Αργεντινή: Χώρα σε διαμάχη

Οι εργάτες κρατούν γερά ενώ η οικονομία καταρρέει

post image

Στο στρόβιλο μίας οικονομικής κρίσης που όλο και χειροτερεύει (μαζικές αναλήψεις καταθετών, κυβερνητική επιβολή ορίου ανάληψης σε $250 εβδομαδιαίως, 17% απώλειες καταθέσεων των εθνικών τραπεζών μόνο φέτος, με αποτέλεσμα χιλιάδες ανθρώπων να κάνουν αιτήσεις για έκδοση βίζας για την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης σαν οικονομικοί μετανάστες) οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί της Αργεντινής κινητοποιούνται για δράση. Οι προσφάτως απολυμένοι συρρέουν σε οδοφράγματα γύρω από μία εργατική περιοχή στην περιοχή La Matanza και το νότιο Buenos Aires. Δάσκαλοι και κυβερνητικοί υπάλληλοι αντιστέκονται σε σχέδια ιδιωτικοποίησης, διαμαρτύρονται για καθυστερημένους μισθούς και δεσμευμένα μηνιάτικα. Ανθρακωρύχοι του Rio Turbio κατέλαβαν το ορυχείο τους σε αλληλεγγύη με συναδέλφους τους που απολύθηκαν. Στο επαρχία Neuquen, οι απεργοί του εργοστασίου κεραμικής της Zanon συναντήθηκαν την Κυριακή D2 με τους άκληρους και τους άνεργους της περιοχής με σκοπό την επαναλειτουργία του εργοστασίου τους υπό εργατικό έλεγχο. Την περασμένη Παρασκευή (Ν30), κατά τη διάρκεια διαδήλωσης μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο για την επαναπρόσληψη των 380 απολυμένων των Zanon Ceramics και Ceramica del Valle, οι εργάτες πυροβολήθηκαν με λαστιχένια πυρά από την αστυνομία και κυνηγήθηκαν σε μια ακτίνα 15 τετραγώνων, με την καταδίωξη να φτάνει ακόμα και μέσα σε ένα κοντινό νοσοκομείο με την εκτόξευση δακρυγόνων και τις συλλήψεις μέχρι και τραυματισμένων που λάμβαναν περίθαλψη. Έχουν επιβεβαιωθεί 21 συλλήψεις (όλοι εργάτες της Zanon) αν και ακόμα η τύχη κάποιων αγνοείται. Δείτε και τα άρθρα των προηγούμενων ημερών..

Εικόνες:

από Αρίστος 03/12/2001 6:29 μμ.


post image
Φωτογραφία που διανεμήθηκε από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομιών της Αργεντινής! Το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Domingo Cavallo, με τη γυναίκα του Sonia και το γιό του Alberto, εξετάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες της ομιλίας του, που εντός ολίγου θα απευθύνει μέσω εθνικού τηλεοπτικού κυκλώματος, προκειμένου να εξηγήσει το τελευταίο "πακέτο" οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης του. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου απαγορεύεται στους καταθέτες να κάνουν αναλήψεις μεγαλύτερες των 250 δολαρίων εβδομαδιαίως! Μ' αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει μια μαζική επιδρομή καταθετών στις τράπεζες, που ίσως θα προκαλούσε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος! Οταν ακόμα και εκείνο το ταπεινό όνειρο του μικροκαταθέτη διαψεύδεται από την συνολική αποτυχία του καπιταλισμού. τα πάντα είναι προς πώληση. Είναι προφανές ότι με αυτά τα ασύλληπτα μέτρα, που εμποδίζουν ακόμα και τα καθημερινά ψώνια του νοικοκυριού, θα ανθίσουν οι μπίζνες των τοκογλύφων και κάθε λογής απατεώνων!

Εικόνες:

από Αρίστος 05/12/2001 3:34 μμ.


post image
Ανεργοι περιμένου στην ουρά για ένα συσσίτιο στα περίχωρα του Μπουένος Αιρες, Πέμπτη 4 Δεκέμβρη. Η κρίση της αργεντίνικης οικονομίας, στον τέταρτο χρόνο πλέον, κάθε μήνα γίνεται όλο και βαθύτερη. Την προηγούμενη Παρασκευή, πανικόβλητοι καταθέτες που φοβούνταν μια πιθανή υποτίμηση, ανέλαβαν περί τα 700 εκατομμύρια δολάρια από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς (δείτε παραπάνω). Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για να τους εμποδίσει. Προσπαθώντας να αποκαταστήσει τηνε μπιστοσύνη του κοινού (λέμε τώρα...) στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, πάγωσε εν μέρει τις αναλήψεις από τις τράπεζες. Επίσης θέσπισε νέους κανονισμούς για την διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, απαγορεύοντας στους Αργεντίνους να παίρνουν μαζί τους περισσότερα από 1000 δολάρια όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. s from banks. He also set strict new measures to arrest Οι αυτοκτονίες ανέργων πληθαίνουν, η ανεργία ξεπερνά το 20% και οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν στο ξεπούλημα επιχειρήσεων για ξεροκόμματο.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License