Κολομβία. "Πιθανή" η έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση Ουρίμπε και την ELN

...

ΑΠΕ Κολομβία. "Πιθανή" η έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση Ουρίμπε και την αντάρτικη οργάνωση ELN, αν και ο χρόνος δεν διευκρινίζεται (διαμεσολαβητής). Ημερομηνία - Ώρα : 13/04/2005-0404 ( Eπείγον ) Κολομβία Μπογκοτά ΑΠΕ-Ρόιτερς. "Πιθανή" χαρακτηρίζει την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και την δεύτερη μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση της χώρας Μεξικανός διπλωμάτης ο οποίος διαμεσολαβεί ανάμεσά τους. Ο Άντρες Βαλένσια συναντήθηκε κοντά στην πόλη Μεντεγίν της Κολομβίας με τον Φρανσίσκο Γκαλάν, ηγέτη του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (γνωστότερου με τα ισπανικά του αρχικά, ELN), που διαθέτει δύναμη 5.000 μαχητών. Ο Βαλένσια είπε σε δημοσιογράφους ότι συζήτησε με τον ηγέτη των ανταρτών "τρόπους να μειωθούν και να απαλειφθούν οι διαφορές ώστε να καταστεί πιθανή μια συνάντηση στο Μεξικό". Ο Βαλένσια πάντως δεν καθόρισε το χρονοδιάγραμμα αυτής της ενδεχόμενης συνάντησης. Ο ELN και η κυβέρνηση του Κολομβιανού προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε επιχειρούν να αποκαταστήσουν μια επαφή από τον Ιούνιο του 2004, με το Μεξικό να προσπαθεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος. Όμως δε θα είναι εύκολο να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και το ELN, που διεξάγει αντάρτικο εδώ και περίπου 40 χρόνια. Η οργάνωση αξιώνει από τον Ουρίμπε να απελευθερώσει αιχμαλώτους-μέλη του ELN από τις φυλακές και να διαπραγματευθεί μια διμερή συμφωνία εκεχειρίας. Ο Ουρίμπε, από την πλευρά του, απαιτεί ο ELN να αφοπλισθεί προκειμένου να υπάρξουν συνομιλίες. Αν και τόσο οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση της χώρας, καθώς και οι ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί, χρησιμοποίησαν το εμπόριο κοκαΐνης για την εξεύρεση κεφαλαίων και τον εξοπλισμό τους, ο ELN έχει δεσμευθεί ότι δε θα εμπλακεί στο εμπόριο ναρκωτικών. Παρατηρητές θεωρούν ότι αυτό αποτελεί ένα οικονομικό μειονέκτημα της οργάνωσης το οποίο μπορεί να το αναγκάσει να μιμηθεί το παράδειγμα της οργάνωσης M-19, η οποία το 1989 είχε διαπραγματευθεί και καταλήξει σε συμφωνία αφοπλισμού. Το ELN πάντως δεν δηλώνει διατεθειμένο να ακολουθήσει την ίδια πορεία.

από ΑΝΧΕΛ 14/04/2005 10:14 πμ.


Δεν παιρνουν την Παπαρηγα οι ανθρωποι κανα τηλεφωνο να τους πει τι εγινε στην Βαρκιζα πρωτα;

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License