Ο Σαραμάγκου, ο Πέτρας και οι αντάρτες...

...

-------------------------------------------------------------------------------- Ο Σαραμάγκου, ο Πέτρας και οι αντάρτες... ...«Στην Κολομβία δεν υπάρχουν αντάρτες, αλλά απλώς ένοπλες συμμορίες (...) Ισως στην αρχή να ήταν κομμουνιστές (σ.σ.: οι αντάρτες), αλλά τώρα δεν είναι, αφού απάγουν, δολοφονούν και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα»... Τάδε έφη Ζοζέ Σαραμάγκου, ο νομπελίστας Πορτογάλος συγγραφέας... Αντιδρώντας στην απαξίωση των αντάρτικων οργανώσεων FARC και ELN, ο Τζέιμς Πέτρας, πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπίνγκχαμπτον της Νέας Υόρκης, γράφει σε ανοιχτή επιστολή προς τον Σαραμάγκου: «Οι αντάρτες, οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας FARC και ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός - ELN, είναι και πάντα ήταν αντάρτες. Είναι ένοπλοι γιατί πρέπει να είναι, αφού η Κολομβία έχει ανάγκη από βαθιές και ριζικές αλλαγές και το πολιτικό σύστημα ως έχει δεν επιτρέπει άλλες διεξόδους, περιλαμβανομένων και των εκλογών που γίνονται υπό το καθεστώς τρόμου και εκφοβισμού». Επίσης ο Πέτρας σημειώνει: «Δηλώσατε ότι ο αντάρτικος αγώνας είναι δικαιολογημένος μόνο όταν "μια χώρα βρίσκεται υπό ξένη κατοχή και ο λαός πρέπει να οργανωθεί και να αντισταθεί (...) Νομίζετε ότι οι αντάρτες όπως ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, ο Φαραμπούντο Μαρτί και ο Φιντέλ Κάστρο ηγούνταν "ένοπλων συμμοριών", γιατί δεν αντιτάχθηκαν σε ξένους εισβολείς;».

από Γ.Κ. 07/01/2005 7:15 μμ.


Προφανώς ο Σαραμάγκου δεν μπορεί να θεωρεί ότι όποιος ξεσηκλωνεται με όπλα μέσα στην ίδια του τη χώρα δεν είναι αντάρτης. Αλλιώς δε θα ήταν κολλητός με τον Μάρκος. Αυτό που στηλιτεύει (ενδεχομένως με τελείως άστοχο τρόπο- και αρα καλά κάνει και του απαντάει ο Πέτρας) είναι κάποιες πρακτικές των FARC οι οποίες πράγματι δεν αρμόζουν σε αριστερούς ανθρώπους. Για παράδειγμα οι εκτελέσεις εν ψυχρώ ατόμων που έχουν συλληφθεί από τις FARC, ενώ αποδεδειγμένα έχουν τη δυνατότητα να φυλακίζουν, αντί να τους σκοτώνουν, είναι κάτι που και μένα με βρίσκει αντίθετο. Επίσης διαφωνώ κάθετα με την στράτευση δια της βίας και το παιδομάζωμα που κατά καιρούς έχουν γίνει καταγγελίες ότι κάνουν.Αλλά αυτό δεν αναιρεί ούτε τον αγώνα τους, ούτε το γεγονός ότι είναι αντάρτες. Ανεξάρτητα πάντως από τα συγκεκριμένα λεγόμενα του Σαραμάγκου, το καίριο ερώτημα είναι αν κάποιος δικαιούται ή όχι να στηρίζει κριτικά ένα κίνημα και γενικά αν ένας αριστερός δικαιούται να κριτικάρει ένα ένοπλο κίνημα την ώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Κατά τη γνώμη μου ναι, υπάρχει αυτό το δικαίωμα και όχι μόνο δεν βλάπτει το κίνημα αλλά μπορεί ακόμα και να το βοηθήσει να διορθώσει τα λάθη του και να προοδεύσει.

από Αντιλενινιστική Συσπείρωση 08/01/2005 1:53 πμ.


αλλά συμμεριζόμαστε και την αγανάκτηση του Σαραμάγκου. Δεν προωθείται ΕΤΣΙ ο κομμουνισμός. Το ζήτημα της επικράτησης του κομμουνισμού δεν είναι τεχνικό θέμα ανεύρεσης του απαραίτητου αριθμού κουμπουριών. Χρειάζονται ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ. Ο δε Πέτρας (τον οποίον γενικά θαυμάζω πολύ) θα ήταν πιο συνεπής με τα όσα λέει αν πήγαινε έστω για λίγο να εγκατασταθεί στην Πιονγκγιάνγκ. Προτιμάει όμως (και ορθώς) την πολυφωνική Νέα Υόρκη.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License