Παραδόθηκε παρακρατικός που σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Τσάβες

Κολομβιανός ηγέτης μιας ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης, που κατηγορείται ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, παραδόθηκε χθες στις αστυνομικές αρχές στη βόρεια Κολομβία.

Κολομβιανός ηγέτης μιας ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης, που κατηγορείται ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, παραδόθηκε χθες στις αστυνομικές αρχές στη βόρεια Κολομβία. Η πρόεδρος του Κογκρέσου της Κολομβίας Ντίλιαν Φρανσίσκα Τόρο επιβεβαίωσε ότι ο Ροντρίγκο Τοβάρ, γνωστός με το παρατσούκλι "Χόρχε 40", κρατείται σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Βαγιεδούπαρ. Η Τόρο ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας που συναντήθηκε με τον Τοβάρ στην επαρχία Σέσαρ, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Με τη μεσολάβηση πολλών βουλευτών ο Τοβάρ, που στο παρελθόν υπήρξε ηγέτης της Βόρειας Συμμαχίας των Ενωμένων Οργανώσεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC), πείστηκε να παραδοθεί. Οι δικαστικές αρχές τόσο της Κολομβίας όσο και της Βενεζουέλας ερευνούν την ανάμιξη του Τοβάρ, σε συνεργασία με μέλη της κολομβιανής μυστικής υπηρεσίας DAS, σε ένα σχέδιο για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και τη δολοφονία του Τσάβες. Παράλληλα οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την έκδοσή του προκειμένου να δικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών, ενώ κατηγορείται επίσης ότι εξανάγκαζε πολίτες να ψηφίζουν στις εκλογές τους υποψηφίους της επιλογής του. Το 2004 ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την AUC, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν να καταθέσουν τα όπλα περίπου 30.650 μέλη της οργάνωσης αυτής. Ο Τοβάρ παραδόθηκε μετά την εντολή που έδωσε ο Ουρίμπε, στις 17 Αυγούστου, να οδηγηθούν στη φυλακή πολλοί παραστρατιωτικοί ηγέτες της πόλης Λα Σέχα, με βάση τη συμφωνία τους με την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Τον Μάιο του 2004 είχαν συλληφθεί κοντά στο Καράκας περίπου 100 Κολομβιανοί, μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του Τσάβες. Τον Ιούλιο του 2005, στο αρχηγείο της DAS φέρεται να έγινε μία συνάντηση μεταξύ του τότε αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Χόρχε Νογκέρα, του νυν ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Μανουέλ Ροσάλες, του πρώην πραξικοπηματία Πέδρο Καρμόνα, μελών της AUC και άλλων που σχεδίαζαν τη δολοφονία του Τσάβες.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License