Το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν εμπλουτίζεται με στοιχεία διαδηλωτών και "ξένων"!

Στα σχέδια των 15 δύο νέες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων - Μία για τους "ύποπτους" διαδηλωτές και μία για τους "ξένους"!

Από ανακοίνωση τύπου της STATEWATCH, 3 Δεκέμβρη 2001

Η Ε.Ε. σκοπεύει να επεκτείνει τη συνθήκη του Σένγκεν (SIS) ώστε :

1) να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με στοιχεία "ύποπτων" διαδηλωτών, στους οποίους θα απαγορεύεται η είσοδος σε χώρα - μέλος όπου προγραμματίζεται διαδήλωση

2) να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με στοιχεία "ξένων", έτσι ώστε να απομακρύνονται τα άτομα "μη-Σένγκεν" εθνικότητας, που έχουν ξεπεράσει τον "προκαθορισμένο χρόνο διαμονής"

Τα σχέδια αυτά συζητιούνται από το Συμβούλιο της Ε.Ε. (οι 15 κυβερνήσεις). 

Η πρώτη βάση δεδομένων έχει ως αντικείμενο την τήρηση της τάξης και της διαδηλώσεις και θα έχει ως συνέπεια: " την απαγόρευση της συμμετοχής, εν δυνάμει (σ.τ.μ sic!) επικίνδυνων ατόμων σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις, γνωστά από τις εθνικές αστυνομίες για την αποδεδειγμένη συμμετοχή τους σε πράξεις διατάραξης της δημόσιας τάξης". Οι "στοχοποιημένοι" ύποπτοι θα επισημαίνονται με ένα σήμα συναγερμού (alert) στο δίκτυο Σένγκεν (SIS) και θα τους απαγορεύεται η είσοδος σε χώρα - μέλος που διεξάγεται η εκδήλωση - διαδήλωση.

Η δεύτερη βάση δεδομένων έχει να κάνει με την καταγραφή όλων των "τρίτης χώρας" εθνικότητας ατόμων στην Ε.Ε., που θα επισημαίνονται με συναγερμό (alert) αν η διαμονή τους υπερβεί το χρονικό όριο της Visa ή της άδειας παραμονής τους. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί έκκληση της Γερμανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός "Κεντρικού Μητρώου".

Και οι δύο βάσεις δεδομένων προωθούνται κάτω από την ταμπέλα " 11 Σεπτέμβρη: Αντιτρομοκρατικός μπούσουλας (roadmap)" (παράγραφος 45 της έκδοσης της 15.11.2001 " Για την βελτιώση της εισόδου συναγερμών στο SIS").

Ο Τόνι Μπούνιαν, από τη STATEWATCH, σχολίασε : " Κάτω από την επωνυμία "11 Σεπτέμβρη : αντιτρομοκρατικά σχέδια της Ε.Ε.", αντιμετωπίζουμε  την τρομακτική προοπτική της κατοχής των στοιχείων "ύποπτων" διαδηλωτών, από το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), σε μια κεντρική (γιά όλη την Ε.Ε.) ηλεκτρονική βάση δεδομένων και των στοιχείων όλων των "ξένων" σε μία άλλη, παρόμοια. Και οι δύο θα έχουν ως αντικείμενο την "ύποπτη" δράση και/ή την παρακολούθηση. Οι διαδηλωτές και οι "ξένοι" αντιμετωπίζονται σαν πρωταρχικές "απειλές" για την εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε.

Για λεπτομέρειες (στα αγγλικά): http://www.statewatch.org/news/2001/nov/19sis.htm

Για πλήρη ανάλυση και παρασκήνιο των μετά τις 11ης Σεπτέμβρη" εξελίξεων στον τομέα των πολιτικών ελευθεριών http://www.statewatch.org/observatory2.htm

(σ.τ.μ) Η Statewatch είναι μια μη-κερδοσκοπική εθελοντική ομάδα, που από το 1991 ασχολείται με τον έλεγχο της κρατικής εξουσίας και την υπεράσπιση των πολιτικών δικαιώματων και ελευθεριών, στην Ε.Ε.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License