Άλφονς Μούχα. Slovanska Epopej.

..............

post image

Σήμερα θα σας παρουσιάσω το έργο του τσεχοσλοβάκου ζωγράφου ‘Αλφονς Μούχα (1860-1939) που έχει τίτλο „Slovanska epopej“ (Το Έπος των Σλάβων). Αποτελείται από 20 πίνακες που έχουν σαν θέμα την ιστορία του τσέχικου λαού και άλλων σλαβικών λαών. Ο Μούχα δημιούργησε τον πρώτο πίνακα το 1913 και ολοκλήρωσε το έργο το 1928. Η πρώτη έκθεση έγινε στην Πράγα, μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο δόθηκαν οι πίνακες στην πόλη Moravsky Krumlov, ο πύργος της οποίας λειτουργεί σαν μουσείο. Το έργο εντάχτηκε στις προσπάθειες που έγιναν τον 20ο αιώνα για δημιουργία εθνικής συνείδησης και ιδιαίτερα μετά τον Α΄παγκόσμιο Πόλεμο και τη δημιουργία των σλαβικών κρατών. Νομίζω όμως ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο. Ένα αφιέρωμα στην ιστορία, πολιτική και πολιτισμική, με όλη της την πολυπλοκότητα. Ο ίδιος ο Μούχα λέει τα εξής: „ Το νόημα του έργου μου δεν συνίσταται στην καταστροφή αλλά στη συνεχή δημιουργία, στο να κατασκευάζω γέφυρες, γιατί όλους μας πρέπει να μας θρέφει η ελπίδα, ότι κάποτε θα επιτευχθεί η προσέγγιση της ανθρωπότητας κι αυτό θα γίνει πολύ πιο εύκολα, εάν γνωρίσουμε ό ένας τον άλλο.“ Ελάχιστοι πίνακες από τους 20 του όλου κύκλου υπάρχουν στο διαδύκτιο. Δεν ξέρω για ποιο λόγο, τη στιγμή που βρίθει από τα υπόλοιπα έργα του Μούχα, ο οποίος θεωρείται και σαν κιτς ζωγράφος από πολλούς ειδήμονες. Ένας λόγος που δίνεται στις σχετικές ιστοσελίδες είναι ότι οι πίνακες δεν μπορούν να αποδοθούν καλά σε φωτογραφία. Αυτό ίσως να ισχύει. Σε πολλές εικόνες που παραθέτω τα χρώματα είναι παραπλανητικά. Υπάρχει ένας ανοιχτός μπλε τόνος, μέσα στον οποίο χάνεται η ζωντάνια κι ο πλούτος των πραγματικών χρωμάτων.

Εικόνες:

2

από Πίπης 26/02/2005 3:13 μμ.


post image
"Η γιορτή του Σβάντοβιτ." Ο Σβάντοβιτ είναι ο Θεός του πολέμου και της βλάστησης στη σλαβική μυθολογία. Απεικονίζεται με τέσσερα πρόσωπα, ξίφος και κρατώντας στο χέρι κέρας με οίνο ή καρπούς. Αφιερωμένη σ΄αυτόν ήταν η γιορτή της συγκομιδής. Ένας από τους ναούς του βρίσκονταν στο νησί Rüggen, πνευματικό κέντρο των Σλάβων της Βαλτικής. Καταστράφηκε το 1168 από τους Δανούς. Η μορφή του Σβάντοβιτ με τα 4 πρόσωπα υπάρχει και στην αρχική εικόνα

Εικόνες:

3

από Πίπης 26/02/2005 3:16 μμ.


post image
"Οι Σλάβοι στην αρχέγονη πατρίδα τους" Λέγεται ότι γεωγραφικά ήταν η περιοχή βόρεια των Καρπαθίων και του Δνείπερου κι έφτανε έως τον Βόλγα. Κατέβηκαν στην Ευρώπη και χωρίστηκαν τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ. Σλάβοι είναι οι Ρώσοι, οι Πολωνοί, οι Τσέχοι και Σλοβάκοι, οι Κροάτες, οι Σέρβοι και οι Βόσνιοι, οι Μαυροβούνιοι, οι Μακεδόνες και οι Βούλγαροι. Μεγάλες μειονότητες υπάρχουν σε Γερμανία, Αυστρία, Λιθουανία κ.α. Ο υπερυψωμένος πολεμιστής με το ξίφος είναι μάλλον ο Θεός Σβάντοβιτ.

Εικόνες:

από B.L.R. 26/02/2005 3:16 μμ.


Κάτι λέγαμε εδώ http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=322376#331818

4

από Πίπης 26/02/2005 3:21 μμ.


post image
"Εισαγωγή της Σλαβικής Λειτουργίας στη Μοραβία" Ένα πάντρεμα, έτσι όπως το βλέπω, από επιδράσεις. Η μυθολογία κι ο παγανισμός που απεικονίζεται ίσως με το αγόρι, οι βυζαντινές ορθόδοξες επιδράσεις (οι Σλάβοι δέχτηκαν το χριστιανισμό από τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, ανάμεσα στις μορφές πάνω δεξιά, τον 9ο αιώνα μ.Χ. Οι δύο μακεδόνες ιεραπόστολοι δέχτηκαν την πρόσκληση των ηγεμόνων της Μοραβίας , για εκχριστιανισμό των Σλάβων σύμφωνα με το δόγμα της ανατολικής εκκλησίας. Η πράξη αυτή των Μοραβών ήταν μια κίνηση άμυνας ενάντια στους γάλλους ιεραπόστολους που είχαν έρθει στη χώρα τους και προσπαθούσαν μέσω του προσηλυτισμού στο δόγμα της δυτικής εκκλησίας να προωθήσουν και την ηγεμονία των Δυτικών. Αυστροουγαρία και Γερμανία, καθολικές χώρες, ήταν πάντα για τους Τσεχοσλοβάκους και τους Σλάβους της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ο κατ΄εξοχήν εχθρός για τη δημιουργία εθνικού κράτους και εθνικής συνείδησης. Γι΄αυτό και η προτίμηση της ορθοδοξίας. Στον πίνακα φαίνονται και οι επιδράσεις της καθολικής εκκλησίας με τους μοναχούς της, κάτω δεξιά.

Εικόνες:

5

από Πίπης 26/02/2005 3:24 μμ.


post image
"Στο μοναστήρι του όρους Άθω, Svata Hora (Ιερός Τόπος)" Δυστυχώς η εικόνα είναι πολύ μικρή σε μέγεθος και δεν φαίνονται πολλά πράγματα.

Εικόνες:

7

από Πίπης 26/02/2005 3:28 μμ.


post image
"Μετά τη μάχη στο Grunwald" Η μάχη στο Γκρούνβαλντ έγινε το 1410 και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες νίκες των Σλάβων ενάντια στους Γερμανούς (φεουδάρχες) και τους συμμάχους τους (όλοι καθολικοί) που είχαν εισβάλει στην Πολωνία και Λιθουανία. Στη μάχη πήραν μέρος πολλοί σλαβικοί λαοί, οι Πολωνοί, οι Ρώσοι, οι Τάταροι, οι Λιθουανοί, οι Αρμένιοι, οι Βλάχοι, ίσως και άλλοι που δεν ξέρω. Οι τσέχοι συμμετείχαν επίσης κάτω από τις διαταγές του στρατηγού Zizka, που έγινε μετέπειτα εθνικός ήρωας. Στο σλάβικο έπος του έχει αφιερώσει φυσικά πίνακες ο Μούχα.

Εικόνες:

8

από Πίπης 26/02/2005 3:29 μμ.


post image
"Απελευθέρωση των Ρώσων από το θεσμό της δουλείας" Μάλλον αναφέρεται στο διάταγμα του Μεγάλου Πέτρου για την απελευθέρωση των χωρικών από το θεσμό της δουλοπαροικίας.

Εικόνες:

από Πίπης 26/02/2005 3:35 μμ.


post image
ο Γιαν Χους! "Το κήρυγμα του Χους στη Betlehemskapelle" Γιαν Χους, η σπουδαιότερη μορφή της μεταρρύθμισης στην Τσεχοσλοβακία, συνδύασε το αίτημα της θρησκευτικής μεταρρύθμισης, με την εθνική ιδέα, εφόσον ο καθολικισμός συνδέονταν πάντα με την ηγεμονία των γερμανών στην Τσεχοσλοβακία. Μετά την εκτέλεσή του από τους παπικούς με συμμετοχή του γερμανού βασιλιά Σιγισμούνδου, ξέσπασε στη Βοημία η επανάσταση των Χουσιτών. Αιτήματά τους: εθνικό κράτος των Τσέχων,ελευθερία κηρύγματος, πενία του κλήρου, να δοθεί στο λαό το Άγιο Δισκοπότηρο, δηλαδή να προσφέρεται ο άρτος και οίνος στο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας στο λαό. (δεν προσφέρεται στους καθολικούς; Αν ξέρει κάποιος, ας πει).

Εικόνες:

...

από Πίπης 26/02/2005 3:37 μμ.


post image
Η αποθέωση της Ιστορίας των Σλάβων

Εικόνες:

από Πίπης 26/02/2005 3:39 μμ.


post image
"Ο Όρκος των Νέων κάτω από τη Σλαβική Φλαμουριά"

Εικόνες:

από Πίπης 26/02/2005 3:44 μμ.


post image
"Η στέψη του Τσάρου Στέφανου Δουσάν" Ο Στέφανος Δουσάν είναι ο κυρίως δημιουργός του βασίλειου της Σερβίας. Κατέκτησε και ένωσε μεγάλο μέρος της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και της Ελλάδας τον 14ο αιώνα. Μετά το θάνατό του διαλύεται το βασίλειό του και πέφτει στα χέρια των Οθωμανών.

Εικόνες:

από Πίπης 26/02/2005 3:46 μμ.


post image
"Ο Τσάρος Συμεών της Βουλγαρίας" Κι ο Συμεών ενσαρκώνει τα απώγειο δύναμης και πολιτιμικής άνθισης του πρώτου βουλγαρικου βασιλείου, νομίζω γύρω στον 11ο αιώνα. Μετέπειτα γίνεται η Βουλγαρία βυζαντινή επαρχία και αργότερα οθωμανική.

Εικόνες:

από Πίπης 26/02/2005 3:52 μμ.


τα πολύ λίγα, ίσως μπορεί να κατανοηθεί κάπως περισσότερο το....φαντασιακό του Γιάντσο, Βάϊντα, Κουστουρίτσα και των ρώσων, έτσι όπως εκδηλώνεται στα καταπληκτικά έργα τους.

από Πίπης 26/02/2005 4:05 μμ.


Εντάξει, ήταν αφορμή το ερώτημα στην Ψυχοαποικία για να ψάξω. Έπαθα την πλάκα μου, όταν είδα αυτό το έργο του Μούχα, γιατί μέχρι τότε τον ήξερα σαν ζωγράφο στυλιζαρισμένων γυναικείων μορφών,γραφίστα κλπ. Ομολογώ ότι το αντερώτημα-σχόλιο στο ερώτημά μου στην Ψ/A με έκανε να το ψάξω.

από Ρhoto-δότης 27/02/2005 7:47 μμ.


Είναι και της ίδιας εποχής. Αλλά πάντως βάζει και το βαλκανικό στοιχείο. Ενδιαφέρων είναι.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License