Αθήνα: 5.000+ στην Μεταναστευτική Πορεία

Η πορεία τέλειωσε πριν από λίγο, και ήταν μια από τις πιο καλές πορείες τον τελευταίο καιρό. Με μετανάστες από όλες τς μεταναστευτικές κοινότητες, με τραγούδια, συνθήματα σε όλες τις γλώσσες, παλμό και δύναμη.

Για να έχετε μια ιδέα του μεγέθους (το 5.000 είναι συντηρητική εκτίμηση), όταν η κεφαλή της πορείας με το φορτηγάκι του Δικτύου έφτανε στα Προπύλαια το τέλειωμα της πορείας έστριβε μπροστά από το ...φρουρούμενο από τους ματατζήδες "Μεγάλη Βρετάνια". Στιγμιότυπα (θα ακολουθήσουν και φωτό από τον ...): - Ομόνοια: από τη 1.00 η ώρα ήταν ήδη μαζεμένος πολύς κόσμος στην Πλατεία, πανό ξεδιπλώνονταν, η μικροφωνική έπαιζε τραγούδια μέχρι που το μικρόφωνο πήραν μετανάστες: οι φιλιπιννέζοι με τα τύμπανα τους, γυναίκες από Βουλγαρία, και μετά από κάποια αφρικάνικη χώρα που το διασκέδασαν δεόντως. - Μπάτσοι και σκυλιά: τα τρία αδέσποτα που συχνάζουν στις πορείες ασχολήθηκαν εκτεταμένα με το περιπολικό, σπέρνοντας τον πανικό στον αστεράτο που έπρεπε να τα διώξει! - Πολλά τα πανό από το "Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών", στα πανό του Κασάπι πολλά πιτσιρίκια, στης YRE το πανό πολλοί μαύροι με τύμπανα και ωραίο ρυθμό. - Η πορεία ξεκίνησε 3.15 και έφτασε στην Ομόνοια 5 παρά.

από Φίλος Photo-δότη 02/04/2005 6:04 μμ.


post image
1

Εικόνες:

από Φίλος Photo-δότη 02/04/2005 6:05 μμ.


post image
2

Εικόνες:

από Φίλος Photo-δότη 02/04/2005 6:07 μμ.


post image
3

Εικόνες:

από Φίλος Photo-δότη 02/04/2005 6:08 μμ.


post image
4

Εικόνες:

από Φίλος Photo-δότη 02/04/2005 6:11 μμ.


post image
Πίσω η ομάδα δασκάλων "Πίσω Θρανία" που κάνει καθημερινα μάθηματα σε μετανάστες στο στέκι μεταναστών και πιο πίσω το Δίκτυο.

Εικόνες:

από Φίλος Photo-δότη 02/04/2005 6:13 μμ.


post image
.

Εικόνες:

από Φίλος Photo-δότη 02/04/2005 6:15 μμ.


post image
.

Εικόνες:

από Φίλος Photo-δότη 02/04/2005 6:17 μμ.


post image
και πίσω ένα μπλόκ αναρχικών και αυτόνομων

Εικόνες:

από Φίλος Photo-δότη 02/04/2005 6:18 μμ.


post image
.

Εικόνες:

από Φίλος Photo-δότη 02/04/2005 6:20 μμ.


post image
.

Εικόνες:

από φίλος του Photo-δότη 02/04/2005 6:37 μμ.


Σταματάω εδώ τις φωτό καθώς υπήρχαν και άλλοι φωτογράφοι που έβγαλαν πιο καλλιτεχνικές φωτογραφίες και καλό είναι να τις δούμε. Να πω ακόμα ότι στην πορεία εκτός από τις μεταναστευτικές κοινότητες και το φόρουμ μεταναστών ήταν όλες οι οργανώσεις του ΕΚΦόρουμ άλλες με περισσότερο και άλλες με λιγότερο κόσμο, το ΣΕΚ με σχετικά μικρή κινητοποίηση, η πρωτοβουλία αγώνα και αυτή με λίγο κόσμο και κάποια πανό του (μλ) χώρου. Συγνώμη αν ξεχνάω κάποιους. Σχολιάζοντας από πλευράς μου θεωρώ όπως και σχεδόν όλοι/ες την πορεία εξαιρετικά πετυχημένη. Κυρίως όσον αφορά την συμμετοχή μεταναστών και μεταναστριών. Όμως πολλές από τις ελληνικές πολιτικές οργανώσεις απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι ζητήματα που δεν θεωρούν ότι μπορούν να τους αποδώσουν άμεσο πολιτικό κέρδος είναι δευτερεύοντα ακόμα και αν αφορούν τους προλετάριους των προλεταρίων που είναι οι μετανάστες. Είναι εξοργιστικό το πόσο κινητοποιούνται όταν πρόκειται για ζητήματα του πολέμου στο Ιράκ π.χ. ή αντιαμερικανισμού, και πόσο ελάχιστα και συμβολικά κινητοποιούνται όταν κάτι αφορά τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Χαρακτηριστικό ήταν το ΣΕΚ (και όχι μόνο φυσικά) που ενώ μας έφαγε τα αφτιά για το αντιπολεμικό στις 19 Μάρτη σήμερα είχε τρία πανό με λίγο και αραιό κόσμο. Παρ ότι ξιφουλκούσε εδώ στο indy τις προηγούμενες μέρες ότι το βασικό ήταν οι 2 Απρίλη και όχι η πρωτοβουλία της Κοτζία η παρουσία του σήμερα έδειξε ότι δεν το εννοούσε αφού και την αφίσα του την έβγαλε μόλις λίγες μέρες πριν. Δεν τα γράφω αυτά μόνο σαν κριτική στο ΣΕΚ αλλά προς όλους, όπως πχ κάποιες δυνάμεις στο Φόρουμ που δεν ασχολούνται παρά μόνο συμβολικά με την αντιρατσιστική δράση.

από Α. 02/04/2005 6:52 μμ.


Για να εισπράξει το δευτερεύον πολιτικό κέρδος που εκπίπτει από τα μεγάλα και μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα. Από κάπου πρέπει να ελεγχτούν και τα "περιθωριακά" ζητήματα, δεν νομίζεις; Την ανεργία, τις αυξήσεις και το ωράριο έχουν αναλάβει να τα ελέγξουν τα επίσημα συνδικάτα των κομμάτων. Στρατό, μετανάστες,γυναίκες και τα ψιλά το ΕΚΦ και οι μικρότερες εξωκοινοβουλευτικές ομάδες.

από Κούμε 02/04/2005 7 μμ.


post image
*

Εικόνες:

από @ 02/04/2005 7:06 μμ.


Χωρίς πανώ, χωρίς κάλεσμα με κάποιες σημαίες και κάμποσα τρικάκια, συνθήματα και προκυρήξεις, συμμετέχαμε κ@ποιοι αυθόρμητα σαν άτομα στο τέλος της πορείας. Δεν είμασταν λίγοι γιατί μετά από λίγο εμφανίστηκαν τα αγαπητά μας κατοικίδια (όχι τα τετράποδα, τα άλλα, τα ανδράποδα) που περικύκλωσαν το @υθόρμητο μπλόκ, δίνοντας το στίγμα μας στην πορεία.

post image
Οι συνθήκες -δηλαδή ο έντονος αέρας- ήταν πολύ σκληρές για τα πανό. Οι γνώσεις των αερο-μηχανικών του ΣΕΚ δοκιμάστηκαν σκληρά. Η απάντηση σε πολιτικό επίπεδο θα μπορούσε να δοθεί με το σύνθημα «για την πτώση των πανό δεν φταίνε συνθήκες καιρικές-φταίει ο Μπους και οι καπιταλιστές». Ευτυχώς δεν χτύπησε κανένας.

Εικόνες:


Μπορεί να συμφωνώ με τον Α. για το χειραγωγικό-διαμεσολαβητικό ρόλο του ΕΚΦ, όμως ο προετοιμαζόμενος νόμος αποτελεί μια ακόμη επίθεση στους μετανάστες ταξικούς αδελφούς μας και πρέπει να τους σταθούμε αλληλέγγυοι με κάθε τρόπο και δεν φυσικά δεν πρέπει να είμαστε απόντες σε εκδηλώσεις-διαδηλώσεις όπου συμμετέχουν οι ίδιοι οι μετανάστες. Άλλο η αστεία φάση στη Κοτζιά με την γιγαντοοθόνη για το ματς κι άλλο η σημερινή διαδήλωση.

από Υ 02/04/2005 7:47 μμ.


Όχι το ίδιο ήταν και καλώς.

από @ 02/04/2005 7:50 μμ.


Tι έγινε στις πορείες στις άλλες πόλεις σε ελλάδα κι εξωτερικό;

από Σιγά 02/04/2005 8:08 μμ.


Σήμερα είχε κόσμο και το κυριότερο είχε μετανάστες

από Q&A 02/04/2005 8:25 μμ.


Σημεία: - Απουσία (ή διακριτική παρουσία) λιτών και πράσινων. - Απουσία φασιστών από την παλιά βουλή. Πέρσι είχαν προκαλέσει με την παρουσία τους. - Ένας Ελληναρας που μέσα στην ομόνοια είπε "τι μαλακίες, θα τους αφήσετε να μας γαμήσουν?". Προφανώς έχει φάει πολύ... - Τα παιδιά με τις μαυροκόκκινες δώσανε παρών. - Η χαρά στα μάτια όλων που δεν χρειάστηκε να λουστούμε με δακρυγόνα ή να τρέχουμε παρέα με τους πράσινους. - Πολλά σχολεία από το εξωτερικό σε διακοπές έκαναν την βόλτα τους στην πόλη μας και νομίζω τους άρεσε αυτό που έβλεπαν. - Το που..όκρυο. Νομίζω ήταν μια πορεία που χρειαζόμασταν εδώ και αρκετό καιρό και μπράβο σε αυτούς που δούλεψαν για να την προετοιμάσουν. ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ.

Πολύς κόσμος για τον καιρό ειδικά που φαινόταν ότι θα κάνει (τελικά δεν το αποφάσισε κι έμεινε στην ντεμέκ άνοιξη με κάτι από χειμώνα). Οι μετανάστες δε μασήσαν, σε αντίθεση με κάποιους συντρόφους. Κρίμα θα ήμασταν περισσότεροι. Κάποιοι την παίρνουν δικαιολογημένη την απουσία και δε θα χρειαστεί να προσέλθουν με τον κηδεμόνα τους. Αμαλία περαστικά! Το πανό ήταν τέλειο, το πιο πολύχρωμο και ό,τι πιο πολύγλωσσο θυμάμαι να έχω δει σε πορεία. Την άλλη φορά σε ακόμα πιο πολλές γλώσσες. Τι είναι το Σοσιαιστικό; Ξέρετε εσείς. Ο δαίμων του πανοποιείου. Ορισμένοι εκτός απ' τα διαχρονικά και τις σταθερές αξίες παραμένουν ιδιαίτερα ευρηματικοί, όπως πάντα (κεντέρη κατούρα να γίνουμε μαστούρα): Στους ξένους τσαμπουκάς και έξω από δω και μια ζωή μαλάκας μπροστά στ' αφεντικό Μου γεννήθηκε η εξής απορία και το ρωτώ χωρίς κάποια σκοπιμότητα. Οι Νιγηριανοί δεν έχουν κοινότητα για να κατέβαιναν; Έχουν όπως κι οι Κενυάτες που ήταν εκεί. Γιατί δεν κατέβηκαν; (Τράβα ρώτα τους περίεργε). Παίζει κάτι ή έτυχε; Καλά οι μετανάστες από Αιθιοπία, Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες νομίζω δώσαν ρέστα σε ρυθμούς και τραγούδια. Πάντα τέτοια και καλύτερα

από Γιάννης Κ. 02/04/2005 8:40 μμ.


To Legalize που σαν σύνθημα μισοτραγουδιστά φώναζαν κάποιοι, σίγουρα εννοεί μόνο τους μετανάστες; (:

από Εκεί 02/04/2005 8:48 μμ.


Αλλά ήταν δυστιχώς μαντρωμένοι στα πανό του Ξεκινήματος-YRE. Βλέπεις οι σύντροφοι θεωρούν πιο σημαντικό να ενισχύσουν το μπλοκ της οργάνωσης τους από το να φανεί η νιγηριανή κοινότητα. Δεν λέω κακό δεν είναι να έχει κάποιους Νιγηριανούς κάποια οργάνωση αλλά σε μια πορεία μεταναστευτική το σημαντικότερο όλων είναι να φαίνονται οι μετανάστες και οι κοινότητες τους. Γι’ αυτό και πολλοί από εμάς ανεβοκατεβέναμε την πορεία πριν ξεκινήσει, φωνάζοντας, ‘οι μετανάστες μπροστά’. Οι έλληνες έπονται. Και φυσικά το Ξεκίνημα δεν είναι το μόνο που μαντρώνει μετανάστες. Όταν λέω μαντρώνει εννοώ ότι χρησιμοποιεί το γεγονός ότι έχει κάποιους μετανάστες από τη Νιγηρία π.χ. για να παρασύρει όλους τους νιγηριανούς στο μπλοκ της. Οι μετανάστες καθώς είναι συνήθως πολύ καλόπιστοι δεν αντιλαμβάνονται τι παίζεται. Πάντως χρόνια τώρα αυτή η τακτική δεν φαίνεται να οδήγησε το Ξεκίνημα και όποιον άλλον πουθενά.

Δεν κατάλαβα για ποιόν λόγο έπρεπε να φύγουν οι μετανάστες απο τα πανώ των οργανώσεων. Ακόμη περισσότερο δεν κατάλαβα ποιοί ήσασταν εσείς που πήγατε να τους χωρίσετε απο τις οργανώσεις τους. Μήπως και τα δήθεν ενάντια στα κόμματα και τις οργανώσεις είναι και αυτό ένα ακόμη καπέλωμα.

post image
Πολύ επιτυχημένη η σημερινή πορεία των μεταναστών. (Χωρίς πολλές φωτογραφίες λόγω παλαιάς τεχνολογίας) Μας άρεσε: ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ήταν περισσότεροι από εμάς, ότι πολλοί ήταν με δικά τους μπλοκ και όχι πίσω από τα πανό ελληνικών αριστερών οργανώσεων. Ακόμα και το ότι δεν απουσίαζαν οι εθνικές σημαίες δε μας ενοχλει. Περισσότερο θα μας ενοχλούσε οι μετανάστες να οχυρωνόντουσαν στα ήδη υπάρχοντα χαρακώματα του χώρου και να αντικαταστούσαν τις σημαίες τους με κομματικά σεχταριστικά πανώ. Οι ίδιοι οι μετανάστες ανέλαβαν να δώσουν παλμό στην πορεία, τραγουδώντας και χορεύοντας ασταμάτητα σε πολλά μπλοκ. Τα συνθήματα που ακουγόντουσαν ήταν σε διάφορες γλώσσες. Χρειαζόμαστε κάτι που θα μας ενώνει με τους μετανάστες, ένα κοινό σύνθημα, ένα κοινο τραγούδι... μια κοινή μουσική. Εδώ χωλαίνει λίγο το κίνημα. Ο κόσμος αυτός που κατέβηκε σήμερα στην πορεία, οι Αφγανοί πρόσφυγες, οι φοβερά κεφάτες κοπέλες από την Αιθιοπία, οι Κενυάτες κτλ. κατέβηκαν στο δρόμο για να διεκδικήσουν με μια κοινή φωνή αυτά που δικαιούνται. Ήταν η πρώτη φορά σε πορεία που φάνηκε πως και οι ίδιοι οι μετανάστες και πρόσφυγες πίστευαν σε αυτό που έκαναν και δεν έδιναν απλά το παρόν, παροτρυμένοι από κάποιους συντρόφους των διάφορων οργανώσεων να κατέβουν στο δρόμο. Αυτό το κλίμα που υπήρξε σήμερα είναι το κλίμα που θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε στην πολιτική και κοινωνική μας σχέση με τους μετανάστες ως άτομα και οργανώσεις αλληλέγγυα μαζί τους. Για το λόγο αυτό θα μπορούσε ίσως σήμερα να έχει καταλήξει η πορεία σε μια πλατεία και να έχει στηθεί ένα πάρτυ με τους μετανάστες. Υπήρχε σίγουρα διάθεση και από τους ίδιους και το κλίμα θα βοηθούσε ιδιαίτερα στο να χτιστεί αυτή η απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης. Θα γνωριζόμαστε καλύτερα και θα συζητούσαμε περισσότερο. Θα ταίριαζε πολύ σε μια τέτοια μέρα ένα τέτοιο τέλος. Είναι απλά μια πρόταση, όχι κριτική. Η οργάνωση ήταν σίγουρα πολύ επιτυχημένη.

Εικόνες:

από Γιάννης Κ. 02/04/2005 9:18 μμ.


μην το γυρίσετε όμως κι εσείς στο καλαματιανό τώρα, άλλο εννοεί το σύνθημα. Ποιος καπέλωσε ποιον πάλι; Αχ όχι πάλι! Με τα πολλά καπέλα είναι που έχουμε γίνει λαγοί. Από καπέλα να φαν κι οι κότες, αλλά οι πραγματικές δράσεις δε χωράνε σε καπέλα ρε, ξεχειλίζουνε. Ας τις οργανώσουμε σωστά και μαζικά και μετά αφήστε τους μαθητευόμενους μάγους να κυνηγάνε με τα καπέλα. Το πολύ πολύ να καπελώσουν τον ίσκιο τους στο τέλος.

από antiratsista 02/04/2005 9:49 μμ.


Διαφωνώ με τον παραπάνω αν και δεν ανήκω στο Ξεκίνημα ή την ΥRE αλλά στη ν.ΣΥΝ. Είναι πολύ ωραίο να βλέπουμε πολλούς μετανάστες σε μια πορεία, αλλά είναι ακόμα πιο ωραίο έλληνες και ξένοι να διαδηλώνουμε στα ίδια μπλοκ, κάτω από τα ίδια πανώ, να φωνάζουμε μαζί συνθήματα, κτλ. Εγώ προτιμώ επίσης οι μετανάστες/τριες να διαδηλώνουν με κόκκινες σημαίες και όχι με εθνικές γιατί αυτό δείχνει ότι κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Είναι καλές ι κοινότητες μεταναστών, αλλά αν οι έλληνες και οι μετανάστες δεν βρούμε χώρους και τόπους κοινής δράσης, φοβάμαι ότι θα γίνουμε κάτι σαν την αγγλία που η πολυπολιτισμικότητα είναι μόνο μια τουριστική attraction, ενώ η κάθε κοινότητα θα μισεί όλες τις υπόλοιπες. Αλήθεια, αυτό θέλουμε;

Μα αυτό είναι η άρνηση της ουσίας της πολυπολιτισμικότητας και η απόλυτη εφαρμογή της θεωρίας της "ενσωμάτωσης". Δε νομίζω ότι εννοείς κάτι τέτοιο. Άρα το θέμα δεν είναι να μην υπάρχουν κοινότητες και μάλιστα διακριτές ούτε οπωσδήποτε οι μετανάστες να συμμετέχουν ή να μην συμμετέχουν σε ήδη υπάρχοντα σχήματα της αριστεράς, αλλά πώς, όπου κι αν θέλει να ανήκει ο καθένας, έρχεται σε επαφή και αγωνίζεται μαζί με όλους τους άλλους. Με αλλά λόγια όπως κι αν αυτοπροσδιορίζεται κάποιος να μην ξεχνά τον μέγιστο κοινό παρονομαστή άνθρωπος και συγκεκριμένα εκμεταλλευόμενος άνθρωπος. Πίσω απ' τις σημαίες κρύβονται εθνικισμοί, αυτό όμως κυρίως όταν υψώνονται σε πατριδοκάπηλες φιέστες και στους τόπους καταγωγής τους ή σε κινήσεις ιμπεριαλιστικές. Νομίζω ότι όταν υψώνονται εδώ από μετανάστες εκφράζουν περισσότερο μια αναπόφευκτη νοσταλγία και μια διάθεση διατήρησης της διαφορετικότητας. Όπως και να 'χει καλά θα 'ταν να λείπανε, αλλά μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας. Η πλάκα σήμερα είναι ότι η αλβανική σημαία πήγαινε ακριβώς μπροστά από cobas και αντεξουσιαστές. Όλοι καλοί χωράνε που λένε.

Ποιοί είστε εσείς που σας άρεσε; "Μας άρεσε: ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ήταν περισσότεροι από εμάς, ότι πολλοί ήταν με δικά τους μπλοκ και όχι πίσω από τα πανό ελληνικών αριστερών οργανώσεων. Ακόμα και το ότι δεν απουσίαζαν οι εθνικές σημαίες δε μας ενοχλει. Περισσότερο θα μας ενοχλούσε οι μετανάστες να οχυρωνόντουσαν στα ήδη υπάρχοντα χαρακώματα του χώρου και να αντικαταστούσαν τις σημαίες τους με κομματικά σεχταριστικά πανώ." Μήπως είστε οι Πρεσβευτές της Νιγηρίας, των Φιλλιπίνων, της Βουλγαρίας , του Μπαγκλαντεζ, της Αιθιοπίας κλπ. που προτιμάτε να είναι πίσω απο τα εθνικά σύμβολα της χώρας σας, οαρά πίσω απο τις κόκκινες σημαίες; Οχι δεν είστε αυτοί. Απλώς το κίνημα έχει και εργολάβους, που ο ρόλος τους ξεκινάει και σταματάει στην καταγγελία των οργανώσεων. Πατώντας στα Δεξιά αντιδραστικά ιδεολογήματα, του ενάντια στις οργανώσεις και τα κόμματα και στην καταγγελία των οργανώσεων της αριστεράς, ψάχνουν τον δικό τους ανύπαρκτο ρόλο. Είναι εύκολο να κατακρίνεις μια οποιαδήποτε οργάνωση όμως πρέπει να αναφέρεις αν εσυ έκανες κάτι καλύτερο απο αυτήν την οργάνωση ή την οποιαδήποτε άλλη οργάνωση. Αλλος θέλετε να κάνει την πολιτική δουλειά, ενω εσείς θέλετε να εμφανίζεστε καταγγέλοντας τις οργανώσεις ζητώντας παράληλα να γνωριστείτε μόλις τώρα με τους μετανάστες διοργανώνοντας πάρτυ για αυτούς. Τους μετανάστες τους γνωρίζεις όταν πουλάς εφημερίδα στον χώρο εργασίας , στις πλατείες, ή όταν λειτουργείς πολιτικά μαζί τους. Οι μετανάστες δεν πέφτουν απο τον ουρανό και προσγειώνονται στις πορείες απο μόνοι τους, έχει υπάρξει μια πολιτική προεργασία απο τις οργανώσεις απο πρίν. Κόψτε λοιπον τα αντιδραστικά σας παραληρήματα για τις οργανώσεις. Οργανώσεις ισχυρές χρειάζεται το κίμημα και όχι εργολάβους του κινήματος που σαμποτάρουν με τις απόψεις τους και το κίνημα και τις πολιτικές προσπάθειες των οργανώσεων στο θέμα των μεταναστών. Ολοι χρειαζόμαστε και στην σπορά και στην συγκομιδή και δεν πρέπει να καταγγέλουμε στην συγκομιδή αυτούς που σπείρανε.

...

από fotofraxia 02/04/2005 10:20 μμ.


Και εγώ προτιμώ να διαδηλώνουμε όλοι μαζί και με κόκκινες σημαίες, αλλά νομίζω πως πρέπει να αποφύγουμε να κληρονομηθεί ο σεχταρισμός της ελληνικής αριστεράς από αυτούς τους λίγους μετανάστες που κατεβαίνουν στο δρόμο. Οι εθνικές σημαίες ξεπερνιούνται όταν υπάρχουν κοινά προβλήματα και διεκδικήσεις και όταν δημιουργείται μια νέα κοινή πολιτική κουλτούρα την οποία θα μοιράζονται οι μετανάστες. Δε νομίζω ότι οι εθνικές σημαίες θα εξαφανιστούν τόσο εύκολα, επειδή εμείς θα το προτιμούσαμε.

Δεν εννοώ ότι η πολυπολιτισμικότητα είναι κακό πράγμα, ούτε ότι όλοι θα πρέπει να μπούμε σε ένα χωνευτήρι και να χάσουμε τις ιδιαιτερότητές μας αλλά για να είναι πραγματική πολυποιτισμικότητα πρέπει να υπάρχει ώσμωση ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς και όχι περιχαράκωση. Και εγώ σέβομαι το δικαίωμα των μεταναστών να σηκώνουν τις εθνικές τους σημαίες στις πορείες και σε καμία περίπτωση δεν΄είμαι υπέρ του να τους περιορίζεται αυτό το δικαίωμα από διοργανωτές τέτοιων διαδηλώσεων. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι κακό να κατεβαίνουν οι μετανάστες με μπλοκ της αριστεράς και να κρατάνε σημαίες της αριστεράς. θέλω η μετανάστρια από τη Νιγηρία εκτός από Νιγηριανή να νιώθει και εργαζόμενη και γυναίκα και πολίτις της Αθήνας. Και πιστεύω πως μόνο αν βρεθούν χώροι και δομές κοινής δράσης (συνδικάτα, σύλλογοι, κινήσεις πολιτών, κόμματα και ότι άλλο)θα μπορεί να κινητοποιείται εκτός από τα νομοσχέδια για τη μετανάστευση και για την ειρήνη, το περιβάλλον, το σεξισμό, τη λιτότητα Για την πορεία τώρα, θέλω να πω στο φίλο παραπάνω ότι υποτιμούμε τους μετανάστες που πηγαίνουν σε μπλοκ οργανώσεων ότι μαντρώνονται.Για να κατέβει ένας μετανάστης σε ένα μπλοκ που θα του είναι λιγότερο οικείο απ'αυτό της κοινότητάς του, έχει κάποιο λόγο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που μετανάστες έχουν στα μπλοκ τους οι οργανώσεις που έχουν κάνει και τα περισσότερα για τους μετανάστες (Δικτυο, ΞΕΚΙΝΗΜΑ/YRE, ΔΕΑ).Μακάρι και ο ΣΥΝ στο μέλλον να καταφέρει να έχει μετανάστες και να κατεβαίνει στις πορείες με πολυεθνικά και πολυπολιισμικά μπλοκ. Μπράβο λοιπόν στους μετανάστες που κατέβηκαν με τις κοινότητές τους μπράβο όμως και στις οργανώσεις που μπορούν να απευθύνονται και να κινητοποιούν μετανάστες

από ta3udiwths 02/04/2005 10:36 μμ.


Sthn edw poreia summeteixan peri ta 1000 me 1500 atoma. Sthn poreia kalesan kai meteixan polles sullogikothtes, aristeres, sundikalistikes, metanasteutikes, anarxikes, enw shmeiwteon oti ta mplok edw einai pio xalara apo ta a8hnaika. Tmhmata ths poreias eixan arketo ru8mo enw arketa sun8hmata fwnazontousan (h tragoudiontousan) sta arabika, ka8ws megalo meros twn metanastwn edw einai apo to Maroko. H koultoura bebaia twn Marokinwn einai idiaitera patriarxikh (nomizw oti akoma ka8e antras mporei na pantreuetai 4 gunaikes enw to antistrofo profanws den isxuei) opote sthn poreia den htan polles metanastries gia na zhthsoun papeles para tod@s (xartia gia olous/es).

από βενιαμίν 02/04/2005 10:36 μμ.


να μην ξεχνάτε πως το κουπί για αυτή την διαδήλωση το τράβηξαν το ξεκίνημα και η YRE και η ΔΕΑ και το κυριακάτικο σχολείο μεταναστών από την άλλη. είναι αμαρτία να πρέπει να θυμίζουμε πως σε όλες τις εκφάνσεις τις κοινωνικής ζωής τα γεγονότα γίνανε από οργανωμένες δυνάμεις πάντα.

Αφαπητοί μου φίλοι, αυτές οι υπέροχες εικόνες πολυπολιτισμικότητας κυριαρχούν εδώ και αιώνες στις φοβερές γιορτές του Βατικανού. Όλοι ενωμένοι στη μεγάλη πλατεία,αφρικανοί, ευρωπαίοι, ασιάτες, αμερικάνοι και άλλοι χειροκροτούν τον Πάπα που τους ευλογεί, κλαίνε από χαρά για τη Μεγάλη Καθολική Εκκλησία της οποίας τυγχάνουν μέλη πέρα από το χρώμα και τις άλλες ιδιαιτερότητες. Ακόμη το Βατικανό και πολύ περισσότερο οι Προτεστάντες προωθούν και πάντα υποστήριζαν την πολυπολιτισμικότητα.

από * 02/04/2005 10:39 μμ.


post image
Δεν ήταν χάλια, αλλά ούτε και ακριβώς καλή η διαδήλωση (όπως φαίνεται και στην αεροφωτογραφία). Οι γνωστοί ήμασταν (και με ελλείψεις), το ΚΚΕ δεν εμφανίστηκε, και κυρίως οι μετανάστες δεν ήταν πάνω από 10-15. Εμφανίστηκαν παρέες τους στον ευρύτερο χώρο όπου είχαμε καλέσει για τη διαδήλωση, αλλά προτίμησαν να μην συμμετάσχουν. Υπόθεση: νιώθουν ξένοι με τον συγκεκριμένο "εναλλακτικό" κόσμο. Ως προς την επίθεση στο Στέκι, έβγαλε καταδικαστική ανακοίνωση μέχρι και ο νομάρχης.

Εικόνες:


Δε μισώ τις κομματικές οργανώσεις κι ας ορίζω διαφορετικά την οργάνωση. Αλλά οι εθνικιστές ως επαγγελματίες πατριώτες και οι σφραγιδοφόροι ως επαγγελματίες επαναστάτες, είναι καρκίνωμα πραγματικό. Έι οπ, έι οπ, έι οπ. Ας βάλουμε επιτέλους μηχανή ολοταχώς, δεν πάει άλλο με το κουπί του καθενός.

από βενιαμίν 02/04/2005 11:06 μμ.


"Έι οπ, έι οπ, έι οπ. Ας βάλουμε επιτέλους μηχανή ολοταχώς, δεν πάει άλλο με το κουπί του καθενός." συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, δεν νομίζω να βρεθεί κανένας που θα διαφωνεί

από γ μ 02/04/2005 11:15 μμ.


Νομίζω ότι η συζήτηση είναι λάθος. Το ζήτημα δεν είναι αν οι μεταναστες/τριες είναι μέλη οργανωσεων ή απλώς επιλεγουν να κατεβουν μαζι τους. Ουτε είναι ζήτημα αν αριστερες οργανωσεις δινουν εμφαση και επιθυμουν να "στρατολογουν" μεταναστες. Και τα δυο είναι για μένα θεμιτα. Το ζήτημα είναι αν υπάρχουν λογικές από οργανωσεις που αντιμετωπίζουν εργαλειακα τους μεταναστες και το αντιρατσιστικό-μεταναστευτικό κίνημα. Λόγικές του "πανω από όλα η οργανωση". Το ζήτημα βέβαια δεν είναι άλλο από την σχέση κινήματος-κομματος. Το ζήτημα δεν είναι να μπει το κίνημα σε οργανώσεις άλλα να μπουν οι οργανώσεις στο κίνημα. Με δυο λόγια ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ. Που σημαινει εμιστοσυνη στους μεταναστες/τριες και προώθηση της αυτοοργανωσης και αυτενεργιας των μεταναστων. Σημαινει κίνημα με τους μεταναστες και όχι για τους μεταναστες. Κι αυτο που ήταν ενοχλητικό δεν ήταν ότι πολλοι μεταναστες βρεθηκαν σε κομματικά πανω. Αλλά ότι πολλες κοινότητες βρεθήκανε αντι στην κεφαλή στο τέλος της πορειας ή ότι το ξεκίνημα άφηνε 100 μετρα αποσταση από το μπροστινό μπλοκ για να φανει, ή ότι το κυριακάτικό σχολείο μεταναστων είχε 5 πανώ, λες και είναι οργάνωση...

Αν δεν ξέρετε μην γράφετε μαλακίες. Αυτός που λέιεότι για την προετοιμασία της πορείας δούλεψαν μόνο ή YRE και η ΔΕΑ ας μου πει τι έκανα εγώ στις 5 εξορμήσεις που βγήκα σε χώρους μεταναστών τα Σαββατοκύριακά και στις δεν ξέρω εγώ πόσες αφισοκολλήσεις, Πάντα με το κοινό υλικό του ΕΚΦ και του Φόρουμ μεταναστών και όχι αυστηρά με το κομματικό όπως η YRE και η ΔΕΑ.

Η μία μπούρδα μετά την άλλη "Το ζήτημα δεν είναι να μπει το κίνημα σε οργανώσεις άλλα να μπουν οι οργανώσεις στο κίνημα." Και που κατάλαβες εσύ οτι οι οργανώσεις είναι εκτός κινηματος; Δεν συμετείχαν στην πορεία , δεν εργάστηκαν για την επιτυχία της; Και με ποιό τρόπο θα μπουν οι οργανώσεις στο κίνημα; Μήπως με την αυτοκατάργησή τους; Σίγουρα υπάρχουν κάποιες διαλυμένες ομάδες που έχουν καταντήσει ένα μάτσο παραγόντίσκων όπως το Δίκτυο , η ΟΚΔΕ και το Κόκκινο, που για να μπορέσουν να επιβιώσουν κατηγορούν τις υπάρχουσες οργανώσεις και ονειρεύονται να οδηγήσουν το κίνημα στην αυτονομία και ουσιαστικά στην αγκαλιά της σοσιαλδημοκρατίας. Δεν υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει κίνημα χωρίς οργανώσεις και γιαυτό οι διάφοροι που βρίζουν τις οργανώσεις και πιάνουν τους μετανάστες και προσπαθούν να τους πείσουν να πάρουν πίσω την πολύ δύσκολη δέσμευσή που έχουν αναλάβει, δηλαδή να συμμετέχουν σε επαναστατικές οργανώσεις θα αντιμετωπίζονται όχι σαν σύντροφοι αλλά σαν ταξικοί εχθροί. Τα ρεμάλια που βρίζουν τις οργανώσεις πρέπει να δείχνουν τις δικές τους περγαμηνές. Στο μεταξύ οι διάφοροι κινηματίες μπορούν να μεταμφιέζονται σε μετανάστες,γυναίκες, ομοφυλόφιλους, λεσβίες, φυλακισμένους, ναρκομανείς κλπ.και να κτίζουν τα αυτόνομα κινήματά τους. Υ.Γ.Το Κυριακάτικο σχολείο μεταναστών με τα 5 πανώ είναι μια προσπάθεια που οργανώθηκε απο συγκεκριμένη οργάνωση και προχωρά πολύ καλά παρά τα συντροφικά μαχαιρώματα απο τον ΣΥΝ και τους παραγοντίσκους του χώρου.

odd

από βενιαμίν 03/04/2005 3:01 πμ.


@PAV πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω το άγχος σου. Υπήρξε μία πετυχημένη πορεία και το ποιος έτρεξε για αυτή φάνηκε και στα μπλοκ.- Ατό που θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει είναι ότι αυτό το πράγμα πέτυχε, συγνώμη που δεν πέρασε το post μου από την έγκρισή σου για να το ράψεις όπως εσύ θέλεις και να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις τα ονόματα που θέλεις/δεν θέλεις. Τις επόμενες φορές θα είμαι πιο προσεκτικός

από μερικά σχόλια 03/04/2005 4:58 μμ.


με το ΣΕΚ: δεν είναι δίκαιο να το κατηγορούμε ότι υποτίμησε τη διαδήλωση. Στην πραγματικότητα έκανε πανκινητοποίηση. Το θέμα είναι ότι δεν το παραδέχεται. Βέβαια αυτό είναι πρόβλημα για τα μέλη του κυρίως και δευτερευόντως για εμάς που μας πρήζει τα συκώτια. Σχετικά με τα καπελώματα και τη YRE (χωρίς να ανήκω εκεί) είδαμε που έφτασαν και οι σχεδιασμοί του Δικτύου (συντροφικά) και μη μας πούνε ότι τους έφταιγε το καπέλωμα του ξεκινήματος. σχετικά με το "γ μ " φαίνεται ότι εκεί στη νεολαία ξαναθυμηθήκανε τη συζήτηση "σχέση κομμάτων και κινημάτων" μετά από καιρό. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ευτυχώς υπάρχει και λίγη τσίπα. Και ένα καλό σύνθημα κι όποιος κατάλαβε Η Western Union δεν ξεχνά και κάποιους ακόμη τους εκτιμά...

από γ μ 03/04/2005 6:06 μμ.


Συντροφοι τι αλλαζονεια είναι αυτη? μαζευτειτε...

από βενιαμίν 03/04/2005 7:19 μμ.


ενώ εσύ "γ μ" όταν κάνεις μαθήματα στις οργανώσεις πως πρέπει να περπατάνε κι πως να διαμορφώνουνε το μπλόκ τους δεν δείχνεις αλαζονεία αλλά κέφι. Ασε "γ μ" και ξέρω πολύ καλά τον τρόπο που σκέφτεσαι, ότι κάνει μία οργάνωση είναι ύποπτο, ότι κάνει το (ξέρειε ποιο ) είναι σωστό γιατί δεν είναι οργάνωση αλλά το κάτι άλλο. Τωρα αν με τις μανούβρες του ξέρεις ποιου το ελληνικό φόρουμ μεταναστών βγάζει σπυριά και μόνο με το άκουσμα της φράσης "ελληνικό κοινωνικό φόρουμ" ..................... Ασε ρε γμ σου λέω

από μερικά σχόλια 03/04/2005 9:27 μμ.


και σε καμιά οργάνωση οπότε από το θράσσος και την ίντριγκα προτιμώ την αλαζονεία που είναι και ξεκάθαρη και "αμεσοδημοκρατική"

Ρε παιδιά της ΔΕΑ κάντε ότι θέλετε αλλά μην τα θέλετε όλα δικά σας. Σίγουρα η ΔΕΑ δούλεψε γι' αυτή την πορεία. Αλλά δούλεψε αποκλειστικά σαν ΔΕΑ με τα δικά της και μόνο υλικά, προπαγανδίζοντας την δικιά της και μόνο πολιτική. Η λογική είναι παλιά και γνωστή. "Εμεις εμείς οι μόνοι συνεπείς". Δεν αρκεί να δουλεύεις για το κίνημα. Έχει σημασία και με ποια λογική το κάνεις. Αν το κάνεις με μοναδικό άξονα την ανάπτιξη της δικιά σου οργάνωσης και δεν βλέπεις την ανάπτιτξη του κινήματος ως προυπόθεση ακόμα και γι' αυτό τότε καταλίγεις να υποτάσεις τα πάντα σε αυτό τον σκοπό. Όμως η οργάνωση είναι μέσο και όχι σκοπός. Είναι πολά τα προβλήματα που έχουν δημιουργιθεί στο ΕΚΦ ακριβώς εξετίας ότι πολλές συνιστώσες σκεύτοντε έτσι. Σε τελική ανάλυση ρε παιδιά της ΔΕΑ θα έπερεπε να σας προβληματίζει το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ρωτάνε -καλοπροαίρετα- το ίδιο πράγμα " μα γιατί έφυγαν απο το ΣΕΚ". Μπορεί να υπάρχου λόγοι και σίγουρα υπάρχουν. Όμως το γεγονός ότι πολλοι, όλο και περισσότεροι το ρωτάνε, ενώ δεν το ρωτούσαν ένα χρόνο πριν θα έπρεπε να σας προβληματίζει. Ακόμα και άδικο να έχουν γιατί το ρωτάνε. Μήπως γιατι δίνετε όλο και περισσότερο την εντύπωση ότι είστε σαν το ΣΕΚ?

Μεγάλο πόνο με την ΔΕΑ έχεις ρε "φίλε" Κοίτα τα χάλια σου και μετά πες τις σαχλαμάρίτσες σου. Οι διάφοροι μπαγιάτικοι "κινηματίες" που αφου διαλύθηκαν μεσα απο την πτώση του κινήματος κάνουν τώρα κριτική στις οργανώσεις μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν , βγάζουν και διακινούν τα δικά τους έντυπα , τις προκυρήξεις και τις αφίσες τους. Ωστε η ΔΕΑ και οι οργανώσεις δημιουργούν προβλήματα στο Ε.Κ.Φ. Μάλλον κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τι είναι τα Φόρουμ Ο πλούτος του Ε.Κ.Φ. είναι ο αριθμός και η ζωντάνια των οργανώσεων και του κόσμου που το απαρτίζουν και όχι η δυνατότητα κάποιων να βάζουν τα καπέλα τους. Οσο για το βασικό επιχείρημα σε τι διαφέρει η ΔΕΑ απο το ΣΕΚ θα έπρεπε να ξέρεις την παρέμβαση και την συμμετοχή της ΔΕΑ στο Ε.Κ.Φ. και να μην κάνεις τέτοιες ερωτήσεις μιας και είσαι φίλος όπως λες. Οσο για το τι λένε πολλοί τον τελευταίο καιρό, μάλλον θα πρέπει να βγείς απο τον μικρόκοσμο της παρέας σου και να δεις τον κόσμο που αποδέχεται τις απόψεις της ΔΕΑ και οργανώνεται και παλεύει μαζί της. Η αυτοδιάλυση των οργανώσεων στο κίνημα μόνο το να ψαρεύει καλύτερα ο ΣΥΝ οι παραγοντίσκοι και η σοσιαλδημοκρατία εξυπηρετεί. Οσοι λοιπόν μετά την επιτυχία της πορείας, βρήκαν αφορμή για να επιτεθούν στις οργανώσεις που συμμετείχαν στην διοργάνωσή της, είναι πολιτικά ανήθηκοι , τσογλανάκια και άχρηστοι τόσο για το κίνημα όσο και για τον εαυτό τους.

από κάτι παίζει 04/04/2005 10:57 πμ.


Δεν είναι και τελείως εκτός τόπου και χρόνου αυτά που λέει ο "φίλος" ούτε και απαντιώνται με ηρωϊκά του τύπου "η παρέμβασή μας στο φόρουμ" γιατί απο αυτή την παρέμβαση κοπήκατε στα τρία,οπότε κάτι γίνεται απο αυτά που λέει.

Κίνημα χωρίς οργανώσεις έστω και υποτυπώδεις δε γίνεται. Κίνημα που να μην υπερβαίνει τις οργανώσεις δεν μπορεί να υπάρξει. Το δύσκολο και "τραγικό" της υπόθεσης είναι ότι για να υπάρξει πραγματικό κίνημα θα πρέπει οι οργανώσεις να παλεύουν για να συγκροτηθεί, με διάθεση όμως βαθμιαία να "αυτοκαταργούνται" κι όχι όσο περισσότερο συγκροτείται τόσο περισσότερο να εδραιώνουν τη θέση τους μέσα σ' αυτό και πολύ χειρότερο πριν καν καλά καλά υπάρξει να διατρανώνουν τη συμβολή τους σ' αυτό. Ξέρετε πολύ καλά όσοι κινείστε σε χώρους με μετανάστες ότι η συντριπτική πλειοψηφία (ειδικά όσων προέρχονται απ' τον υπαρκτό) θεωρεί πως αυτό που έγινε στις 2 Απρίλη το διοργάνωσαν γενικά κι αόριστα και αφορούσε κυρίως τους "κομμουνιστές" (για να μην πούμε πως έχει μείνει στα μυαλά αρκετών -αδυνατώ να ξέρω αν είναι οι περισσότεροι - η έννοια κομμουνισμός). Δεν θέλει βαθιά φιλοσοφία -όσο κι αν αποτελεί ίσως παρεξήγηση- στο μυαλό των περισσοτέρων να καταλάβουν πως αυτά δε γίνονται από μετανάστες για τους μετανάστες χάρη στην οργανωτική παρέμβαση κάποιων που αγωνίζονται με τους μετανάστες, αλλά πως η κυρίαρχη τουλάχιστον νοοτροπία είναι πως αυτά οργανώνονται από οργανώσεις με τους μετανάστες για τις οργανώσεις. Θα βάλουμε επιτέλους μυαλό; Χωρίς τις οργανώσεις, την προσωπική δουλειά πολλών συντρόφων δε θα είχε γίνει τίποτα στις 2 Απρίλη ούτε καν αυτό το λίγο, το εξαιρετικά πετυχημένο δεδομένων των γενικότερων συνθηκών. Αυτό είναι αναντίρρητο (ακόμα κι οι αντεξουσιαστές κάποια αφίσσα ή δελτίο που βγάλαν κάποιοι είδαν, κάποιο φως ειδαν και μπήκαν, κάποιος το άναψε το φως). Εκεί που υπάρχουν οι αντιρρήσεις κι ο προβληματισμός για όποιον δε θέλει να αυτοικανοποιείται, να μένει στην αυτοϊκανοποίηση με όλες τις βλαπτικές παρενέργειες που έχει αυτό για την υγεία και τα νεφρά ειδικότερα, είναι τι οργανώσεις, με ποιες σκοπιμότητες , με τι σχέδιο, με ποια λογική; Κι εκεί νομίζω ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας διεύρυνσης του κινήματος το να καταστει σαφές και δεδομένο για όλους ότι δε γίνεται οι οργανώσεις στα μυαλά κάποιων να είναι σημαντικότερες από το ίδιο το κίνημα. Τα εργαλεία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός.

από είσαι εδώ? 04/04/2005 11:39 πμ.


Μην ασχολείστε με τη ΔΕΑ. Έχει εντελώς λογική γκρουπούσκουλου και κακή λογική για το κίνημα. Γιαυτό και όταν πήγε να ανοιχτεί κόπηκε στα τρία. Τώρα ποιοί έχουν μείνει στη ΔΕΑ?

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License