Κολομβία: σφαγή στο San Jose de Apartado

Η 11η ταξιαρχία του κολομβιανού στρατού εισέβαλε στην κοινότητα και δολοφόνησε 7 ανθρώπους, ανάμεσά τους 3 παιδιά, και το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Κοινότητας για την Ειρήνη, Luis Eduardo Guerra.

Δολοφονήθηκαν οι Luis Eduardo Guerra 35 χρονών, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου από τότε που ιδρύθηκε η κοινότητα, η σύντροφός του Bellanira Areiza Guzman 17 χρονών, ο γιος του Deiner Andres Guerra 11 χρονών που είχε τραυματιστεί και στις 11 Αυγούστου του 2004 από μια χειροβομβίδα του στρατού, ο Alfonso Bolivar Tuberquia Graciano 30 χρονών, επίσης μέλος του Συμβουλίου στην ανθρωπιστική περιοχή Mulatos, η 24χρονη σύντροφός του Sandra Milena Munoz Pozo και τα δυο παιδιά τους Santiago Tuberqui Munoz 2 χρονών και η 6χρονη Natalia Andrea Tuberquia Munoz.

Όλα αυτά έγιναν τη στιγμή που η Ειρηνική Κοινότητα προετοιμαζόταν για να γιορτάσει στις 23 Μάρτη την όγδοη επέτειο της εγκατάστασής της εκεί, αναζητώντας ειρηνικές εναλλακτικές λύσεις για να φτιαχτούν ειρηνικά μέρη για να ζει κανείς εν μέσω του πολέμου. Όταν ξεκίνησαν ήταν μόνο 350 άνθρωποι, σήμερα η κοινότητα αποτελείται πάνω από 1300, παρόλη την τρομοκρατία, τους εξευτελισμούς και τις επιθέσεις που υπέστησαν κυρίως από τον κολομβιανό στρατό σε συνεργασία με τις παραστρατιωτικές ομάδες. Για τον χρόνο που μας πέρασε, έχουν καταμετρηθεί 153 δολοφονίες ενάντια στα μέλη της κοινότητας και πάνω από 388 καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο Alvaro Uribe επιτίθεται συνεχώς ενάντια στην κοινότητα κάνοντάς την έτσι ευάλλωτη στις τρομοκρατικές επιθέσεις του στρατού, για να φτάσουμε έτσι στα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, τη στιγμή που ταυτόχρονα απειλούνται οι ηγέτες των αγροτών της χώρας.

Το σωματείο Νομική Ελευθερία, πληροφορεί τη διεθνή κοινότητα για τη σφαγή που έγινε στην ειρηνική κοινότητα του San Jose de Apartado που για άλλη μια φορά αποτελεί καταπάτηση του δικαιώματος στη ζωή και την ελευθερία.

Τα γεγονότα

Τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη, ένστολοι οπλισμένοι που ανήκαν στην 11η Ταξιαρχία του κολομβιανού στρατού συνέλαβε στον ποταμό Mulatos τον Luis Eduardo Guerra, τον 11χρονο γιο του Deines Andres Guerra, την Deyanira Areiza και άλλα τέσσερα άτομα. Τους οδήγησαν στο κτήμα Vereda La Resbalosa αλλά ένας από τους συλληφθέντες κατάφερε να δραπετεύσει.

Την επόμενη μέρα αυτός που ξέφυγε παρακολουθούσε το κτήμα προσπαθώντας να εντοπίσει πού βρίσκονται οι υπόλοιποι, και έπεσε πάνω σε ίχνη αίματος σ΄ένα σημείο που έμοιαζε με τάφο. Σκάλισε λίγο το χώμα και βρήκε το ακρωτηριασμένο πτώμα του Deiner Andres Guerra. Μπροστά στη τρομερή αυτή ανακάλυψη αποφάσισε να μην συνεχίσει την έρευνα και πήγε στην πόλη του San Jose de Apartado όπου ενημέρωσε το Κεντρικό Συμβούλιο της Ειρηνικής Κοινότητας. Το γεγονός επιβεβαίωσαν κι άλλοι αγρότες από την περιοχή.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν γνωστό πού βρισκόταν ο Luis Eduardo Guerra ούτε οι άλλοι άνθρωπου που συνελλήφθησαν παράνομα. Από τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν υπέθεσαν πως πρόκειται για άλλη μια σφαγή στην Ειρηνική Κοινότητα San Jose de Apartado.

Ο Luis Eduardo Guerra είναι αναγνωρισμένος ηγέτης του Κεντρικού Συμβουλίου της Κοινότητας και είναι αυτός που ανέλαβε να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση της Κολομβίας στα πλαίσια της προσπάθειας να εφαρμοστούν μέτρα για την επαρχία που προτείνονται από το Διαμερικανικό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τις 9 Οκτώβρη του 2000. Ήδη είχε συναντηθεί τρεις φορές με τον αντιπρόεδρο της Κολομβίας Francisco Santos, ο οποίος είχε δεσμευτεί προσωπικά για την εφαρμογή των μέτρων.

Πριν απο 4 χρονια ειχε ταξιδεψει στο Madison του Wisconsin και ειχε συμμετασχει στην διαδηλωση μπροστα απο το Fort Benning καταγγελοντας την εμπλοκη και την υποστηριξη του κολομβιανου στρατου απο το School of the Americas. Ειχε επισης ταξιδεψει και στην Ευρωπη και ειχε περιγραψει την λειτουργια της Ειρηνικης Κοινοτητας.

Τι προηγήθηκε

Στις 20 Φλεβάρη γύρω στις 4 το απόγευμα ο στρατός έφτασε στην περιοχή las Nieves της κοινότητας. Δύο ώρες αργότερα μπήκε πυροβολώντας στο σπίτι της Gladys Guzman Palacios που ήταν εκεί με την τετράχονη κόρη της Diana Marcela Guzman και τον πατέρα της μικρής που τους είχε επισκεφτεί ο οποίος σκοτώθηκε από τους πυροβολισμούς μέσα στο σπίτι και τραυματίστηκε το παιδί που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο πατέρας της είχε κατηγορηθεί ότι ανήκε στο στρατό των Farc. Έγινε γνωστό πως ο στρατιωτικός που βρέθηκε στην περιοχή 33 ανήκει στην 17η ταξιαρχία του στρατού.

Δύο μέρες αργότερα, στις 22 Φλεβάρη στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα οι περιοχές Bellavista, Alto Bonito y Buenos Aires, βομβαρδίστηκαν από στρατιωτικά ελικόπτερα θέτοντας σε κίνδυνο πάνω από 200 αγρότες που μένουν εκεί. Κατέφυγαν στους βομβαρδισμούς για να αποφύγουν το βίαιο διώξιμο αυτών των ανθρώπων, μιας και όπως και σε άλλες περιπτώσεις των δύο τελευταίων μηνών έγιναν αρκετές τέτοιες επιχειρήσεις τρομοκρατίας και καταπάτησης των βασικών δικαιωμάτων των αγροτών.

Εξ΄ αιτίας αυτών των σοβαρών γεγονότων ζητάμε επειγόντως

  • Η κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί άμεσα η Εθνική Ενότητα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων από την εισαγγελία και από ειδικευμένο προσωπικό από την οργάνωση Medicina Legal η οποία ξεκίνησε την δικαστική έρευνα για τα σοβαρά αυτά γεγονότα.
  • Ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας να στείλει μια ομάδα από τους συμβούλους του για να ξεκινήσουν οι απαραίτητες έρευνες.
  • Να μην επιτραπεί σε καμιά περίπτωση η συμμετοχή μελών της 11ης ταξιαρχίας στην έρευνα για να μην υπάρξει καμιά χειραγώγηση από την πλευρά τους.

Η αλληλέγγυα διεθνής και τοπική κοινότητα να σχηματίσει άμεσα μια επιτροπή που θα έρθει στην περιοχή και θα σταθεί στο πλευρό της Ειρηνικής Κοινότητας San Jose de Apartado σ΄ αυτά τα τραγικά γεγονότα.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του Luis Eduardo Guerra υπάρχουν στο Indybay και στο Indymedia Colombia

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License