Κολομβία: μαζικές δολοφονίες στην Barrancabermeja

Οι δολοφονιες χαρακτηρίζονται μαζικές όχι μόνο γιατί τα θύματα είναι πολλά αλλά κυρίως γιατί συμβαίνουν σ΄ ένα μέρος που επιτρέπεται η ατιμωρησία, διαγράφουν οποιοδήποτε ίχνος που ενοχοποιεί οποιονδήποτε.

Ανακοίνωση της Λαϊκής Φεμινιστικής Οργάνωσης

Έτσι λοιπόν, η "La rampa" (λιμάνι που φτάνουν οι βάρκες με μπανάνες και ψάρια) μετατράπηκε σε νεκροταφείο των πολιτών, που παγιδευμένοι από την παρακρατική τρομοκρατία, απαγάγονται μέρα μεσημέρι και μεταφέρονται σε μέρη όπου πριν απ΄ τον "λυτρωτικό" πυροβολισμό τα θύματα έχουν υποστεί κάθε είδους εξευτελισμό από τους εκτελεστές τους. Οι αρχές που γυρνάνε τριγύρω -ο στόλος, η αστυνομία, οργανώσεις ασφάλειας- ποτέ δεν έχουν προσέξει τίποτα ούτε θέλουν να δουν, κι έτσι οι πολίτες, εργάτες ή αγρότες, γίνονται ύποπτοι για οποιοδήποτε λόγο. Είναι πια επικίνδυνο να βγεις να αγοράσεις ψάρια ή μπανάνες στην "La rampa" ή να στείλεις κάποιον από την οικογένειά σου στην αγορά. Εκεί είναι ο δημόσιος χώρος που βασανίζουν οι παραστρατιωτικοί παίρνοντας έτσι το νόμο στα χέρια τους. Και δεν είναι μια περίπτωση τη βδομάδα, είναι πολλές.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, για τον περασμένο χρόνο έχει καταγράψει 14 περιπτώσεις απαγωγών, 23 κακοποιήσεις γυναικών, 34 απειλές και 288 περιπτώσεις εκδιώξεων στο δήμο Barrancabermeja. Για την "La rampa" φαίνεται πως δεν υποφέρει το κράτος αφού δεν βρίσκει ποτέ τους εγκληματίες ούτε τους συλλαμβάνει, όμως για τους νεκρούς της "La rampa" υποφέρουν οι πολίτες της πόλης.

Οι γυναίκες από την Λαϊκή Φεμινιστική Οργάνωση, ενεργά μέλη του κοινωνικού κινήματος Γυναίκες Ενάντια στον Πόλεμο διαμαρτυρόμαστε για το θάνατο των Wilmer Caicedo Olmedo και Geomar Valencia Cordova και συμπαραστεκόμαστε στην οικογένειά τους, όχι μόνο μπροστά στον πόνο για τον ανθρώπινο θάνατο, αλλά και για το θάνατο των θεσμών. Η οργάνωσή μας δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι οι παράνομα οπλισμένοι δράστες που στην τηλεόραση προπαγανδίζουν ειρηνικές δράσεις, να συνεχίζουν ατιμώρητοι τις δολοφονίες πολιτών. Δεν μπορούμε να δεχτούμε πώς γίνεται σε μια στρατοκρατούμενη πόλη από τις δυνάμεις του κράτους όπως είναι η Barrancabermeja, να έχει κατασκηνώσει στους δρόμους, στις γωνίες και στους δημόσιους χώρους ο θάνατος, και κανείς να μην απαντά.

Τα γεγονότα

  • Στις 20 Φλεβάρη ο Wilmer Caicedo Olmedo 30 χρονών και ο 20χρονος Geomar Valencia Cordova βρέθηκαν για δουλειές στην γνωστή περιοχή "La rampa" το πρωί. Τότε δύο παραστρατιωτικοί τους πλησίασαν, τους ανάγκασαν να μπουν στη βάρκα τους και εξαφανίστηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση.
  • Τρεις μέρες αργότερα, στις 23 Φλεβάρη βρέθηκαν τα πτώματά τους σε προχωρημένη αποσύνθεση εν μέσω του ποταμού Magdalena στην περιοχή Cano Cardales.

Η φεμινιστική οργάνωση αντιστέκεται στη βία ενάντια στους πολίτες και στους θεσμούς που την προκαλούν. Γι΄ αυτό, ζητάμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση σ΄αυτή τη μορφή θανάτου και βαρβαρότητας που καταπατά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των κοινοτήτων μας που ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να ζουν κάτω από το ζυγό της παραστρατιωτικής βίας.


Απαιτούμε

  • από τις αρχές να γίνουν έρευνες για την καταπάτηση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στην Barrancabermeja.
  • ζητάμε από τις νόμιμες αρχές διαφάνεια και έρευνα για τις δολοφονίες.
  • απαιτούμε οι υπεύθυνοι αυτής της βίας να φυλακιστούν και να τιμωρηθούν σύμφωνα με τους νόμους της χώρας μας. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα και κανείς να μην απαντά.
  • απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η δράση των παραστρατιωτικών ομάδων
  • απαιτούμε το σεβασμό στη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ησυχία των κοινοτήτων μας που τρομοκρατούνται από την παραστρατιωτική βία.

Οι γυναίκες δεν γεννάμε και μεγαλώνουμε παιδιά για τον πόλεμο.

Λαϊκή Φεμινιστική Οργάνωση - Barrancabermeja – Magdalena Medio – Colombia
24 Φλεβάρη 2005

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License