Πάνος Τζαβέλας

τραγούδια απ το αντάρτικο λιμέρι

Καλησπέρα θα ήθελα να βρω τραγούδια του τζαβέλα. Μπορείτε να ανεβάσετε μερικά;

από πω,πω 07/02/2005 10:41 μμ.


τι μου θυμησες τωρα......

από μια χάρη 08/02/2005 12:45 πμ.


και σας παρακαλώ μη με γράψετε όλοι. Πες τε λίγα πραγματκια για τον τζαβέλα για μας που είμαστε άσχετοι να γίνουμε πιο σχετικοί.

από Grnik 08/02/2005 1:36 πμ.


Υπάρχουν μερικά τραγούδια του στο διαδύκτιο..θα προσπαθίσω να τα βρώ και να τα βάλω εδώ.

από μπότσαρης 08/02/2005 3:36 πμ.


Αν έβαζες στο ψαχτήρι "Τζαβέλ¨α" θα τα έβρισκες και μόν* σου. Ιδού λοιπόν: Κυρ-Παντελής http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=298240#298246 Στους καπεταναίους του ΕΛΑΣ (Σαν ατσάλινο τείχος) http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=266128#266175 Ο Άρης κάνει πόλεμο http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/panos_tzavelas-o_aris_kanei_polemo.zip Πληροφορίες εδώ http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=191956#191960 Στ’ άρματα στ’ άρματα http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=213542#214366 Το μεγαλειώδες άσμα «Ο φρούραρχος της Καστοριάς» http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/metafiles/tzavelas___mantzopoulos_-_o_frourarxos_thw_kastorias.mp3 _______________________________________ Όλα τα 'χει το ιντιμίντια. Και τα καλύτερα είναι στα υπόγεια και παλιώνουν στα κελάρια...

από Λάμπρος Κατσώνης 08/02/2005 4:27 πμ.


post image
Αυτά καλομάθανε εδώ, έρχονται λένε "θέλω τραγούδια" (τον είδες που έκανε και παραγγελιά από πιο δίσκο θέλει συγκεκριμένα;;;;), και περιμένουνε μετά, όλα έτοιμα τα θένε. Ούτε να κουνήσ'νε λίγο το χέρι τους. Τέσπα, κοίτα κι εδώ ρε εσύ ο πρώτος-πρώτος με τις παραγγελιές, αχαΐρευτε:) http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=267107

Εικόνες:

από ποιός είναι ο τζαβέλας 08/02/2005 12:52 μμ.


ποιός είναι ο τζαβέλας; ποιός είναι ο τζαβέλας; ποιός είναι ο τζαβέλας; ποιός είναι ο τζαβέλας;

από psahnw 08/02/2005 2:33 μμ.


eixa akousei kapote ena tragoydi tou Tzabela pou se kapoia shmeia elege "mpatsoi papades filakes NATO kai poliethnikes"

από Γκαλα 08/02/2005 4:44 μμ.


Θυμήθηκα ηρωικές εποχές, όταν, αναλαμβάνοντας το μάζεμα χρημάτων για την εξαήμερη εκδρομή,οργάνωσα κατάσταση στου Τζαβέλλα.Ήρθαν όλοι οι καθηγητές,ο γυμνασιάρχης,κι έγινε γλέντι απίστευτο. Το ποσό που μαζεύτηκε έφτασε και για να καλύψουμε και τα έξοδα τριών συμμαθητριών μας που δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν. Ήταν η πρώτη σχολική χρονιά μετά την μεταπολίτευση.

από Q* 08/02/2005 6:42 μμ.


ο/η Γκαλά, και το προσωπικό του ψέμα αποτελεί διαστρέβλωση της ιστορίας. Αν είναι δυνατόν ένα χρόνο μετά τη μεταπολίτευση να πήγαν μαθητές και καθηγητές να το γιορτάσουν στον Τζαβέλα!

από άσχετος 08/02/2005 7:09 μμ.


ένα χρόνο πριν κατέβαιναν παρέες παρέες ομαδικά στο πολυτεχνείο. Και μετά τη μεταπολίτευση διασκέδαζαν στις μπουάτ που παίζαν αντάρτικα τραγούδια: στο ταμπόυρι, στο λημέρι κλπ. Ένα τραγουδι της εποχής: Εμπρός εμπρός λαέ σύντροφοι, εμπρός, αδέρφια κόκκινος είναι ο ουρανός κι ο ήλιος ανεβαίνει. Εβίβα λιμπερτά. Το λάβαρο που μου 'λαχε ψηλά θα το κρατήσω εμπρός συντρόφοι πιο ψηλά εβίβα λιμπερτά.

από ... 08/02/2005 9 μμ.


Παιδιά,πότε είχαν ρίξει οι μπάτσοι δακρυγόνα και είχε γίνει χαμός; στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου μετά τη μεταπολίτευση ή στη δεύτερη;

από ... 08/02/2005 9:22 μμ.


το έχω συνδυάσει με έναν φίλο κνίτη και μια από τις πρώτες πορείες του Πολυτεχνείου.Δεν θυμάμαι αν ακουγόταν αυτό το τραγούδι από κανένα μεγάφωνο, πάντως είμαστε μαζί σε μια πορεία, μαθητές, και του είχαν δώσει να κρατάει μια σημαία με σφυροδρέπανο.Όταν άρχισαν να πέφτουν τα δακρυγόνα εμείς τρέχαμε και την είχαμε καταβρεί, ο ίδιος δε κρατούσε ψηλά τη σημαία. Ξαφνικά πέσαμε πάνω στον καθοδηγητή του που του είπε να την κατεβάσει αμέσως γιατί η όλη φάση, με τα μπάχαλα που είχαν προηγηθεί και τους μπάτσους, ήταν προβοκάτσια και καλά θα έκαναν οι κνίτες να φύγουν όσο γίνεται γρηγορότερα.Το φιλαράκι μου κόμπλαρε για μια στιγμή, την κατέβασε και μετά μου είπε να πάμε πιο κάτω για να μη μας βλέπουν και την ξανανέβασε.

από mpatsoi papades filakes 09/02/2005 12:20 μμ.


eixa akousei kapote ena tragoydi tou Tzabela pou se kapoia shmeia elege "mpatsoi papades filakes NATO kai poliethnikes"

από Άσχετος 09/02/2005 3:45 μμ.


ρώτησα και τις προάλλες σε φόρουμ αλλά δεν μου απάντησε κανείς. Ας μου δώσει κάποιος πληροφορίες για τον Τζαβέλα, παρακαλώ.

από ... 09/02/2005 4:58 μμ.


ένας καραγκιόζης που αμέσως μετά την μεταπολίτευση έκανε λεφτά πατώντας πάνω στο απωθημένο του κόσμου για αντάρτικα τραγούδια. Ακόμα και τα τραγούδια αυτά καθαυτά τα αλλοίωσε (τη μουσική, κυρίως, την έκανε συχνά πιο "κραυγαλέα"), σύμφωνα με παλιούς που τα είχαν τραγουδήσει στον καιρό τους. Με την υπερεκμετάλλευση, έκανε πολύ κόσμο να τα σιχαθεί (βέβαια δεν ήταν ο μόνος, αλλά ήταν ο μόνος που το έκανε εμπορικά...). Είχαν κυκλοφορήσει τότε και δίσκοι-κασέτες από ερασιτέχνες, κατά κάποιο τρόπο, όπως πχ από την χορωδία του 54 Συντάγματος του ΕΛΑΣ (οι παπούδες τα 'λεγαν πολύ καλύτερα από τον κύριο Τζαβέλα...), αλλά δύσκολο να βρεθούν τώρα...

από απελπισμένος 09/02/2005 7:54 μμ.


Ρε παιδιά το link για το κατέβασμα του Κυρ-Παντελή λειτουργεί μεν αλλά το τραγούδι το έχουν διαγράψει. Ας κάνει τον κόπο κανένας καλοθελητής να το ξανανεβάσει.

από me 09/02/2005 11:24 μμ.


telika to exei kaneis?

από Γκαλα 10/02/2005 5:26 μμ.


Στο "Λημέρι" (μπουάτ στην Πλάκα) ήταν ο Τζαβέλας με την Κατερίνα Παπαδοπούλου, ενώ το "Ταμπούρι" ήταν άντρο, συγγνώμη στέκι των κνιτών. Ο Τζαβέλλας έχει ένα πόδι - λέγαν ότι το άλλο τόχασε στο βουνό, δεν ξέρω αν αληθεύει, αφού τότε, 30 χρόνια πριν και λιγότερα μετά το αντάρτικο,πρέπει να ήταν 40άρης. Πάντως πολύ εύκολους έχετε τους χαρακτηρισμούς και τους αφορισμούς εδώ μέσα. Ο ένας λέει καραγκιόζη έναν άνθρωπο που έπαιζε σε μπουάτ αντάρτικα, ο άλλος με χαρακτηρίζει ψεύτρα (ήταν θηλέων και αρρένων τότε τα σχολεία) μόνον και μόνον επειδή ίσως η μαμά του δεν άκουγε αντάρτικα. Πάντως εμείς εκείνη την τελευταία χρονιά του σχολείου και την πρώτη της μεταπολίτευσης ωραία περάσαμε. Και για ψίλου πήδημα αναφέραμε τους καθηγητές μας στο υπουργείο ως καταπιεστές, και για ψίλου πήδημα κάναμε αποχές και πορείες. Κι αν θέλεις να ξέρεις,όταν την προηγούμενη χρονιά στις 16.11.73, απουσιάσαμε κάμποσες από την τάξη η αυστηρή και στριμένη καθηγήτρια - φιλόλογος δεν έγραψε απουσίες.

από psychorazer 10/02/2005 6:32 μμ.


Σε ποιο σχολείο πήγαινες εσύ; Στο αμερικάνικο κολλέγιο που είχε και ελεύθερο συνδικαλισμό επί χούντας;

από ετρ 10/02/2005 7:44 μμ.


Είναι προφανές ότι δεν έχεις σχολικές αναμνήσεις από εκείνη την εποχή - κι όσα νομίζεις ότι ξέρεις, τα βλέπεις μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς που σου φόρεσαν κάποιοι. Σε αρκετά σχολεία έγινε αυτό που αφηγείται η Γκαλα. Και, μάλιστα, συνήθως με τους αυστηρότερους καθηγητές. Πιθανότερη ερμηνεία: ήταν δημοκρατικοί, που αναγκάζονταν να το παίξουν "κακοί" για να επιβιώσουν. Αλλά τις μέρες του Πολυτεχνείου δεν άντεξαν την κωμωδία... Γκαλα, νομίζω πως κάνεις λάθος: όπως φέρνω στη μνήμη το Τζαβέλλα της μεταπολίτευσης, με τα γκριζαρισμένα μαλλιά, πρέπει να ήταν τουλάχιστον 50. Εξ άλλου, είχαν περάσει πια 25 χρόνια από το τέλος του εμφύλιου, πόσο να ήταν στο ΔΣΕ, έφηβος;

από psychorazer 10/02/2005 7:49 μμ.


Καλά να ακούω τη διαστρέβλωση της ιστορίας στα χρόνια πριν και κατά τη διάρκεια της χούντας αλλά να μου διαψεύδεται και την εμπειρία μου πάει πολύ τσογλάνια. Ναι, μετά τον Καραμανλή και τη μεταπολίτευση πλημμύρισε η ύπαρξή μας από χρώμα, ελευθερία και αγωνιστικότητα.

από Γκαλα 10/02/2005 8:12 μμ.


Στο 15ο γυμνάσιο θηλέων στην Κυψέλη πήγαινα αγοράκι-κοριτσάκι μου. Δημόσιο, θηλέων και σχετικά απολιτικ για την εποχή. Το 74 -75 εκλέξαμε και τα πρώτα 15μελή. Αλλά τα λέτε από την ζήλεια σας γιατί άντε να ξαναζήσεις τέτοιο πανηγύρι.

από άσχετος 11/02/2005 12:45 πμ.


μην μπερδεύετε την "φιλολογική" αυστηρότητα με τον πολιτικό αυταρχισμό. Κι ένα (άσχετο αλλά παρεμφερές) ανέκδοτο από την προσωπική ζωή ενός φίλου μου: Ο φίλος μου στο σχολείο (1η δημοτικού το 1971) είχε ένα συμμαθητή φίλο, που ο πατέρας του ως ανώτερος δημόσιος υπάλληλος ήταν ευθυγραμμισμένος με το καθεστώς (χούντα). Τα αναγνωστικά εκείνη την εποχή είχαν στην πρώτη σελίδα το σήμα της χούντας (το πουλί που βγαίνει από τη φωτιά με το στρατιώτη φρουρό: άλλη μαγαρισιά αυτή σε βάρος του μυθολοϊκού Φοίνικα, αλλά τέλος πάντ.). Ο συμμαθητής του φίλου μου λοιπόν μια μέρα του είπε: "Τι ωραίο σήμα αυτό!" Ο φίλος μου συμφώνησε. Το σήμα του φαινόταν κι αυτουνού ωραίο: ενα πουλί που βγαίνει από τις φλόγες και μπροστά του η επιβλητική παρουσία της σιλουέτας του στρατιώτη με την ξιφολόγχη. Ο συμμαθητής συνέχισε: "εγώ το έκοψα από το βιβλίο και το κόλλησα στο δωμάτιό μου". "Ωραία ιδέα", σκέφτηκε ο φίλος μου. Και μόλις γύρισε σπίτι, αμέπος αμέργον: Ψαλίδι, σιλοτέιπ και σε λίγο το "πουλί" ήταν κολλημένο στο δωμάτιό του. Επειτα ο φίλος μου κάθησε στο τραπέζι ικανοποιημένος για το μεσημεριανό φαγητό που είχε ετοιμάσει η μαμά. Έλα όμως που ο πατέρας του φίλου μου μόλις πριν 2-3 μήνες είχε γυρίσει από τον τόπο εκτοπισμού όπου τον είχε στείλει η χούντα για 4 χρόνια... Την ώρα λοιπόν που ο φίλος μου δοκίμαζε το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό του, να κι ο μπαμπάς στο σπίτι από τη δουλειά... Σε λίγα δευτερόλεπτα το φαγητό του φίλου μου διέκοψαν φωνές που ακούγονταν από το δωμάτιό του για τα αίσχη που συνέβαιναν εκεί, φωνές που φυσικά συνόδευαν την αποκαθήλωση της μικρής αφίσας του φίλου μου. Ο φίλος μου έβαλε τα κλάματα και τις φωνές: "¨με ποιό δικαίωμα!" φώναζε στον πατέρα του, ρουφώντας ταυτόχρονα τα δάκρυα και τις μύξες του μέσα στους λυγμούς του. Δεν ήταν όμως ακόμα αρκετά μεγάλος και "συνειδητοποιημένος" να φωνάξει στον πατέρα του κι ένα <<άντε από δω ρε φασίστα! που μου κατέβασες από τον τοίχο το "πουλί">>!

από . 12/02/2005 4:15 πμ.


http://rapidshare.de/files-en/578700/Panos_Tzavellas_-_Kyr_Pantelhs.zip.html

από Αχθος Αρούρης 12/02/2005 9:50 πμ.


Γκάλα, κι εγω γκριζαρισμένο τον θυμάμαι τον Τζαβέλα. Είχε καταθέσει και πρόπερσι στη δίκη της 17Ν, μάρτυρας υπεράσπισης του Ψαραδέλλη.

Ε όχι και Καραγκιόζης ο Τζαβέλλας..! Μην τρελαθούμε και όλας..! Ο Τζαβέλλας ήταν αντάρτης,  έχασε το πόδι του στο βουνό και κυκλοφορούσε με ένα ξύλινο υποκαταστατο. Το '73 ήταν κοντά στα 50 και μπορεί και παραπάνω.
 Τα τραγούδια που έγραψε, ελάχιστα και ως επι το πλειστον αντάρτικα και τραγούδια κατα της βολεμένης μικροαστικής τάξης, είναι απο τα επαναστατικότερα όλων των εποχών στην ελλάδα. Δεν έβγαλε πολλά λεφτα με αυτά, όπως ειπώθηκε παραπάνω, και ούτε διεκδίκησε ολα αυτά τα χρόνια να επιβληθεί στο μουσικό σταρ-σύστεμ όπως έκαναν άλλοι που τραγουδούσαν μαζί του (Αλεξίου, Παπακωνσταντίνου, Δημητριάδη...).Επίσης δεν διεκδήκησε καμία δόξα και τιμή επειδή ήταν αντάρτης , όπως επίσης έκαναν άλλοι. Έχει χρόνια να εμφανιστεί στα ΜΜΕ και τα λίγα που ξέρουμε για αυτόν είναι όσα μάθαμε από εκείνους που ήταν φοιτητές στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και μετά (έδινε πολύ συχνά συναυλίες στη Νομική Αθηνών) .
  Ο Τζαβέλλας είχε αμφισβητηθεί και από τους μεγάλους συνθέτες τις εποχής του (Θεοδωράκη κλπ) λόγω του ότι δεν είχε  πολλές μουσικές γνώσεις και έγραφε συνήθως τα τραγούδια του σε μια παλιά ακουστική κιθάρα (με την οποία τραγουδούσε και όταν ήταν ανταρτης στο βουνό).
Πάντως, με τα τραγούδια του μεγάλωσαν 2 γενιές αμφισβητών και ακόμα ακούγονται και θα ακούγοντα γιατι είναι άκρως επίκαιρα. Και ειδικότερα ο ''Κυρ- Παντελής'' που σχολιάζει τον μικροαστό άνρωπο, το ''Μαημ-Μάημ΄ '' και το ''Ξυπνείστε''...

από αφσ 05/04/2008 8:35 μμ.


απιστευτο τραγουδι ο κυρ παντελής....

από Lykos 16/01/2009 4:12 πμ.


Πιθανόν κιόλας αυτα που σε ενδιαφέρουν είναι σε αυτή την σελίδα που την έχω αφιερωμένη σε αυτόν.
http://www.musicwave.gr/el/members/member_info.asp?cat_id=2&id=5945

Επίσης θα πρέπει να ξέρεις οτι ο Πάνος μας αποχαιρετά.
Πρόσφατα κάηκε το σπίτι του και όλα όσα ήταν μέσα (σημειώσεις,χειρόγραφα,βιβλία, ηζωή του όλη).Ο ίδιος κατάφερε να συρθεί με το ζόρι στην βεράντα και γλίτωσε πολύ δύσκολα (όντας 80 χρονών και με κινητικά προβλήματα).
Τον πήγαν στο νοσοκομείο και διαπίστωσαν οτι είχε καρκίνο και μάλιστα δεν είχε αφήσει τίποτα ανέγγιχτο.Τον εγχείρησαν παραμονή πρωτοχρονιάς (τώρα εννοείτε το 2008,δηλ πριν κανα μήνα).
Δεν έχει ελπίδες και απλά περιμένουν όλοι το αναπόφευκτο.Τον έχουν στον Ευαγγελισμό και του συμπαραστέκονται κάποιοι συγγενείς και μερικοί φίλοι.

(Ευχαριστώ την Στέλλα για τις πληροφορίες -LILA KIRA-)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License