Απαγωγή μέλους των FARC στη Βενεζουέλα

Στις 13 Δεκέμβρη απήχθη στο Καράκας πρωτεύουσα της Βενεζουέλα, στις 4 το απόγευμα μπροστά στο σταθμό του μετρό Bellas Artes, ο Ricardo Gonzalez περισσότερο γνωστός σαν Rodrigo Granda, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής των FARC.

p>Ο Rodrigo Granda, γνωστός στις αριστερές οργανώσεις της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής, ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα για τις δραστηριότητες της αντιπολίτευσης ενάντια στην κυβέρνηση Uribe.

Βρέθηκε στην Βενεζουέλα συμμετέχοντας στην "Παγκόσμια Συνάντηση Διανοούμενων και Καλλιτεχνών για την υπεράσπιση της Ανθρωπότητας" που έγινε από τις 2 μέχρι τις 7 Δεκέμβρη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο δημοσιογράφος Hernan Calvo Ospina, πληροφορήθηκε ότι μια ομάδα των μυστικών υπηρεσιών της Κολομβίας βρίσκονται στο Καράκας με σκοπό να συλλάβουν κολομβιανούς ηγέτες που σχετίζονται με τις FARK και τον ELN. Μετά απ΄ αυτές τις πληροφορίες ο δημοσιογράφος δημοσιεύει το άρθο "Un secuestro con olor a "Plan Colombia" y desestabilizacion" στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.rebelion.org [μτφ.: Μια απαγωγή με το άρωμα του "Σχεδίου Κολομβία" και αποσταθεροποίησης].

Από τις 7 μέχρι τις 10 Δεκέμβρη ο Rodrigo Granda παρεμβαίνει στο 2ο Συνέδριο Βολιβαριανών λαών καταγγέλοντας την ανάπτυξη του "Σχεδίου Κολομβία" σ΄ ολόκληρη την περιοχή.

Στις 13 Δεκέμβρη χάνονται τα ίχνη του όταν στις 4 το μεσημέρι βρίσκεται σε μια συνάντηση με έναν δημοσιογράφο για να δώσει συνέντευξη σε κάποια καφετέρια του κέντρου στο Καράκας. Εκεί δέχεται ένα τηλεφώνημα, βγαίνει έξω και από τότε ταξιδεύει σ΄ ένα μπαούλο σ΄ όλη τη Βενεζουέλα μέχρι τα σύνορα με την Κολομβία. Η απαγωγή του γίνεται αντιληπτή στις 8 το απόγευμα, γιατί δεν είχε πάει σε άλλα ραντεβού με δημοσιογράφους και τότε άρχισαν να τον αναζητούν.

Ο διευθυντής της αστυνομίας της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι ο Granda συνελήφθη στην Cucuta κατά την είσοδό του στη χώρα από τη Βενεζουέλα. Ωστόσο, ο Heiz Dieterich, διανοούμενος που επίσης συμμετείχε στη Διεθνή Συνάντηση στο Καράκας, δηλώνει στην Rebelion ότι κολομβιανοί αστυνομικοί παρακολουθούσαν τη Συνάντηση και πως με δωροδοκίες ή εκβιασμούς εμπλέχτηκε και η αστυνομία της Βενεζουέλας στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής να κρατά ουδέτερη στάση απέναντι στη σύγκρουση στην Κολομβία. Ταυτόχρονα συνελήφθησαν στο Maracay της Βενεζουέλας τέσσερις κολομβιανοί αστυνομικοί οι οποίοι σύντομα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στις 18 Δεκέμβρη ο κολομβιανός δημοσιογράφος Carlos Lozano, διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας Voz, καταγγέλει σε άρθρο του: "Τον κύριο Rodrigo Granda τον συνέλλαβαν στο Καράκας και αμέσως τον μετέφεραν στην Cucuta. Τον συνόδευσαν διάφορα άτομα με τέσσερα αυτοκίνητα, που αναγνωρίζονταν σαν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Βενεζουέλα, παρόλο που μερικοί είχαν κολομβιανή προφορά. Αυτά έγιναν στην καφετέρια Roseli μπροστά σε σταθμό του μετρό γύρω στις 4 το απόγευμα." Και εγκαλεί την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δώσει μια εξήγηση για το θέμα αυτό γιατί, όπως λέει: "δεν υπήρχε κανένα ένταλμα σύλληψής του. Πρόκειται για μια απαγωγή στην οποία όπως φαίνεται, εμπλέκονται κολομβιανοί και βενεζολάνοι πράκτορες"

Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο Rodrigo Granda στην αναφορά του στην εισαγγελία της Μπογοτά στις 21 Δεκέμβρη.

Για τα παραπάνω οι FARC σε ανακοίνωσή τους, ζητάνε από τη Βενεζουέλα να πάρει μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στα γεγονότα και καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Uribe, ενώ 14 διανοούμενοι έστειλαν ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο Chavez, ζητώντας να γίνουν έρευνες για την απαγωγή και να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις στις δυνάμεις ασφαλείας.

Δείτε επίσης: Το χρονικό της απαγωγής στο Καράκας, Περίεργη απαγωγή του Ricardo Gonzalez

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License