Τρομοδικείο, μέρα 2η: οι διορισθέντες δικηγόροι, οι παρεμβάσεις Αγαπίου

Συνεχίστηκε για 2η μέρα στο γνωστό στρατοδικείο του Κορυδαλλού η δεύτερη «δίκη του ΕΛΑ, με κατηγορούμενους δήθεν μέλη του ΕΛΑ», για να δανειστούμε την έκφραση του Χρήστου Τσιγαρίδα. Ως κόκκινοι αντιρεπόρτερ θα προσπαθήσουμε να δίνουμε την εικόνα που προσλαμβάνουμε όσες φορές πάμε στο δικαστήριο - δεν έχουμε όμως καμιά φιλοδοξία να γίνουμε οι αποκλειστικοί «ρεπόρτερ» όσων θα λάβουν χώρα στο τρομοδικείο. Πιστεύουμε ότι η ενημέρωση από τους δρόμους (ή τις δικαστικές αίθουσες στην προκειμένη περίπτωση...) μπορεί να γίνεται από οποιονδήποτε βρίσκεται κάπου, όπως μπορεί και όπως το προσλαμβάνει. Και είναι σημαντικό να είμαστε εκεί, μέσα σε αυτό το δικαστήριο, να δούμε και να ακούσουμε με τα μάτια μας τους ψευδομάρτυρες που έρχονται. Πρακτικά - περιττό να πούμε ότι - φυσικά δεν θα κρατηθούν...

post image

(στη φωτό, οι δικαστές: από αριστερά, Μαρία Χυτήρογλου - μέλος, Ιωάννης Τεντές - πρόεδρος και Ντούλης Λεωνίδας -μέλος)

Η σημερινή παράσταση ξεκίνησε στις 9.30, με την καθιερωμένη ανάγνωση των ονομάτων των κατηγορουμένων και συνεχίστηκε με τον πρόεδρο να ανακοινώνει ότι «είχαμε διορίσει και επιδόθηκαν τα έγγραφα στπους δικηγόρους Ευστάθιο Βλαντή, Αγγελο Βαρώτση, Παναγιώτα Γεωργίου (η οποία δεν παρουσιάστηκε καν, και πιθανώς θα διωχθεί...)». Αυτοί είναι οι τρεις δικηγόροι που διόρισε αυτεπαγγέλτως το δικασήριο για να υπερασπιστούν τον Κώστα Αγαπίου.

Προς τιμήν τους, οι δυο διορισθέντες εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, δηλώνοντας τους λόγους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της δίκης και έβαλαν ακόμα και συνειδησιακό θέμα: «Πώς μπορούμε να υπερασπιστούμε τον κατηγορούμενο όταν δεν μας εμιστεύεται και δε μας θέλει για συνηγόρους;», αναρωτήθηκε (ρητορικά) ο Αγγελος Βαρώτσης, ενώ ο Ευστάθιος Βλαντής ζήτησε «Να πάρει θέση ο δικηγορικός σύλλογος για το διορισμό αυτό, γιατί δεν είναι υποχρεωτική η τοποθέτησή μας», προσθέτοντας ότι δεν ξέρουν τίποτα για την υπόθεση, παρά μόνο από τα ΜΜΕ, και ότι η δικογραφία είναι χιλιάδων σελίδων και δεν προλαβαίνουν να ενημερωθούν και «βάσει του άρθρου 340 παρ. 1 μπορεί να γίνει ανάκληση του διορισμού μας»...

Το δικαστήριο, εμμέσως πλην σαφώς, τους «απείλησε» με παραπομπή για απείθεια προς το δικαστήριο.

Ο Κώστας Αγαπίου πήρε το λόγο για να πει τόσο για τους δικηγόρους που του όρισαν όσο και για το εφεύρημα περί «συλλογικής ευθύνης»: «Οι δικηγόροι δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο είναι εδώ. Θα μπορούσαν να έχουν ενημερωθεί από τα ΜΜΕ. Τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ είτε αποκρύβουν είτε διαστρεβλώνουν την αλήθεια, τα ίδια παπαγαλάκια λένε ότι η υπόθεση αυτή είναι κάτι συλλογικό. Τα περί "συλλογικής ευθύνης" ουδέποτε τα έχω αναφέρει εγώ. Η συλλογική ευθύνη είναι ένα εφε'ύρημα πρόσφατο που προσπαθεί σκόπιμα να μετακινήσει τις καταδίκες, τις διώξεις και τις φυλακίσεις σε συγκεκριμένους ανθρώπους και να το πάνε αλλού»

Και πρόσθεσε:«Ζητάω από οποιοδήποτε που παπαγαλίζει οσα διαχέονται απο τους ασφαλίτικους μηχανισμούς να έρθουν και να δώσουν συγκεκριμένες αποδείξεις και να μην κρύβονται».

Ο πρόεδρος πήρε το λόγο και είπε ότι «είναι πολύ χρήσιμη η παρέμβαση αυτή»  γιατί δείχνει ότι «δεν έχει προσωπικούς λόγους εναντίον των δικηγόρων». Και πρόσθεσε αυτός, ο πρόεδρος του δικαστηρίου στο οποίο σύρθηκαν οι κατηγορούμενοι που είχε μπροστά του, το εξής υποκριτικό: «Το δικαστήριο έχει υποχρέωση να τους προστατεύσει, και πρέπει να τους διορίσει δικηγόρο» (γιατί αυτό επιβάλλει ο νόμος). Κι ο Αγαπίου του απάντησε: «Πώς το επιβάλλει αυτό; Αν το επιβάλλει για να διασφαλίσει τους κατηγορούμενους επειδή είναι στην ανέχεια και δεν μπορούν να έχουν δικηγόρο, τότε είναι άλλη υπόθεση. Αν όμως το κάνουν για άλλους λόγους, και θέλουν απλώς να επιβάλλουν τους δικηγόρους, τότε είναι άλλο πράγμα, να το συζητήσουμε».

Ο διορισμένος δικηγόρος Ευ. Βλαντής πρόσθεσε το αυτονόητο: «[Ο Κ. Αγαπίου] δεν θέλει να εκπροσωπηθεί από κανέναν. Πρέπει να επιλέξει δικηγόρο της αρεσκείας του», ενώ ο έτερος των διορισμένων, Αγγελος Βαρώτσης αφού μίλησε για τον όγκο της δικογραφίας, πόσο μάλλον που αυτή η δίκη έχει στενή σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη, ζήτησε να ανακληθεί ο διορισμός τους, ενώ θα θέσει και θέμα στον Δικηγορικό Σύλλογο για να πάρει θέση στον αναγκαστικό διορισμό τους.

Μετά από διακοπή μισής ώρας, το δικαστήριο επέμεινε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης του διορισμού τους».

Κι ένα σχόλιο του Κ. Αγαπίου, προς όλους, και κυρίως προς το προεδρείο: «Να μην έχετε πρόβλημα. Δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα. Ολα όσα λέγονται, μένουν  εδώ, εμείς τα ακούμε, εσείς κι εγώ. Ή όσα μαθαίνονται, βγαίνουν παραποιημένα και διαστρεβλωμένα από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ» - (θυμίζουμε ότι και σ' αυτή τη δίκη, όπως και στην πρώτη, δεν κρατούνται πρακτικά, όλα μένουν στο σκοτάδι)

Η δίκη θα επαναληφθεί στις 17 του μήνα, για να δοθεί χρόνος στους διορισμένους δικηγόρους να ενημερωθούν επί της δικογραφίας.

 

κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ

Εικόνες:

από φωτεινό μονοπάτι 09/02/2005 7:01 μμ.


και πολύ σωστά βάζετε το θέμα της ενημέρωσης-αυτοενημέρωσης στην αρχή. Καλή δουλεια. Και μία ερώτηση, άν γνωρίζετε.. Δεν θα λειτουργήσει γιά αυτή τη δίκη το σάιτ της κόντρα?

από Κούμε 09/02/2005 8:36 μμ.


Στο παρακάτω λινκ:

από ανήσυχος 10/02/2005 12:07 πμ.


Αλλά δεν έχετε κανένα ρεπορταζ. Είναι σαν να μην άρχισε ακόμα η δίκη. Γιατί;

από γίνεται; 10/02/2005 12:38 πμ.


να μην κρατιούνται πρακτικά σε μια ποινική δίκη;

από g. 10/02/2005 5:55 μμ.


Σε κάθε δίκη επ' ακροατηρίω κρατούνται πρακτικά. Από τον/την γραμματέα του δικαστηρίου. Που είναι ένας απλός υπάλληλος, ούτε καν υποχρεωμένος να ξέρει στενογραφία ή νομικά, που κρατάει κάποιες σημειώσεις ανάλογα με το πόσο προλαβαίνει να γράψει, τι καταλαβαίνει ότι έχει σημασία ή τι τον διατάζει ο/η πρόεδρος να γράψει. Σε τέτοια πρακτικά βασίζεται η αθώωση ή καταδίκη κάθε κατηγορούμενου μιας μακριάς δίκης (στη σύντομη, υποτίθεται ότι οι δικαστές θυμούνται επακριβώς τι ειπώθηκε και δεν χρειάζεται να φρεσκάρουν τη μνήμη τους). Βέβαια, είδαμε και στην περίπτωση όπου υπήρχαν πλήρη, απομαγνητοφωνημένα πρακτικά (πρώτο στρατοδικείο Κορυδαλλού) τι διαμάντια έβγαλε η περιβόητη "ανεξέλεγκτη δικανική κρίση"... [Με κάτι τέτοια, άντε να πεις ότι είναι υπερβολικοί κάποιοι του α/α χώρου όταν ονειρεύονται φωναχτά τους δικαστές σε πιατέλα γαρνιρισμένους με μπουκάλια με στουπί]

από ypostiriksi 11/02/2005 8:05 μμ.


Ρίξτε μια ματιά http://www.sitemaker.gr/kostasagapiou

από @ 11/02/2005 9:49 μμ.


ο ίδιος ο πρόεδρος το διαβεβαίωσε και μάλιστα όταν ένας από τους διορισμένους δικηγόρους του Αγαπίου είπε ότι θα χρειαστεί καιρό για να διαβάσει τη δικογραφία και τα πρακτικά. Απόσπασμα από το λινκ που δίνεται παραπάνω: "..Όταν δε ο κ. Βαρούτσης προσπάθησε να εξηγήσει στον πρόεδρο ότι η δικογραφία είναι ογκωδέστατη και ότι για να υπερασπιστεί σωστά τον Αγαπίου θα έπρεπε να διαβάσει και όλα α πρακτικά της προηγούμενης δίκης Πρόεδρος ; Δεν υπάρχουν πρακτικά .(!) Αγαπίου: Εδώ υπάρχει καινούργιο σύστημα να μην κρατάμε πρακτικά . Και οι δύο παρόντες διορισμένοι εξέφρασαν την ευχή να ανακληθεί ο διορισμός τους .Βαρούτσης (απομαγνητοφώνηση) Δεν έχω την εμπειρία σε τέτοιου είδους σοβαρές δίκες και μάλιστα με την υφή και την σπουδαιότητα των συγκεκριμένων αδικημάτων για να μπορέσω με ταχύτητα να λάβω γνώση αυτής της δικογραφίας και να κάνω αποτελεσματική υπεράσπιση για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο. Θεωρώ δηλαδή εαυτόν ανεπαρκή για την συγκεκριμένη υπεράσπιση. Θα αδικηθεί ο κατηγορούμενος............Ο θεσμός του αυτεπαγγέλτως διορισμένου δικηγόρου δεν λειτουργεί σωστά και είναι απαξιωμένος. Έχω τέσσερις φορές διορισθεί και το γνωρίζουν και για το δικαστήριο που έχω κάνει το φθινόπωρο του2003 δεν έχω λάβει ακόμη την νόμιμη ελάχιστη αμοιβή μου......Αδυνατώ λόγο προσωπικού κολλήματος και ζητώ ανάκληση. Μετά ταύτα το δικαστήριο αποσύρθηκε για να αποφασίσει. Με την επανάληψη της διαδικασίας ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο εμμένει στην απόφαση του για τον διορισμό των δικηγόρων και δεν συντρέχει περίπτωση ανάκλησης της. Ο Κώστας Αγαπίου ζήτησε τον λόγο και απευθυνόμενος στους διορισμένους συνηγόρους είπε. Αγαπίου: (απομαγνητοφώνηση) Να έχετε υπόψη σας ότι εκτός από το γεγονός της δικής μου τοποθέτησης ότι δηλαδή δεν με εκφράζετε, δεν με εκπροσωπείται και δεν θα με υποκαταστήσετε, δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτε. Αυτά που λέμε εδώ μέσα μένουν εδώ, κανείς δεν πρόκειται να μάθει τίποτα, ούτε ότι λεω εγώ ούτε ότι θα πείτε εσείς. Και εν ανάγκη θα μαθευτούν άλλα, διαστρεβλωμένα και παραμορφωμένα . Αυτά τα λεω για να σας διευκολύνω. Ο εισαγγελέας πρότεινε μία εβδομάδα διακοπή ισχυριζόμενος ότι είναι επαρκής χρόνος για την ανάγνωση της δικογραφίας, που κατά την γνώμη του δεν είναι και τόσο μεγάλη..." Πράγματι ο Δικηγορικός Σύλλογος τι κάνει; Θα έλεγα ότι ίσως μπορούσε και να γίνει καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά δυστυχώς ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ κι έτσι νομιμοποιείται κάθε ιδιαίτερη διαδικασία σε δίκες τρομοκρατίας. Ίσως και ο χαρακτηρισμός "Δίκη του ΕΛΑ" όπως και η επιβολή του στην πρώτη φάση ήταν και το τυπικό δικαιολογητικό για την τήρηση του τρομονόμου πέρα από την όλη ουσία.

από που θα πει 23/02/2005 4:40 μμ.


"εμπόδιο" και όχι "κόλλημα" (που θα πει... κόλλημα)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License