Μελοποιημένη ποίηση – MAJAKOVSKI

μουσικά αποσπάσματα από το έργο "ο Κοριός" του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκυ

post image

Μιας και ζήτησαν κάποιοι μελοποιημένη ποίηση, να συνεισφέρω. Αυτά που έχω στα links δεν είναι «μελοποιημένη ποίηση» με την ακριβή έννοια του όρου, είναι τρία μουσικά αποσπάσματα από τη θεατρική παράσταση του «Κοριού» του μεγάλου Vladimir Majakovksi. Η μουσική είναι του Σταμάτη Κραουνάκη, αυτού του γελοίου μεσοαστού. Το καταπληκτικό θεατρικό έργο «ο Κοριός» μιλάει για τον αντιπροσωπευτικό μικροαστό (αυτός είναι ο «κοριός») που αναδύθηκε στην Ρωσία κατά τη διάρκεια της ΝΕΠ (της «νέας οικονομικής πολιτικής» που υιοθέτησε ο Λένιν και έδινε κίνητρα σε μικροεπαγγελματίες, διανοουμένους και εμπόρους, με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση της κεφαλαιακής συσσώρευσης και την ανασυγκρότηση της διαλυμένης ρωσικής οικονομίας). Η μουσική του Κραουνάκη είναι αριστουργηματική, ειδικά στο τελευταίο απόσπασμα, που ακούει στο όνομα «Επίλογος». Απόσπασμα 1: Κοινόβιο – Ένα τραγούδι για το γεφυράκι του σοσιαλισμού – κι άλλο ένα για το παράθυρο της οδού Λουνατσάρσκι http://rapidshare.de/files/35948433/02-Koinovio.wma.html Σ’ αυτό το απόσπασμα ο majakovski μιλάει για την προσπάθεια χτισίματος του σοσιαλισμού μετά την Επανάσταση και καταλήγει στην εμφάνιση του πειρασμού του μικροαστού. Στην αρχή μουσικά μπορεί να φανεί λίγο βαρετό, αλλά μόλις πέσει η συγκλονιστική μελωδία του στίχου «Στην οδό Λουνατσάρκι, που περπατούσα κάποιο βράδυ…» όλα αλλάζουν. Απόσπασμα 2: Tango της κόκκινης νύφης – Το ξεφάντωμα του πονηρού συντρόφου Μπαγιάν http://rapidshare.de/files/35948433/02-Koinovio.wma.html Σ’ αυτό το απόσπασμα ο ηρωάς μας, ο Πρισίπκιν υιοθετεί τη μικροαστική ζωή και τις μικροαστικές αντιλήψεις, μέσω ενός γάμου με μια μικροαστή και με τη βοήθεια του Μπαγιάν, ενός τσανακογλύφτη, πρώην γαιοκτήμονα, που ξαναμπαίνει στα πράγματα. Η μελωδία του tango είναι τρομερή. Και τώρα το αριστούργημα Απόσπασμα 3: Επίλογος http://rapidshare.de/files/35951211/08-Epilogos.wma.html Ο Πρισίπκιν εμφανίζεται σε μια άλλη εποχή, όπου η κοινωνία έχει προχωρήσει με τα «πεντάχρονα πλάνα» και νιώθει μόνος, αποξενωμένος, ενώ η κοινωνία τον βάζει σε ένα τεράστιο κλουβί και τον δακτυλοδειχτεί. Το κομμάτι είναι ένα μουσικό αριστούργημα. Αυτά. Θα ξανακάνω αντίστοιχα αφιερωματάκια, με το που βρω χρόνο και πάλι. Φώτο: Ο Μαγιακόβσκυ προβάρωντας τον «Κοριό»

Εικόνες:

από . 08/10/2006 4:23 μμ.


Για την επόμενη φορά, ρίξε μια ματιά κι εδώ: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=578841

από φίλε dark red 08/10/2006 5:26 μμ.


http://rapidshare.de/files/35948433/02-Koinovio.wma.html για το απόσπασμα 1 και 2 επίσης εάν γίνεται να χρησιμοποιείς .ogg (ελεύθερο) format και όχι .wma (ιδιόκτητο) Ogg Vorbis is a completely open, patent-free, professional audio encoding and streaming technology with all the benefits of Open Source. http://www.vorbis.com/

από ΦΟΥΣΕΚΗΣ 08/10/2006 7:33 μμ.


Αλλά αντί να βάζεις αποσπάσματα γιατί δεν το κάνεις ένα ζιπ ολόκληρο να το ανεβάσεις; Έχω κι εγώ κάποιους κλασικούς δίσκους με μελοποιήσεις και όχι μόνο (πολιτικά τραγούδια, καντάτα για τη μακρόνησο του μικρούτσικου - της εξορία του θοδωράκη που τραγουδάει ο παπακωνσταντίνου κ.α.). Αν υπάρχει ενδιαφέρον να τα ανεβάσω.

από dark red 08/10/2006 7:40 μμ.


το σωστό link για το δεύτερο απόσπασμα είναι : http://rapidshare.de/files/35950165/03-Tango_tis_kokkinis_nifis.wma.html

από dark red 08/10/2006 7:44 μμ.


είναι ότι το κάνει μεγαλύτερο το μουσικό αρχειάκι, θέλει να το μετατρέπω μέσω encoders, καθώς και (όταν τα έκανα όπως μου είχατε πει στο παρελθόν) κάποιοι μου γκρίνιαζαν ότι δεν αναπαράγεται απ' τα μέσα που έχουν (εμένα πάντως και στο winamp και στο media player μου παίζουν μια χαρά). Θα το κοιτάξω πάντως, μήπως την επόμενη φορά θα τα κάνω έτσι. και ολόκληρη την παράσταση θα μπορουσα να ανεβάσω, το κακό είναι ότι ήταν αρκετά μεγάλη, και έκανα επιλογή των καλύτερων σημείων της, για να μην γίνει κουραστικό.

από ήντα λες και δεν το κάμεις ; 08/10/2006 7:52 μμ.


άντε ρε φουσέκη, δώσε και σώσε !

από ... 08/10/2006 7:54 μμ.


.

από ΦΟΥΣΕΚΗΣ 08/10/2006 8:09 μμ.


θ'αρχίσω να χώνω μάλλον αύριο ή μεθαύριο

από gassho 08/10/2006 11:27 μμ.


Φίλε dark red, νομίζω ότι προέχει η διάκριση ανοιχτό/ελεύθερο | ιδιόκτητο/κλειστό φορμάτ από τις άλλες (μεγαλύτερο/μικρότερο μέγεθος -- όχι πολύ πάντως, κάποιοι τεμπέληδες, κτλ). Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι στα Open Source/Free Software συστήματα (π.χ. GNU/Linux) χρειάζεται ένας συμβιβασμός για να παίξεις π.χ. τα .mp3 και πόσο μάλλον τα .wma: δυνατό είναι αλλά παραμένει συμβιβασμός. Επίσης αν θα κατέβαζα .wma για να τα ακούσω (και στην περίπτωση της μουσικής που ανεβάζεις μιλάμε για πραγματικά αξιόλογα και δυσεύρετα κομμάτια) δεν θα είχα την ίδια διάθεση να τα διασπείρω (δηλαδή να διευρύνω τον συμβιβασμό): απευθύνομαι σε σένα διότι είσαι, so to speak, η πηγή της διασποράς :). Τώρα για την μεταγραφή audio σε ogg με το πρόγραμμα CD Rider αυτή δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερη (ίσως μόνο με το abcde για το GNU/Linux). The CD Rider is a CD Ripper/CD Player and Audio Encoder program. It can DIRECTLY read the audio from your music CD-roms and store it on your hard drive in either WAV, MP3 or Ogg Vorbis format. Support free CDDB service. http://sourceforge.net/projects/cdrider Οδηγίες χρήσης 1.1. (Άπαξ) Options --> Preferences --> Recorder = [Ogg Vorbis] Encoder Options: p.x. 128kbps (syrsimo mouse) 1.2. (Άπαξ) Options --> Naming (Simple or Manual) P.X. c:\mp3\Artist\Album\Artist - Album - Track Number - Track Name OK Bazeis to CD 2. CDDB --> Query Track Names if the CD exists in freedb.freedb.org 3. File --> Record Selected Tracks (F8) Tha breis ta arxeia ston katalogo C:\mp3 (h opou exeis epileksei sto bhma Naming) Ελπίζω να σε έπεισα για την δυνατότητα/αναγκαιότητα του .ogg.

από gassho 09/10/2006 1:03 πμ.


"κάποιοι τεμπέληδες" = λιγότερο/περισσότερο τεμπέληδες "Θα πρέπει να γνωρίζεις" = Ίσως δεν γνωρίζεις

από Αχθος Αρούρης 09/10/2006 1:19 πμ.


Πάντως εντυπωσιάζομαι. Εκατσε ο άνθρωπος ο Βαθυκόκκινος κι έκανε ένα θαυμάσιο αφιέρωμα στον Κοριό του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκη, με φωτογραφίες, ανάλυση του έργου, μουζική του Γελοίου Μεσοαστού (γιατί βρε Βαθυκόκκινε γελοίο τον Σταμάτη;) και όλα τα καλούδια. Η ανθρώπινη συνέχεια ύστερα από μια τέτοια προσφορά μπορεί να είναι: α) συζήτηση για τον Μαγιακόφσκη ή/και για το συγκεκριμένο έργο β) συζήτηση για τα τραγούδια γ) αντιχαρίσματα, άλλα τραγούδια δηλαδή, που έκρινε ο καθένας σχετικά με το θέμα, ή και άσχετα αλλά ωραία, δ) ένα ευχαριστώ στον άνθρωπο που έκανε τον κόπο. Η γαϊδουρινή συνέχεια ήταν: * παράπονα που χρησιμοποιεί το ράπιντ και όχι το σέαρντ * παράπονα ή και σχεδόν μομφή που δεν χρησιμοποιεί τη μορφή αρχείου που ταιριάζει με το ιδεολόγημα που έχει ο καθένας στο κεφάλι του * παράπονα που δεν τα ζιπάρει όλα μαζί σε ένα και κάνουμε κόπο να τα κατεβάσουμε. Για τον ίδιο περίπου λόγο κρύωσα κι εγώ και έχω αραιώσει τις εκπομπές. Αλλά μια και ο Βαθυκόκκινος έκανε τόσο καλή δουλειά, να συμπληρώσω κι εγώ με Μαγιακόφσκη, όχι από τον Κοριό αλλά από τη Σπουδή του Μικρούτσικου, το Με όλη μου τη φωνή (σε μετάφραση Ρίτσου): http://rapidshare.de/files/36018002/09_Mikroytsikos_8anos_-__M__olh_moy_th_fwnh.mp3 Αν είναι ιδεολογικώς απαράδεκτο ή αισθητικά ενοχλητικό το rapidshare ή το mp3, ας το κόψει η ΣΟ ή ας μην το κατεβάσει όποιος ενοχλείται. Στο κάτω-κάτω, ο δίσκος υπάρχει και στα δισκάδικα.

από gassho 09/10/2006 9:05 πμ.


Θα προσπεράσω την αντιπαράθεση "Σοσιαλισμός και γαϊδουριά" και θα εστιάσω στην μομφή/παράπονο του ιδεολογήματος και στην φράση "ή ας μην το κατεβάσει όποιος ενοχλείται. Στο κάτω-κάτω, ο δίσκος υπάρχει και στα δισκάδικα.". Εάν πράγματι είχες διαβάσει το σχόλιο του dark red, 580936 και την απάντηση μου στο 580859/580936 ίσως κατανοούσες ότι η μορφή του αρχείου δεν είναι ζήτημα ιδεολογήματος (δηλαδή κάτι ψευδές). Και δυστυχώς είναι η δική σου εμμονή σε μια συγκεκριμένη μορφή αρχείων που καταντάει ιδεολόγημα: που σημαίνει ότι μετατρέπεις μια πρακτική, μια συνήθεια (που έχει εναλλακτικές πρακτικές), που ίσως δεν της έχουν δοθεί όλοι οι παράμετροι του ζητήματος, σε δεδομένη. Επιβεβαιώνεις μάλιστα αυτή μου τη θέση με μια ακόμη συνηθισμένη και δυστυχώς κυρίαρχη πρακτική αποκλεισμού της άλλης άποψης: "ή ας μην το κατεβάσει όποιος ενοχλείται. Στο κάτω-κάτω, ο δίσκος υπάρχει και στα δισκάδικα." Επειδή, λοιπόν το δεδομένο δεν σημαίνει και αυταπόδεικτο και επειδή δεν μπορείς ή δεν γνωρίζεις πως, δικαιώνεις τη δεδομένη για σένα μορφή αρχείων με τον αποκλεισμό, αναιρώντας, με συνοπτικές διαδικασίες, όλη την ιστορία του διαδικτύου.

από Αχθος Αρούρης 09/10/2006 12:19 μμ.


Με κατηγορείς, φίλε, ότι δεν διάβασα τα περισπούδαστα που έγραψες στον Βαθυκόκκινο, όμως τα διάβασα. Λες ότι "στα Open Source/Free Software συστήματα (π.χ. GNU/Linux) χρειάζεται ένας συμβιβασμός για να παίξεις π.χ. τα .mp3", οπότε εξ αυτού ορμώμενος λέω κι εγώ ότι έχεις μέσα στο κεφάλι σου ιδεολόγημα. Αν η αντίρρησή σου βρίσκεται μόνο στα wma, τότε δεν θα διαφωνήσω μαζί σου, το wma είναι προς αποφυγή διότι αφενός είναι της μάικροσοφτ και αφετέρου είναι yatabaza. Ομως το mp3, αν η αντίρρησή σου βρίσκεται στο ότι καλύπτεται από πατέντες, αφενός δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αναγνωρίζονται πατέντες λογισμικού στην Ευρώπη και αφετέρου, αν δεν κάνω λάθος, οι πατέντες του ινστιτούτου Φραουνχόφερ λήγουν το 2010. Τώρα, αν λες ότι επειδή το mp3 έχει πατέντα δεν είναι αποδεκτό, να με συγχωρέσεις αλλά θα πω ότι είσαι ταλιμπάνος. Καταρχήν, πάρα πολλοί λινουξάδες δέχονται το mp3 ή όχι; Δεύτερον, τι μπορεί να κάνει κάποιος που έχει 5.000 δίσκους και τους έχει ήδη ριπάρει σε mp3; Να τους ξαναριπάρει; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω, έχω και άλλα πράγματα να κάνω στη ζωή μου. Κι αν δεν έχει (πλέον) τα σιντία; Διότι βέβαια, μετατροπή από mp3 σε ogg γίνεται μεν, αλλά επειδή οι αλγόριθμοι είναι διαφορετικοί το αποτέλεσμα είναι πολύ κακό ποιοτικά. Κι έπειτα για να επιλέξει κανείς εξαρχής το ogg όταν ριπάρει τους δίσκους του, πρέπει ή να είναι ταλιμπάνος του ανοιχτού λογισμικού ή να ακούει μουσική μόνο από τον υπολογιστή. Διότι από τις άλλες συσκευές, ελάχιστες χρησιμοποιούν ogg. Και αυτό το ξέρεις, προφανώς, αλλά το αποσιωπάς στις περισπούδαστες συμβουλές που δίνεις, οπότε καλά λέω ότι είσαι δογματικός. Κατά τα άλλα, εγώ προτιμώ, ας πούμε, Γκαϊφύλια σε mp3 παρά Βανδή σε ogg.

http://www.4shared.com/dir/1013703/9f9e056/Mikroutsikos.html

από FSLN 09/10/2006 2:45 μμ.


Άμα τον έχεις, μπεις στον κόπο κι έχεις χρόνο, ανέβασε ρε αδερφέ το δίσκο του μικρούτσικου για το μπρέχτ. Το έχω ο άθλιος σε κασσέτα (σα να βλέπω τον άχθο να σηκώνει επιτημιτικά το βλέφαρο) η οποία έχει πλέον απομαγνητιστεί σχεδόν τελείως και όποτε μπαίνω σε δισκάδικο τον ξεχνάω. Άτιμη βανδή με έχεις τρελλάνει :-P

από Jerry C 09/10/2006 3:51 μμ.


Μέρος του Άτιτλου του Μαγιακόφκι μελοποιημένο από την ολλανδική μετα-πανκ μπάντα, Mecano: http://rapidshare.de/files/36077209/09_Mecano_-_Untitled.mp3.html UNTITLED Mayakovsky (80) I know the power of words, I know the tocsin of words. They are not those that make theater boxes applaud. Words like that make coffins break out make them pace with their four oak legs. It happens they are thrown out, not printed, not published. But the word gallops, its saddle girth tightened, it rings through the ages and trains creep nearer to lick... poetry's toil-hardened hands.

από ηξηκκ 09/10/2006 4:01 μμ.


χαρακτηρίζεις ως "γελοίο μεσοαστό" το Σταμάτη? Σε ρώτησε και κάποιος παραπάνω και ειλικρινά-εκτιμώντας τη διαφορετική άποψη-περιμένω ποστ σου... Υ.Γ. 1 : Μ'αρέσει πάρα πολύ η μουσική του και η στάση που έχει κρατήσει ως τώρα στα πράγματα της μουσικής βιομηχανίας.Δλδ. ενώ τη δεκαετία του '80 έκανε μεγάλες επιτυχίες με Νικολακοπούλου, τώρα λειτουργεί αντικομφορμιστικά,κράζει τα κυκλώματα της τέχνης και προάγει επιτέλους την τέχνη του με την εξαιρετική Σπείρα-Σπείρα στην Αθηναϊδα,με νέους ανθρώπους...Πραγματικά είναι ένας από τους καλλιτέχνες που θαυμάζω! Υ.Γ. 2 : Ξέρει κανείς αν κυκλοφορεί το θεατρικό έργο "Ο κοριός" στα βιβλιοπωλεία?Από ποιές εκδόσεις? Y.Γ. 3 : Πρέπει να ξεκινήσει διάλογος αποτίμησης του έργου του Μαγιακόφσκι και να σημειωθεί ο τρόπος που "έφυγε" από τη ζωή...Τον αυτοκτόνησε το σταλινικό καθεστώς! Καλά δε ντρέπονται να του κάνουν και εκδόσεις(Σύγχρονη Εποχή) και αφιερώματα στο Ριζοσπάστη?Πρόσφατα είχε(ο Ρίζος) και για τον Σοστακόβιτς που κόντευε να κλειστεί σε τρελλάδικο,αφού τον ξέκανε ο..."πατερούλης" χαρακτηρίζοντας αστικά και δυσνόητα τα έργα του!

από dark red 09/10/2006 9:42 μμ.


Ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω αυτή την αντίληψη περί "εναλλακτικού" που ορισμένοι έχουν... πολύ δε περισσότερο την αγιοποίηση κάποιου που φέρεται / φαίνεται ως τέτοιος... δηλαδή δεν έχει σημασία να είναι κάποιος νεοδημοκράτης, πασόκος, φασίστας ή ξερω γω τι άλλο, αρκεί να είναι "εναλλακτικός"... το οποίο και πάλι τι σημαίνει ; επαφύεται σ' αυτόν που τον ορίζει ως τέτοιο... Ο Κραουνάκης πολιτικά αν το δεις δεν είναι παρά ένας πασόκος δυστυχώς, ενώ πιο προσωπικά είναι ένας συνθέτης γεμάτος έπαρση και αυταρέσκεια, που νομίζει ότι είναι ο "υπερεναλλακτικός" καλλιτέχνης (γιατί δεν μας λέει και για το "αζημίωτο";) που περιδιαβαίνει παράθυρα και δημοσιογράφους για να μας μιλήσει για το πόσο "μεγάλος" και αντικομφορμιστής είναι, και τι σπουδαίες καταστάσεις έχει βιώσει και δημιουργήσει στο παρελθόν... Όσον αφορά για το "αντίπαλο δέος" εγώ πάντα νόμιζα και νομίζω ότι είναι οι αριστερά, οι κοινωνικοί αγώνες. Αυτός τι σχέση έχει με όλ' αυτά, πέραν από κάτι δηλώσεις υπέρ του Πασόκ στο παρελθόν, ή της απολιτίκ στάσης πλέον "εγώ δεν είμαι με κανέναν κούκλα μου" ,είχε δηλώσει, "εγώ την ημέρα των εκλογών αράζω στο μπαλκόνι μου με φίλους και βλέπουμε από ψηλά την ταραχή των αθηναίων". Πολιτικότατη στάση ! Συν το τι έχει δηλώσει από το μετερίζι του "υπεράνω" απολιτίκ για την αριστερά που "δεν του λέει τίποτα πια" . Και θα μου πεις, ωραία δεν είναι κάποιος με την αριστερά, αυτό τι σημαίνει ; Στην πυρά ; Καταρχήν κανένας δεν βάζει στην πυρά το έργο ανθρώπων οι οποίοι είναι μικροαστοί / αντιδραστικοί / απολιτίκ (ή και τα τρία αυτά μαζί, συνήθως συνδυάζονται) . Και αυτό σίγουρα δεν έκανα εγώ , τιμώντας τη μουσική του ειδικά στον Κοριό. Και πάλι, θα μου πεις. Τον ίδιον, σαν προσωπικότητα, τον καις μόνο και μόνο επειδή δεν είναι στην αριστερά, ή δεν αγωνίζεται και έχει υιοθετήσει ηττοπαθή στάση ; όχι. Δεν φτάνει μόνο αυτό για να κατηγορείς κάποιον. Αλλά ο Κραουνάκης όπως σου προανέφερα, δεν έχει τίποτα άλλο που να σε κάνει να τον συμπαθήσεις ή να τον εγκωμιάσεις. Ούτε αξιοπρεπή , σεμνή στάση όπως πχ άλλοι απολίτικοι καλλιτέχνες (πχ Αλκίνοος Ιωαννίδης) έχει, ούτε σοβαρότητα. Γιατί λοιπόν να τον εκτιμώ ; Αυτός στα πλούτη του καλά την έχει. Και γυρνάει και από σκουπιδοεκπομπή σε σκουπιδοεκπομπή για να μας λέει για το πόσο τον "ξενερώνει η αριστερά". Και από τα τραγουδια που προτιμάει να προβάλει, έχει γυρίσει ακόμη και αυτά του μικροαστικού προβληματισμού που έβγαζε στο παρελθόν, στα περίφημα "γερνάω μαμά" και "τι είναι αυτό που το λένε αγάπη" μέσα σε αυτήν την ηλίθια ατμόσφαιρα της αστικής κρεπάλης. Ε, δεν έχει μείνει και τίποτα για να με "συγκινήσει" !!!

από dark red 09/10/2006 10:01 μμ.


είναι ένα σίγουρα αμφιλεγόμενο έργο. Το θέμα με αυτό το έργο είναι ότι ουσιαστικά δεν κατηγορεί το σταλινισμό, αλλά τον κομμουνισμό με μια πιο ευρεία έννοια. Ξεκινάει από το μίσος και την απέχθεια προς το πρόσωπο του μικροαστού Πρίσπιν που άλλαξε και το όνομά του σε Πρισίπκιν, και οποίος άρχισε μέσω των μικροαστικών του επιδιώξεων να αναρριχάτε κοινωνικά σε μια σοσιαλιστική κοινωνία που επέτρεψε για τους δικούς της λόγους μερικώς τις καπιταλιστικές δομές, και καταλήγει, στη συμπάθεια αυτού του μικροαστού, που συντρίβεται από τον κομμουνισμό (το κτίριο του "γάμου" του -συμβολικό- με την κόρη του κουρέα πιάνει φωτιά και σκοτώνονται όλοι πλην αυτού). Ο δε μικροαστός ήρωάς μας βρίσκεται παγωμένος και καταψύχεται ύστερα από αρκετά πενάχρονα πλάνα, 50 χρόνια μετά, σε μια άλλη κοινωνία, προφανώς την κομμουνιστική, που ο Μαγιακόφσκυ δεν είχε κανέναν ενδοιασμό ότι θα είναι το μέλλον της κοινωνίας. Ο Πρισίπκιν ξεπαγώνοντας βλέπει μια κοινωνία μηχανοποιημένη, χωρίς χαρές, χωρίς ζωή και έρωτα, που τον βλέπει σαν πειραματόζωο, άρρωστο, "αλκοολικό" όποιος λέει ο Μαγιακόβσκυ, και τον έχει μέσα σε ένα κλουβί για να τον περιεργάζεται... Και ο σπαραχτικός του λόγος που τόσο μαγευτικά μελοποιεί ο Κραουνάκης μέσα στην αριστουργηματική μελωδία των στίχων που τραγουδιούνται "στην οδό Λουνατσάρσκι, που περπατούσα κάποιο βράδυ... τα κουρτινάκια τα 'κλεισες κι όλα γίναν σκοτάδι" που λέει τα εξής : "Πολίτες ! Αδέρφια, γενιά μου , αίμα μου... ποιοι είσαστε ; από που ήρθατε ; πότε πρόλαβαν και σας ξεπάγωσαν όλους ; Πολίτες ! Ελάτε στο φτωχικό μου ! Πολίτες !" δεν είναι τίποτα άλλο παρά το σπαραχτικό αγωνιώδες ερώτημα του Μαγιακόφσκυ "ωραία ! εξαφανίζουμε τους αντικοινωνικούς μικροαστούς . Τι θα φτιάξουμε στη θέση τους ; Τι κοινωνία θα φτιάξουμε ; Μήπως σκοτώνουμε και την ατομικότητα, τη φαντασία, την αυτοβουλία, την αυτενέργεια, τον αυθορμητισμό, το συναίσθημα ; Τη ζωή, τον έρωτα ; " Είναι λίγο τραβηγμένο - αλλά πιθανό - να μην κριτίκαρε τον κομμουνισμό γενικά, αλλά τον άνθρωπο - μάζα που τείνει να δημιουργήσει το συγκεκριμένο ρώσικο σοσιαλιστικό μοντέλο. Ίσως. Μα φαίνεται περισσότερο ότι κριτικάρει γενικά τον κομμουνισμό, και βάζει ερωτήματα στο "τι κομμουνισμό να φτιάξουμε". Επίσης υπάρχουν στίγματα και αντιφουτουρισμού, δλδ φόβου ως προς το μέλλον και έγερση της παραδοσιακής αντίληψης περί αντίθεσης μεταξύ τεχνολογίας και "ανθρώπινου". Βέβαια αυτό το ερώτημα σήμερα εκτός από άκαιρο, δεν εξυπηρετεί και τίποτα να τίθεται, δεδομένης της απώλειας του έστω "υπαρκτού" σοσιαλιστικού μοντέλου, πάνω στο οποίο θα μπορούσε να στηριχτεί. Εγώ κατέθεσα τα αποσπάσματα περισσότερο για την αριστουργηματική αυταξία που έχουν, παρά για να σας δείξω τον "Κοριό". Και όντως κατά τη γνώμη μου, ειδικά ο επίλογος, είναι ένα αριστουργηματικό δέσιμο ποιητικού λόγου και μουσικής, ένα μεγαλείο.

http://newmedia.cgu.edu/stageart/swain/Intro4.html

από FSLN 09/10/2006 10:49 μμ.


πως πολλοί εκείνη την εποχή αγωνιούσαν ότι η επανάσταση μαζί με τα απόνερα θα πετάξει και το μωρό και μεταξύ τους ήταν σίγουρα κι ο Μαγιακόφσκι (όπου απόνερα βάλε "αστική" και όπου μωρό "δημοκρατία"). Μάλλον προειδοποίηση προς τους μπολσεβίκους ήταν και από εκεί πήγαζε η "φοβία" του προς το μέλλον. Ούτε και η συμπάθεια προς το μικροαστό είναι ανακολουθία για ένα επαναστάτη ποιητή. Γιατί ο Μαγιακόβσκι ήταν ποιητής και όχι πολιτικός και είχε άλλα χρέη έναντι της επανάστασης. Λέει στους επαναστάτες "μη στερηθείτε τη δημιουργικότητα και την πανουργία του μικροαστού" και συγχρόνως τους παρουσιάζει μια εικόνα ενός φουκαρά που είναι μονίμως έρμαιο των δυνατών. Τους δείχνει κάποιον άλλο και ταυτόχρονα τον εαυτό τους, τους καλεί να τον συμπονέσουν στα παθήματά του από το Κράτος (με την αρχαιοελληνική σημασία του όρου) και την ίδια στιγμή να πάρουν το καλύτερο από αυτή την τραγική φιγούρα που σε μεγάλο βαθμό έχει δημιουργήσει την ανθρώπινη ιστορία. Μπορεί να έχουν γραφεί πιο ωραία πράγματα από τον "κοριό", αλλά ελάχιστα νομίζω είναι πιο πολυσήμαντα.

από dark red 09/10/2006 11:15 μμ.


συμφωνώ 100% ! Μη με παρεξηγείς, το έργο του ήταν ιδιοφυές, διστάζω να το πω αριστούργημα γιατί πρέπει να το διαβάσω αναλυτικότερα. Αυτό που είπα είναι ότι το συγκεκριμένο ερώτημα που θέτει ο Μαγιακόφσκυ, που ήταν όντως ένας κώδωνας κινδύνου εκείνη την εποχή σε εκείνο τον τόπο, και αυτό προσθέτει στην αξία του έργου, ΣΗΜΕΡΑ είναι άκαιρο. ΣΗΜΕΡΑ. Όχι τότε βέβαια. Και ότι ΣΗΜΕΡΑ δεν έχει βάση αυτό το ερώτημα, το μόνο που δε μειώνει είναι η αξία του έργου του Μαγιακόφσκυ. Γιατί δεν φτιάχτηκε για την Ελλάδα του 2006, φτιάχτηκε για τη Ρωσία του '25.

από FSLN 09/10/2006 11:39 μμ.


Νομίζω πως επί της ουσίας, το ζήτημα της ατομικής ιδιοκτησίας δεν έχει απαντηθεί εντελώς. Συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση του μαρξ και του λένιν σχετικά με το ότι το πρόβλημα με αυτήν είναι ότι έχει την τάση να απλώνεται και να τα καπελώνει όλα. Συμφωνώ επίσης ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε επανάσταση και ότι από αυτή πηγάζουν τα μύρια όσα. Όμως περιέχει και μια δημιουργική δύναμη (που περιλαμβάνει χίλιες μύριες καταστροφές) την οποία είναι δύσκολο να αρνηθείς. Δεν ξέρω αν κι ο Μαγιακόβσκι είχε παρόμοια ερωτήματα σχετικά με τη μικροϊδιοκτησία, όμως μου φαίνεται πως ήθελε να πει "κοιτάξτε καλύτερα αυτό το συγκεκριμένο σημείο". Καμιά φορά ο "κοριός" μοιάζει με αρχαιοελληνική τραγωδία.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License