Να σκοτώσουμε την πείνα, όχι την ζωή

Maten la hambre, no la vida

Και όμως η Αργεντινή έγινε χώρα της Λατινικής Αμερικής… Μοιράζεται την πολιτική και οικονομική κρίση, δηλαδή την ανεργία, την πείνα και την καταστολή με τις γειτονικές χώρες. Το ποσοστό ανεργίας (21% επίσημα) περιγράφει την πραγματικότητα, και οι καθημερινές εικόνες φτώχειας και απόγνωσης το επιβεβαιώνουν. Μια βραδινή βόλτα στο κέντρο του Μπουένος Άιρες ή της Κόρδοβα είναι αρκετή. Οι «καρτονέρος», δηλαδή οι άνθρωποι των φτωχογειτονιών που επιβιώνουν μαζεύοντας χαρτόνια και χαρτιά από τα σκουπίδια, είναι ίσως το μοναδικό «επάγγελμα» που αυξάνει τους εργαζομένους του (100.000 με επίσημα στοιχεία σε όλη τη χώρα). Ολόκληρες οικογένειες δουλεύουν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, με τα μωρά στην αγκαλιά των μεγαλύτερων, για το μεροκάματο της πείνας. Συχνά έρχονται αντιμέτωποι με την αστυνομία, η οποία ζητά τη σχετική προμήθεια για να τους επιτρέψει να μπουν στο κέντρο της πόλης, με τους κατοίκους που τους θεωρούν φορείς εγκληματικότητας και γενικά υψηλού κινδύνου και, τέλος, με τα στελέχη της ιδιωτικοποιημένης επιχείρησης τρένων, που απαιτεί το εισιτήριο των 10 πέσος για 15 μέρες, αλλά δεν τους εξασφαλίζει σταθερά δρομολόγια και δεν τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες των σταθμών. Το «λευκό τρένο», τρένο χωρίς καθίσματα, που μεταφέρει τους καρτονέρος του Μπουένος Άιρες, γίνεται συχνά στόχος των διεκδικήσεων τους. Κοντά σε αυτούς, και όσοι προσπαθούν να βρουν στα σκουπίδια το καθημερινό τους φαγητό… Στα τρένα, μικροπωλητές όλων των ηλικιών και όλων των πραγμάτων (ασπιρίνες, μολύβια, φαγώσιμα και όχι μόνο) με μια απίστευτη συντροφικότητα μεταξύ τους, περνάνε από το ένα βαγόνι στο άλλο περιμένοντας τη σειρά τους. Και είναι αυτές οι διαδρομές από το κέντρο του Μπουένος Άιρες προς τα προάστιά του, όπου μπορεί κανείς να δει τη φτώχεια στους σταθμούς, στη διαδρομή και στους ανθρώπους που ταξιδεύουν. Οι άνεργοι σε τεράστιες ουρές, περιμένουν να πάρουν τα 150 μπόνους που «κέρδισαν» μετά από κάποιο κόψιμο δρόμου. Οι άστεγοι, κάποιες φορές ολόκληρες οικογένειες, στα ίδια σημεία της πόλης, μοιράζονται τους δρόμους με τους καρτονέρος, που συχνά για να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και άρα τα έξοδα τους κοιμούνται εκεί που «δουλεύουν»… Μερικές από τις εικόνες που μαρτυρούν τη χειρότερη ίσως περίοδο κρίσης στην ιστορία της Αργεντινής. Κοντά σε αυτές όμως, είναι και εκείνες του περασμένου Δεκέμβρη, με τα συνθήματά του σε αγάλματα, μνημεία και τοίχους της πόλης και όλους όσοι κατεβαίνουν στους δρόμους, σχεδόν καθημερινά, για να διαδηλώσουν κατά των πολιτικών και της πολιτικής τους.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License