές φορές, να μην ξέρουν να αξιολογούν καταστάσεις, όπως και ένα σωρό άλλα χαρακτηριστικά... τα οποία δεν είναι καθόλου ευχάριστα ή αρεστά απο κανέναν. Το οτι εξετάζονται απο ψυχολόγους στην σχόλή και τα σχετικά αυτό πραγματικά δεν λέει κάτι μιας και τους "εξετάζει" για μόνο 10 λεπτά (κλασικός δημόσιος υπάλληλος) και βγάζει το πόρισμα΄που υπάρχουν άπειρα παραδείγματα που ψυχίατροι για να βγάλουν κάποιο πόρισμα χρειάζεται μελέτη και δουλειά με τον ασθενή επι χρόνια...... Όλο αυτό όπως και πάρα πολλοί άλλοι συντελεστές έχουν το αποτέλεσμα ηλίθιων, άσχετων, καθηστερημένων, κοινωνικά αμόρφοτων, τραπούκων και αποβλακομένων μπάτσων που βλέπουμε στον δρόμο οι οπίοι δεν ξέρουν να κάνουν τίποτα άλλο πέρα απο να βγάζουν το κόμπλεξ τους πάνω στον κόσμο ήτε Έλληνες ήτε αλλοδαπούς. Αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα όσων γράφω εδώ..... Τι θα λέγατε αν βλέπατε έναν μπάτσο να χτυπάει στην μέση της Ομόνοιας στην Αθήνα έναν κωφάλαλο για να τον κάνει να "Μιλήσει" όταν του ζήτησε ταυτότητα και ο κωφάλαλος τον κοίταζε απλώς γιατί δεν καταλάβαινε μιας και από ότι αποδείχτηκε στο τέλος της ιστορίας πως ήταν και αλλοδαπός και δεν μπορούσε ουτε να διαβάσει τα χείλη του αστυνομικού ? ή μήπως έναν "Ζητά" να χτυπάει μία βλάμένη με το κράνος της μηχανής του επειδή "παράκαμψε" ένα ΣΤΟΠ στην μέση του δρόμου? όπως και πολλά άλλα τα οποία έχουν συμβεί μπροστά στα δικά μου μάτια όπως και πολλών άλλων. τι να λέμε τώρα? Πολλοί απο αυτούς δεν στέκουν καλά ψυχολογικά, άλλοι είναι διευθαρμένοι.... τέλος πάντων η μερίδα των καλών μπάτσων είναι πολλή μικρή.... όποιος διαφωνεί ασ προσπαθήσει να αποδείξει το αντίθετο....

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License