Κολομβια: Ιθαγενεις διαμαρτυρονται για καταπατηση των δικαιωματων τους

Σε μια από τις πιο απομονωμένες νησιωτικές περιοχές της Αμερικής, η φυλή των ιθαγενών Raizal διαδηλώνει κατά της κυβέρνησης της Κολομβίας. Πάνω από χίλιοι αυτόχθονες απαιτούν τον τερματισμό της γενοκτονίας και του εποικισμού. Ο κληρικός και επικεφαλής της εξέγερσης Raymond Howard ζήτησε από τους Raizal να επιστρέψουν στους δρόμους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια

Πορεία διαμαρτυρίας αυτόχθονων στο νησί San Andres

29-11-2004
του Dulph Mitchell
ANNCOL.
Η φυλή των ιθαγενών Raizal κατοικεί στο Αρχιπέλαγος του San Andres, στην Providencia και στην Santa Catalina, που βρίσκονται στην Καραϊβική, 110 μίλια ανατολικά της Νικαράγουα και 300 μίλια βορειοδυτικά των ηπειρωτικών εδαφών της Κολομβίας.

Το Αρχιπέλαγος ανήκει στην Κολομβία και σύμφωνα με τους Raizal το καθεστώς της Μπογκοτά επέτρεψε να εποικισθούν αυτά τα νησιά, συνολικής έκτασης 27 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από μετανάστες που προέρχονται από την Κολομβία. Με άμεσο αποτέλεσμα να μειωθούν οι αυτόχθονες και να γίνουν μειονότητα στην ίδια τους τη γη. Σήμερα, οι ιθαγενείς ανέρχονται περίπου στις 25.000, ενώ οι έποικοι φτάνουν τις 75.000.

Διαβάστε τον απολογισμό του Dulph Mitchell* αυτόπτη μάρτυρα της πορείας διαμαρτυρίας :

Την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου, η φυλή των Raizal έκανε πορεία τους δρόμους του νησιού San Andres, πρωτεύουσα του Αρχιπελάγους San Andres, της Providencia και της Santa Catalina. Ήταν μια πορεία-προσευχή, που συνοδεύτηκε από συνθήματα διαμαρτυρίας σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσής τους.

Τα αιτήματα που τέθηκαν αφορούσαν τον εκτοπισμό, που υφίστανται οι αυτόχθονες από τα εδάφη τους στο Αρχιπέλαγος, ως αποτέλεσμα των νεοαποικιακών πολιτικών του Κολομβιανού κράτους, που χρησιμοποιεί ως μέσα τον υπερπληθυσμό, τη διαφθορά, τη γενοκτονία, τις δίωξεις, την πολιτισμική αφομοίωση κλπ.

Η πορεία είχε επιτυχία. Και αυτό είναι καλό , γιατι για μεγάλο χρονικό διάστημα οι αυτόχθονες δεν είχαν κάνει καμία πορεία διαμαρτυρίας. Η τελευταία φορά που συμμετείχαν σε πορεία ήταν το 2002, όπου οι Κολομβιανές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει δακρυγόνα για να τους διαλύσουν, με αποτέλεσμα να αρρωστήσουν γέροι και παιδιά. Η πορεία εκείνη είχε γίνει μετά την κυριακάτικη απογευματινή προσευχή για να εναντιωθούν στην διαθεσιμότητα που τέθηκε ο κυβερνήτης τους Dr. Ralph Newball, .

Στην τελευταία πορεία συμμετείχαν πάνω από 1000 άτομα, παρόλο που είναι συνηθισμένοι σε πορείες με μεγαλύτερη συμμετοχή. Αλλά σίγουρα το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ήταν το πάθος όλων όσων συμμετείχαν : ανδρών, γυναικών, εφήβων και παιδιών.

Το καλύτερο όλων είναι ότι παρευρισκόταν τουλάχιστον ένας ξένος δημοσιογράφος. Επίσης, ορισμένοι ξένοι τουρίστες (Καναδοί κλπ) ενώθηκαν με το πλήθος και ρωτούσαν να μάθουν περισσότερα για την ύπαρξη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αυτόχθονες του Αρχιπελάγους από την κακομεταχείριση του Κολομβιανού κράτους. Μερικοί από αυτούς συμμετείχαν στην πορεία τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο.

Υπήρχαν έντονη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας (DAS) της Κολομβίας που κινηματογραφούσαν την πορεία-προσευχη. Φαίνεται ότι η αστυνομία δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο σ’ αυτά τα νησιά. Και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα κάνουν έλεγχο στους τουρίστες που έβγαλαν φωτογραφίες και κινηματογράφησαν το γεγονός, όταν θα φτάσουν στο αεροδρόμιο για να φύγουν από το νησί.

Ο κληρικός Raymond Howard, αντιπρόεδρος του AMEN-SD (Κίνημα του Αρχιπελάγους για την Εθνική Αυτοδιαχείρηση των Αυτόχθονων), οδηγούσε επικεφαλής το πλήθος καθώς περνούσε από την Εκκλησία Mount Zion Baptist (Perry Hill) μέσω των δρομων της περιοχης του North End, μπροστά από τα εμπορικά καταστήματα και τα ξενοδοχεία, μπροστά από τα κυβερνητικά γραφεία, τα δικαστήρια, το αστυνομικό τμήμα. Συνοδευόταν από τον γιο του, τον Jairo Rodriguez, τον Eduardo Peterson και άλλους πολλούς. Ήταν γεμάτος πίστη, αποφασιστικότητα και έδειχνε απολύτως σίγουρος σ’ ό,τι έκανε.

Η διαδήλωση εξελίχθηκε ειρηνικά. Κατά τη διάρκεια της πορείας σταμάτησαν για να προσευχηθούν σε τέσσερις τοποθεσίες. Φώναζαν συνθήματα διαμαρτυρίας και ζητούσαν δικαιοσύνη και αυτοδιάθεση.

Στο τέλος, ο κληρικός Raymond Howard υπενθύμισε στο πλήθος ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχισθεί και τους πληροφόρησε ότι πρέπει να κάνουν πολλές ακόμη διαδηλώσεις. Κάλεσε τους ιθαγενείς Raizal να ξανακατέβουν στους δρόμους διεκδικώντας τα δικαιώματα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, που μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο μέσα από την αυτοδιάθεση.

* Ο Dulph Mitchell είναι εκπαιδευτικός, διευθυντής της χορωδίας και καθηγητής Αγγλικών και Κρεολί στο Χριστιανικό Πανεπιστήμιο του San Andres, καθώς και αρχηγός του Κινήματος για την Αυτοδιάθεση των Αυτοχθόνων του Αρχιπελάγους.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License